Andjeli i demoni

Ovaj deo tvog komentara navodi na dva pitanja:
1. Možeš li ti da shvatiš da mnogi glupi biblijski tekstovi navode ljude da pišu svašta i da se kroz to pisanje smaju tim velikim glupostima?
2. Po tebi, same istine su pisane pre dve hiljade godina. Možeš li ti te velike istine da ne prihvataš zdravo za gotovo, nego da ih malo pogledaš kroz prizmu XXI veka u kome si fizički prisutna?

ti si mnogo tvrdoglav čovek. i bukvalan.

1. Možeš li ti da shvatiš da mnogi glupi biblijski tekstovi navode ljude da pišu svašta i da se kroz to pisanje smaju tim velikim glupostima?
2. Po tebi, same istine su pisane pre dve hiljade godina. Možeš li ti te velike istine da ne prihvataš zdravo za gotovo, nego da ih malo pogledaš kroz prizmu XXI veka u kome si fizički prisutna?

Još samo ovo:

Ne blamiraj se, naravno da je pisano pre 2000 godina od strane Hristovih savremenika (u vreme Njegovog boravka na zemlji), koji svedoče njegov boravak na zemlji, raspeće i vaskrsenje. I to je istinito za one koji veruju tim svedocima, a ti možeš da veruješ u šta god hoćeš. I drži se oblasti koju poznaješ da ne ispadaš smešna, uostalom kako hoćeš, jer "povukla si me za reč", zaista nisam raspoložena za edukovanje iz takve oblasti.

Još samo ovo:

Ne blamiraj se, naravno da je pisano pre 2000 godina od strane Hristovih savremenika (u vreme Njegovog boravka na zemlji), koji svedoče njegov boravak na zemlji, raspeće i vaskrsenje. I to je istinito za one koji veruju tim svedocima, a ti možeš da veruješ u šta god hoćeš. I drži se oblasti koju poznaješ da ne ispadaš smešna, uostalom kako hoćeš, jer "povukla si me za reč", zaista nisam raspoložena za edukovanje iz takve oblasti.

jevandjelja pisali Karpenterovi savremenici... nece biti

To je isto kao kada bi milioni i milioni ljudi pošli za tobom jer si ti oličenje dobra (primer), a onda ja napišem, on je jedan obični majmun, s tim što je majmun simpatičan. I sada neko počne da ubeđuje ove milione da ti nisi oličenje dobra, nego beslovesni majmun, jer zar nije očigledno da ličiš, a i ja sam to napisala. :roll:

OVO JE SAMO PRIMER, KAKO BI SE LAKŠE SHVATIO MOJ ODGOVOR. NA VAMA JE IZBOR, ŠTA JE ISTINA, A I NA MENI NARAVNO i SVIMA OSTALIMA,.
UKOLIKO JE VREDNO UOPŠTE RASPRAVLJATI.:D
O ovo ti je prilično dobro i nekako se uklapa u već potvrđeni cinizam krotkih hrišćanskih duša koji pričaju o miru i ljubavi, a u ovakvim prilikama prikrivajući da su praznine uma napunili gorčinom, koja je vremenom sve veća, i to gorčinom protiv svih onih koji su shvatili da zastarevate, da vas vreme gazi. Zato i dolazi do ovakvih tvojih komentara jer ne umeš, zapravo ne ne umeš, već ne možeš da argumentovano diskutuješ imajući u vidu evidentnu činjenicu da ti ja Biblija veoma klimav oslonac.
Ali ipak moram da priznam da ti je ova metafora dobra, samo što bi se malo njih osvrnulo na mene nazovi-majmuna, jer se ogromna većina njih spustila na nivo majmuna ne koristeći "Božiji dar"-mozak. Zato i imamo slučajeve da ozbiljno diskusiju o Angelima nebeskim u vreme kada je homo cosmicus na pragu.

ti si mnogo tvrdoglav čovek. i bukvalan.

Možeš ti meni ovde da prilepljuješ svašta. Možeš da pokušaš (li to je samo pokušaj) i da vređaš kao neki, ali ostaje pitanju koje se sve češće postavlja: koji tip ljudi u XXI veku, bez imalo kritičnosti, prihvata biblijske tekstove kao velike i neprevaziđene istine?

Možeš ti meni ovde da prilepljuješ svašta. Možeš da pokušaš (li to je samo pokušaj) i da vređaš kao neki, ali ostaje pitanju koje se sve češće postavlja: koji tip ljudi u XXI veku, bez imalo kritičnosti, prihvata biblijske tekstove kao velike i neprevaziđene istine?

Ako mene pitate sve je to izmislila crkva da bi lakše vladali narodom.
Postoje i demoni i anđeli ali u ljudskom obliku, ali su ovi drugi veoma retki, a najviše ima onih između.

Još samo ovo:

Ne znam zašto si ovo sve pisala u ženskom rodu, a mene si citirala. Nešto si se zbunila očigledno.
Ali može li da do tebe dopre besmisao navedenog posta. Ti govoriš o nečijem blamiranju a tako ozbiljno govoriš o vaskrsenju. Da ti ponovim: TI TAKO OZBILJNO GOVORIŠ O VASKRSENJU. Verovatno ozbiljno očekuješ da se taj vaskrsli i vrati, i blago tebi onda, jer ćeš biti sva blažena i uznesena u Carstvo nebesko. I najgore je da ovo što sam napisao ti ne prihvataš kao metaforu, nego kao jedinu istinu. Ooooooo.

O ovo ti je prilično dobro i nekako se uklapa u već potvrđeni cinizam krotkih hrišćanskih duša koji pričaju o miru i ljubavi, a u ovakvim prilikama prikrivajući da su praznine uma napunili gorčinom, koja je vremenom sve veća, i to gorčinom protiv svih onih koji su shvatili da zastarevate, da vas vreme gazi. Zato i dolazi do ovakvih tvojih komentara jer ne umeš, zapravo ne ne umeš, već ne možeš da argumentovano diskutuješ imajući u vidu evidentnu činjenicu da ti ja Biblija veoma klimav oslonac.

Ali može li da do tebe dopre besmisao navedenog posta. Ti govoriš o nečijem blamiranju a tako ozbiljno govoriš o vaskrsenju. Da ti ponovim: TI TAKO OZBILJNO GOVORIŠ O VASKRSENJU. Verovatno ozbiljno očekuješ da se taj vaskrsli i vrati, i blago tebi onda, jer ćeš biti sva blažena i uznesena u Carstvo nebesko. I najgore je da ovo što sam napisao ti ne prihvataš kao metaforu, nego kao jedinu istinu. Ooooooo.
Ja i ti smo stari znanci sa različitim uverenjima. Nepotrebno je nametanje mišljna. U ove zadnje postove nije bilo nametanja mišljenja od strane vernika. Bio je samo, možda malo oštriji, odgovor na uvredu. A ti i te kako namećeš mišljnje. Koja to svest, koji to ljudi, u 21-om veku mogu verovati u vaskrsenje??? Ej, šta je to ako nije najveći stepen nametanja mišljenja? Još si profesor sa velikim uticajm na omladinu. Koliko je tebi neshvatljivo da u Bibliji ima istina, toliko ih neko potvrđuje na svakom koraku u svakodnevnom životu. Ti možeš da ne veruješ da je to tako i da se čudiš zašto je tako, možeš da se ne načudič čudu da ima ljudi koji bukvalno veruju u vaskrsenje, ali nemaš, ili ne bi trebalo da imaš, prava da omalovažavaš nekoga zbog toga. (I ovo je malo oštrije ali izvini).

"Ne blamiraj se, naravno da je pisano pre 2000 godina od strane Hristovih savremenika (u vreme Njegovog boravka na zemlji), koji svedoče njegov boravak na zemlji, raspeće i vaskrsenje. I to je istinito za one koji veruju tim svedocima, a ti možeš da veruješ u šta god hoćeš. I drži se oblasti koju poznaješ da ne ispadaš smešna, uostalom kako hoćeš, jer "povukla si me za reč", zaista nisam raspoložena za edukovanje iz takve oblasti."

Dakle, Ristobe, moram i ja nešto da primetim. Gornji navod je napisala Teisa.
Zar to pomalo ne liči na jedan isključiv stav? Zar reći nekom, ko je neistomišljenik, da se "blamira" samo zbog toga što je neistomišljenik? Pa još da će neko ispasti "smešan" zato što ne poznaje oblast... "Edukovati" u ovom slučaju takođe zvuči pomalo nadmeno, kao da neki od nas, koji smo atiesti, nikada nismo čitali Bibliju i nismo upoznati sa njenim značenjem?
Nema potrebe za cinizmom, niti za isključivošću.
Onaj, ko veruje, neka veruje. Onaj, koji ne veruje, slobodnom voljom je izabrao da ne veruje.
Pitanje verskog opredeljenja (ili ateizma) je, kao i pitanje seksualnog opredeljenja, tabu.
Uostalom, ovo je tema o Braunovoj knjizi, a ne diskusija o tome postoji li Bog ili ne.

Aleluja.

"Ne blamiraj se, naravno da je pisano pre 2000 godina od strane Hristovih savremenika (u vreme Njegovog boravka na zemlji), koji svedoče njegov boravak na zemlji, raspeće i vaskrsenje. I to je istinito za one koji veruju tim svedocima, a ti možeš da veruješ u šta god hoćeš. I drži se oblasti koju poznaješ da ne ispadaš smešna, uostalom kako hoćeš, jer "povukla si me za reč", zaista nisam raspoložena za edukovanje iz takve oblasti."

Zar to pomalo ne liči na jedan isključiv stav? Zar reći nekom, ko je neistomišljenik, da se "blamira" samo zbog toga što je neistomišljenik? Pa još da će neko ispasti "smešan" zato što ne poznaje oblast... "Edukovati" u ovom slučaju takođe zvuči pomalo nadmeno, kao da neki od nas, koji smo atiesti, nikada nismo čitali Bibliju i nismo upoznati sa njenim značenjem?
Onaj, ko veruje, neka veruje. Onaj, koji ne veruje, slobodnom voljom je izabrao da ne veruje.
Pitanje verskog opredeljenja (ili ateizma) je, kao i pitanje seksualnog opredeljenja, tabu.
Uostalom, ovo je tema o Braunovoj knjizi, a ne diskusija o tome postoji li Bog ili ne.

Aleluja.

Šta bi, zar i ti u vernike. :(

Aleluja.

Da dobro si rekla, postoji onaj koji ne veruje a sve razume, mada je to kontradiktorno, ali neka ti bude i postoji onaj koji ništa ne razume, a neprekidno diskutuje o hrišćanstvu, kritikuje, tumači, autoritativno, kao da razgovara sa budalama, ne videći dalje od nosa. E taj je smešan, kao i svako drugi ko pametuje o bilo kojoj temi koju ne poznaje. A pametuje, pametuje...
Svi smo ljudska bića sa živcima, kratkim ili nekratkim, ali u iole civilizovanom razgovoru, ne petljaj se u diskusiju ako od svega samo znaš naslov nečega.
U ovom slučaju je pored znanja vrlo bitno i poznanje nečega (može se naći kod poznatog filozofa, Berđajeva, o tome). Upravo to poznanje ateista nema, a pored toga najčešće nema ni osnovnog znanja o tome, što nikako ne znači da ga već sutra neće imati.

Što se ovog pisca tiče on iznosi neistine i unosi zbrku među neobaveštene. Zašto ne piše o svom bratu, ocu i sl. već o samom bezgrešnom Hristu. Rećićete, da ne veruje u Njega. Ja mislim da itekako veruje, kao što i antihrist veruje. To da li se on priklanja antihristu, nije moje da sudim, ali ova diskusija jeste o navedenom piscu.

Back