Odlično!Ne znam, nisam ga pitao. Ali Uskok nije bio. Bio je serdar i "capo principale" morlačke jedinice u službi mletačke republike.
Bio je katolik, iako mu je valjda djed bio pravoslavac.
Previše izmješano za neke relevantne zaključke.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Odlično!Ne znam, nisam ga pitao. Ali Uskok nije bio. Bio je serdar i "capo principale" morlačke jedinice u službi mletačke republike.
Odlično!
Bio je katolik, iako mu je valjda djed bio pravoslavac.
Previše izmješano za neke relevantne zaključke.
Naravno da ne griješite, kao da je bitno je li im govorite istinu. Vi vjerujte u svoje, a mi vjerujemo u svoje. Senjski i kliški uskoci su bili katolici iz nekadašnjih hrvatskih djelova sadašnje Bosne i iz sadašnje Hrvatske i sada su Hrvati katolici, a žumberački uskoci su bili pravoslavci (nemam pojma od kuda), a sada su Hrvati grkokatolici. Među takozvanim "mletačkim uskocima" (a Mlečani su bili u sukobu sa uskocima van njihove teritorije) bilo je i pravoslavaca (sada Srbi) i katolika (vjerojatno više pravoslavaca, jer su hrvatskim katolicima ljuti neprijatelji bili i Venecija i Turska, a pravoslavcima je bilo svejedno, kako ih tko plaća ili kako ih tko napada, nije ih nimalo manje bilo u turskoj službi s druge strane granice).Mi smo učili decu da su hajduci bili hrabri borci protiv Turaka u Srbiji a uskoci su bili takođe srpski borci, prebegli posle pada Smedereva na Habzburške teritorije i odatle 'uskakali' na ove teritorije i birili se protiv Turaka.I jedni drugi su opevani u srpskoj epskoj narodnoj poeziji. Je l mi to negde grešimo?
Ja imam pojma otkuda su žumberacki pravoslavci, koje su, uzgred rečeno Habsburgovci naselili na Žumberačkih gori, koja je do tada spadala pod Kranjsku, i pokrajina Kranjska ih je i plaćala. Posle ta pokrajina potpade pod Hrvatsku, a za nagradu oni dobiju par ustaških ofenziva, i četu Hosovaca u poslednjem ratu sa planom da se narod pobije i rastera. Bravo Hrvati!Naravno da ne griješite, kao da je bitno je li im govorite istinu. Vi vjerujte u svoje, a mi vjerujemo u svoje. Senjski i kliški uskoci su bili katolici iz nekadašnjih hrvatskih djelova sadašnje Bosne i iz sadašnje Hrvatske i sada su Hrvati katolici, a žumberački uskoci su bili pravoslavci (nemam pojma od kuda), a sada su Hrvati grkokatolici. Među takozvanim "mletačkim uskocima" (a Mlečani su bili u sukobu sa uskocima van njihove teritorije) bilo je i pravoslavaca (sada Srbi) i katolika (vjerojatno više pravoslavaca, jer su hrvatskim katolicima ljuti neprijatelji bili i Venecija i Turska, a pravoslavcima je bilo svejedno, kako ih tko plaća ili kako ih tko napada, nije ih nimalo manje bilo u turskoj službi s druge strane granice).
Ja imam pojma otkuda su žumberacki pravoslavci, koje su, uzgred rečeno Habsburgovci naselili na Žumberačkih gori, koja je do tada spadala pod Kranjsku, i pokrajina Kranjska ih je i plaćala. Posle ta pokrajina potpade pod Hrvatsku, a za nagradu oni dobiju par ustaških ofenziva, i četu Hosovaca u poslednjem ratu sa planom da se narod pobije i rastera. Bravo Hrvati!
Rezultat je još veće iseljavanje, i pustoš , pa onda kupovanje u bescjenje za vikendice od pobjednika. Niti poznaju historiju, jezik, kulturu...,
Ali tu nije kraj, i braća Hrvati bježe iz drage im Hrvatske na Zapad, 500 000 posle Oluje, a trend se nastavlja.,bravo bravo!
Jos malo i neće biti nikoga , verovatno će Nepalci biti uz nešto staraca glavni narod.
Je li moralo to baš tako ?
Pa zna se odakle su.Opet ti o Ustašama. Misliš li se ti držati topica? Kad znaš, objasni čovjeku odakle žumberački uskoci (pravoslavci) i podijeli izvore. Dosad samo filozofiraš
Pa zna se odakle su.
Iz Glamoča, Srba i Unca iliti Drvara. Posljednja tura iz Vrlike.
Daljim porijeklom, vrlo vjerovatno starohercegovci, na šta ukazuje dijalekat dotičnih koji se donedavno održao.
Nakon pada Despotovine Mačva...u Žumberku ima i "Mačvana" uz ostale.Pa zna se odakle su.
Iz Glamoča, Srba i Unca iliti Drvara. Posljednja tura iz Vrlike.
Daljim porijeklom, vrlo vjerovatno starohercegovci, na šta ukazuje dijalekat dotičnih koji se donedavno održao.
Prvi srpski dokumenti - pisani odmah po pojavi štokavskih fonetskih markera koji jasno opredeljuju jezik dokumenta kao najraniji oblik starosrpskog su pisani glagoljicom.Ćirilicu su upotrebljavali Srbi, Glagoljicu Hrvati , a latinicu verovatno Slovenci. Ovi prvi i drugi su bili uskoci ili prebegi.
U juznom delu Slovenije postoji i dandanas mesto koje se zove Tri fare, tj. Tri crkvene opštine. I još uvek postoje tri crkve na jednom prostoru. Ali vrlo retko će vam neko znati o čemu se radi. Otkrio sam da se upravo radi o ta tri naroda koja su živela zajedno. Danas , naravno su svi oni asimilirani, svi Slovenci, čak i veći nacionalisti od etničkih Slovenaca. Postoje tu prezimena Brajković, Cvitković, Starešinić, Malešić, Kopinić, Orlić, i zanimljivo Nemanič.
Ali moram vam reći, da imam slabo mišljenje o njima. Verovatno bi postali Ustaše da su rođeni malo južnije. Isti sindrom.