Adventisti sedmog dana

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ovo vam je zadnja poruka od mene subotarska braco u Hristu

"Није човек створен ради суботе, него субота ради човека".

" Господу су додијали јеврејски празници и субота
и на њих мрзи душа Његова (Иса. 1.13-14)

Pozdrav i svako dobro :bye:

ZAHVALJUJEMO NA STRPLJENjU I TRUDU U OVOJ DISKUSIJI, JA LICNO VISOKO CENIM TVOJ DOPRINOS.

SAMO ZAPAMTI DA SU GRESI IZRAILJA I OTPAD OD BOGA UZROK BOZJEG NEGODOVANJA NA NJIHOVE SVETKOVIUNE.

NISTA BOLJE ZA GOSPODA NI DANAS NIJE, AKU CINIMO BEZAKONJA A HVALIMO SE BILO KOJIM PRAZNICIMA PA I SUBOTOM.
SVAKAKO DA BOG NE PRIMA TAKVU SLUZBU.

ZELIM TI SVE NAJBOLJE

Poslednja izmena:
Naravno, jer pre toga Izraelci nisu znali šta je subota i kako je svetkovati.

Emanuilo,
evo kako ja to ne vidim tako kao sto ti kazes.

U 16. poglavlju, pre davanja zakona, Bog govori Mojsiju kako da koriste Manu.
On uopste ne govori o suboti posebno, nego o praznovanju subote u skladu sa padanjem mane.
Kad Mojsije kaze: "Sutra je subota i tada mane nece biti". Nijedan Izrailjac ne pita a "sta je to subota?"
To znaci da im je Subota bila poznata kao praznik pre nego sto je Bog predao Mojsiju pisane ploce zakona.

Medjutim, moguce je da Izrailjci kao robovi u Egiptu nisu pravilno praznovali subotu kako treba, ali svakako da su
je poznavali, jer se Bozji zakon do Sinaja prtenosio usmenim putem.

Da je Bozji zakon postojao pre Izrailja, to pokazuje slucaj Noja za vreme Potopa.

Kad kiaze: "ZEMLJA SE POKVARI PRED BOGOM, I NAPUNI SE ZEMLJA BEZAKONAJ."
1. Mojsijeva 6,11.
To pokazuje da je predpotopnom svetu bio poznat Bozji zakon.
Da nije bilo zakona, ne bi ni bezakonje moglo da postoji.

Drugo. ako pretpotopnom svetu nije bio poznat Bozji zakon, na osnovu ceka su osudjeni kao bezakonici na pogubljenje.

Kad bi tako bilo onda bi oni nepravedno bili osudjeni i time bi bila dovedana u pitanje pravda Bozja.

Zakon je postojao od Adama, samo ne pismen. Prenosen je usmeno.

Nekoliko znacajnih izjava

Napomena, ove izjave nize nisu dasli adventistyi, nego oni koji navodno praznuju nedelju ali traze odgovopr na pitanja.

»Postoji zapovest o svetkovanju dana od odmora, ali taj praznik nije nedelja. Medjutim, obicno se kaze da je subota bila promenjena od sedmoga dana u prvi dan sedmice sa svim svojim obavezama, prednostima i svetosti. Zeleo sam iskreno da pronadjem dokaze o ovom predmetu, koji sam proucavao mnogo godina. Pitao sam se gde se mogu naci dokazi o toj promeni? Ne u Novom zavetu, svakako ne. U Svetome pismu ne postoji izvestaj o promeni subote kao ustanove od sedmoga na prvi dan sedmice.« Dr. E. T. Hiscox, author of the Baptist Manual

»Potpuno je jasno, da ma koliko smo odani svetkovanju nedelje, mi ne svetkujemo dan od odmora. Subota je uspostavljena po specijalnoj bozanskoj zapovesti. Mi nigde ne mozemo pronaci takvu zapovest za praznovanje nedelje... Nema nijednoga teksta u Novom zavetu koji bi ukazao na to da zasluzujemo bilo kakvu kaznu prestupanjem takozvane svetosti nedelje.« Dr. R. W. Dale, The Ten Commandments, p. 116.

»Posto se ne moze naci ni jedno jedino mesto u Svetom pismu koje bi potvrdilo da je Gospod licno ili da su apostoli naredili ovakvu promenu od subote na nedelju, u tom slucaju nije lako odgovoriti na pitanje: ko je promenio subotu i ko je imao pravo da to ucini?
« George Sverdrup, A N. New Day.»Sveto pismo nigde ne naziva prvi dan sedmice danom od odmora... Nema odobrenja u Svetome pismu za ovu promenu, niti, naravno, ijedan biblijski tekst to zahteva.« The Watchman.
»A gde se uopsate u Svetom pismu i govori da treba da svetkujemo prvi dan? Zapovedjeno nam je da svetkujemo sedmi dan, medjutim, nema nigde zapovesti da drzimo prvi dan.« Isaac Williams, Plain Sermons on the Catechism, p. 234, 336

»Tacno je da nema odredjene zapovesti za krstnje male dece, niti ima ikakve zapovesti za svetkovanje prvog dana sedmic
e. Mnogi veruju da je Hristos promenio subotu. Medjutim, po Njegovim vlastitim recima vidimo da On nije dosao zbog tog razloga. Oni koji veruju da je Isus dosao da promeni subotu, oslanjaju se samo na pretpostavke.« Amos Binney, Theological Compentium, p. 180.

»Mi smo promenili od sedmoga dana na prvi dan sedmice, od subote na nedelju, autoritetom svete, katolicke, apostolske Hristove crkve.« Bishop Simour, Why We keep Sunday?
»Sveto ime sedmoga dana je Subota. Ova cinjenica, bez diskusije je potpuno jasna u 2. Mojsijevoj 20, 10. Ovo pitanje jasno je izlozeno u Bozjoj reci i priznavano je kroz sve vekove. Nijedanput apostoli nisu primenili ovaj zakon o suboti na prvi dan sedmice.« Joseph Judson Taylor, The Sabath Question, p. 14-17.
»Misljenje da su Hristos i njegovi apostoli svojim autoritetom promenili prvi za sedmi dan u sedmici, je apsolutno bez ikakve potpore u Novom zavetu.« Dr. Layman Abbot, in the Christian Union , June 26, 1890.
»Nigde nema dokaza u svim prorostvima Neba da je subota promenjena, niti da je nedelja zauzela njeno mesto.«
Alexander Cambell, in The Report, Octob. 8, 1921.
»Svakako, jasno mi je da se nedelja pocela drzati u ranom hriscanstvu kao verski praznik, kao sto smo nauceni od hriscanskih otaca i drugih izvora. Medjutim, zalosno je da je dosla zigosana znakom mnogoboztva, pokrstena imenom boga Sunca; onda prihvacena i posvecena papinim otpadom i predata protestantima kao sveti amanet.« Dr. E. T. Hiscox, report of his sermon on the Baptist's Convention, in New York Examiner, Nov. 16, 1893.

»Nedelja je katolicka institucija i zahtevi za njeno svetkovanje mogu se jedino definisati na osnovu katolickih principa... Od pocetka do kraja Svetog pisma, nema nikakvog oznacenog teksta koji bi opravdao promenu sedmicnog javnog bogosluzenja od poslednjeg dana u sedmici na prvi.« The Catholic Press, Sidney, Australia, August, 1900.

»Protestanti u odbacivanju autoriteta Katolicke crkve, nemaju dobre razloge za ucenje o nedelji i logicno je da treba da svetkuju subotu kao dan odmora.« John Gilmary Shea, American Catholc Quaterly Review, January, 1883.

»Biblija nigde ne podupire svetkovanje nedelje. Nedelja je ustanova Katolicke crkve i oni koji praznuju taj dan, postuju zapovest Katolicke crkve.« Priest Brady, in the address, reported in the Elizabeth, N..J. »News«, March 18, 1903.

»Mi drzimo mesto na Zemlji koje pripada Svevisnjem Bogu«
, rekao je papa. Pape Leo XIII, in an Encliclical Letter, June 20, 1894.

»Papa nije samo predstavnik Isusa Hrista, vec on je licno Isus Hristos, sakriven pod pla{tem tela
.« The Catholic National, July 1895.

»Ako protestanti zele da slede Bibliju, oni treba da imaju bogosluzenje u subotu, drzeci nedelju, oni slede zakon Katolicke crkve.« Albert Smith, Chancellor of the Archdiocese, replying for the Cardinal, in the letter, February 10, 1820

»Mi dajemo definiciju da Sveta stolica (Vatikan) i rimski papa drze prvo mesto nad celim svetom
.« Decree of the Council of Trient, The Most Holy Councils, Vol. 13, Col. 1167.
Umesto da lutamo sirokim putom sledeci stope nesigurnih verskih vodja i njihovih nagadjanja, obratimo paznju na sigurnost i nedvosmislenost Bozje zapovesti: »Seti se da svetkujes dan subotni. Sest dana radi i obavljaj sav svoj posao. A sedmi je dan subota, pocinak posvecen Jahvi, Bogu tvojemu. Tada nikakva posla nemoj raditi: ni ti, ni tvoj sin, ni tvoja kci, ni tvoj sluga, ni tvoja sluskinja, ni tvoje zivince, niti stranac koji se nadje unutar tvojih vrata. Ta i Jahve je sest dana stvarao nebo, zemlju i more i sve sto je u njima, a sedmog je dana pocinuo. Stoga je Jahve blagoslovio i posvetio dan subotni.« 2. Mojsijeva 20,8-11, prevod dr Sovic. Koga cemo slusati, Boga ili ljude? :

Jedno pitranje za naše drage subotare:

Subotari šta radite u tim subotama a da ne radite u ostalim danima? i nagradno pitanje.

Da li subota spada pod starozavetni zakon, svi mi ovde vidimo da subotari jesu pod zakonom(ako niste kažite zašto niste) i zašto subotar bez zakona ne može svatiti šta je dobro a šta greh (loše) delo?

Emanuilo,
evo kako ja to ne vidim tako kao sto ti kazes.

U 16. poglavlju, pre davanja zakona, Bog govori Mojsiju kako da koriste Manu.
On uopste ne govori o suboti posebno, nego o praznovanju subote u skladu sa padanjem mane.
Kad Mojsije kaze: "Sutra je subota i tada mane nece biti". Nijedan Izrailjac ne pita a "sta je to subota?"
To znaci da im je Subota bila poznata kao praznik pre nego sto je Bog predao Mojsiju pisane ploce zakona.
Ne znači. To samo znači da im je bio poznat naziv subota jer to bio jedan od sedmičnih dana. Međutim, nisu znali kako treba da drže subotu, inače im Bog ne bi davao onako detaljne instrukcije o tome šta smeju a šta ne smeju da rade subotom.

Da je Bozji zakon postojao pre Izrailja, to pokazuje slucaj Noja za vreme Potopa.

Kad kiaze: "ZEMLJA SE POKVARI PRED BOGOM, I NAPUNI SE ZEMLJA BEZAKONAJ."
1. Mojsijeva 6,11.
To pokazuje da je predpotopnom svetu bio poznat Bozji zakon.
Da nije bilo zakona, ne bi ni bezakonje moglo da postoji.
Ali opet ne možemo znati da su svetkovali subotu jer bi tako važna činjenica morala biti zapisana.

Ne znači. To samo znači da im je bio poznat naziv subota jer to bio jedan od sedmičnih dana. Međutim, nisu znali kako treba da drže subotu, inače im Bog ne bi davao onako detaljne instrukcije o tome šta smeju a šta ne smeju da rade subotom.

Ali opet ne možemo znati da su svetkovali subotu jer bi tako važna činjenica morala biti zapisana.

Kao sto rekoh ili si totalno neinformisan ili nemas znanja ili si zao?

KAKO NISU ZNALI?

TOKOM 500 STOTINA GODINA ROPSTVA SU ZAPOSTAVAILI SVE BOZJE ZAKONE.

CITAV BOZJI ZAKON JE DAT LJUDIMA PRE IZRAILJA PA I BOZJA SUBOTA .

Poslednja izmena:
SAM ISUS KAZE DA JE SUBOTA BILA STVORENA ZA PRVOG COVEKA RADI ODMORA PA TAKO SU JE ONI PRENOSILI DALJE.

ZAPAZITE OVE ISUSOVE RECI:

Marko 2:27 I govoraše im: Subota je NACINJENA čoveka radi, a nije čovek subote radi.

REC NACINJENA JE STARA REC I U DANSNJEM MODERNOM JEZIKU ZNACI (STVORENA) U BIBLIJSKOM IZVORNOM TEKSTU ZNACI (STVORENA)

Isus kaze da je subota STVORENA radi coveka.

Isus ne kaze za Jevreje.

Jer kada je subota stvorena ntije bilo greha niti je bilo jevreja.

Niti je Bog imao nameru da postoje jevreji i razne necije.

Bog je imao nameru da se ljudi razmnoze na zemlji i vecno zive.

Kada je Bog stvorio SUBOTU NIJE BILO JEVREJA?

A KO JE BIO

Bilo je coveka!!!!!!!

Kog coveka???

1.Mo 1:27 I stvori Bog čoveka po obličju svom, po obličju Božjem stvori ga; muško i žensko stvori ih.

Adama i Evu.

Isus gore u Marku kaze da je Bog tada stvorio subotu radi coveka, radi Adama i Eve i njihovog potomstva.

A svi smo mi njihovi potomci ne samo jevreji.

Kada Isus kaze subota je stvorena za coveka koristi rec ADAMA.u Marku 2,27.

Posto je Bog tada stvorio suobtu radi prvih ljudi onda su je oni i svetkovali.

Bog ne stvara na prazno ili bez smisla.

Odmah posle stvaranja prvi dan zivota su Adam i Eva ocigledno proveli sa svojim tvorcem koji je dolazio kod njih.
1.Mo 3:8 I začuše glas Gospoda Boga, koji iđaše po vrtu kad zahladi;

Bog je prestao sa stvaranjem i uzivao je u svojim savrsenim delima stvaranja:

1.Mo 1:31 Tada pogleda Bog sve što je stvorio, i gle, dobro beše veoma. I bi veče i bi jutro, dan šesti.

1 Tako se dovrši nebo i zemlja i sva vojska njihova.
2 I svrši Bog do sedmog dana dela svoja, koja učini; i počinu u sedmi dan od svih dela svojih, koja učini;
3 I blagoslovi Bog sedmi dan, i posveti ga, jer u taj dan počinu od svih dela svojih, koja učini;

1 Mojsijeva 2.

Posle pada u greh dolazi do kvarenja, izopoacavanja kao sto mi ljudi to dobro umemo.

Tako nas put vodi od Adama, preko Noja Avrama do izrailja.

Narod, ljudi, svet, je ogrezao u grehu i zaboravio je Bozje zakone i Boga, subotu, nacinio je sebi razne bogove od predmeta koje je obozavao.

Ijedan od tih naroda kako je Bog obecao Avramu preko kojeg je njegovo potomstvo primilo znanje o Bogu Izrailja;

KOJI JE IMAO OBECANJE O TOM IZBAVLJENJU JER JE BIO NAROD KOJI JE ZNAO GOSPODA I IMAO TE KORENE.

OVO NAM TAKODJE POKAZUJE DA JE IZRAILJ IMAO ZNANJE O BOGU:

2.Mo 3:13 A Mojsije reče Bogu: Evo, kad otidem k sinovima Izrailjevim, pa im kažem: Bog otaca vaših posla me k vama, ako mi kažu: Kako Mu je ime? Šta ću im kazati?

Bog otaca vasih. Oci njihovi koji su sluzili Bogu i znali njegovu volju i naravno prenosili svojim potomcima.

Bog ih izvodi iz ropstrva u Egiptu, i taj narod ponovo izabira pravoga Boga i pocinje da mu sluzi i Bog mu ponovo obnavalja svoje zakone pravila i subotu kojih se u Egiptu vec bio odvikao.

Daje im njegovu subotu njegove zakone, ne jevrejske vec njegove:

2.Mo 31:13 A ti kaži sinovima Izrailjevim i reci: Ali subote moje čuvajte, jer je znak između mene i vas od kolena do kolena, da znate da sam ja Gospod koji vas posvećujem.

Nije to bila jevrejska subota, nego Bozja koja je DATA ZA COVEKA NE ZA JEVREJE SAMO; Kako kaze Isus.

Ali su jevreji bili jedini koji su ponovo prihvatili Bozju subotu i Boga tada u to vreme.

I zbog toga dobili jos vecu spoznaju o Bogu i njegovoj volji.

DA SU BOGA PRIHVATILI FILISTEJI DOBILI BI I ONI

Bog uvek naziva te zakona i Pravila moja, ne vasa:

1.Mo 26:5 Zato što je Avram slušao glas moj i čuvao naredbu moju, zapovesti moje i pravila moja i zakone moje.

3.Mo 18:4 Nego moje zakone vršite i moje uredbe držite živeći po njima. Ja sam Gospod Bog vaš.

Sve zakone koje nam je Bog dao su njegovi i svaki ko ih prihvati postuje nesto sto je Bozje i sa time to ne postaje ljudsko ili bilo koje nacije.

Poslednja izmena:
Jedno par pitanja povodom subote:
Koliko traje sedmi dan za Boga (čini mi se da se još nije završio, jer nije bilo večeri i jutra) a u prvoj glavi Prve Mojsijeve svi ostali dani imaju i veče i jutro?
Zašto je Bog čekao skoro dvadeset vekova da nam kaže da treba da svetkujemo subotu?
Kako to, da baš niko, ali niko za tih 20 vekova ne vide u snu ovu istinu, nego baš Jelena Vajt?
Kako komentarišete sledeće odlomke iz Svetog Pisma: Psl. 118, 22-24; Zah. 3, 8-10; Isto, 2,11 i 9,16?
Zašto Adventisti ne praznuju i ostale Jevrejske praznike?
Kako komentarišete reči ap. Pavla u Poslanici Kolašanima 2 glava, stihovi 16 i 17?
Zašto se adventisti ne obrezuju (zakon večni) i to čine kao obavezu?
Zahvalna unapred na odgovorima (ako ih bude)

Na sve to je odgovoreno na ovoj temi unazad. Ali nisi hteo da procitas.

Neznam kako bih ja za tebe mogao da citam?

Evo samo jednu izjavu koju sam procitao gore.

Subota se svetkuje od stvaranja kroz citav Stari zavet pa kroz novi pa kroz mracni srednji vek do danas.

Sve o tome pise gore pa cak ima i video klip.

Ni njega nemogu da gledam za tebe.

Moras sam.

Kao sto rekoh ili si totalno neinformisan ili nemas znanja ili si zao?

KAKO NISU ZNALI?

TOKOM 500 STOTINA GODINA ROPSTVA SU ZAPOSTAVAILI SVE BOZJE ZAKONE.

CITAV BOZJI ZAKON JE DAT LJUDIMA PRE IZRAILJA PA I BOZJA SUBOTA .

Bozji zakon je veoma širok pojam i pitanje je da li su znali za svetkovanje subote. Možemo samo da nagađamo.

SAM ISUS KAZE DA JE SUBOTA BILA STVORENA ZA PRVOG COVEKA RADI ODMORA PA TAKO SU JE ONI PRENOSILI DALJE.
ZAPAZITE OVE ISUSOVE RECI:
Marko 2:27 I govoraše im: Subota je NACINJENA čoveka radi, a nije čovek subote radi.
Tako je. Čovek je važniji od subote i treba da se brine o svom odnosu prema Bogu svim danima a ne samo subotom.
Kao što apostol kaže: Rimljanima 14,5. Тако један разликује дан од дана, а други држи све дане да су једнаки: сваки да буде уверен за своју мисао.

Kološanima 2,16-18. :bye:

Emanuel-e (težak nick za promenu po padežima), drago mi je što pokušavaš da im dokažeš istinu, ali oni ne slušaju i neće da slušaju. Ja sam prekinula kada je sve krenulo u krug. Potpuno iste argumente sam navodila, doduše mnogo manje nego ti. I sve su isto odgovarali. Subota im je postala idol gori nego Jevrejima Vaal. Od nje ništa drugo i ne vide.
Ništa nećeš postići kod njih, ali možda kod onih koji traže...svu sreću ti želim.

Pa naravanod a covek treba da se brine o svom odnosu porema Bogu svakoga dana ali ovaj dan treba da odvoji za sebe i gospoda nista drugo.

Odakle su izrailjci znali u Egiptu da im je Bog obecao izbavitelja?
Odatle su znalii i sve ostalo.

Medjutim, jasno je da je Bog dao subotu na samom pocetku Adamu i Evi koji su ocigledno to prenosili dalje jer su nastavili da sluze Bogu pkada su dobili sina Sita i tu nalazimo i Enoha koji je u svemu bio veran Bogu da je bez da okusi msrt bio uzet na nebo.

Sto se razlikovanja dana tice apsotol ne govori o suboti ioli slicno.

Petar opominje takve povrsne poznavaoce Pisma kao sto si ti i kaze soledece:

2.Pet 3:16 Kao što govori o ovome i u svima svojim poslanicama, u kojima imaju neke stvari teške razumeti, koje nenaučeni i neutvrdjeni izvrću, kao i ostala pisma, na svoju pogibao.

Pavle se izrazavao specificno da ga povrsni püoznavaoci pisma nerazumeju.

Kaze se da je to zbog toga jer je Pavle pore svog obracenja bio takodje Filozof i nacin njegov izrazavanja je drugaciji nego obicnih ljudi.

Zato treba dobro Paziti sta pavle hoce da kaze.

Pogotovo jer Pavle odgovara na pitanja.
ON ODGOVARA NA PISMO PISMOM I PITANJA KOJA SU MU POSTAVLJENA.

On pise onima koji tacno znaju o cemu on pise jer su ga to i pitali.

Kada pogledamo sve Biblijske komentare originalnog teksta jasno kazu da Pavle u Rimljanima 14,5 misli na one koji su dosli iz jevrejstva i jos se pridrazavaju nekih jevrejskih obicaja i slicno.

Pavle kaze da to nije nikakav greh u stvari ako neko misli da treba da drzi neki od tih dana.

Na drugom mestu kaze nije ni greh da li se nekop obrezuje ili ne obadvoje nije greh, ali obrezivanje nije vise potrebno.

Pavle govri o pravilima koja spadaju u ceremonijalni zakon i koja su ukinuta ali ne govri o Moralnom zakonu 10 zapovesti i suboti.

U Rimljanima 14, 5 Pavle nikako ne misli na subotu.

POKAZI MI IJEDAN KOMENTAR KOJI TO KAZE...

Osim toga Emanuel zasto ti razlikujes dane, u pravoslavlju nedelju i mnostvo praznika a navodis stih iz Rimljanima 14,5????????

Nisi mi odgvorio da li si ti Katolicki mason pod okriljem pravoslavlja jer ti se mnoga tvrdjenja kose sa pravoslavljem, pogotvoo o zakonu.

Poslednja izmena:
Emanuel-e (težak nick za promenu po padežima), drago mi je što pokušavaš da im dokažeš istinu, ali oni ne slušaju i neće da slušaju. Ja sam prekinula kada je sve krenulo u krug. Potpuno iste argumente sam navodila, doduše mnogo manje nego ti. I sve su isto odgovarali. Subota im je postala idol gori nego Jevrejima Vaal. Od nje ništa drugo i ne vide.
Ništa nećeš postići kod njih, ali možda kod onih koji traže...svu sreću ti želim.

Draga moja jesi li procitala sta kaze Ruski Patrijarh Kiril o suboti kada tako pricas??

Znas li ko je on i znaci li on uopste nesto za vas koji ste ovde?????

Koliko vidim Emanuelu i slicnima njegove reci nista neznace pa stoga zakljucujem da je Emanuel katolicki mason pod pravoslavljem...

Ruski patrijarh Kiril ukazuje na biblijski dan odmora[/U][/B]

03 Svi 2012
biblija

, Deset Božjih zapovijedi, Izlazak 20.8, Kiril, Moskovski patrijarh, nedjelja, odmor, subota

Moskovski patrijarh i patrijarh cijele Rusije Kiril dao je vrlo zanačajnu izjavu za cijeli kršćanski svijet. U vrijeme kad mnogi protestantski vođe promiču herezu da je Deset Božjih zapovijedi ukinuto, patrijarh Kiril ukazuje na potrebu čovjeka za tjednim odmorom, upravo ono zbog čega je Bog dao subotnji dan.

Svima je poznata četvrta Božja zapovijed — “Sjeti se da svetkuješ dan subotni…” (Izlazak 20,8) Međutim, rasprava oko nje traje stoljećima. Je li čovjeku potreban odmor svakog tjedna? Koji je dan Bog blagoslovio i naredio da ga se sjećamo — subotu ili nedjelju? Ostaje li na snazi ova zapovijed i u 21. stoljeću?

Na prvom mjestu, zapovijed o tjednom odmoru, “Sjeti se da svetkuješ dan subotni…” je jedna od Deset Božjih zapovijedi, ona je ista kao i zapovijed: “Ne učini preljuba”, “Ne ukradi”, “Poštuj oca svoga i majku svoju”. Zanemarivanje tjednog subotnjeg odmora može dovesti do neželjenih posljedica, gubitka zdravlja i neplaniranog odlaska u bolnicu. Pa zar onda nije bolje da poštujemo Božju zapovijed koja nas uči da šest dana radimo, a sedmoga da se odmaramo — “Sjeti se da svetkuješ dan subotni…”?

Vrlo je važno da se kao kršćani podsjetimo da je Gospodin Isus svetkovao subotu (Luka 4,16) i poučavao je narod da je On kao Gospodar veći od tradicije (Matej 15,3). Zanimljivo je da moderna “zapadna” tradicija smatra držanje Božjih zapovijedi legalizmom, dok Sveto pismo naziva kršenje Zapovijedi bezakonjem. Božji Sin je napomenuo da nije došao ukinuti Zakon, već da ga ostvari i uzdigne (Matej 5,17; Izaija 42,21). Apostoli su takođe imali običaj svetkovati subotu (Djela 16,13). Biblijsko obilježje svetih koji pripadaju Božjoj crkvi jest da “čuvaju Božje zapovijedi i vjeru u Isusa” (Otkrivenje 12,17; 14,12).

Na drugom mjestu, Bog je zapovijedio da svetkujemo subotnji dan, a ne nedjelju. Teolozi su svjesni da u Svetom pismu nemamo nijedan božanski savjet ili preporuku za svetkovanje nedjelje, prvog dana u tjednu. Što je prvi dan? Sva četiri Evanđelja nam govore da je Isus uskrsnuo prvog dana tjedna, to jest u nedjelju. Bog je blagoslovio i posvetio (na grčkom “odvojio”) sedmi dan za odmor (Postanak 2,2.3). Vi se možete odmarati nedjeljom, kao i bilo kojim drugim danom u tjednu, međutim svetkovati nedjelju ne samo što nema nikakvog smisla i nijednog biblijskog dokaza, već to predstavlja gaženje četvrte zapovijedi koju je Bog dao.

I na kraju, kad je riječ o Deset Božjih zapovijedi, u Bibliji nam se kaže: “Zakon, uistinu, služi samo točnoj spoznaji grijeha.” (Rimljanima 3,20; 7,7) To znači da mi griješimo ako odbijamo vršiti Zakon. I to nije samo pitanje preljuba ili krađe, nego i našeg odnosa prema subotnjem danu — hoćemo li ga se sjećati ili ćemo ignorirati Božju zapovijed, a pritom i svoje zdravlje.

http://biblepravda.co

http://adventisti.hr/ruski-patrijarh-kiril-ukazuje-na-biblijski-dan-odmora/

Ne samo mnoge protestantske vodje promovisu herezu da je zakon 10 Bozje zapovesti ukinut, nego kao sto vidimo i ovde na delu i mnogi nepucueni pravosolavci nazalost.
[/QUOTE]

Osim toga Emanuel zasto ti razlikujes dane, u pravoslavlju nedelju i mnostvo praznika a navodis stih iz Rimljanima 14,5????????
Zato što u nastavku piše:

6. Који разликује дане, Господу разликује; и који не разликује дана, Господу не разликује. Који једе, Господу једе: јер хвали Бога; и који не једе, Господу не једе, и хвали Бога.

Razlikovanje dana možemo da pravimo, ali NIJE obavezno kao što je bilo u SZ-u, onako legalistički kao što to rade adventisti.

Meni je krajnje bespredmetno da se dalje raspravljam kada je iz Biblije jasno da više nismo u obavezi da svetkujemo subotu.

Ja sam, braćo, pokušao da vas uputim,ali vi se ne date uputiti. Zato ću primeniti Pavlov savet:

Titu, 3
9. А лудих запиткивања и тефтера од племена, и свађа и препирања о закону клони се; јер је то некорисно и празно.
10. Човека јеретика по првом и другом саветовању клони се,
11. Знајући да се такав изопачио, и греши, и сам је себе осудио.

1.Timotiju 1,
4. Нити да гледају на лажи и на тефтере од племена којима нема краја, и који пре чине препирања неголи Божји напредак у вери.
5. А намера је заповести љубав од чистог срца и добре савести и вере нелицемерне;
6. У којима неки погрешивши сврнуше у празне говоре,
7. И хтели би да буду законици, а не разумеју ни шта говоре, ни шта утврђују.

Nigde u biliji nepise da ne svetkujemo subotu.

Nidge u biliji nepise da svetklujemo nedelju.

Nigde u biliji ne pise da se nedelja svetkluje kaod an vaskrsenja niti je igde klao takva ijednom slavljena.

To su uveli car Konstantin i papa kaos to smo videli gore.

Nigde u bibliji ne pise da je subota ukinuta.

Kada Pavle govori o razlikovanju dana on tu nikako ne govri o suboti vec o Jevrejskim obicjaima koji spadaju u ceremonijlani zakon.

Kada nije bitno koji dan onda zasto si ovde na diskusiji?

Pa nije bitno da li slavim subotu ili ne kakav onda imas probelm?

Ja znam da masoneriji jako smeta subota i cilj im je proguravanje papske nedelje.

Ortanan sta kazes o Kirilovoj izjavai za subotu.

Emanuil ignorira Kirilove izjave jer je kao mason naklonjen papstvu ne pravoslavnom patrijrhu, i oni ih svuda ubacuju, najlakse ih je prepoznati kada brane pasku ustanovu nedelju tu se razlikuju od pravoslavaca.
Adventisti ih najlakse prepoznaju.

Zapazi da Kiril svojom izjavom negira sve komentare protiv subote koje je dao Emanuel.

Ali Emanuel sebe stavlja iznad Kirila???????????

Zapitaj se zasto?

Poslednja izmena:

Dobro jutro brate Emanuilo,

Cinjenica je da su prepotopni ljudi bili opoznati sa zakonom, da li je tako?
Da nisu imali zakona, bezakonje zbog koga su osudjeni ne bi moglo ni da postoji.

Ako su poznavali Bozji zakon, koji jos nije bio napisan, nego se usmeno prenosio, koji dokaz imas da nisu poznavali subotu koja je deo Bozjeg zakona?
Adam je bio upoznat sa Bozjom voljom i sa subotom.

Ali sve to i nije toliko vazno, najvaznije je da je Bog BLAGOSLOVIO I POSVETIO SUBOTI, A NIJE NIJEDAN DRUGI DAN.
Da li mislis da je Bog pogresio?

Dobro jutro brate Emanuilo,

Cinjenica je da su prepotopni ljudi bili opoznati sa zakonom, da li je tako?
Da nisu imali zakona, bezakonje zbog koga su osudjeni ne bi moglo ni da postoji.

Ako su poznavali Bozji zakon, koji jos nije bio napisan, nego se usmeno prenosio, koji dokaz imas da nisu poznavali subotu koja je deo Bozjeg zakona?
Adam je bio upoznat sa Bozjom voljom i sa subotom.
Imam dokaz da nisu znali kako da je drže nego je Bog preko MOjsija morao da im daje detaljne instrukcije.
A ako ti poštuješ usmeno jevrejsko predanje, zašto ne poštuješ pravoslavno predanje koje , između ostalog, govori da se slavi nedelja? Vidiš da samom sebi uskačeš u usta.
Ali sve to i nije toliko vazno, najvaznije je da je Bog BLAGOSLOVIO I POSVETIO SUBOTI, A NIJE NIJEDAN DRUGI DAN.
Da li mislis da je Bog pogresio
Ne, mislim da je Bog jasan bio u Kološanima 2,16-18 i Rimljanima 14,5-6.

Ako stalno postavljas ista pitanja, a sta bi mogli drugo i ocrekivasti nego isti odgovor.
Postavi drugo pitanje pa mozda ce odgovor biti drugaciji.

Dtago nam je sto se toliko trudite da nam otkrijete istinu, pa to upravo i mi cinimo.

Sve najbolje

Sačekaj malo. Sad će da iskoče od negde i preostala dva subotara (mika1932 i SDG (Soli Deo Gloria)) i da ti sve to do detalja "objasne".
Ovaj drugi je bezopasan, ali ovog mike1932 da se čuvaš. Čovek satire svojim pamfletima u milion boja (mora da su mu kao malome branili da se igra bojankama, pa rešio čovek da malo nadoknadi propušteno).

Dobro jutro Ixtise,
vidim da te hvataju frasovi kad samo pomislis na mene.
Ne boj se, nisam ja toliko opasan. Ja sam pacifista, borac za miroljuvbivu koegzistenciju.

Nego kad si vec tu, zapamtio sma tvoju izjavu kako si ratovao sa nekim "suborarom" pa kad su mu pokazao prico o ubogopmk Lazaru i bogatasu kako je zanemio od argumenata. Jel ono tako bese?

Daj molim te meni objasni ovi: "A kad umre siromah odnesose ga andjeli u narucje Avramovo.. (bogatas) ugleda iz daleka AVRAMA I LAZARA U NARUCJU NJEGOVU." Luka 16,22.23.

Prvo, Verujes li ti da ce i tebe kad umres odneti u "narucje Avramovo"?
Drugo, da li si vrsio istrazivanje, koliki je kapacitet Avramovog narucja? Tj da li ce u isto vreme moci da drzi tebe i meni i milijarde drugih?

Trece, Zasto bas Avram da je gazda i da smo on prima spsene, zasto ne Sveti Sava, Joivcan Zlatousi ili neki pravoslavac?
Zar ce i gore Jevreji imati privilegoiju?

A sada mi reci, da li je prica istinita ili je simbolicna?

Zaista zelim ti sve najbolje i znaj da upravo tako i mislim

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back