TESTAMENT ELENE VAJT
Oblasna konferencija Adventista Sedmog Dana u Indijani izdala je oktobra 1995 god.publikaciju pod nazivom" The Conference Connection"
(vol.4,issue 4)apelujuci na svoje vernike recima "Hriscanski testament je duznost svakog vernika".Kao podstrek citiran je tekst Elene Vajt:
" Po pitanju ostavljanja imovine putem testamenta budite cvrsti da ne zaboravite Bozje delo.Vi ste njegovi predstavnici koji drzite njegovu imovinu tako da njegove potrebe trebaju imati vasu prvu paznju.Naravno vasa supruga i deca ne treba da ostanu osiromaseni.Ukoliko su oni u potrebi trebaju se zbrinuti.Medjutim,nemojte u vasem testamentu samo zato sto je to obicaj,navoditi dugacak niz rodjaka koji nisu u potrebi.Uvek imajte na umu da sadasnji sebicni sistem ostavljanja imovine nije bozji plan,vec ljudski izum.Hriscani trebaju biti reformatori i prekinuti ovaj sadasnji sistem,dajuci totalno nov aspekt prilikom formiranja testamenta.Neka vam bude uvek prisutna ideja da vi drzite kod sebe bozju imovinu.Bozja volja po ovom pitanju je zakon.Ja pozivam nasu bracu da prestanu dfa potkradaju boga.Neki su tako dobro situirani da se testamenti moraju naciniti.U pravljenju testamenta briga se mora voditi da se sinovima i kcerkama ne ostavljaju sredstva koja mogu da se uliju u bozju blagajnu.Takvi testamenti postaju predmet sukoba i rasprava. (Testamonies for the Church,vol.4.482)
Elena Vajt je ostavila testament.Da li je on hriscanski ili ne,u kontekstu onoga sto je ona do tada ucinila,prosudite sami.
" u ime Boga,Amin.
Ja Elen Gould Vajt,stanovnik Sanitarijuma,pokrajine Napa,Kalifornija,u osamdeset cetvrtoj godini (84),pri cistoj svesti i pamcenju,bez prinude,pretnje,obmane ili bilo kakvog uticaja bilo koga,izrazavam i objavljujem moju poslednju zelju i testament na sledeci nacin:
PRVO: Zahtevam da se moje telo izlozi na adekvatnoj religijskoj sluzbi crkve Adventista Sedmog dana,bez nepotrebne ceremonije ili razmetanja.
DRUGO:Zelim i zahtevam da se sto je pre moguce isplate troskovi moje poslednje bolesti i sahrane,bez da se proda i jedan imetak koji pripada mom posedu.Najiskrenije molim sve moje poverioce da odustanu i odreknu se svojih potrazivanja koje imaju prema mom posedu,i prihvate isplatu u meri koju dole spominjem,a za ponistenje njihovih potrazivanja kroz rukovodjenje mojom imovinom od stranje staratelja.
TRECE:Ovim dajem i zavestavam mom sinu Dzems Edson Vajtu koji sada prebiva u Marsal,Micigen,sumu od tri hiljade dolara( $ 3000)
CETVRTO:Ovim dajem i zavestavam mom sinu Vilijam C.Vajtu koji sada prebiva u Sanitarijumu,Kalifornija,sva moja prava,naslove i interes za kopirajt na knjige na svim jezicima i to:"Car koji dolazi" i "Proslost sadasnjost i buducnost".Takodje sve manuskripte(sa pravom da ih objavljuju) sa sledecim naslovima:"Zivotni opis staresine Dzems Vajta i Elen G.Vajt","Dogadjaji iz zivota staresine Dzems Vajta","Duhovni darovi.tomovi 1-4","Cinjenice o veri","Kako voleti","Poruka mladima","Iskustva i razmisljanja Elene Vajt","Izvestaji o putovanjima gospodje Vajt po Evropi","izvestaj o putovanjima gospodje Vajt po Australiji","posma gospodje Vajt Majkama i deci","Mladost Hrista","posao u juznim krajevima","Vaspitanje","Hriscansko vaspitanje","posebna svedocanstva o vaspitanju","biblijsko posvecenje".
PETO:Ovim dajem i zavestavam Vilijamu C.Vajtu,Klarens C.Krajsler,Carls H. Dzonsu,Artur G. Danijelsu i Franku W. Vilkoku svu stvarnu imovinu koju sam do smrti stekla i koju imam,sve moje preostale zalihe i alatke i orudje farme,sve beleske i racune na moje ime,kao sva moja prava,tapije i interese u kopirajtu na svim jezicima za sledeca izdanja:"ceznja vekova","patrijarsi i proroci","dela apostolska","velika borba","rani spisi","svedocanstva za crkvu"tomovi 1-9,"jevandjeoski radnici"hriscanska umerenost i biblijska higijena","hristove ocigledne pouke","sluzba isceljenja","put hristu","gora blagoslova","hristos nas spasitelj","svedocanstva za ucitelje u subotnoj skoli","pravilnik za ispitivace","posebna svedocanstva".
Takodje moj kancelarijski namestaj i kancelarijsku biblioteku,zajedno sa svim izdatim kucama,nasledjenim i pomocnim objektima,ili bilo sta drugo sto mi pripada.Da imaju i sacuvaju recenu imovinu pomenuti staratelji i njihovi naslednici,da prikupljaju i primaju rente i profit,te tako upravljaju i kontrolisu pomenutu imovinu,da izdaju ili prodaju deo imovine,izuzev kopirajta na knjige,te da od posla izdavanja i prodaje pomenutih knjiga:
A)Placati mom sinu Dzems Edson Vajtu ,godisnje tokom njegovog zivota 10 procenata od prometa nacedene imovine za njegove sopstvene potrebe,a nakon njegove smrti placati Emi L. Vajt tokom njenog zivota ako ga ona nadzivi.
B)Placati mom sinu Vilijamu C.Vajtu godisnje,za njegove sopstvene potrebe 10 procenata od prometa navedene imovine tokom njegovog zivota,a nakon njegove smrti njegovoj zeni Ethel M. Vajt ukoliko ga ona nadzivi.
C)Placati godisnje Vilijamu C.Vajtu,Ethel M.Vajt i Dores E.Robinson kao starateljima 5 procenata od prometa navedene imovine koji ce biti posveceni skolovanju mojih unuka,praunuka i ostalih vrednih pojedinaca.
D)naznaceni staratelji ce ostatak novca od prometa upotrebljavati za sledece namene:
1.za placanje poveriocima koji imaju potrazivanja od mog poseda dokle se sve ne isplati.
2.za poboljsanje knjiga i manuskripata koji su im povereni,za prevodjenje i stampanje novih prevoda istih,zaopsti misionarski rad zajednice adventista sedmog dana.Takodje,naznaceni staratelji da prodaju naznacenu imovinu ili da obezbede neophodan novac da bi isplatili:
- mojoj unuci Eli Mej Robinson,koja sada prebiva u Sanatarijumu,Kalifornija,sumu od 500 dolara.
- mojoj unuci Mabel E.Vorkman koja sada prebiva u Loma Lindi,Kalifornija,sumu od 500 dolara.
- mojoj vernoj prijateljici Sari Mekenterfer koja sada prebiva u Sanatarijumu,Kalifornija 500 dolara.
- Mej Voling koja sada prebiva u Sanatarijumu,Kalifornija,sumu od 500 dolara.
- mojoj vernoj prijateljici i pomocnici Klarens C.Krajsler sumu od 500 dolara.
SESTO: nakon smrti moga sina Dzems Edson Vajta i njegove zene,staratelji koji su odredjeni su duzni da postupe po paragrafu A) pete tacke tako sto ce tu sumu da primene na odrzavanje misijskih skola za crnce koje vodi odeljenje za crnce generalne konferencije.
SEDMO:nakon smrti Vilijama C.Vajta i njegove zene naznaceni staratelji treba da placaju njihovoj deci ili unucima,ako ih oma,propisanu sumu u parafu B) pete tacke ovog testamenta a ako nema dece ili unucadi mog sina,tada ce se ta suma posvetiti svrsi opisanoj u parafu D) pete tacke ovog testamenta.
OSMO:kada vise ne bude staratelja koji su naznaceni u ovom testamentu ostavljam i zavestavam svu licnu imovinu opisanu u tacki pet mom sinu Vilijamu C. Vajtu,ili ako on nije ziv,njegovim zakonskim naslednicima.
DEVETO:moj kucni namestaj,posudje,tepihe,slike,fotografije i odecu ostavljam i zavestavam na podjednake delove mojim sinovima Dzems Edson Vajtu i Vilijamu C. Vajtu.
DESETO:svu ostalu imovinu koju sam do smrti stekla i imala,ja ostavljam i zavestavam sinu Vilijamu C.Vajtu.
JEDANESTO

vlascujem svog sina Vilijama C.Vajta i Carlsa H.Dzonsa kao izvrsioce ovog testamenta.Oni su ovlasceni da prodaju bilo koju imovinu mog poseda bez odluke suda,bilo kroz javnu ili privatnu prodaju,sa ili bez obavestenja kako oni odluce.
DVANAESTO

vim opozivam sve buduce testamente koje bih nacinila.U prisutnosti svedoka potpisujem i zapecacujem 9 februara 1912 godine. Elen G. Vajt
.....................................................................................................................................
DA LI O OVOME GOVORI ELENA VAJT KADA KRITIKUJE NEKE KOJI IMAJU "SEBICAN SISTEM OSTAVLJANJA IMOVINE"?
.....dajem svom sinu Dzems Edson Vajtu 3000 dolara (sto bi danas vredelo oko 80.000 dolara)
mojoj unuci Eli Mej Robinson,pet stotina dolara (danasnjih 10.000 dolara)
mojoj unuci Mabel E. Workman pet stotina dolara (danas 10.000 dolara)
.....dajem svom sinu Vilijamu C.Vajtu,sva moja prava,naslove i interes za kopirajt na knjige na svim jezicima.
.....placati mom sinu Dzems Edson Vajtu godisnje tokom njegovog zivota 10% od prometa"navedene imovine za njegove sopstvene potrebe,a nakon njegove smrti placati Emi L.Vajt tokom njenog zivota ako ga ona nadzivi.
.....placati mom sinu Vilijamu C.Vajtu godisnje,za njegove sopstvene potrebe 10% od prometa navedene imovine tokom njegovog zivota,a nakon njegove smrti njegovoj zeni Ethel M. Vajt ukoliko ga ona nadzivi.
.....placati godisnje sinu Vilijamu C.Vajtu,Ethel M.Vajt i Dores E.Robinsonkao poveriocima 5% od prometa navedene imovine koji ce biti posveceni skolovanju mojih unuka,praunuka i ostalih vrednih pojedinaca
.....moj kucni namestaj,posudje,tepihe,slike, fotografije i odecu ostavljam i ....mojim sinovima Dzems Edson Vajtu i Vilijam C.Vajtu.
.....svu ostalu imovinu koju sam do smrti stekla i imala,ja ostavljam mom sinu VilijamC. Vajtu.