Adventisti sedmog dana

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
OBMANA SPIRITIZMA

„Bozja rec( kaže da c'e sotona ciniti
cuda. On c'e ciniti da se ljudi
razboljevaju, a onda c'e ih iznenada
osloboditi svoje sotonske sile. Tako c'e
se smatrati da su izleceni." (2SM 53,
1903.g.)

„Ljudi c'e biti prevareni stvarnim
cudima, koja c'e sotonska orudja zaista
moc'i da cine, a ne onima koja izgleda da
cine.
" (Velika borba, poglavlje 34,
1888)

„I sam sotona se upravlja modernim tokom
stvari. On c'e se pojavljivati kao andjeo
svetlosti. Kroz delovanje spiritizma
mnoga c'e bolesna tela biti izlecena i
mnoga nepobitna cuda uc(injena. I posto
c'e zli duhovi izraziti veru u Bibliju i
pokazati postovanje prema institucijama
crkve, njihovo c'e delo biti prihvaceno
kao manifestacija bozanske sile. ... C(ak
i u svome sadasnjem obliku spiritizam je
daleko od toga da bi bio manje opasan
nego ranije; on je u stvari još
opasniji, jer je lukaviji u prevarama.
Dok je ranije poricao Hrista i Bibliju,
sada priznaje i jedno i drugo. Ali
Biblija se tumaci na takav nac(in koji
odgovara nepreporo?enom srcu, a njene
svecane i važne istine smatraju se
nevaznim." (Velika borba 452, 1888.g.)

„Antihrist c'e vrsiti svoja cudesna dela
pred našim ocima. On c'e tako vesto
imitirati istinito, da c'e biti nemoguc'e
razlikovati jedno od drugoga, osim
pomoc'u Svetoga pisma.
" (GC 593, 1888)

Poslednja izmena:
SUBOTA ILI NEDELJA

NASTAVAK

2 Drugi primer zastranjenja od apostolskog ucenja je Justin Martir (100-165), koji je obracenik iz neznabostva. U ono vreme Jevreji su smatrani neprijateljim drzave koji su neprestano dizalio bune, te zbog toga bili su omrznuti i gonjeni, zbog toga su i neki hriscani nastojali da se pokazu pred Rimljanima da nemaju nicega zajednickoga sa judajistima. Zato Justin u svojoj Apologiji upu}enoj caru Antoniju Piju dvaput naglasava da se hriscani sastaju "casnoga dana Sunca", a ne dana Hristovog vaskrsenja. Evo Justinove izjave: "U dan koji se naziva Suncevim danom svi koji zive u gradu ili selu, sakupljaju se na jednom mestu gde se citaju uspomene apostola i spisi proroka, koliko vreme to dupusti.." "Suncev dan jeste, zaista dan u kome mi odrzavamo svoje sastanke, jer je prvoga dana Bog izvukao materiju iz tame i stvorio svet, i jer je nas Gospod ustao iz groba istog dana." (Justin, Dijalog s Trifunom, glav 47)
Justin neprestano napominje da u njegovo vreme neki hriscani su praznovali Suncev dan, ali on takodje potvrdjuje da su hrsc}ani praznovali i Subotu: "Sto se tice onih koji zbog slabosti duha zele drzati subotu i slicne obicaje, njih treba primati i druziti se s njima kao sa bracom od iste majke, jer se i oni mogu spasiti. (M. G. Subota i nedelja u Bibliji i istoriji, str. 112) U svojoj tvrdnji Justin se ne poziva na Hrista, apostole, niti ijednog apostolskog savremenika, nego upotrebljava mnogobozacki naziv "Suncev dan". Dakle, Varnavina poslanica i Justinovi spisi pokazuju da su neki od hridcana vec u drugom veku poceli se odvajati od apostolskog ucenja.

SUBOTA ILI NEDELJA

NASTAVAK

Origen
je u pocetku treceg veka zastupao misljenje da su svi dani sedmice jednaki. "Ja imam da kazem da su za savrsenog hriscanina, koji uvek u svojim mislima, recima i delima sluzi Gospodu, svi njegovi dani Gospodnji i on uvek svetkuje Gospodnji dan." (Protiv Celsa, knjiga 8, glava 22) Ovo su Jehovini svedoci prihvatili takodje.

Tertulijan (160-240) u vezi nedelje tvrdi: "Ako za ove i druge obicaje zelite naci biblijsku zapovest, necete je naci. Tradicija je izvor ovih pravila, obicaji ih podupiru i vera ih drzi." (O Kruni, glava 4)

Korisno je da zapazimo, da ni jedan od onih koji svesno ili nesvesno predlazu praznovanje nedelje ne navode ni jedan biblijki tekst za svoju tvrdnju, to su uglavnom njihove zamisli. Najpre su svi hriscani praznovali Subotu, pa zatim neki od njih poceli su praznovati Subotu i nedenju zajedno.

Kao prvo nems pojma sta je pravoslavna crkva,kakva je njena organizacija,kako funkcionise,sta su kanoni,sta je sabor,sta je vaseljenski sabor itd tako da je besmileno pricati stobom jer je ocigledna tvoja zlonamernost da uneses raskol medju pravoslavne kao sam djavo medju verujuce a ja kao covek sa duhovnim iskustvom to umem da prepoznam.
ARTEMIJE JE PRAVOSLAVAC I NE UZIMAJ GA U USTA SEKTASU SUBOTARSKI

Odgovor:

posto si me oklevetao da ne znam nista o organizaciji Pravoslavne crkve niti znam sta su njeni KANONI, pa da ti odgovorim.

Pre svega, nisam nikakav ekspert sa vase kanone, ali cu ti pokazati da ipak nesto znam o njima.

Mozes li mi reci kako glasi pravilo 10 svetih apostola?
Sta kaze pravilo sv apostola 11?
Sta nalazu pravila 45 i 46?
Koja su pravila Laodikesjkog sabora 32 i 33?

Ako si zaboravio, da te podsetim:

STA KAZU KANONI SVETIH APOSTOLA?

10. Pravilo sv. apostola.
– Koji se zajedo sa odlucenima, ma bilo u kuci, bude molio, neka se odluci.

11. Pravilo sv. apostola.
Klirik koji se bude molio zajendo sa svrgnutim klirikom, neka se svrgne i on.

45. Pravilo sv. apostola.

– Episkop ili prezviter, ili djakon, koji se sa jereticima samo molio bude, neka se odluci; ako im pak dopusti, kao kliricima, da sto rade, neka se svrgne.

46. Pravilo sv. apostola.
– Zapovedamo da se svrgne episkop, ili prezviter, koji prizna krstenje ili zrtvu jeretika. Jer kako se slaze Hristos s velijarom? Ili kakav udeo ima verni s nevernikom?

33. Pravilo Laodikejskog sabor
–S jereticima ili raskolnicima ne sme se zajedno moliti.

32. Pravilo Laodikejskog sabora
- Ne treba primiti jeretickih blagoslova, jer su oni vise zloslovlja nego li blagoslovi.

Neo The Chosen One, hoces li biti tako ljubazan da nam objasnis, kako vi pravoslavni postujete ove kanone apostola i vasih sabora?

Naprimr, citao sam na siroko ekumensku sedmicu molitve u Vojvodini u kojoj je ucetvovao i vladika.
Isli su na hodocasce u Kovilj u manastir. Zatim u Evangelisticku crkvu. Ako se secam bili su i u Suibotici.
Govor je drzao katolicki izaslanika.

Kako ti gledas na to da se vasi vernici, svestenici, pa cak i episkop protiv kanona mole Bog sa "jereticima"?

Drugo, svakako da ti je poznat stav ekumenskog patrijarha Bartolomeja II u Carigradu prema ekumenskom jedinstvu.
Da li si ga gledao na videu kako drzi misu zajedno sa papom u Katolickoj crkvi?
Jesi li ga gledao kako lepo blagosilja prisutne, ne sa tri prsta kao to cine vasi crkvenodostojnici nego, kao i papa celom sakom?
Ovo su samo dva primera, a ima ih na hiljade.

Koga od ovih prestupnika sete do sada, po svetim kanonima svrgli zbog krsenja svetih kaona? NIJEDNOGA!

Ali svrgli ste onanog, vernog i posvecenog klirika, Artemiju, koji se svom silom bori da upravo ucuva te kanone i odbrani Pravoslavlje od otpada.

Posto sam znas da je tako, onda reci sam sebi i onima koji slusaju, ima li ikakvog smisla ova tvoja zavrsna recenica u ovom komentaru:

ARTEMIJE JE PRAVOSLAVAC I NE UZIMAJ GA U USTA SEKTASU SUBOTARSKI

Pa ako je pravoslavac, zar ja kao hriscanin nemam pravo da stanem u odbrano onakvog coveka?

Zar treba tebe da pitam cije ime mogu, a cije nemogu da spomenem?

A kad sam ga spomenuo, da li sam ga nagrdio kao sti ga grde njegova i tvoja braca?

Vidis da su mi makar malo poznati kanoni Pravoslavne crkve.

Zelim ti svako dobro od Gospoda imolim se Bogu za tebe.
http://forum.krstarica.com/member.php/305754-Neo-The-Chosen-One

Mene interesuje stav adventista, tj. Elene Vajt.

Emanuilo,

postavio si dobro pitanje. Nije ni kod nas bas sve cisto, ali ako zelis da znas kako adventisti gledaju na ekumensko vestacko jedinstvo, bilo bi dobro da procitas 36. poglavlje iz knjige Velika borba. Tu su izjave Elene Vajt o tom pitanju koje je ona jos 1888, godine napisala i unapred videla sta ce se desit.

Drugo, Preporod Beograd izdao je dve knjige, koje mozes naci i u bibliotekama u Srbiji, pod naslovom: Ekumeniam - resenje ili promasaj 1 i 2.

Tu ces naci stav adventista prema tom pitanju.

Mi smo svakako za jedinstvo medju hriscanima za koje se i Hristos molio, ali za istinito, a ne lazno jedinstvo.
Ono koje ekumenizam predlaze i sprovodi je vestacko, lazno.

U pocetku ekumenizam je imao za cilj da ujedini hriscanske crkve, sto je jako dobra i korisna ideja, ali kad su videli da niko ne zeli da se odrekne svojih zabluda, a ima ih suvise mnogo, odustali su od ujedinjenja na istini i ucenju, pa su prisli vestackom tzv organskom jedinstvu.

Zatim sada se ne radi o ujedinjenu hriscanskih zajednica, nego na ujedinjenju svih religija i ideologija. U ovo je ukljucen ceo svet i sve religije, a pod ideologije spadaju i ateisti. To znaci da se skupe zajedno, bez obzira ko sta veruje ili nista i ne veruje.

Ja kazem, ako u jedan tor stave ovce i vukove, unapred mozemo predvideti i rezultat; vukovi ce se umnoziti, a ovaca ce nestati.

Poslednja izmena:
Kada naucis sta je pravoslavni ikumenezam javi se do tada :bye:

Pa eto gore sam ti naveo dva konkretna primera koji jasno pokazuju koje je taj tvoj ikumenizam.
Procitaj sta rade ekumenisti u Vojvodini i pogledaj video kako vaseljesnki patrijarh sluzi Misu sa papom u katolickoj crkvi,
pa nadam se da ce ti biti jasno. Mislim da o tome nema sta ni da diskutujemo, nego da se uhvatimo za ruke i placemo zajedno.

Sve najbolje

PS. Ono sto je o ekumenizmu napisao jeromonah Sava Janjic, napisao je tako dobro kao da je citao spomenute izvore.
Ja se slazem sa njim. Zato me je veoma iznenadila vest da je ta knjiga bila zabranjena da se prodaje u pravoslavnim prodavnicama.

Poslednja izmena:
Emanuilo,

postavio si dobro pitanje. Nije ni kod nas bas sve cisto, ali ako zelis da znas kako adventisti gledaju na ekumensko vestacko jedinstvo, bilo bi dobro da procitas 36. poglavlje iz knjige Velika borba. Tu su izjave Elene Vajt o tom pitanju koje je ona jos 1888, godine napisala i unapred videla sta ce se desit.

Drugo, Preporod Beograd izdao je dve knjige, koje mozes naci i u bibliotekama u Srbiji, pod naslovom: Ekumeniam - resenje ili promasaj 1 i 2.

Tu ces naci stav adventista prema tom pitanju.

Mi smo svakako za jedinstvo medju hriscanima za koje se i Hristos molio, ali za istinito, a ne lazno jedinstvo.
Ono koje ekumenizam predlaze i sprovodi je vestacko, lazno.

U pocetku ekumenizam je imao za cilj da ujedini hriscanske crkve, sto je jako dobra i korisna ideja, ali kad su videli da niko ne zeli da se odrekne svojih zabluda, a ima ih suvise mnogo, odustali su od ujedinjenja na istini i ucenju, pa su prisli vestackom tzv organskom jedinstvu.

Zatim sada se ne radi o ujedinjenu hriscanskih zajednica, nego na ujedinjenju svih religija i ideologija. U ovo je ukljucen ceo svet i sve religije, a pod ideologije spadaju i ateisti. To znaci da se skupe zajedno, bez obzira ko sta veruje ili nista i ne veruje.

Ja kazem, ako u jedan tor stave ovce i vukove, unapred mozemo predvideti i rezultat; vukovi ce se umnoziti, a ovaca ce nestati.

Druže, očigledno da ne pratiš fabulu. Nisam te pitao za stav adventista o ekumenizmu nego o godini ustanovljenja papstva.

Može nekoliko konkretnih pitanja za adventiste:

Kakve veze sa hrišćanstvom ima vaša teroija da je Hrist po Uspenju na nebo počeo proces pokajanja u nečemu što vi nazivate "Heavenly Sanctuary" i šta znači to da je počeo da čisti to "nebesko sklonište" 1844. godine?

U kakvom ste odnosu sa Adventističkom crkvom?

Šta imate da kažete o ovoj viziji Hirama Edsona, koji je dok je hodao poljem kukuruza, imao viziju otvorenih nebesa i spoznao da je 22. oktobra 1844. Hristos ušao u "drugu sobu nebeskog svetilišta"?

A zašto spisi Ellen White sadrže rasističke elemente? Na primer:

"Svaka vrsta životinja koju je Bog stvorio sačuvana je u Arci.Konfuzne vrste, koje Bog nije stvorio, a koje su rezultat amalgamacije uništene su u potopu. Posle potopa došlo je do mešanja čoveka i životinja, što može da se vidi u bezbrojnim primerima među živoitnjskim rasama, kao i nekim rasama ljudi".

Dakle, ovde iznosi tvrdnu da postoji nešto što Bog nije stvorio, da je posle potopa došlo do mešanja ljudi i životinja, i da je to vidljivo u nekim rasama ljudi. Može objašnjenje? To je Elllen White napisala u knjizi "Spiritual Gifts", Volume 4.

Taj njen rasistički stav je pokušao da odbrani Uriah Smith, njen bliski prijatelj, koji je napisao da:

"Navikli smo da je svako koga nazivamo čovekom, ljudsko biće.Da li neko može da se usprotivi izjavama Ellen White? Ako bi pokušao, to jest, da pokuša da odbrani teoriju da su svi ljudi zaista i ljudska bića, mi bi našli veoma jake argumente protiv te teorije u vidu rase afričkih Bušmana, Hotentota, i naših (američkih) domorodaca.Kod takvih rasa nemoguće je odrediti gde završava čovek, a počinje životinja."

Ovo je Smith napisao u "The Visions of Mrs. E. G. White, A Manifestation of Spiritual gifts According to the Scripture".

Dakle, ovo je kreajnja, krajnja rasistička izjava koja se graniči sa nacizmom i nema nikakve veze sa hrišćanstvom. Nasuprot tome, poznato je da je Srpska pravoslavna crkva organizovala veoma uspešne misije u Africi.

Može neko objašnjenje za ovo?

Pa eto gore sam ti naveo dva konkretna primera koji jasno pokazuju koje je taj tvoj ikumenizam.
Procitaj sta rade ekumenisti u Vojvodini i pogledaj video kako vaseljesnki patrijarh sluzi Misu sa papom u katolickoj crkvi,
pa nadam se da ce ti biti jasno. Mislim da o tome nema sta ni da diskutujemo, nego da se uhvatimo za ruke i placemo zajedno.

Sve najbolje

PS. Ono sto je o ekumenizmu napisao jeromonah Sava Janjic, napisao je tako dobro kao da je citao spomenute izvore.
Ja se slazem sa njim. Zato me je veoma iznenadila vest da je ta knjiga bila zabranjena da se prodaje u pravoslavnim prodavnicama.[/QUOTE]

Mozda u tvojoj glavi .....

SUBOTA ILI NEDELJA

NASTAVAK

Prvi zakon o praznovanju nedelje nije dao Bog, Hristos, apostoli niti ijedan od prvih hriscana, njega je izdao car Konstantin Veliki 321. godien kao mnogobozacki vladar dok jos nije ni postao hriscanin. Konstantinov zakon glasi:

"U casni dan sunca (nedelju) neka se svi gradski sluzbenici, zanatlije i stanovnici gradova odmaraju. Samo oni koji se bave zemljoradnom mogu slobodno obavljati svoje poslove, jer se desava da drugi koji dan nije tako pogodan za sejanje ili obradjivanje vinograda. Ne sme se dopustiti da zbog neiskoriscavanja pogodnog vremena propadnu dragoceni plodovi koje nam nebo salje." (Kodeks Justin. knjiga 3, tit. 12.13

Detalji Koje Subotari Kriju kao Zmija Noge

--------------------------------------------------------------------------------

- Da su oni ti koji organizuju seminar. Uvek je to “seminar o Hristu”.

- Subotari sebe smatraju “jedinom istinskom crkvom ostatka”. Svi drugi ce da budu prokleti…

- Spasenje zavisi o tome da li se svetkuje subota ili ne, i to iskljucivo kroz sektu.

- Ukoliko “primite” Hrista kroz sektu subotara, oprastaju se gresi samo do tog momenta. Svi gresi posle ulaska u sektu nece biti oprosteni.

- Subotari su trenutno u periodu "istraznog suda" (o kome nema ni reci u Bibliji), i sve sto urade ili ne urade se zapisuje i ostavlja za strasni sud.

- Bice sudjeni cak i za "dangubljenje", jer su mogli biti korisniji (za sektu naravno).

- Bicete podsticani da postanete vegetarijanac.

- Ignorisace deo Biblije u kome pise "…onaj ko je slab u veri jede zelje" (Rim. 14,2)

- Ocekivace da se postuje guru Helen Vajt, za koju smatraju da je bila prorok.

- Nikada nece reci da je isti guru dokazani plagijator i lazni prorok. Rane sramotne izjave gurua su prepravljene u svrhu prikrivanja.

- Nece reci da u pocetku nisu verovali u Sveto Trojstvo. U to vreme su verovali da je Isus Hrist zapravo – Arhandjel Mihajlo.

- Planirali su da ovu jeres da je Hrist zapravo Arh. Mihajlo pokriju manipulisuci sa Biblijom, tako da izjave gurua Helen Vajt da je Arh. Mihajlo Starozavetno ime Isusa Hrista ima biblijsku podrsku. Senka jehica…

- Sakrice da su rani subotari bili braca sa jehicima, imajuci izvore u laznim prorocima. Pogresni proracun vremena Hristovog dolaska je uzrokovao razlaz.

- Sakrice da su rani subotari ocekivali Hrista da ce da se vrati 1843. i 1844. godine. Razocaranje je bilo katastrofalno.

- Sakrice da su jeresi "nebeske svetinje", "istraznog suda" proizvedene kako bi se objasnio razlog Hristovog ne-dolaska. Umesto da se javno pokaju zbog greha u koji su upali, izmislise tu jeres.

- Sakrice da je lazni prorok i guru Helen Vajt u periodu izmedju 1843. i 1844. tvrdila kako su vrata spasenja bila zatvorena (jeres “zatvorenih vrata”). Posle 1844. i Hristovog ne-dolaska, objasnjenja su izmenjena kako bi se sve pokrilo i zabasurilo.

- Sakrice da je bivsi subotarski pastor Walter Rea, objavio knjigu na temu plagijata gurua Helen Vajt ukljucujuci i skice i crteze njenih "vizija" koje je precrtala od drugih autora.

- Sakrice da je preko 80% tekstova gurua Helen Vajt zapravo plagijat.

- Obajsnjenje za plagijate ce naci u cinjenici da u to vreme nije postojao copyright, pa je to sasvim legalno. Da li to opravdava plagijat ?

- Sakrice da seldeca izjava nikada nije povucena: "Verujemo da su otkrovenje i inspirisanost Biblije i napisanija Helen Vajt na jednakom nivou. Inspirisanost i nadahnuce Svetim Duhom je jednako i identicno u oba slucaja." Toliko o Soli Skripturi.

- Sakrice das u izbacili pastora koji je odabrao Bibliju umesto napisanija gurua Helen Vajt.

- Sakrice da je naglasak gurua Helen Vajt bio na jelu, i da je ona izjavila : "ukoliko jedemo meso zivotinja, pocinjemo da poprimamo njihovu prirodu".

- Ignorisace Bibliju gde pise: “Jedite sve sto je u mesnici…”

- Sakrice da je vecina tekstova na temu hrane pisala zbog "preteranog interesa za seks kod muskaraca".

- Sakrice da je posvetila stranice i stranice u svojim delima na temu masturbacije, koju je krivila za mnoge bolesti.

- Dr. Kelog i njegov brat su a osnovu tih upustava proizveli "cuvene" hladne pahuljice, koje su navodno potpuno nestimulativne.

- Sakrice da je guru Helen Vajt isla kod frenologa (okultna nauka) da joj "procita" kvrge na njenoj glavi.

- Sakrice da zajedno sa jehicima propovedaju jeres "uspavanih dusa" i da negiraju postojanje pakla.

- Sakrice da je njihova biblija pod imenom " Clear Word Bible" zapravo prepravljena Biblija tako da su ucenja gurua Helen Vajt ubacena u sam tekst. Onaj ko cita tu njihovu bibliju ne moze da razlikuje Bozje reci od ucenja njihovog gurua.

- Sakrice da se zahteva vodjenje zivota koji u sebi inkorporise sve restrikcije Starog Zaveta, koji je vazio samo do Hristovog dolaska i to za Jevreje.

- Sakrice da se oslanjaju na Stari Zavet iako nam je Hrist doneo blagodat.

- Uce da svojom smrcu na krstu Hrist nas nije iskupio za grehe, nazivajuci Ga time lazovom kada je rekao: “Svrsi se”.

- Uce da cemo biti sudjeni od Boga direktno bez medijatora.

- Ignorisace ciat Biblije koji kaze: “…ako ko sagriješi, imamo zastupnika kod oca, Isusa Hrista pravednika “ (1 John 2,1)

- Sakrice da sebe smatraju duhovno superiornim u poredjenju sa ne-subotarima.

TESTAMENT ELENE VAJT

Oblasna konferencija Adventista Sedmog Dana u Indijani izdala je oktobra 1995 god.publikaciju pod nazivom" The Conference Connection"
(vol.4,issue 4)apelujuci na svoje vernike recima "Hriscanski testament je duznost svakog vernika".Kao podstrek citiran je tekst Elene Vajt:
" Po pitanju ostavljanja imovine putem testamenta budite cvrsti da ne zaboravite Bozje delo.Vi ste njegovi predstavnici koji drzite njegovu imovinu tako da njegove potrebe trebaju imati vasu prvu paznju.Naravno vasa supruga i deca ne treba da ostanu osiromaseni.Ukoliko su oni u potrebi trebaju se zbrinuti.Medjutim,nemojte u vasem testamentu samo zato sto je to obicaj,navoditi dugacak niz rodjaka koji nisu u potrebi.Uvek imajte na umu da sadasnji sebicni sistem ostavljanja imovine nije bozji plan,vec ljudski izum.Hriscani trebaju biti reformatori i prekinuti ovaj sadasnji sistem,dajuci totalno nov aspekt prilikom formiranja testamenta.Neka vam bude uvek prisutna ideja da vi drzite kod sebe bozju imovinu.Bozja volja po ovom pitanju je zakon.Ja pozivam nasu bracu da prestanu dfa potkradaju boga.Neki su tako dobro situirani da se testamenti moraju naciniti.U pravljenju testamenta briga se mora voditi da se sinovima i kcerkama ne ostavljaju sredstva koja mogu da se uliju u bozju blagajnu.Takvi testamenti postaju predmet sukoba i rasprava. (Testamonies for the Church,vol.4.482)

Elena Vajt je ostavila testament.Da li je on hriscanski ili ne,u kontekstu onoga sto je ona do tada ucinila,prosudite sami.

" u ime Boga,Amin.
Ja Elen Gould Vajt,stanovnik Sanitarijuma,pokrajine Napa,Kalifornija,u osamdeset cetvrtoj godini (84),pri cistoj svesti i pamcenju,bez prinude,pretnje,obmane ili bilo kakvog uticaja bilo koga,izrazavam i objavljujem moju poslednju zelju i testament na sledeci nacin:
PRVO: Zahtevam da se moje telo izlozi na adekvatnoj religijskoj sluzbi crkve Adventista Sedmog dana,bez nepotrebne ceremonije ili razmetanja.

DRUGO:Zelim i zahtevam da se sto je pre moguce isplate troskovi moje poslednje bolesti i sahrane,bez da se proda i jedan imetak koji pripada mom posedu.Najiskrenije molim sve moje poverioce da odustanu i odreknu se svojih potrazivanja koje imaju prema mom posedu,i prihvate isplatu u meri koju dole spominjem,a za ponistenje njihovih potrazivanja kroz rukovodjenje mojom imovinom od stranje staratelja.

TRECE:Ovim dajem i zavestavam mom sinu Dzems Edson Vajtu koji sada prebiva u Marsal,Micigen,sumu od tri hiljade dolara( $ 3000)

CETVRTO:Ovim dajem i zavestavam mom sinu Vilijam C.Vajtu koji sada prebiva u Sanitarijumu,Kalifornija,sva moja prava,naslove i interes za kopirajt na knjige na svim jezicima i to:"Car koji dolazi" i "Proslost sadasnjost i buducnost".Takodje sve manuskripte(sa pravom da ih objavljuju) sa sledecim naslovima:"Zivotni opis staresine Dzems Vajta i Elen G.Vajt","Dogadjaji iz zivota staresine Dzems Vajta","Duhovni darovi.tomovi 1-4","Cinjenice o veri","Kako voleti","Poruka mladima","Iskustva i razmisljanja Elene Vajt","Izvestaji o putovanjima gospodje Vajt po Evropi","izvestaj o putovanjima gospodje Vajt po Australiji","posma gospodje Vajt Majkama i deci","Mladost Hrista","posao u juznim krajevima","Vaspitanje","Hriscansko vaspitanje","posebna svedocanstva o vaspitanju","biblijsko posvecenje".

PETO:Ovim dajem i zavestavam Vilijamu C.Vajtu,Klarens C.Krajsler,Carls H. Dzonsu,Artur G. Danijelsu i Franku W. Vilkoku svu stvarnu imovinu koju sam do smrti stekla i koju imam,sve moje preostale zalihe i alatke i orudje farme,sve beleske i racune na moje ime,kao sva moja prava,tapije i interese u kopirajtu na svim jezicima za sledeca izdanja:"ceznja vekova","patrijarsi i proroci","dela apostolska","velika borba","rani spisi","svedocanstva za crkvu"tomovi 1-9,"jevandjeoski radnici"hriscanska umerenost i biblijska higijena","hristove ocigledne pouke","sluzba isceljenja","put hristu","gora blagoslova","hristos nas spasitelj","svedocanstva za ucitelje u subotnoj skoli","pravilnik za ispitivace","posebna svedocanstva".
Takodje moj kancelarijski namestaj i kancelarijsku biblioteku,zajedno sa svim izdatim kucama,nasledjenim i pomocnim objektima,ili bilo sta drugo sto mi pripada.Da imaju i sacuvaju recenu imovinu pomenuti staratelji i njihovi naslednici,da prikupljaju i primaju rente i profit,te tako upravljaju i kontrolisu pomenutu imovinu,da izdaju ili prodaju deo imovine,izuzev kopirajta na knjige,te da od posla izdavanja i prodaje pomenutih knjiga:
A)Placati mom sinu Dzems Edson Vajtu ,godisnje tokom njegovog zivota 10 procenata od prometa nacedene imovine za njegove sopstvene potrebe,a nakon njegove smrti placati Emi L. Vajt tokom njenog zivota ako ga ona nadzivi.
B)Placati mom sinu Vilijamu C.Vajtu godisnje,za njegove sopstvene potrebe 10 procenata od prometa navedene imovine tokom njegovog zivota,a nakon njegove smrti njegovoj zeni Ethel M. Vajt ukoliko ga ona nadzivi.
C)Placati godisnje Vilijamu C.Vajtu,Ethel M.Vajt i Dores E.Robinson kao starateljima 5 procenata od prometa navedene imovine koji ce biti posveceni skolovanju mojih unuka,praunuka i ostalih vrednih pojedinaca.
D)naznaceni staratelji ce ostatak novca od prometa upotrebljavati za sledece namene:
1.za placanje poveriocima koji imaju potrazivanja od mog poseda dokle se sve ne isplati.
2.za poboljsanje knjiga i manuskripata koji su im povereni,za prevodjenje i stampanje novih prevoda istih,zaopsti misionarski rad zajednice adventista sedmog dana.Takodje,naznaceni staratelji da prodaju naznacenu imovinu ili da obezbede neophodan novac da bi isplatili:
- mojoj unuci Eli Mej Robinson,koja sada prebiva u Sanatarijumu,Kalifornija,sumu od 500 dolara.
- mojoj unuci Mabel E.Vorkman koja sada prebiva u Loma Lindi,Kalifornija,sumu od 500 dolara.
- mojoj vernoj prijateljici Sari Mekenterfer koja sada prebiva u Sanatarijumu,Kalifornija 500 dolara.
- Mej Voling koja sada prebiva u Sanatarijumu,Kalifornija,sumu od 500 dolara.
- mojoj vernoj prijateljici i pomocnici Klarens C.Krajsler sumu od 500 dolara.

SESTO: nakon smrti moga sina Dzems Edson Vajta i njegove zene,staratelji koji su odredjeni su duzni da postupe po paragrafu A) pete tacke tako sto ce tu sumu da primene na odrzavanje misijskih skola za crnce koje vodi odeljenje za crnce generalne konferencije.

SEDMO:nakon smrti Vilijama C.Vajta i njegove zene naznaceni staratelji treba da placaju njihovoj deci ili unucima,ako ih oma,propisanu sumu u parafu B) pete tacke ovog testamenta a ako nema dece ili unucadi mog sina,tada ce se ta suma posvetiti svrsi opisanoj u parafu D) pete tacke ovog testamenta.

OSMO:kada vise ne bude staratelja koji su naznaceni u ovom testamentu ostavljam i zavestavam svu licnu imovinu opisanu u tacki pet mom sinu Vilijamu C. Vajtu,ili ako on nije ziv,njegovim zakonskim naslednicima.

DEVETO:moj kucni namestaj,posudje,tepihe,slike,fotografije i odecu ostavljam i zavestavam na podjednake delove mojim sinovima Dzems Edson Vajtu i Vilijamu C. Vajtu.

DESETO:svu ostalu imovinu koju sam do smrti stekla i imala,ja ostavljam i zavestavam sinu Vilijamu C.Vajtu.

JEDANESTO:ovlascujem svog sina Vilijama C.Vajta i Carlsa H.Dzonsa kao izvrsioce ovog testamenta.Oni su ovlasceni da prodaju bilo koju imovinu mog poseda bez odluke suda,bilo kroz javnu ili privatnu prodaju,sa ili bez obavestenja kako oni odluce.
DVANAESTO:ovim opozivam sve buduce testamente koje bih nacinila.U prisutnosti svedoka potpisujem i zapecacujem 9 februara 1912 godine. Elen G. Vajt
.....................................................................................................................................

DA LI O OVOME GOVORI ELENA VAJT KADA KRITIKUJE NEKE KOJI IMAJU "SEBICAN SISTEM OSTAVLJANJA IMOVINE"?

.....dajem svom sinu Dzems Edson Vajtu 3000 dolara (sto bi danas vredelo oko 80.000 dolara)
mojoj unuci Eli Mej Robinson,pet stotina dolara (danasnjih 10.000 dolara)
mojoj unuci Mabel E. Workman pet stotina dolara (danas 10.000 dolara)
.....dajem svom sinu Vilijamu C.Vajtu,sva moja prava,naslove i interes za kopirajt na knjige na svim jezicima.
.....placati mom sinu Dzems Edson Vajtu godisnje tokom njegovog zivota 10% od prometa"navedene imovine za njegove sopstvene potrebe,a nakon njegove smrti placati Emi L.Vajt tokom njenog zivota ako ga ona nadzivi.
.....placati mom sinu Vilijamu C.Vajtu godisnje,za njegove sopstvene potrebe 10% od prometa navedene imovine tokom njegovog zivota,a nakon njegove smrti njegovoj zeni Ethel M. Vajt ukoliko ga ona nadzivi.
.....placati godisnje sinu Vilijamu C.Vajtu,Ethel M.Vajt i Dores E.Robinsonkao poveriocima 5% od prometa navedene imovine koji ce biti posveceni skolovanju mojih unuka,praunuka i ostalih vrednih pojedinaca
.....moj kucni namestaj,posudje,tepihe,slike, fotografije i odecu ostavljam i ....mojim sinovima Dzems Edson Vajtu i Vilijam C.Vajtu.
.....svu ostalu imovinu koju sam do smrti stekla i imala,ja ostavljam mom sinu VilijamC. Vajtu.

Elen Vajt ostavlja novac i imovinu dugackom nizu rodbine,sinovima,snajama,unucima i praunucima, od kojih neki tada nisu ni bili rodjeni!!!Da li su bas oni ti koji su "u potrebi siromastva"?Da li je Bog bio prvi u testamentu Elene Vajt?Da li je njen sin Dzejms Edson Vajt bio taj sirotan u potrebi kome je Elen Vajt ostavila 3000 dolara(danasnjih 80.000 dolara) i 10% od celokupnog prometa svih njenih knjiga na svim jezicima? ( inace posle smrti Dzems Edson Vajta njegova imovina je procenjena na tadasnjih 22.000 dolara sto bi danas vredelo oko 400.000 dolara).

Bog je u starozavetna vremena trazio od jevreja da daju 10% od svojih prihoda za potrebe svestenika i hrama.Elena Vajt je za svoje "vizije" trazila da se njoj i njenim rodjacima placa 25% od celokupnog prometa njenih knjiga,i to kako je navela za "sopstvene potrebe" njenih sinova,i skolovanje njenih unuka i praunuka.

INTERESANTNO JE JOS NESTO PRIMETITI-ELENA VAJT JE REKLA:

"po pitanju ostavljanja imovine putem testamenta,budite cvrsti da ne zaboravite bozje delo....njegove potrebe trebaju imati vasu prvu paznju...nemojte u vasem testamentu....navoditi dugacak niz rodjaka koji nisu u potrebi"

"ja pozivam nasu bracu da prestanu da potkradaju boga.Neki su tako dobro situirani da se testament mora naciniti.U pravljenju testamenta briga se mora voditi da se sinovima i kcerkama ne ostavljaju sredstva koja mogu da se uliju u bozju blagajnu"
(Testamonies for the Church,vol.4.482)

"mi trebamo izbegavati dugove kao sto bezimo od gube" (Testimonies,vol.6:217)

"dugovi se ne smeju gomilati vremenom.Visoki nivo poucavanja koji se treba dati po ovom pitanju,je bezati odd navlacenja dugova na sebe kao sto bi bezali od bolesti" (Testimonies,vol.6:211)

MEDJUTIM KAD JE ELENA VAJT UMRLA OSTAVILA JE ZA SOBOM DUGOVE OD OKO 90.000 DOLARA(STO BI DANAS VREDELO OKO 2.000.000-DVA MILIONA DOLARA)!!!NOVAC JE POZAJMLJIVALA OD PEDESET I OSAM OSOBA ILI KOMPANIJA.POZAJMICE SU SE KRETALE OD 100 DO 10.000 DOLARA.GENERALNA KONFERENCIJA JE PREUZELA NJEN POSED I OTPLATILA SVE DUGOVE,STO JE NA KRAJU IZNOSILO 100.724 DOLARA.
PROCENJENA VREDNOST POSEDA ELENE VAJT IZNOSILA JE 65.721 DOLARA(DANASNJIH 1.500.000 DOLARA" OD CEGA SE OKO 40.000 DOLARA ODNOSILO NA NJENE KNJIGE,KOPIRAJTE,MANUSKRIPTE KOJE JE ZAJEDNICA IZDALA ILI SE SPREMALA DA IZDA.
ILI JE MOZDA PROBLEM TOG VELIKOG DUGA OD 90.000 DOLARA ZAPRAVO NASTAO JER ELENA NIJE ZNALA KAKO SE "BEZI OD GUBE" GOVORECI DA JEDENJE SVINJSKOG MESA PRENOSI TU BOLEST" ( STO JE NAUKA POKAZALA KAO NETACNIM ).

U SVAKOM SLUCAJU ELENA VAJT JE NA JOS JEDNOM MESTU NAPRAVILA SAMA SEBI KLOPKU U KOJU JE UPALA:

"veoma je ozbiljna stvar proneveriti gospodnja dobra.To je praktikovanje pljacke prema Bogu,kada opazanja otupljuju a srce okamenjuje....Oni koji zive po sebicnim ljudskim sklonostima,takvi u svom srcu ne ostavljaju prostor za Hrista.Oni propustaju da blagoslove druge kroz sredstva koja im je bog milosrdno poverio,i umesto da potpomazu sirotinju,oni kao lenjivi sluga zakopavaju to sto imaju u imanjima ili akcijama, ili daju to svojim rodjacima,tako da gospod ne dobija ni kamatu ni glavnicu".
( Advent review and sabbath herald,January 22.1895,paragraph 1)

Rev 12:9 I zbačena bi aždaha velika, stara zmija, koja se zove đavo i sotona, koja vara sav vasioni svet...
...
Rev 12:10 ... opadač braće naše, koji ih opadaše pred Bogom našim dan i noć.

Rev 12:9 I zbačena bi aždaha velika, stara zmija, koja se zove đavo i sotona, koja vara sav vasioni svet, i zbačena bi na zemlju, i anđeli njeni zbačeni biše s njom.
Rev 12:10 I čuh glas veliki na nebu koji govori: Sad posta spasenje i sila i carstvo Boga našeg, i oblast Hrista Njegovog; jer se zbaci opadač braće naše, koji ih opadaše pred Bogom našim dan i noć.
Rev 12:11 I oni ga pobediše krvlju Jagnjetovom i rečju svedočanstva svog, i ne mariše za život svoj do same smrti.
Rev 12:12 Zato veselite se nebesa i vi koji živite na njima. Teško vama koji živite na zemlji i moru, jer đavo siđe k vama, i vrlo se rasrdio, znajući da vremena malo ima.
Rev 12:13 I kad vide aždaha da zbačena bi na zemlju, gonjaše ženu koja rodi muško.
Rev 12:14 I ženi dana biše dva krila orla velikog da leti u pustinju na svoje mesto, gde će se hraniti vreme i vremena i po vremena, sakrivena od lica zmijinog.
Rev 12:15 I ispusti zmija za ženom iz usta svojih vodu kao reku, da je utopi u reci.
Rev 12:16 I pomože zemlja ženi, i otvori zemlja usta svoja, i proždre reku koju ispusti zmija iz usta svojih.
Rev 12:17 I razgnevi se zmija na ženu, i otide da se pobije sa ostalim semenom njenim, koje drži zapovesti Božije i ima svedočanstvo Isusa Hrista.

...

Poslednja izmena:
...

Rev 19:5 I glas iziđe od prestola koji govori: Hvalite Boga našeg sve sluge Njegove, i koji Ga se bojite, i mali i veliki.
Rev 19:6 I čuh kao glas naroda mnogog, i kao glas voda mnogih, i kao glas gromova jakih, koji govore: Aliluja! Jer caruje Gospod Bog Svedržitelj.
Rev 19:7 Da se radujemo i veselimo, i da damo slavu Njemu; jer dođe svadba Jagnjetova, i žena Njegova pripravila se;
Rev 19:8 I dano joj bi da se obuče u svilu čistu i belu: jer je svila pravda svetih.
Rev 19:9 I reče mi: Napiši: Blago onima koji su pozvani na večeru svadbe Jagnjetove. I reče mi: Ove su reči istinite Božije.
Rev 19:10 I padnuvši pred nogama njegovim poklonih mu se; i reče mi: Gle, nemoj, ja sam sluga kao i ti i braća tvoja koja imaju svedočanstvo Isusovo. Bogu se pokloni;jer je svedočanstvo Isusovo Duh Proroštva.

svedočanstvo Isusovo = Duh Proroštva.

Primili ste bratski poziv da zajedno analiziramo Božju reč...

i nijedan od vas se nije odazvao! Zašto? Zato što smatrate da sam sektaš/jeretik sa kim ne treba da delite hleb (Božju reč)?

Ne! Nije to razlog zašto izbegavate ovakav razgovor...

glavni razlog je što svi vi dobro znate da...

U PISMU NE MOŽETE NAĆI PODRŠKU ZA SVOJA NEBIBLIJSKA UČENJA!

...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back