Andjeli i demoni

Da dobro si rekla, postoji onaj koji ne veruje a sve razume, mada je to kontradiktorno, ali neka ti bude i postoji onaj koji ništa ne razume, a neprekidno diskutuje o hrišćanstvu, kritikuje, tumači, autoritativno, kao da razgovara sa budalama, ne videći dalje od nosa. E taj je smešan, kao i svako drugi ko pametuje o bilo kojoj temi koju ne poznaje. A pametuje, pametuje...

Молим?! Јесам ли ја ово добро прочитала?!

Mora se ponekad poći i od kontradiktorne predpostavke neistomišljenika. Ateista misli da sve razume i ne veruje, pa uzmimo kao bazu diskusije da je tako, da bismo objasnili da tako ne može biti.
Ma i oni veruju samo neće da ti kažu. I ne moraš se svađati sa njima, jer nisu ni oni za svađu. A i da jesu, naše je da popustamo. (Valjda si zapamtila rezultate svađe, pogotovu na samom startu).

dopustimo ovoj predobroj riscanki da nam objasni!!!

a prvo bi mogla da mi kaze zasto je napisala da su jevandjelja pisali Karpenterovi savremenici,a nisu

Otkud ti znaš da sam ja predobra i odkud rišćanka da bude predobra? E, na tvoju radost ja uopšte nisam predobra. A kao što piše u Sv. Pismu, što pisah, pisah.

Ne možeš me pokolebati, ismejati, pobiti moje tvrdnje, možeš se samo zanositi, a možeš me i zavoleti, možda i uzeti krst svoj i poći zajedno sa mnom putem Radosti i Istine (ontološke).:D

Ma i oni veruju samo neće da ti kažu. I ne moraš se svađati sa njima, jer nisu ni oni za svađu. A i da jesu, naše je da popustamo. (Valjda si zapamtila rezultate svađe, pogotovu na samom startu).

Ne svađam se, daleko od toga, možda tako izgleda. Oni me začikavaju, ja im odgovaram, ali čuvam i sve što mi je sveto, pa ili ću potpuno ćutati o tome ili se neću složiti sa uvredama.
Pa mi smo svi deca Jednoga Oca. :D

Da dobro si rekla, postoji onaj koji ne veruje a sve razume, mada je to kontradiktorno, ali neka ti bude i postoji onaj koji ništa ne razume, a neprekidno diskutuje o hrišćanstvu, kritikuje, tumači, autoritativno, kao da razgovara sa budalama, ne videći dalje od nosa. E taj je smešan, kao i svako drugi ko pametuje o bilo kojoj temi koju ne poznaje. A pametuje, pametuje...
Svi smo ljudska bića sa živcima, kratkim ili nekratkim, ali u iole civilizovanom razgovoru, ne petljaj se u diskusiju ako od svega samo znaš naslov nečega.U ovom slučaju je pored znanja vrlo bitno i poznanje nečega (može se naći kod poznatog filozofa, Berđajeva, o tome). Upravo to poznanje ateista nema, a pored toga najčešće nema ni osnovnog znanja o tome, što nikako ne znači da ga već sutra neće imati.

Što se ovog pisca tiče on iznosi neistine i unosi zbrku među neobaveštene. Zašto ne piše o svom bratu, ocu i sl. već o samom bezgrešnom Hristu. Rećićete, da ne veruje u Njega. Ja mislim da itekako veruje, kao što i antihrist veruje. To da li se on priklanja antihristu, nije moje da sudim, ali ova diskusija jeste o navedenom piscu.

Ovako: recimo da sam neko, kome su vrlo poznate književnost i filozofija; neko, ko je imao prilike da izučava književno-filozofsku vrednost Biblije, a pritom sam takođe neko, ko nije vernik. A nisam ni klinka, koja nema životno iskustvo ili izgrađene stavove po pitanju raznih stvari. I imam vrlo jake živce.
Dakle, nipošto nisam osoba koja nema osnovno znanje o Bibliji, a pogotovu ne o književnosti.
Ovo je bila tema o jednom besteleru, ali je, po običaju, pretvorena u polemiku između vernika i ateista.
Takođe, ovo je forum, na kome je svako slobodan da iznese svoje mišljenje - dopalo se ono nekom, ili ne. Ali, kada počnu uvredljivi tonovi, ne očekuj da će ateista ostati ravnodušan ako ga prozoveš smešnim ili nestručnim. Takvi tonovi imaju veze sa gordošću, tj. nadmenoću, a -.koliko znam - gordost nije hrišćanska vrlina.
Da li Den Braun veruje u Boga ili ne - to je takođe njegova stvar. NIje na nama da presuđujemo da li je čovek vernik ili nije. Zašto on ne piše o svojoj porodici? Izvini, ali on je slobodan čovek, koji ima prava da piše o čemu god hoće. Čitaće ga oni koji žele da ga čitaju.

Ali, kada počnu uvredljivi tonovi, ne očekuj da će ateista ostati ravnodušan ako ga prozoveš smešnim ili nestručnim. Takvi tonovi imaju veze sa gordošću, tj. nadmenoću, a -.koliko znam - gordost nije hrišćanska vrlina.
Odsustvo gordosti (pružanje drugog obraza) je naše najjače oružje. A vi nas upravo hoćete pobediti stalnim podsećanjem na njega. Je li borba fair play?

I da dodam: ateizam je svojevrsna anti-ideologija.
Vrlo je osetljivo dirati u nečija shvatanja. Ako se vernici osećaju pogođenim kada im neko takne u veru, zašto se ateisti ne bi osećali pogođenim kada ih neko proziva zbog njihovog neverovanja?
Pođite od sebe - ne čini drugima ono što ne želiš da drugi čine tebi.

Odsustvo gordosti (pružanje drugog obraza) je naše najjače oružje. A vi nas upravo hoćete pobediti stalnim podsećanjem na njega. Je li borba fair play?

Ali, gordi ste. Čak i minimum ljudskog dostojanstva je neophodan da bi se čovek osetio čovekom. Što smo obrazovaniji i iskusniji, tj. stariji, to mislimo da više znamo. Iz toga skoro uvek proističe gordost.
Borba nikad nije fer. Kada se bore dve vojske na bojištu, pobeđuje jači.
Ovde nema pobednika i poraženih, zato što pitanje vere ili nevere ne treba da bude predmet borbe.

Otkud ti znaš da sam ja predobra i odkud rišćanka da bude predobra? E, na tvoju radost ja uopšte nisam predobra. A kao što piše u Sv. Pismu, što pisah, pisah.

Ne možeš me pokolebati, ismejati, pobiti moje tvrdnje, možeš se samo zanositi, a možeš me i zavoleti, možda i uzeti krst svoj i poći zajedno sa mnom putem Radosti i Istine (ontološke).:D

ali ja tebe uopste ne ismevam,nemam nikakvu nameru da to radim...

rekla si da su jevandjelja napisali Jesuini savremenici a ja kazem da nisu,to je sve

Očigledno pričamo različitim jezicima. Ne bi bilo loše da se ne čita tuđa izjava površno, makar radi lepog vaspitanja.

Ja Bibliju ne posmatram kao književno delo. Istu su pisali apostoli, Marko, Matej, Jovan i Luka, koji su bili među 12 Hristovih apostola i živeli u njegovoj neposrednoj blizini dok je bio na zemlji i koji sve (neću ponovo nabrajati) svedoče u Jevanđelju. Ja im u potpunosti verujem.

A, KO JE REKAO DA VI MORATE DA VERUJETE?!
I KO VAM JE DAO PRAVO DA ME PROZIVATE VEZANO ZA HRIŠĆANSKA PRAVILA?! DA LI JA VAMA POMINJEM NEKA VAŠA PRAVILA?
I DA LI JA TVRDIM DA SE VI NE PONAŠATE PO VAŠIM PRAVILIMA, ZAR JE MOGUĆE DA OVAKO PROSTU STVAR MORAM DA CRTAM: :confused:

Očigledno pričamo različitim jezicima. Ne bi bilo loše da se ne čita tuđa izjava površno, makar radi lepog vaspitanja.

Ja Bibliju ne posmatram kao književno delo. Istu su pisali apostoli, Marko, Matej, Jovan i Luka, koji su bili među 12 Hristovih apostola i živeli u njegovoj neposrednoj blizini dok je bio na zemlji i koji sve (neću ponovo nabrajati) svedoče u Jevanđelju. Ja im u potpunosti verujem.

A, KO JE REKAO DA VI MORATE DA VERUJETE?!
I KO VAM JE DAO PRAVO DA ME PROZIVATE VEZANO ZA HRIŠĆANSKA PRAVILA?! DA LI JA VAMA POMINJEM NEKA VAŠA PRAVILA?
I DA LI JA TVRDIM DA SE VI NE PONAŠATE PO VAŠIM PRAVILIMA, ZAR JE MOGUĆE DA OVAKO PROSTU STVAR MORAM DA CRTAM: :confused:

ne pominjes nasa pravila jer mi veru drzimo u sebi i za sebe...

a ja verujem da sam na fakultetu naucio kada su otprilike napisana jevandjelja

Što se Den Brauna tiče, on kleveta Najsvetijeg, u tom svom delu, a svako delo pa i književno bi trebalo da nosi korisnu poruku, a ne smutnju i klevetu.

Kao kada bih ja najkurtoaznijim rečnikom rekla vama, da ste vi , izvinjavam se, molim lepo, duboko uvaženi, vi ste obični ....... itd, i td.

A sada klanjajte se kome hoćete i vređajte i samoga Hrista, to je vaš problem.

Ali hteli to vi ili ne vreme se računa od Njegovog rođenja, a ne Braunovog.

Mislila sam da se šališ. Ti zaista ne znaš ko je i kada pisao Jevanđelja? :roll:

alo bre.. jel ti mene pravis ludim????

ako je Markovo jevandjelje napisano oko 70. godine a kazete da su tog nepostojeceg lika razapeli 33. godine ostaje nam jaz od blizu 40 godina.

a to za racunanje vremena je divna stvar... zivimo u nekoj kvazi 2007. godini i ne znam sta bi na to rekli Indijci,Kinezi i ostali koje boli patka za Karpentera

postojao je svet i pre nego sto su izmislili Djizasa,to ti je nadam se jasno

Ti čak tvrdiš da On nije ni postojao u istoriji. A ti nisi pročitao ni J od Jevanđelja, ako ne znaš da su apostoli pisali Jevanđelje, koje prihvataju hrišćani kao istinito svedočanstvo.

A ovo što si ti kao neki lik koji samoga Boga naziva raznim imenima, govori o tvojim kompleksima, koje moraš da prevazilaziš, postepeno i uz puno truda.

Ovo nemoj da shvatiš kao vređanje, već najiskreniji savet, mada moram priznati da me takav mrak pomalo nervira, zato više neću raspravljati sa tobom. Sada bar ima milion mogućnosti, naročito preko interneta gde možeš da se informišeš o svemu.

Back