Ovi jedan
Primećen član
- Poruka
- 800
Geografski raspored svakog od prikazanih dijalekata je onaj koji su dobili tek nakon migracija izazvanih turskim osvajanjima, granice su teorijski obrazložene i ucrtane tokom 20. veka, dijalektološkim istraživanjima vršenim od Belića i Rešetara pa nadalje. Ranije nisu ni vršena niti se raspored detaljno znao. Da znaš doslovno najosnovnije stvari iz dijalektologije/istorije jezika, ovakvo pitanje ne bi ni postavljao.
Koji tačno ljudi? Jesu li njihovi zaključci makar relativno opšteprihvaćeni, ili ima i ozbiljnijih kritika? Da li su baš rekli "na osnovu arheoloških nalaza znamo jasno da su ovde Srbi, a ovde Hrvati"?
Koji naši? Ja sam možda Mađar ili Rumun, možda mi je i majka Hrvatica. Mnogo stvari neopravdano pretpostavljaš i tako nastupaš, no to je manje bitno. Zar je razlog što oni navodno pišu besmislice da i ti, ako znaš bolje, iako svestan da to nema smisla, svesno govoriš te...besmislice?
Ako tako misliš, zašto tako ne pišeš? To su već iznijansiraniji stavovi, o kojima se i dalje naravno da raspravljati, ali su svakako plodotvorniji i za diskusiju i za smirivanje nacionalnih strasti.
Ban Kulin svoju povelju ne samo da nije napisao staroslovenskim/crkvenoslovenskim, nego u njoj nema, ako me sećanje dobro služi, ni jedne jedine reči iz tog višeg registra. Cela povelja je na narodnom jeziku, štokavštini. Opet pokazuješ da samopouzdano govoriš o stvarima o kojima vrlo malo znaš. I da, pisana je morfološki istom ćirilicom kao i Hilandarska povelja Stefana Nemanje i dokumenti iz npr. Bugarske iz istog perioda.
Znači došli smo do suštine. Ovo je najobičniji whataboutism, sve što rekoh i dalje stoji, koliko vidim. Ponovo pitam, zar tuđe trolovanje i širenje mržnje tebi daje opravdanje za isto? Ako ti, za razliku od njih, znaš da to nije opravdano, čime te to čini? Vidim da, iako se predstavljaš kao dobronameran, imaš utisak da su Srbi "10 puta gori" po pitanju, pretpostavljam, neobjektivnosti u istoriji. Na osnovu čega? Zar bi neko dobronameran to pomislio? Zašto uzimaš ono najgore što vidiš kod Srba kao reper i prosek, a ostalo ti je izuzetak? Ja to za Hrvate ne radim jer prema njima nastupam bez svega zloga primisla, što bi rekao ban Kulin. A isto kao što kod Srba imaš masovno negiranje hrvatske istorije, kraljeva, spomenika, identiteta, državnosti, vređanje i razne gluposti, tako i kod Hrvata imaš masovne priče kako su svi zapadni Srbi Vlasi i Hrvati, a istočni Turci i slično. Imaš priče o Miroslavljevom jevanđelju kao hrvatskom spomeniku, o izmaštanoj panonskoj Hrvatskoj, o Hrvatskoj do Drine u srednjem veku (koliko vidim, ispravi me ako grešim, čak i u školskim udžbenicima), o Crvenoj Hrvatskoj, mitskom hrvatskom knezu Višeslavu itd. U "Hrvatskoj enciklopediji" koju uređuju, valjda, učeni ljudi, imaš tvrdnje kako je Đuro Daničić "hrvatski filolog srpskoga podrijetla", laži o "zetsko-humskoj redakciji staroslavenskoga" i "zapadnoj ćirilici" kojima je navodno pisano Miroslavljevo jevanđelje, nespominjanje nigde porekla Josifa Runjanina i Petra Preradovića, preimenovanje ovog prvog, nepoštovanje nacionalnog izjašnjenja Bogišića, Rešetara, Zore i drugih, i mnogo čega još, ovo je samo napamet napisano. Na ovom potforumu na svakog srpskog trola dođe i jedan hrvatski koji govori iste stvari, samo u ogledalu. I opet ne smatram to pravilom kod Hrvata, ne optužujem ih za neke boljke kojih nema i kod Srba, niti govorim tebi "vi ste/vaši su ovakvi i onakvi". Obraćam se samo tebi.
Tako da ne, ne vidim da je iko i dvaput, a kamoli "10 puta" gori, i u jednom i u drugom narodu su neznanje, mržnja i laži nažalost prečesti. Nikad Slovenca nisam video da dođe na srpski ili hrvatski forum i govori ovima kako su ovakvi, onakvi, kako su lažovi, mitomani, konvertiti i šta sve ne, međutim Srbi i Hrvati redovno, skoro pa u jednakom omjeru (eto, namesti mi se hrvatska reč kao najpogodnija).
Za kraj, konkretno nisam odgovorio na "naše" gluposti jer vidim da je na njih, uglavnom, odgovoreno, i to dobro, nekad od strane srpskih, nekad od strane hrvatskih forumaša. Takođe, za njih se zna šta su, ako su ostrašćeni ili trolovi, nema svrhe pričati sa njima. Ti, međutim, zadnje vreme skoro pa spamuješ teme neproverenim informacijama i teorijama, pa šta prođe prođe. Ovu jezičku kartu si više puta, ako se ne varam, postavljao, i niko se specifično na nju nije osvrnuo, a i zanimljivo je kako si baš nju, od svih koje su izašle kad si tražio, slučajno izabrao. Prosto, hteo sam proveriti da li si stvarno dobronameran ili nisi, ali da ti sam to pokažeš svojim reakcijama, jer ne mogu znati unapred. Ne izgleda mi kao da si odreagovao kao neko ko je stvarno dobronameran, jer on ne bi ružio drugi narod i insistirao na lako proverljivim prevarama i manipulacijama.
I da, mislim da nisi razumeo svrhu zadnjeg dela mog upisa. Nema tu nikakvog prebacivanja Hrvatima za "svojatanje" Baščanske ploče niti ičega sličnog. To što sam napisao jednako potire i srpske i hrvatske fantazije.
Neću ti osporit da si vješt u nekim stvarima i u boljem položaju u odnosu na mene, al ne znači da mi možeš solit pamet i moralizirat dok doma imaš10 puta goru situaciju. I ne, nismo tu negdi jer ovako nešto ne viđam kod nas u ovolikoj mjeri, a bogami nismo ni toliko oprani ka dobar dio vas koliko god se ti trudia sve strpat u isti koš.
Sve naše reakcije su došle ka odgovor na vaše stoljetno gaženje sve i svakog oko sebe. Kad si već spomenia Slovence kako to da mi s njima živimo u suživotu već iljadu i nešto godina pa nam nikad nije palo na pamet ić otimat njihovu zemlju ili njih nazivat alpskim Hrvatima? Ili im na bilo koji drugi način uskraćivat prava jer eto nemaju bogatu povijest ko mi ili državu do 91. pa je onda nisu ni zaslušili imat? Nego eto mi baš vama odlučili otet Višeslava i baš vas počeli nazivat pravoslavnim Hrvatima biće tek tako iz čiste dosade?
Postavljaš stvari da je problem u meni i da sam ja taj koji zagađuje forum, a ovde 90% vaših forumaša na dnevnoj bazi piše takve gadarije i izmošljotine o nama da to nema veze sa zdravim razumom. I sad se od mene očekuje da budem uzoran i odmjeren u raspravi, a tvoji gate i udaraju sa svih strana bez stajanja i bez milosti.
Poziva sam ja par puta na rasprave oko nekih zdravijih tema, al nije se primilo kod tvojih. Ka ni puno mojih pitanja koja stoje danima, a neka i tjednima već neodgovorena. A nisu sva provokatorska niti su spamerska samo ima bit da tvoji više vole o našoj povijesti drvit nego o vašoj. Vidi ti s njima možda im prominiš mišljenje pa svi zajedno uživamo u neopterećnim i manje nabrijanim diskusijama, a ne oko toga jel Dubrovnik srpski grad i jesu li Hrvati potomci Srba.
Al kako to očekivat od lika kojem je Panonska Hrvatska mit isto ka i kraljevina Hrvatska, a ne sumnjam još dobar dio naše povijesti. Dobar si