Abortus da ili ne?!

Какве везе има грижа савести?

Причамо о томе да ли је некад исправан избор. Јесте.
Ја имам двоје деце, велике. И не бих родила дете јер моја рођена деца то не желе.
И имам много година.
И немам услова за бебу.
Моја деца треба да излазе, да студирају, да путују...
И не желим да им то ускратим.
Ја треба да будем бака за неколико година. ТО је наша жеља, а не беба сад.
И кад бих остала трудна, абортирала бих.

...ok, ja ne bih :)

...ako ipak budes u toj situaciji mozda se i predomislis... ja necu, jednom davno sam ubila neku kornjacu i ne prestaje da me grize savest...svaki put kad mi se nesto lose desi mislim da je zbog toga

...nadam se da mi takvo iskustvo (abortus) nikad nece biti potrebno

Nadam se i ja.
Ali se nadam da chesh pre bilo kakve trudnoche dobro da sagledash shta znachi imati dete, shta mu je sve potrebno i kakva nam je realnost.
Niko ovde ne zzeli abortus.
A josh manje nesrechnu, zapostavljenu,siromashnu ili ostavljenu decu.

U jednom gradu u rumuniji na zzeleznichkoj stanici zzive deca od dve,tri godine sama na ulici. Radjen je dokumentarac o njima...kamo lepe sreche da se nikad nisu rodila i bila prisliljena da zzive taj stravichni zzivot...sirotishta shirom sveta su prepuna dece bez igde ikoga....svratishte u Krfskoj ulici ne mozze da obezbedi dovoljno hrane i prostora za svu decu koja ulichare a da niko o njima ne vodi rachuna...ali ovo su naravno ekstremi.
Dovoljno je strashno da ikad pomislish...da nisam rodila ovo dete, zavrshila bih shkolu i mogla nekom buduchem detetu da obezbedim zzivot a ne tavorenje...
Sve u svemu, treba dooooobro razmisliti pre nego shto se upire prstom ili sagledava neki opshti problem iz samo uskog lichnog ugla.

Ovo i nema bash logike kad bolje razmislimo. Znash ono kad si bio mali i ne pojedesh sve, a mama ti kazze "Pojedi to, znash li ti koliko dece gladuje u africi"
Ta rechenica sluzzi za nabijanje grizze savesti, jer deci u africi neche biti nishta bolje ako ti sve pojedesh, nego che tebi biti muka a oni i dalje gladni.
Tako ti je i sa ovim.
Ako neko rodi nezzeljeno dete, to ne znachi da che onima koji zzele dete biti bolje. Samo che jednom detetu i jednoj majci biti loshe.

ma da nego fora je u tome sto se zena setila kako li je ovima koji ne mogu da imaju decu kada citaju o abortusima... to jeste tuzno...prosto ta nepravda pogodi
a naravno da niko ne treba da rodi iz razoga sto tamo neko ne moze da rodi

...ako ipak budes u toj situaciji mozda se i predomislis... ja necu, jednom davno sam ubila neku kornjacu i ne prestaje da me grize savest...svaki put kad mi se nesto lose desi mislim da je zbog toga

Била сам у ситуацији.
И нисам зажалила.
Кад имаш деце колико си желео и планирао, онда су та деца битна. Најбитнија.

Ok. Imati kornjachu ili kuchnog ljubimca i dete ima slichnosti. bespomochna bicha kojima je potrebna tvoja nega i puna pazznja. E sad, kad vidim kako je tvoja kornjacha proshla, pitam se da li je dobro da imash dete? :lol:

Ali šta kada je u pitanju devojčica od 15, 16 godina......? Ili devojka koja je na polovini faksa? Šta onda?

...pa sta ako ima 15, 16 godina...deda moje nane je sa 14 godina sam otisao u ameriku ...ne radi se o tome da li je nesto nemoguce nego sta neko nije spreman da uradi da bi postalo moguce...ima ljudi koji su i pored fizickih nedostataka postali vrhunski sportisti, bogatasa koji su pocinjali od 0, ljudi sa dna koji su postali profesori na fakultetima ili predsednici kompanija

Poslednja izmena:
...pa sta ako ima 15, 16 godina...deda moje nane je sa 14 godina sam otisao u ameriku ...ne radi se o tome da li je nesto nemoguce nego sta neko nije spreman da uradi da bi postalo moguce...ima ljudi koji su i pored fizickih nedostataka postali vrhunski sportisti, bogatasa koji su pocinjali od 0, ljudi sa dna koji su postali profesori na fakultetima ili predsednici kompanija

Ti prichash samo o lichnim moguchnostima.
Treba da shvatish da rodjenjem deteta preuzimash odgovornost i za njegove moguchnosti kao i cele porodice.
Samozzivo je nekad rechi, mogu ja to bez obzira na cenu. Jer kod ovakvih stvari cenu ne plachash samo ti, morash da mislish i o drugima.

...ja sam moju zivotnu lekciju (ne ubij) naucila na kornjaci

Ово су претешке речи.
И не знаш шта живот носи.
И јако ми је жао кад видим неке своје ђаке који иду буквално голи и боси, који једу оно што им друга деца дају, који никад неће отићи на море нити на рекреативну наставу, који неће имати нове књиге, јер су њихови родитељи наређали десеторо деце, све по логици ,,не смета, где има за двоје, биће и за...небројено''.
Е, то је лагано умирање, целог живота!

deda tvoje nane!? blesavo je da sada poredimo nase babe i dede,a kamoli njihove babe i dede :eek:sa sadasnjom omladinom...Oni su mnogo ranije stupali u brakove i pravili zajednice,zavrsavali zanate,radjali po 10-oro,i imali srece ako sva deca pozive...Izuzeci,su postojali,to je normalno,i posvetili se ucenju,ali ipak,za ono vreme koje ti navodis,zene ne toliko,a da ne pricam kako deda tvoje babe nije nikako mogao ni sa 14 ni kasnije,uspesan ili ne,da abortira...Tako da;)

Mozzda ne bi bilo loshe da odesh na pdf kuchni ljubimci.
Ovo je ipak mnogo kompleksnija tema , socioloshki, psiholoshki, fizichki, pravno, politichki i josh 1000 drugih aspekata ima, koje nisi josh dorasla da sagledash.
I slazzem se. Ne ubij. Al nekad je bolje ubiti nego muchiti do smrti.

pitam se koliko godina ima kad je zivotnu lekciju naucila na kornjaci!?...:eek: ima li negde da se kupe te 'zivotne lekcije'...!?

deda tvoje babe :zcepanje: ma daj pa kako mozes da poredis ono i ovo vreme...u to vreme su se ljudi uveliko vencavali i pravili decu u 16 god....uceni i vaspitani drugacije...uceni su da su odrasli ljudi cim ona dobije a njemu pocnu brci da nicu
a cemu se danas uci omladina? kako da razvuce adolescenciju do 26 god :lol:
nemoj molim te da poredis

a pazi sad kadi si vec pomenula babe i td...moja baba se udala u 16, ko sto se radilo u to vreme...to je vreme posle drugog svetskog rata...i znas sta...imala je tj i dalje ih ima al ona nije vise medju zivima, 3 dece i nekoliko abortusa....dakle kada je zena iz pre i posle ratnog doba isla na abortuse, moz misliti kako su abortusi izgledali 60 god, onda vala sta reci za ljude koji zive u ovo moderno doba...za ljude koji su vaspitani potpuno drugacije....ako je moja baba mogla da razmislja ko mi danas u 21 veku, ako je iako vaspitana drugacije (da bude domacica, majka i td) da bude svesna kad je dosta i kad je mnogo, i koje su joj mogucnosti, onda se ja pitam zasto ti kao dete modernog sveta razmisljas ne ko moja baba nego ko moja cukun baba :lol:

Ово су претешке речи.
И не знаш шта живот носи.
И јако ми је жао кад видим неке своје ђаке који иду буквално голи и боси, који једу оно што им друга деца дају, који никад неће отићи на море нити на рекреативну наставу, који неће имати нове књиге, јер су њихови родитељи наређали десеторо деце, све по логици ,,не смета, где има за двоје, биће и за...небројено''.
Е, то је лагано умирање, целог живота!
...jel ti osudjujes njihove majke sto nisu abortirale?

Jako bih volela da znam sta tacno i cvrsto mislim o tome.
Pitanje bi bilo - zasto danas ljudi ne koriste kontracepciju.
Nakon sto sam rodila dete, i videla u sta se ta grudvica u stomaku moze pretvoriti i sta sve sa njom mozete raditi, pocela sam da ne gledam na "to" kao na nesto usputno i nesto sto se tek tako moze eliminisati (kako sam gledala pre).
Tu uopste nema pametnog resenja, svakom se moze naci neka mana.

pitam se koliko godina ima kad je zivotnu lekciju naucila na kornjaci!?...:eek: ima li negde da se kupe te 'zivotne lekcije'...!?

ja sam neko ko rado poredi decu, ljude uopste, sa zivotinjama, jer smo ipak rodjaci sa njima, tj i mi smo zivotinje i uopste me drugacije razmisanje ne interesuje...da se vratim na poentu...dakle ubiti zivotinju, ubiti coveka...isto je...oba su ziva bica...oba su svesna bica...bre i biljku pa je greota...
elem mogu da razumem da je ubivsi kornjacu osetila kako je to ubiti zivo bice pa jos i nezasticeno, slabasno u odnosu na coveka, nju, tako da taj deo razumem...ali problem je u tome sto nije isto ubiti nesto sto je u tebi, nesto sto je deo tebe, bukvalno, nesto sto je stvore od strane tebe, mislim 50 posto je tvoje jelte....ubiti zivot koji si ti stvorio i ubiti kornjacu koja jeste zivo bice ali ne i zivo bice u tebi deo tebe... nije isto...i tu je njena greska...dakle ne moze se porediti ubijanje kornjace i abortus...kao sto se ne moze porediti ubijanje coveka tamo nekog recimo i abortus...opet iz istih razloga...svaki cin je strasan na svoj nacin...

..po nashoj zvanichnoj drzavnoj statistici, u srbiji se godishnje izvrshi oko 25 000 prekida trudnoce,
ne oko 220 000..u statistici nisu razdvojeni spontani prekidi trudnoce koji se medicinski obrade
nakon smrti ploda, medicinski indikovani prekidi, zbog anomalija ploda i namerni prekidi trudnoce,
tako da ih UKUPNO u srbiji ima oko 25 000..
(.. http://blog.b92.net/text/11781/Ma-o-cemu-ova-zena-prica-pobogu/ ..)

...jel ti osudjujes njihove majke sto nisu abortirale?

jes da pitas nju al moram da se ubacim izvinjavam se
ja licno osudjujem i majku i oca (ako je tu) sto prvo nisu preduzeli sve mere da do te trudnoce ne dodje ako vec nisu sposobni da se brinu o detetu, osudjujem ih sto su tako olako poskidali gace ne razmislivsi o posledicama...
e sad da su o svemu tome mislili ne bi ni dosli do toga da nemaju cime da hrane decu ili do abortusa...a ako je vec ucinjena greska onda su trebali da preduzmu i tu krajnju meru - abortus

izuzimam situacije kada kontracepcija zakaze

Back