Anketa kod matičara...

Kod matičara bih rekla da

• zadržavam svoje prezime.

• zadržavam svoje i dodajem njegovo prezime.

• uzimam njegovo prezime.

• uzimam onako kako najlepše zvuči.

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Kao i uvek nasi stavovi su obojeni time da li smo uopste u braku da li smo u srecnom braku ili ne, da li smo razvedeni ili ne, da li su nam roditelji razvedeni ili ne, da li mozemo samostalno da odlucujemo i to je vise nego logicno. Ne znam zato je zagovornicima jednog stava toliko tesko da poveruju da je moguce da neko drugi zeli nesto drugo.

Prezrivi komentari i uporedjivanje necije odluke sa smradom pokazuje ne samo netoleranciju vec i frustraciju.

Harmony:
Nisam razmisljala o njima, MENI i NJEMU je bilo drago sto cemo se isto prezivati.
Sada poistovećuješ svoje i njegovo shvatanje uzimanja prezimena, kao da bi
njemu bilo super da uzme tvoje a onda svi da šapuću nešto pola sata...
Ne smeta meni nečije uzimanje 'tuđeg' prezimena, ali pogledajte na to realno,
glupo je sa stanovišta zdrave logike, bez obraćanja pažnje na običaje,
da se to radi. Mislim da je ipak pravi razlog to što je društveno prihvatljivo
a još ako devojci ne smeta - super. A šta mari-čičak da ti to nije bilo ok.
Tvoj budući muž bi sve razjeb.ao zbog jbnog prezimena? Ako je tako kao
što si rekla on ne ceni dovoljno to što imate. Po mom mišljenju, offcourse.
Lako je kretati se utabanim stazama...makar i vodile na pogrešnu stranu.

Tsutomu:
a još ako devojci ne smeta - super. A šta mari-čičak da ti to nije bilo ok.
što si rekla on ne ceni dovoljno to što imate. Po mom mišljenju, offcourse.

Da ja to necu ili ne zelim, on bi se slozio s tim da ja zadrzim svoje prezime...........nego ima tu jedna stvar......ja kao lukavo zensko nisam mu odmah skocila u zagrljaj i rekla: to, uzimam tvoje prezime,......nego prvo kao:a ne, ja bi da zadrzim svoje, sto ja da menjam prezime, .......i tako malo .......i onda na kraju ''kao pristala''(a u stvari presrecna), i on zadovoljan sto ce njegova draga nositi njegovo prezime.........

....to ja da jednog dana mogu da kazem: sta sam sve uradila za tebe..........(u stvari sebe)............... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Obracas se Maricicak, ali citiras moj post, pa rekoh sto da ne odgovorim ;)
Tsutomu:
Ne bi ni meni bilo super da on uzme moje prezime i da svi sapucu :lol:. Nisam rekla da zelim da on uzme moje prezime, vec da zelim da se prezivamo isto, onako kako se on prezivao do zenidbe. Ne takmicimo se, ne borimo se, volimo se :P
Tsutomu:
a još ako devojci ne smeta - super.
Sta je po tebi zdrava logika primenljiva na ovaj slucaj? U cemu je problem sa obicajima?:shock:
Da li ti je glupo sto se prezivas kao tvoj tata?;) (to je takodje iskljucivo stvar obicaja)
A šta mari-čičak da ti to nije bilo ok.
što si rekla on ne ceni dovoljno to što imate.
Na ovo mora da ti odgovori Maricicak.

Pritisci i ucene nisu nikako preporuka za zdrav i srecan brak. Da li je bas toliko tesko prihvatiti da neko to DOBROVOLJNO radi? ;)
A zasto bi morale da vode na pogresnu stranu? Da li utabana staza mora da podrazumeva stranputicu?

Tradicija u sebi sadrzi mnogo divnih i mnogo uzasnih stvari - nije to crno-belo.
Nekriticno prihvatanje ili nekriticno odbijanje svega sto je tradicionalno nosi u sebi podjednak rizik da se pogresi ;)

Harmony:
1-Ne takmicimo se, ne borimo se, volimo se :P
2-Sta je po tebi zdrava logika primenljiva na ovaj slucaj?
2-1/2-U cemu je problem sa obicajima?:shock:
3-Da li ti je glupo sto se prezivas kao tvoj tata?;)
4-A zasto bi morale da vode na pogresnu stranu? Da li utabana staza mora da podrazumeva stramputicu?
5-Tradicija u sebi sadrzi mnogo divnih i mnogo uzasnih stvari
1-Ili možda volite i običaje?
2-Zdrava logika primenjiva na bilo koji slučaj.U suštini bez uzimanja stvari zdravo
za gotovo
(običaji, šta je drug tito rek'o, i sl...)
2-1/2-Pogledaj 2, boldovani deo.
3-Ne.
4-Dva puta govoriš da po meni to 'mora'.Citiraću deo svog posta:
Ne volim kada me pogrešno interpretiraju.Bilo slučajno ili namerno.
5-A ovo je koji slučaj po tebi?

Harmony:
Nisam razmisljala o njima, MENI i NJEMU je bilo drago sto cemo se isto prezivati.
To što ti ne razmišljaš o nekim stvarima ne mora biti kvalitet..... neko razmišlja o njima eto... i ti onda ne razumeš zašto to nekome smeta? Tebi ne smeta, a da li su ovo objektivni razlozi da se ovakvo ponašanje rulje smatra ružnim i uvredljivim po mladu? Objektivno... I to baš na taj dan.....
Promena sveta je prilicno ambiciozan poduhvat. Srecno!
Ne bih da živim u takvom svetu..... a sama ga ne mogu promeniti, svakako.
Eh koliko ja primedbi imam na sve i svasta sto se ljudima dogadja ... Ipak nemam nameru da u svim tim prilikama negodujem - ako neko tako zeli nek mu je sa srecom.
Pffff, kanda nisi razumela jednu reč koju sam napisala..... ako ti nešto ne valja - evo ti Forum, piši do mile volje :shock: gde ćeš ako ne ovde :roll: ako ***** smrdi, to je ta priča.....
Mozda su to nekome dovoljno dobri razlozi
Nije poenta u razlozima. Ono sam napisala jer očekujem da neko (sa mozgom, naravno) izjavi "ja sam srećna što je običaj da se uzima baš njegovo, a ne moje, prezime iz tog i tog razloga" i da to misli.

I, Harmony, ovo nije tema o tvojim razlozima da zadržiš prezime. Mene oni ne zanimaju. Ni kao oda srećnom braku ni kao opravdanje, ma šta da su od ovoga. Ovo je tema, verujem, opšteg karaktera. I kada pišem ovde, pišem uopšteno.
Ako promenu prezimena neko dozivljava kao kapitualciju onda to ponasanje rodbine jeste uvredljivo, a ako zeli da ga promeni onda je to samo jedna priprosta reakcija koja nema neki znacaj.
Dakle, uopšteno, ponašanje rodbine je uvredljivo. A to koliko i kako će mlada da meditira pre venčanja, koliko izreka tipa "ako ne možeš druge, promeni sebe :roll: " je napisala na salveti i gde je našla unutrašnji mir je subjektivna priča jedne individue koja je našla način da se izbori sa jednom od mnogih gluposti koje su joj nametnute. Ovde govorim o reakciji rodbine, ne o odluci da menja prezime, da ne bude zabune.
Prezrivi komentari i uporedjivanje necije odluke sa smradom pokazuje ne samo netoleranciju vec i frustraciju.
Vidiš, ovo je uporedivo sa onim iznad citatom..... podsvesno doživljavaš moje pisanje kao ličnu uvredu, iako se objektivno ona aman baš nigde ne nalazi. ***** nije tvoja odluka. ***** je kroj sveta gde sam ja qrva šovinistička što bih da zadržim svoje prezime. To nije pitanje zakona već mentaliteta i zdravog razuma. Da li se praviš da ne razumeš?
Čemu iznova i iznova moram prisustvovati toj priči o mojim frustracijama, ja stvarno nemam udaju ni u najavi..... ne pišem ni o tebi ni o sebi, pišem o slici sveta i stanju stvari. Izvini, stvarno izvini ako te to direktno pogađa (evo, sad to i ja radim, ali providno je) meni stvarno ne moraš da se pravdaš što si "želela" da uzmeš njegovo prezime, meni samo možeš reći zašto to i ja treba sutra da uradim? I Jelena i Gordana..... UOPŠTENO.

Tsutomu:
2-Zdrava logika primenjiva na bilo koji slučaj.U suštini bez uzimanja stvari zdravo
za gotovo
(običaji, šta je drug tito rek'o, i sl...)
?

Nisam izdvojila sve sto treba, ali ok, sad me mrzi da se vraćam korak u nazad...
Nego, koliko sam shvatila ti zagovaraš gradjenje identiteta na jedan neuobičajen način.
Možeš li mi obrazložiti kako osoba treba da formira identitet, način, ali taj tvoj...sa brojevima umesto imena ? Jel bitno ko su roditelji, kom narodu pripadaš, jel bitna kultura?

Sto se obicaja tice niti smo fanaticni postovaoci niti fanaticni borci protiv njih. Radim ono sto za mene ima smisla. To se nekada uklapa u obicaje, a nekada ne.

Sto se zdrave logike tice, zavisi koje cinjenice uzimas u obzir kada o necemu odlucujes. Za nekoga je bitno da formalno ne izgubi identitet porodice iz koje potice, za nekoga je bitno da formalno naglasi pripadnost muzu, moj razlog je bio da se prezivamo isto moj sin, moj muz i ja. U skladu sa kulturom u kojoj zivimo (ne mislim da srpsku vec mnogo sire) porodica i deca nose najcesce muzevljevo prezime. Meni je normalno sto mi roditelji nose isto prezime. Normalno mi je takav slucaj i sa mojim sinom. Nemam nista protiv drugacijih izbora, ali meni moj izbor ima sasvim zdravo logicku osnovu.

Kada donosim odluke nije mi primarno da li idem utabanom stazom ili ne (mnoge moje odluke su bile skretanje sa te staze), ali nemam nikakav problem ni kada se moja odluka podudara sa tradicijom. Ne osecam bas nikakvu potrebu da menjam svet jer mi je odlicno i sa samom sobom i sa drugima.

Ne vidim smisao te borbe, zaista. Razumela bih je kada bi ta pravila bila obavezna, a ovako kada sami odlucujemo ne vidim problem.

Kada sam se rodila dobila sam tatino prezime. Ne dozivljavam to kao vekovnu nepravdu i ugnjetavanje zena od strane muskaraca.

Kako ce se prezivati tvoja deca?

Lexa:
To što ti ne razmišljaš o nekim stvarima ne mora biti kvalitet..... neko razmišlja o njima eto... i ti onda ne razumeš zašto to nekome smeta? Tebi ne smeta, a da li su ovo objektivni razlozi da se ovakvo ponašanje rulje smatra ružnim i uvredljivim po mladu? Objektivno... I to baš na taj dan.....
Ne bih da živim u takvom svetu..... a sama ga ne mogu promeniti, svakako.
Pffff, kanda nisi razumela jednu reč koju sam napisala..... ako ti nešto ne valja - evo ti Forum, piši do mile volje :shock: gde ćeš ako ne ovde :roll: ako ***** smrdi, to je ta priča.....
Nije poenta u razlozima. Ono sam napisala jer očekujem da neko (sa mozgom, naravno) izjavi "ja sam srećna što je običaj da se uzima baš njegovo, a ne moje, prezime iz tog i tog razloga" i da to misli.

I, Harmony, ovo nije tema o tvojim razlozima da zadržiš prezime. Mene oni ne zanimaju. Ni kao oda srećnom braku ni kao opravdanje, ma šta da su od ovoga. Ovo je tema, verujem, opšteg karaktera. I kada pišem ovde, pišem uopšteno.
Dakle, uopšteno, ponašanje rodbine je uvredljivo. A to koliko i kako će mlada da meditira pre venčanja, koliko izreka tipa "ako ne možeš druge, promeni sebe :roll: " je napisala na salveti i gde je našla unutrašnji mir je subjektivna priča jedne individue koja je našla način da se izbori sa jednom od mnogih gluposti koje su joj nametnute. Ovde govorim o reakciji rodbine, ne o odluci da menja prezime, da ne bude zabune.
Vidiš, ovo je uporedivo sa onim iznad citatom..... podsvesno doživljavaš moje pisanje kao ličnu uvredu, iako se objektivno ona aman baš nigde ne nalazi. ***** nije tvoja odluka. ***** je kroj sveta gde sam ja qrva šovinistička što bih da zadržim svoje prezime. To nije pitanje zakona već mentaliteta i zdravog razuma. Da li se praviš da ne razumeš?
Čemu iznova i iznova moram prisustvovati toj priči o mojim frustracijama, ja stvarno nemam udaju ni u najavi..... ne pišem ni o tebi ni o sebi, pišem o slici sveta i stanju stvari. Izvini, stvarno izvini ako te to direktno pogađa (evo, sad to i ja radim, ali providno je) meni stvarno ne moraš da se pravdaš što si "želela" da uzmeš njegovo prezime, meni samo možeš reći zašto to i ja treba sutra da uradim? I Jelena i Gordana..... UOPŠTENO.

Ja ti napisem da sam srecna sto uzimam njegovo prezime jer ga volim najvise na svetu..........................

maricicak:
Da ja to necu ili ne zelim, on bi se slozio s tim da ja zadrzim svoje prezime...........nego ima tu jedna stvar......ja kao lukavo zensko nisam mu odmah skocila u zagrljaj i rekla: to, uzimam tvoje prezime,......nego prvo kao:a ne, ja bi da zadrzim svoje, sto ja da menjam prezime, .......i tako malo .......i onda na kraju ''kao pristala''(a u stvari presrecna), i on zadovoljan sto ce njegova draga nositi njegovo prezime.........

....to ja da jednog dana mogu da kazem: sta sam sve uradila za tebe..........(u stvari sebe)............... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

kako si ti jedno optereceno bice... sad si kao lukava... c c c

mene bi bilo stid da tako istupim pred buduceg muza.

Ja ti napisem da sam srecna sto uzimam njegovo prezime jer ga volim najvise na svetu..........................
A aaaa ne jer ga voliš..... i ta je opcija pokrivena, ali i van toga.....
Ono sam napisala jer očekujem da neko (sa mozgom, naravno) izjavi "ja sam srećna što je običaj da se uzima baš njegovo, a ne moje, prezime iz tog i tog razloga" i da to misli.
Ogradila sam se, uoči zagradu.

sevilja:
Nisam izdvojila sve sto treba, ali ok, sad me mrzi da se vraćam korak u nazad...
Nego, koliko sam shvatila ti zagovaraš gradjenje identiteta na jedan neuobičajen način.
Možeš li mi obrazložiti kako osoba treba da formira identitet, način, ali taj tvoj...sa brojevima umesto imena ? Jel bitno ko su roditelji, kom narodu pripadaš, jel bitna kultura?
Bitno je sve. A ništa pojedinačno nije presudno.
Pošto su hiljadu puta rekli na ovoj temi kako poštuju običaje i da to nije ništa
loše, ja posedovanje imena i prezimena shvatam kao običaj bez presedana koji se
pretvorio i u zakon. Meni je logičnije da se više poštuje stariji običaj, pa izvini jesu li
tebe rodili njegovi roditelji? A', da, kada su te otac i majka 'rodili' donekle je logično da
imaš njihovo prezime jer si ti njihova kombinacija (i umnih i fizičkih obeležja), a kada
se udaš tako postaješ njihova ZAŠTO ?
I da, pričali smo o logici i logičnim razlozima za nešto. Ne bih se složio
da je logičan razlog to što ga ona voli i tako to. Ne kažem da je loše samo mi to nije
logično i mislim da sam čuo svega jedan-dva logična razloga za menjanje prezimena
ali opet uzimajuči u obzir običaje ili neku vrstu udovoljavanja jer kao nije bitno.
To što ti izgleda čudno taj sistem sa brojevima je zato što što živiš u ovakvom svetu
a nemaš volje da pogledaš izvan.I nije to sistem za građenje identiteta nego za formalno
i jedinstveno obeležavanje identiteta ako uopšte to mora i da postoji.kao Bar kod.Zašto
nisu slanini dali ime i prezime nego bar kod? Da malo proširim priču o slanini.Ako smo mi
tako pametno društvo sa pametnim običajima, zašto ne možemo da shvatimo da klanje
praseta na temelju i kad se radi krov na kući (i uopštte) nije normalan običaj, a da ne
govorim o zatvaranju tih bića (koje je lakše nazvati životinjama iz navedenih razloga) u
gov.nave prostore 2 sa 2. 21. vek i emancipacija nemaju nikakve veze sa ovom temom
već samo 'kako je lakše'.

Lexa:
Šta ako neko NEĆE to dobrovoljno da radi? To je pitanje, i samo to. Šta onda? Da crkne?
Lexo, sad preteruješ. Ako neko ne želi da promeni prezime, ne treba ni da uradi tako. To što njegova/njena familija sam čin venčanja učine malo neprijatnim time što naprave pauzu i preko k. počne da aplaudiraju kad devojka izjavi da hoće svoje prezime, to je njihov problem. Ne mora da im se sviđa. Dovoljno je to što nećeš trpeti nikakve ozbiljne posledice zbog svoje odluke. A šta selo misli i priča - neka ih, neka se zabave.

Ali ni ti ne možeš da očekuješ od prosečno konzervativnog čoveka da se oduševi tvojom odlukom i pozdravi je svim srcem. To implicitno podrazumeva da i ti očekuješ od tamo nekog da bude nešto što nije, da se ponaša po tvojim merilima, na isti način kao i taj neko od tebe, samo što se sadržaj očekivanja razlikuje. Iracionalno je, kako god da okreneš.

Tu je, naravno, i pitanje loze koje je neko pomenuo kao razlog za zadržavanje njenog prezimena i, čak, prenošenja na decu :shock:
Zašto "loza umire" ako nema muškog naslednika? Kada loza, očigledno, ne umire, mislim - šta nam to poručuje? Da su ćerkina deca manje bitna? WTF?!

havalius:
Lexo, sad preteruješ.
Ali ni ti ne možeš da očekuješ od prosečno konzervativnog čoveka da se oduševi tvojom odlukom i pozdravi je svim srcem. To implicitno podrazumeva da i ti očekuješ od tamo nekog da bude nešto što nije, da se ponaša po tvojim merilima, na isti način kao i taj neko od tebe, samo što se sadržaj očekivanja razlikuje. Iracionalno je, kako god da okreneš.
Pokušavala sam da nacrtam problem, pošto je skrenuo u pravcu koji nema veze sa životom.

Ne, zaboga, ne mora da se oduševljava ni odlukom da zadržim svoje prezime, to bi bila druga krajnost. Ne mora ničim da se oduševljava, posebno onim što bi jednu stranu (u njihovoj priči) dovelo u neprijatan položaj.
To što su ljudi konzervativni ne bi trebalo da se posmatra kao "deo bića i identiteta", iako možda jeste..... nije kvalitet.

Ili jeste?

Back