@Slaven777 се наравно опет прави луд, као не зна шта званична наука тврди.
Дакле да поновимо од историјских књига енциклопедија па све до уџбеника постоји опште прихваћена глупост о прадомовини Словена на територији која би се могла назвати Припјатом.

Ево као илустрација из уџбеника за основну школу које су писали професори са филозофског факултета.

sema 1.jpg

sema 2.jpg

@Slaven777 се наравно опет прави луд, као не зна шта званична наука тврди.

Preskačući Mrkaljevu opasku iznad, jer se njegova borba ograničava na ubacivanje tuđih reči u usta i crtanja meta na onima kojima se podmeću stavovi koje nikada nisu ni izrekli, a kamoli zastupali, i onda na njima primenjuje ad hominem taktika, podsetiću šta je bilo originalno pitanje:

Gde si naišao na tvrdnju da se Srbi nalaze u Pripjatu?

Ovo pitanje ostaje suštinski neodgovoreno, jer je Mrkalj zamenu teze iskoristio na osnovu tog što on ne pravi nikakvu razliku između ovog naroda (plemena, kako god) i grupe naroda. I tako dolazimo do lažnog predstavljanja da je tu nešto razumno, a sve su zamene teze, što su drugi forumaši i pratili (pretpostavljam da se njegova žestina napada na ličnoj osnovi, pa i generalno govoreći bes, proporcionalno uvećava sa saznanjem koliko je zapravo bezuspešan u 'borbi' protiv mene :D ). Dakle, ako već želiš pokušati da braniš kada ovako pljuje, bar čitaj šta piše i informiši se:

To sam samo bio inspirisan tvojim pisanijama da su Srbi na granici Franačke iako znamo da su istovremeno u Pripjatu.

Ko je to shvatio na osnovu mojih pisanija? Da li bi ovako nešto napisala neka osoba da nije, jednostavno govoreći, maliciozna? I to Mrkalj vrlo dobro zna kada sam ga pitao ko pominje Srbe u Pripjatu; zato i skreće diskusiju opet u smeru zamene teze i pljuvačine, jer mu je jedina prava namera (verovatno) da me pokuša isprovocirati.

Tebe ne krivim za ovo; retko si ovde i nisi upućen, tako da verovatno nisi u toku.

P. S. Postoje različita stanovišta u nauci o prapostojbini Starih Slovena, pored pripjatskog. Jirgen Udolf je verovao da je to Zakavkazje (Galicija), Vitold Manjčak da se radi o dolinama Odre i Visle...neki kao npr. Zbignjev Golomb govorili su o dolini Dona.

Poslednja izmena:
Ko je to shvatio na osnovu mojih pisanija?

Uopšte nije tema šta si ti mislio kad si nešto pisao, nego kakve su implikacije toga što pišeš. A implikacije su da Srbi na franačkoj granici istovremeno sa demografskom eksplozijom Slovena iz Pripjata kojima pripadaju nikakve logike nemaju. Nema veze šta misliš, već koliko si nekoherentan kad su u pitanju implikacije onog što pišeš.

Poslednja izmena od moderatora:
Postoje različita stanovišta u nauci o prapostojbini Starih Slovena, pored pripjatskog. Jirgen Udolf je verovao da je to Zakavkazje (Galicija), Vitold Manjčak da se radi o dolinama Odre i Visle...neki kao npr. Zbignjev Golomb govorili su o dolini Dona.

Ja mislim da su Sloveni došli sa planine Romanije.

Kao što rekoh, Slaven se ograđuje od toga šta on misli, da bi uvek mogao da bude u pravu. Kakav lik...

(Ne)srpski džbenici, međutim, kažu - Pripjat.

A implikacije su da Srbi na franačkoj granici istovremeno sa demografskom eksplozijom Slovena iz Pripjata kojima pripadaju nikakve logike nemaju.

To su Mrkaljeve implikacije. No, nema veze što ti ne razumeš moju nekoherentnost; srećom većina razume, tako da se neće primiti ni na ovaj tvoj pokušaj podmetanjem tuđih reči u usta (pravljenja čoveka od slame).

Slaven se ograđuje od toga šta on misli

Ograđujem se od tebe, zato što su to tvoje reči koje konstruišeš i namećeš drugim ljudima (u ovom slučaju meni) tj. od ovog pokušaja podmetačine.

Ako si besan na mene što više nemam strpljenja za svaku tvoju najmanju glupost, nađi drugi lek umesto pretvaranja tema u diskusiju o meni (piši mi u privatno sanduče opet, ako hoćeš) nemoj da drugi ispaštaju zbog toga. Za kraj ću te samo podsetiti tema je Aleksandar Mitić. Ako nastaviš prijaviću tvoj post moderaciji, a ti posle slobodno kukaj kako sam ja unapred sve ovo smislio kada sam ti postavio pitanje ko spominje Srbe u Pripjatu (jer si sa besmislicom počeo ti) u nameri da proizvedem situaciju da ti kolege obrišu postove, do mile volje.

Ograđujem se od tebe, zato što su to tvoje reči koje konstruišeš i namećeš drugim ljudima (u ovom slučaju meni) tj. od ovog pokušaja podmetačine.

Ako si besan na mene što više nemam strpljenja za svaku tvoju najmanju glupost, nađi drugi lek umesto pretvaranja tema u diskusiju o meni (piši mi u privatno sanduče opet, ako hoćeš) nemoj da drugi ispaštaju zbog toga. Za kraj ću te samo podsetiti tema je Aleksandar Mitić. Ako nastaviš prijaviću tvoj post moderaciji, a ti posle slobodno kukaj kako sam ja unapred sve ovo smislio kada sam ti postavio pitanje ko spominje Srbe u Pripjatu (jer si sa besmislicom počeo ti) u nameri da proizvedem situaciju da ti kolege obrišu postove, do mile volje.
1. Ako ti navodiš pet autora koji daju pet različitih slovenskih pradomovina, onda ti kao naučno pošten čovek treba da kažeš jasno svoj zaključak i da se založiš da tako stoji u udžbenicima: Slaven777: "NAUKA NE ZNA GDE JE SLOVENSKA PRADOMOVINA." Međutim, tako se ne zadržava fotelja, pozicija i uhleblje.

2. Molim te da citiraš javno sve što sam ti ja privatno ikada napisao, da se vidi kako ovde podmećeš.

1. Ako ti navodiš pet autora koji daju pet različitih slovenskih pradomovina, onda ti kao naučno pošten čovek treba da kažeš jasno svoj zaključak i da se založiš da tako stoji u udžbenicima: Slaven777: "NAUKA NE ZNA GDE JE SLOVENSKA PRADOMOVINA." Međutim, tako se ne zadržava fotelja, pozicija i uhleblje.

Moj zaključak je poznat svima odavno; ponovio sam ga toliko puta da ga znaju i vrapci na grani. Kako sam i eksplicitno tebi objašnjavao već nebrojeno puta do sada, u sličnim prilikama, uključujući i tvoja konstanta pitanja i podmetačine kao što je ova, gde me teraš iznova i iznova da ponavljam jedno te isto:

2019:
udžbenici često ne zna se koji gori od kojeg kada ih uzmete.
2017:
Udžbenici iz istorije u Srbiji su svojim ogromnim delom jedno golo smeće sa kojim nastavnici moraju da se stavljaju u koštac, kako da objasne deci da se iz njih mogu naučiti neki tako podaci, ali istorija ne, tj. da tu uče za ocenu jer je tako propisano i uz put da pri tome ne zamrznu istoriju.
2012:
više puta sam na forumu pisao o tome kako su udžbenici iz istorije u Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori mahom smeće prepuno gluposti i da ne treba se uopšte ni oslanjati na njih)? Kako sad to ispada da sam ostvario utisak potpuno suprotan onome za šta se inače zalažem i kako postupam? :neutral:

Jedno Izdvojio sam tri poruke jer mi se ne da kopati zato što mi je muka od toga koliko svako malo ti ili doslovno zaboraviš sve ili namerno slažeš (zato sam napisao maliciozan u pređašnjoj poruci) kako bi me opet blatio pred drugim ljudima (iako do sada nisi više naučio kakav je tačno uspeh oni koji sebe pokušavaju graditi stalnim unizivanjem drugih). Srednji citat je, konkretno, primer jednog odgovora tebi. A citat iz 2012. godine, na kojem se vidi da se ista diskusija vodi samo pokazuje koliko je neverovatno da se moram 7 godina (a možda i više) objašnjavati oko jedne te iste stvari.

Toliko radikalan stav imam da me ljudi i zezaju i probleme mi prave zato što smatram da bi deca trebalo posle maturiranja škole da ritualno spale udžbenike na jednoj gomili i što ja deci govorim da ne uče istoriju u školama, već (mahom) politički sankcionisanu propagandu odnosno da to slabe veze ima sa naukom...verovatno bih i pojeo neke reči s obzirom na to koliko ekstremno i kontroverzno stanovište imam. I onda mi ti dođeš i iznova i iznova se kao pokvarena gramafonska ploča ponavljaš. Istu priču vrtiš, šta god da ti se kaže, kao što nemam sumnje i da ćeš na nekoj novoj temi opet pisati da kao pošten čovek treba jasno da iskažem svoj zaključak (jer ga u nekoliko stotina poruka i deset godina pisanja na forumu, očigledno, mon dieu, nisam) i opet pričati o foteljama ili o meni kao maltene autoru ili recenzentu tih istih udžbenika koje pljujem (i zbog čega sam imao i velike probleme).

Ali neka; dobro je da smo ovde to prošli. Sada i @Aranko može da vidi koje su tačno tvoje taktike diskusije, crno na belo. Ovo je nova tema i nema mnogo strana, pa svi mogu da pročitaju i na osnovu svega izrečenog dođu do svog utiska. I dobro je, zapravo, da se svojevremeno ponavljamo, da ljudi upoznaju s kim imaju posla. Ili da se podsete. Neki zaborave (ja, nažalost, mnogo puta). :kafa:

Moj zaključak je poznat svima odavno; ponovio sam ga toliko puta da ga znaju i vrapci na grani. Kako sam i eksplicitno tebi objašnjavao već nebrojeno puta do sada, u sličnim prilikama, uključujući i tvoja konstanta pitanja i podmetačine kao što je ova, gde me teraš iznova i iznova da ponavljam jedno te isto:

2019:
2017:
2012:

Jedno Izdvojio sam tri poruke jer mi se ne da kopati zato što mi je muka od toga koliko svako malo ti ili doslovno zaboraviš sve ili namerno slažeš (zato sam napisao maliciozan u pređašnjoj poruci) kako bi me opet blatio pred drugim ljudima (iako do sada nisi više naučio kakav je tačno uspeh oni koji sebe pokušavaju graditi stalnim unizivanjem drugih). Srednji citat je, konkretno, primer jednog odgovora tebi. A citat iz 2012. godine, na kojem se vidi da se ista diskusija vodi samo pokazuje koliko je neverovatno da se moram 7 godina (a možda i više) objašnjavati oko jedne te iste stvari.
Ја не видим проблем са Мркаљевом дискусијом, сасвим ми је јасно спомињање прадомовине Словена као подручје које би могло да се зове Припјат, јер је то опште место у историографији. Ако се ти не слажеш са тим општим местом, које се понавља и кроз енциклопедије и корз уџбенике онда треба да кажеш шта је твоје мишљење о томе где је прадомовина Словена била, јер званична историја тако учи. Поновићу да су писци уџбеника баш најзваничнији професори Филозофског факултета, дакле између осталог Радивој Радић, Марко Шуица, Раде Михаљчић, итд...
И сасвим је логично рећи да људи којима је прадомовина припјат не могу за пар десетина година доћи до Крита.

Toliko radikalan stav imam da me ljudi i zezaju i probleme mi prave zato što smatram da bi deca trebalo posle maturiranja škole da ritualno spale udžbenike na jednoj gomili i što ja deci govorim da ne uče istoriju u školama, već (mahom) politički sankcionisanu propagandu odnosno da to slabe veze ima sa naukom...verovatno bih i pojeo neke reči s obzirom na to koliko ekstremno i kontroverzno stanovište imam. I onda mi ti dođeš i iznova i iznova se kao pokvarena gramafonska ploča ponavljaš. Istu priču vrtiš, šta god da ti se kaže, kao što nemam sumnje i da ćeš na nekoj novoj temi opet pisati da kao pošten čovek treba jasno da iskažem svoj zaključak (jer ga u nekoliko stotina poruka i deset godina pisanja na forumu, očigledno, mon dieu, nisam) i opet pričati o foteljama ili o meni kao maltene autoru ili recenzentu tih istih udžbenika koje pljujem (i zbog čega sam imao i velike probleme).
Опет да поновимо не види се по књигама, званичним ставовима, радовима итд никаква разлика између уџбеника и историје која се код нас званично проучава. Наравно увек је било част изузецима. Историја ЈЕСТЕ политички санкционисана пропаганда и она која с еучи у основним и средњим школама и она на факултетима, па и у добром делу и ова на форуму.

Ја не видим проблем са Мркаљевом дискусијом, сасвим ми је јасно спомињање прадомовине Словена као подручје које би могло да се зове Припјат, јер је то опште место у историографији. Ако се ти не слажеш са тим општим местом, које се понавља и кроз енциклопедије и корз уџбенике онда треба да кажеш шта је твоје мишљење о томе где је прадомовина Словена била, јер званична историја тако учи.

Ako ne vidiš nikakav problem u ovoj izjavi:

To sam samo bio inspirisan tvojim pisanijama da su Srbi na granici Franačke iako znamo da su istovremeno u Pripjatu.

..onda to može samo značiti da nisi pročito pažljivo šta je Mrkalj pisao. Ovo što sam ti podebljao u citatu nije tačno i ne znam kako možeš pisati jer se doslovno suprotna informacija nalazi u citatu koji si i sam napisao. Mrkaljev citat gore je odgovor na moje pitanje kakve veze ima sa Mitićem njegova prethodna izjava (nema, očigledno) dobio je odgovor (sumljivi_tip podsetio me je na mogućnost srpskog plemena kod Istočnih Slovena, severoistočno od Kijeva) a koliko je potpuno besmislena njegova opaska vidi se i iz toga što neko može pitati otkud Srbi u 20. veku i u Nemačkoj i Jugoslaviji u isto vreme (što bi, je li, bilo potpuno nemoguće) a suština svega je, po svemu sudeći, da Mrkalj želi da skrene temu u prepucavanje umesto da se razgovara o Mitićevim argumentima, sa kojima sam ja počeo (mesapski natpisi,...).

To je moj utisak da je već stara njegova taktika; postavi gomilu nekih gluposti koje su vrlo jasno provokacije a ne konstruktivna pitanja ili opaske (ovde i sam priznaje da nema veze sa temom, barem) i onda kada se ja raspišem, postavljam skenove, itd...on me optuži da zatrpavam temu ili da skrećem sa nje. To je, najverovatnije, scenario i ovde. Tako da, vratimo se na Mitića; dosta je bilo glupiranja.

Ako ne vidiš nikakav problem u ovoj izjavi:

..onda to može samo značiti da nisi pročito pažljivo šta je Mrkalj pisao. Ovo što sam ti podebljao u citatu nije tačno i ne znam kako možeš pisati jer se doslovno suprotna informacija nalazi u citatu koji si i sam napisao. Mrkaljev citat gore je odgovor na moje pitanje kakve veze ima sa Mitićem njegova prethodna izjava (nema, očigledno) dobio je odgovor (sumljivi_tip podsetio me je na mogućnost srpskog plemena kod Istočnih Slovena, severoistočno od Kijeva) a koliko je potpuno besmislena njegova opaska vidi se i iz toga što neko može pitati otkud Srbi u 20. veku i u Nemačkoj i Jugoslaviji u isto vreme (što bi, je li, bilo potpuno nemoguće) a suština svega je, po svemu sudeći, da Mrkalj želi da skrene temu u prepucavanje umesto da se razgovara o Mitićevim argumentima, sa kojima sam ja počeo (mesapski natpisi,...).

To je moj utisak da je već stara njegova taktika; postavi gomilu nekih gluposti koje su vrlo jasno provokacije a ne konstruktivna pitanja ili opaske (ovde i sam priznaje da nema veze sa temom, barem) i onda kada se ja raspišem, postavljam skenove, itd...on me optuži da zatrpavam temu ili da skrećem sa nje. To je, najverovatnije, scenario i ovde. Tako da, vratimo se na Mitića; dosta je bilo glupiranja.

Као прво не знам шта хоћеш на неколико страница си развлачио дискусију о прадомовини Словена, стављао си текстове о Словенском бродовљу итд, а онда кад ти је одговорено да је теза о Припјату (или већ како год да га зовеш, Закарпатје итд) опште место српске историографије онда се нешто љутиш и позиваш на некаве злоупотребе... Сасвим могуће да је тога било али ово је твоја злоупотреба. И то што си подебљао па рекао да није тачно ниси у праву.
Могуће је да понеко има другачије тезе али оне нису много раширене, званично је оно што сам илустровао уџбеницима.
Ево директно из уџбеника који је писао Радивој Радић.

Radic prapostojbina.jpg
Значи да преведемо на обичан језик, у десетак постова си елаборирао тему која је, по теби, споредна а онда када си суочен са конкретним доказима да ниси у праву онда се позиваш да неко други злоупотребљава тему.

Као прво не знам шта хоћеш на неколико страница си развлачио дискусију о прадомовини Словена, стављао си текстове о Словенском бродовљу итд, а онда кад ти је одговорено да је теза о Припјату (или већ како год да га зовеш, Закарпатје итд) опште место српске историографије онда се нешто љутиш и позиваш на некаве злоупотребе... Сасвим могуће да је тога било али ово је твоја злоупотреба. И то што си подебљао па рекао да није тачно ниси у праву.

Ne pratiš ovu temu. Vrati se na poruke:

https://forum.krstarica.com/threads/aleksandar-mitic.899071/post-39024835

To je moj odgovor upravo tebi. Nije bilo nikakve reči o pradomovini Slovena, a jedino brodovlje koje sam pominjao jesu svemirski brodovi Čudinova, na kojeg se Mitić poziva. Dodao sam pojašnjenje u kontekstu Mitićevih argumenata (a koji su, da se podsetimo tema). Na to je Mrkalj ubacio:

Vrlo je interesantno da su Sloveni kao jedna etnička masa demografski eksplodirali u 6. veku iz Pripjatske močvare kod Černobilja, a u tom istom 6. veku imamo Slovene diferencirane u Srbe hiljadu kilometara zapadnije, a Ruse, Čehe i Poljake u Podunavlju. Kako to? Ah da, logika nema veze sa istorijom. :kafa:

Potom sam doslovno pitao, pokušavajući da vratim temu na tok:

Vezano za koju konkretnu tvrdnju Aleksandra Mitića je ova opaska?

Posle toga, Mrkalj je doslovno priznao:

Činjenica jeste da sam se upecao i odgovorio na par mesta stvari koje nemaju veze sa temom i to je bila moje greška, jer je trebalo sve smo da ignorišem. Verovatno bi moderacija trebalo tih nekoliko postova da prebaci na neku drugu, odgovarajuću temu.

Što se tiče ovog podebljanog (da više završimo na tu temu) ako ti misliš da Manjčak priča o Pripjatu, jednostavno treba da se informišeš; uzmeš u ruke i pročitaš, jerbo to jednostavno nije istina. I prestani više postavljati nekakve udžbenike; dosta više sa tim već jednom.

Значи да преведемо на обичан језик, у десетак постова си елаборирао тему која је, по теби, споредна а онда када си суочен са конкретним доказима да ниси у праву онда се позиваш да неко други злоупотребљава тему.

Kao što možeš videti, pozivam na to od samog početka. Nemoj da meni prebacuješ ono što ti činiš.

P. S. A ovo sa suočen sa konkretnim dokazima da nisam u pravu me baš podseća na 1945. godinu. Čovek od slame napravljen, meta nacrtana i hajde da ga gađamo jajima. Da li se ti uopšte i sećaš kako je počela diskusija i šta je tema, pitam se. Ali ovo je i svojevrsni dokaz da je sa vama vrlo teško ozbiljno diskutovati, jer se sve uvek svede na klinačko prepucavanje.

Poslednja izmena:
https://www.academia.edu/8686856/Einführung_ins_Messapische

Evo za Aleksandra Mitića, mislim najduži poznati tekst na mesapskom jeziku:

Pogledajte prilog 626540

Da vidimo šta piše, ako neko ovo ume rastumačiti koristeći ključ slovenskih jezika (i još ni manje ni više, da je većina razumljiva današnjim jezicima). Evo i jednog prevoda na italijanski:

Ascolta Zues! Io, Totoria Marta, cedo alla città di Basta il mio terreno, con la malleveria [presentata] nel senato d Stabons Xonedon e da Dazet Vaanet, nel collegio del mercanti da Stabuas Xonettes figlio di Dazohonnes, nell'assemblea cittadina da Dastas Kratehes, e in quella dei contadini d Poxxonnes Aimarnas.

Pravi Vlah

Domaćin

Poruka3.705
pre 2 minuta
Ascolta Zues! Io, Totoria Marta, cedo alla città di Basta il mio terreno, con la malleveria [presentata] nel senato d Stabons Xonedon e da Dazet Vaanet, nel collegio del mercanti da Stabuas Xonettes figlio di Dazohonnes, nell'assemblea cittadina da Dastas Kratehes, e in quella dei contadini d Poxxonnes Aimarnas.

Почуј, Диве! Ја, Тоторија Марта, предајем своју земљу граду Басти, с [поднентим] јемством у сенату Стабонса Шонедона и Дазета Ваанета, у колегију трговаваца Стабуаса Шонетеса, сина Дазохонеса, у градској скупштини Даштаса Кратхехеса, и оној сељака Пошонеса Аимарнаса.

https://www.academia.edu/8686856/Einführung_ins_Messapische

Evo za Aleksandra Mitića, mislim najduži poznati tekst na mesapskom jeziku:

Pogledajte prilog 626540

Da vidimo šta piše, ako neko ovo ume rastumačiti koristeći ključ slovenskih jezika (i još ni manje ni više, da je većina razumljiva današnjim jezicima). Evo i jednog prevoda na italijanski:

Pravi Vlah

Domaćin

Poruka3.705
pre 2 minuta

Почуј, Диве! Ја, Тоторија Марта, предајем своју земљу граду Басти, с [поднентим] јемством у сенату Стабонса Шонедона и Дазета Ваанета, у колегију трговаваца Стабуаса Шонетеса, сина Дазохонеса, у градској скупштини Даштаса Кратхехеса, и оној сељака Пошонеса Аимарнаса.

Evo još jednog, pa neka bilo ko sudi:

Aprodita.JPG

Ana Aprodita Lahona θeotoridda hipakaθi θeotoridda θaotoras keošorrihì biliva

Back