"Odmor ili počinak Božji" ne možemo shvatiti doslovno, jer se to protivi osnovnom pojmu o Bogu kao savršenom i svemogućem biću koji nikada ne prestaje stvarati i raditi, kao što to i Biblija potvrđuje (Isa. 40.28;Jovan 5.16-17). Bogu, dakle nisu bila potrebna 24 - ti sata odmora i počinka; Pa ako Božji počinak ne možemo shvatiti doslovno, onda nema razloga ni da sedmi dan, dan Njegovog odmora shvatimo kalendarski.
Taj sedmi dan predstavlja period kad je Bog stvorivši čovjeka prestao poslije čovjeka stvara neke nove vrste bića, a Njegov blagoslov izliven na sedmi dan jest blaženo stanje cele tvorevine koja se kupala u Božjoj blagodeti i blaženstvu sve dok Adamov grijeh nije uneo nesklad u tu divnu blaženu harmoniju.
Zapovest o držanju subote nije postojala pre greha. Ne postoji zapisano to. Uostalom, i nelogično je da postoji zakon pre greha, jer zakon je tu da otkrije greh, a ako nema greha, šta ima zakon da otkriva?
Emanuilo,
poznato mi je d apostoje ljudi koji tvrde da je biblijski izvestaj o stvaranju siumbolican.
To sam cuo od
katolika i Jehiovinih svedoka. Nije mi poznato da li i pravoslavni veruju u to.
Izvestaj o stvaranju je ISTORIJA a nije prorocanstvo. Mojsiju je otkriveno sta i kako je bilo.
Zato ono sto pis u prva dva poglavlja, nista nije simbolicno nego doslovno.
Kad Biblija kaze da "
Bog pocinu u sedni dan", onda je to tako i nikako drugacije.
Sad, da li je Bogu bio potreban odmor, svakako da nije, jer On se ne umara, ali on je time pokazao sta od coveka ocekuje.
Zato je
u taj dan "pocinuo, posvetio ga i blagoslovgi" sto znaci da ga je isdvojio od drugih dana sedmice.
Ti kazes da je Bozji zakon dat posle greha.
Ponovo ne citas sta pise u Bibliji.
Zar ne kaze apostol Jovan:
"SVAKI KOJI CINI GREH I BEZAKONJE CINI; GREH JE BEZAKONJE." 1, Jovanova 3,4.
Ako nema zakona, ni greh ne moze postojati.
Greh je prestup zakona. Zato Bozji zakon postojao je od pocetka.
Samo
nije postojao napisan, nego se usmeno prenosio od pokolernja na pokolenje.
Slazem se sa tobom da Bog Adamu nije dao izricitu zapovest da praznuje subotu, ali mu je svjim primerom
pokazao sta ocekoje od njega. Zbog njega se i Bog odmarao.
Drugo, u cetvrtoj zapovesti sam
Bog je objasnio od kada postoji subota i zbog cega ju je dao ljudima.
Bog je povezao Subotu sa stvaranjem i ponovio ono sot je rekao u 1. Mojsijevoj 2,3
"I blagoslovi Bog sedmi dan, i posveti ga, jer u taj dan pocinu."
Za mene je ovo dovoljno i jasno da se u cetvrtoj zapovesti radi o istom danu koga je Bog prilkom stvaranja ustanovio.