Агент Вера Пешић - истина и мит

Према неким непровереним причама Верина мајка, Анђа, затруднела је за време окупације са једним бугарским војником и родила Веру. Анђин муж, Милан, по повратку са Солунског фронта признао је Веру као своју и подарио јој презиме. Није сасвим сигурно да ли је то учинио из своје доброте или под притиском једног од Анђиних љубавника који се налазио на високом политичком положају. Ипак, због неслагања ових догађаја са Верином годином рођења, ову је причу тешко доказати.

а, у фебруару 1941. Коста Пећанац је у пратњи Вере Пешић и Карла Крауса отпутовао у Софију. Тамо се у дворцу бугарског цара Бориса састао са рајхсмаршалом Херманом Герингом. Пристао је да се обавеже да ако Југославија ступи у рат да се његови четници неће борити против Немаца, и за то му је исплаћено 200.000 рајхсмарака.

Маршал Геринг је договор наводно прокоментарисао речима: „Чини ми се да смо овога платили више но што вреди“.

.....................
Postoji li neki dokaz da se ni manje ni više nego rajhsmaršal Gering sastao sa protuvom kakva je Pećanac? Ovo mi sve liči na neke romantičarske baljezgarije.

Inače, ako je rođena na Božić 1919. odnosno 7. januara znači da je začeta tokom marta, aprila 1918. dok je taj kraj zvanično još uvek bio deo Bugarske, tako da nije nemoguće da je nju napravio Bugarin ili neki komšija. Apsolutno je sigurno da nije Milan ako je u tom periodu bio na solunskom frontu. Očigledno da kakva je bila majka, takva i ćerka.
 
Dosta se tu stvari logički ne poklapaju, pogotovu ako zaista u generalštabu ne postoje dokazi da je ikad radila za jugoslovensku službu.
Provela pola rata u Medveđi i Sijarinskoj Banji, možeš misliti kakve obaveštajne podatke je prikupljala u navedenim metropolama.
I još navodno Britanci nudili 300,000£ za nju, pa to je par puta više nego Nemci što su nudili za Dražu.

Za Veru Pešić sam čuo pre 10 godina, delili neki Leskovčani neke knjige, pa nam ukrali našu Crnogorku da svojataju (kad nemaju svoje heroje) i još tada mi se činilo da se radi o običnoj malo pedantnijoj seoskoj fufici.
 

Back
Top