Abortus da ili ne?!

Kada je ranije bila ovakva tema, pisala sam na njoj, pa sad nisam htela, ali hajde...

Osnovni razlog zbog kog se ovo pitanje uopste postavlja, jeste, po mom misljenju, nesklad izmedju opsteg i pojedinacnog dobra.
Kakav cemo stav zauzeti, zavisice od toga kako tumacimo opste dobro.
Ako je opste dobro da se broj clanova drustva stalno uvecava, onda je abortus los. I istina, ima momenata u istoriji nekog naroda kada se njihova brojnost povoljno odrazava na njihovu ukupnu snagu, moc...
Ali zasto bismo usko posmatrali samo jedno malo drustvo kao sto je ono unutar jedne drzave? Ljudi zive na celom svetu i broj ljudskih stanovnika na Zemlji stalno je u porastu. Negde imamo belu kugu, negde preveliki prirodni prirastaj, ali sve ukupno - ima nas sve vise.
Sa takvog stanovista, abortus nije nista lose, jer nam ne ugrozava brojnost ni opstanak.

Imamo onda i drugu mogucnost. Da opstim dobrom smatramo dobro pojedinca, i da dobrim drustvom smatramo samo ono ciji su gradivni elementi - pojedinci- zadovoljni. Naravno, preduslov je da pojedinca postavimo kao osnovnu celiju drustva.

U skladu sa takvim tumacenjem drustva, jeste i stav da je abortus bez dileme dozvoljen, posto je individualno dobro, kao preduslov za opste dobro, na prvom mestu.

Zato i ja kazem "da" abortusu, ako je trudnoca i dete nesto sto nikako ne zelimo u datom trenutku i okolnostima.

Individualna sloboda je nesto sto je danas vise na snazi nego ikada ranije, bar koliko nase secanje dopire, i bilo kakvo nametanje tudje volje karakterise se kao negativno. Zakonski zabraniti abortus znacilo bi ograniciti slobodu pojedinca u odlucivanju o njegovom zivotu, znacilo bi oduzeti mu njegov zivot, vlast i kontrolu nad njime, obezlicilo bi ga i stavilo strogo u sluzbu "drustva", bar u tom jednom aspektu vezanom za abortus. Istina je da nama nas zivot ne pripada u potpunosti, kroz razne -sto zakonske, sto druge - regulative, ta sloboda je ogranicena, ali je ovo za mene ipak vazna stavka i smatram da odluka o izvrsenju abortusa treba da ostane na pojedincu.

...abortusa je uvek bilo i bice, uz dozvolu ili bez nje...problem je sto se to ovde dozivljava kao nesto sto je ok i kao neko civilizacijsko dostignuce koje treba braniti...samo primitivke sebi mogu to sebi da dozvole u XXI veku pored tolikih sredstava za kontracepciju

@eriu nista se ne postize visokom cenom, na zapadu zena koja rodi dobije 5000 evra mesecno a ovde gubi posao

@eriu nista se ne postize visokom cenom, na zapadu zena koja rodi dobije 5000 evra mesecno a ovde gubi posao
mislim da nisi u pravu,jer ljudi, kad ne mozes da im utuvis u glavu na drugi nacin, najbolje reaguju na novcane kazne,posredne ili neposredne. naravno ima to svoje prednosti i mane, i takvu politiku bi tbrealo razviti u skladu sa mentalitetom naseg naroda, al ako shvatis da ces morati dva meseca da radis za abortus, i da ti je jeftinije da kupis kutiju pilula ili kondoma, iz krajnje racionalnih razloga bi mislim imalo to znacajnog uticaja. i naravno jake propratne kampanje,ko recimo sto je sad slucaj sa ovim novim zakonom...i da vidis kako svi pale svetla na ulici i cimaju se oko sitnica jer nemaju ljudi da plate ako ih navataju za neki prekrsaj. naravno postoji problem i toga sto ti kazes mogucnosti gubljenja posla usled trudnoce,al za sada se ne prica o toj varijanti,to je posao za sebe,vec kako spreciti toliko postojecih abortusa i svesti ih na sto manji nivo.

Primer koji navodis zasniva se na istom principu koji negiras.
Pozeljno ponasanje se novcano nagradjuje i time podstice; isto to se primenjuje i u primeru sa cenom abortusa koja je znatno visa od cene sredstava za kontacepciju.

Mada ja nisam sigurna da bi sa porastom cene abortusa ljudi vise koristili ta sredstva. Imam utisak da oni koji se ne stite ni ne razmisljaju o trudnoci kao mogucoj posledici seksa, pa tako ni ne stignu da se sete abortusa i koliko bi morali novca da izdvoje za njega.
Mozda bi to jedino uticalo na one kojima se nezeljena trudnoca vec desila...pa su bili vec suoceni sa tim novcanim izdatkom. Oni bi u buducnosti mozda vise pazili. Mada mislim da retko koja zena olako gleda na abortus, makar joj jos i placali da ga obavi. Bar je takav slucaj sa onima koje ja poznajem.

Poslednja izmena:
pa to da nasoj drzavi fali kontrole i sprovodjenja zakona stoji,al mislim da je na dugi rok to pozeljno resenje...e sad problem je sto nam drzava,takva kakva je,ima jos na hiljade drugih tesko resivih problema a ne postoje cak ni prioriteti u resavanju istih.

ali kombinacija cene+edukacije+agresivne kampanje i sprovodjenja i kaznjavanja ilegalnih ordinacija i slicnih radnji dugorocno bi trebalo nesto da promeni. al niko nece toga da se prihvati...

Ja sam već iznela svoje mišljenje ali bih htela još nešto da kažem ja jesam protiv abortusa ali bih ostavila da to bude legalno i da ako se već obavlja da to obavlja stručno lice.Ali nije u tome poenta odeš platiš i rešiš se ‚‚bede‚‚.......evo zamislite da sada ovo čita neko ko ima 15 godina i kaže ‚‚pa da, većina se složila da je abortus ok i zašto bi ja sad mislio/la na prevenciju‚‚...možda bi trebalo da se otvori i ta tema, pa da stariji nešto kažu mlađima, koji tek počinju nešto otome.... jer mislim da je sve ovo više njima namenjeno nego nekome ko ima 30-40 godina.z;)

Pitanje abortus da ili ne?! Ako ‚‚da‚‚ zašto, ako ‚‚ne‚‚ opet zašto? U kojim slučajevima je opravdan a u kojim ne.....
Problemi nakon njega,iskustva,psihički uticaj na ženu pri odluci.....

Čula sam da se u Srbiji izvrši oko 220.000 abortusa.....pa to je jedan veći grad!:eek:

Molim vas da spamove smanjite na najmanju moguću meru.
Hvala

Tema je 100% bila ali da ne kopam sad....
Opravdanost abortusa je diskutabilna i verovatno je istinska samo ako sa plodom nesto nije ok pa se radi po lekarskom savetu.S druge strane,ako se pogleda socijalni faktor mnogi ce se odreci deteta jer nemaju da mu pruze osnovne uslove za egzistenciju i s te strane opet moze biti neposteno donositi na svet dete o kom neces moci da se adekvatno staras.
Ima jos hiljadu razloga koji su "za"...ipak,ja sam protivnik abortusa.To ne znaci da osudjujem devojke i zene koje su to uradile vec samo kazem iz licno svog ugla da bih se jako tesko odlucila za tako nesto.Sve one koje to urade,sigurna sam ,rade iz izuzetno jakih i neoborivih razloga.

Primer koji navodis zasniva se na istom principu koji negiras.
Pozeljno ponasanje se novcano nagradjuje i time podstice; isto to se primenjuje i u primeru sa cenom abortusa koja je znatno visa od cene sredstava za kontacepciju.

Mada ja nisam sigurna da bi sa porastom cene abortusa ljudi vise koristili ta sredstva. Imam utisak da oni koji se ne stite ni ne razmisljaju o trudnoci kao mogucoj posledici seksa, pa tako ni ne stignu da se sete abortusa i koliko bi morali novca da izdvoje za njega.
Mozda bi to jedino uticalo na one kojima se nezeljena trudnoca vec desila...pa su bili vec suoceni sa tim novcanim izdatkom. Oni bi u buducnosti mozda vise pazili. Mada mislim da retko koja zena olako gleda na abortus, makar joj jos i placali da ga obavi. Bar je takav slucaj sa onima koje ja poznajem.
... ma to sam navela zato sto bi neke mozda i rodile da mogu to dete da izdrzavaju, umesto da tu nesto uradi drzava bi jos i da profitira na abortusima

Ja sam već iznela svoje mišljenje ali bih htela još nešto da kažem ja jesam protiv abortusa ali bih ostavila da to bude legalno i da ako se već obavlja da to obavlja stručno lice.Ali nije u tome poenta odeš platiš i rešiš se ‚‚bede‚‚.......evo zamislite da sada ovo čita neko ko ima 15 godina i kaže ‚‚pa da, većina se složila da je abortus ok i zašto bi ja sad mislio/la na prevenciju‚‚...možda bi trebalo da se otvori i ta tema, pa da stariji nešto kažu mlađima, koji tek počinju nešto otome.... jer mislim da je sve ovo više njima namenjeno nego nekome ko ima 30-40 godina.z;)

Naravno da je vazno da mladi znaju da nikako nije ni bolje ni lakse a ni isto osloboditi se nezeljnog deteta abortusom ili spreciti nezeljeno zacece.
Abortus jeste ok - sa moralnog stanovista. Mislim da je taj moralni aspekt naglasen u temi. Ok je i sa pravnog, sve dok zakon drugacije ne propise, sto, kazem opet- ne bi bilo dobro.

Ali nikako nije ok sa stanovista zdravlja. Abortus shvatam kao poslednji izbor, poslednje sredstvo koje nam ostaje, sredstvo koje treba da se trudimo da nikada ne iskoristimo, pre svega zbog zdravstvenog opterecenja i mogucih posledica. Jednostavno - nije pozeljno to ciniti svom telu. Zato treba paziti i voditi racuna o prevenciji, ovo sto ti kazes.

Na kraju krajeva - bolje spreciti, nego leciti.

... ma to sam navela zato sto bi neke mozda i rodile da mogu to dete da izdrzavaju, umesto da tu nesto uradi drzava bi jos i da profitira na abortusima

Ovo je tacno; poznajem zenu koja je ostajala dva puta trudna i dva puta abortirala.
Zasto nije i da li je koristila neku zastitu - nije mi poznato. Ima muza i vec dva deteta, verovatno bi rodila i ova dva da je mogla da racuna na neku finansijsku podrsku od drzave. Posto su njena primanja mala, a muz je dugo bio nezaposlen, odlucila je da ne rodi.

Nikada ali nikada neću imati dobro mišljenje o ljudima koji ga učine.....
Samo me jedna stvar interesuje.....da li je život lep? Jel da da je lep? Jedeš, je-beš, napijaš se, veseiš se......i pogodo šta to nama naši roditelji nisu uskratili......i koja sam ja sada pi.....da materina da ja nekome drugom uskraćujem to pravo? Pogotovo mojoj krvi i mom mesu? A zašto? Što su neke budale bile dovoljno neodgovorne ne misleći na kontracepciju i moleći Boga da se to nijma ne desi, onda na kraju budu dovoljno kukavice i sebične pi....de koje ne mogu da se nose sa životom jer nađu neki izgovor što jelte slabići uvek urade......i onda se jadaju pod izogovrom kako je jelte "njima teško".......uza zid pa metak u čelo......ubica je ubica......a abortiranje jedino podržavam u slučaju nasilne oplodnje......i nikako drugačije.....

@tema

Razloga za abortus ima onoliko koliko ima zena na svetu....Neki su incest, preveliko siromashtvo { uzmimo neku zenu iz geta u Brazilu,ili u Africi } i trenutna nemogucnost da se tom detetu pruzi normalan zivot,jer majka ne moze ni sebe da udzrzava,da bi prezivela,kamoli dete...I sad ce se naci neko i reci '' pa shta je onda i zatrudnela kad je to znala ''. Ljudi nisu roboti,znate. Nije sve tako lepo kao ovde na forumu gde su svi blagodareni da imaju odgovore na sva pitanja,gde svi pametujemo i odmah uvek znamo shta treba da se uradi i ko je gde u zivotu pogresio i gde ce ti ljudi, svi onako,shirokih shvatanja, empatichni i pametni do mojega davati uputsva za upotrebu sopstvenog zivota..A pitam se ako to sve znamo,shto su onda tako polurane teme 'Rupa'' , i one o osveti,besu,ljubomori. Zivot je nepredvidiv. I treba imati razumevanja za tu nepredvidivost. Desi se da devojka od 17 zatrudni. I.shta sad? ocete je na kolac sad nabiti,kad kako je nije sramota,nije znala apsolutno sve kao i vi,savrshene odgovore? Ajde da vi idete u radnju pa da vas upuca neki manijak,i da iskrvarite na smrt,pa cemo mi otvoriti sutra temu na konto toga koliko ste glupi shto ste se nashli u toj radnji kad zaboga,trebali ste da znate da radnja radi do 19,a ne u 19:04,te da nisto toliko glupi i nesmotreni bili i da ste doshli u sedam,a ne cetiri minuta kasnije,ne bi dobili metak u celo. Ovako je vasha krivica.Mislim,znate one stare stvari da joj pokazete, kako su se zvale,ljudskost,saosecanje,empatija prema drugom nepoznatom bicu i sposobnost da budesh ljudsko bice, i da ne stanesh ispred njega sa'' nja nja nja trebala si da znash nja nja nja vidish kako sam ja pametna i sve to znam nja nja nja zato ja necu zavrshiti u takvom sranju kao ti nja nja nja nasladjujem se hihihihi kako si sad sjebala zivot drago mi je shto nisam ti hihihihihi '' a sve pod maskom '' ali ja tebe saaaaaaaaavetujem :flert: ''Ljudi isto tako osudjuju i narkomane '' trebao si da znash ko ti je kriv'' jer je uvek je lakse biti besednik nad necijim zivotom posebno ako ima neke ''krupne greshke''

Nikada ali nikada neću imati dobro mišljenje o ljudima koji ga učine.....
Samo me jedna stvar interesuje.....da li je život lep? Jel da da je lep? Jedeš, je-beš, napijaš se, veseiš se......i pogodo šta to nama naši roditelji nisu uskratili......i koja sam ja sada pi.....da materina da ja nekome drugom uskraćujem to pravo? Pogotovo mojoj krvi i mom mesu? A zašto? Što su neke budale bile dovoljno neodgovorne ne misleći na kontracepciju i moleći Boga da se to nijma ne desi, onda na kraju budu dovoljno kukavice i sebične pi....de koje ne mogu da se nose sa životom jer nađu neki izgovor što jelte slabići uvek urade......i onda se jadaju pod izogovrom kako je jelte "njima teško".......uza zid pa metak u čelo......ubica je ubica......a abortiranje jedino podržavam u slučaju nasilne oplodnje......i nikako drugačije.....

:snesko5:

ha...zanimljivo je da 99% muskaraca nisu za abortus
iz licne perspektive
pred kraj fakulteta, bez posla...sa detetom, za koje treba mnoooogo, pre svega ljubavi, koja se naravno podrazumeva, onda, krov nad glavom, hrane i ostale opreme, gledano finansijski
neko je pomenuo silovanje....nemate pojma sta to znaci, sta ta devojka prezivljava, ta koja je silovana, ciju ona podrsku ima, u ovoj zemlji Srbiji koja je jos uvek partrijahalna i u kojoj zene jos uvek trpe nasilje
prema tome...ne pricajte sto ne znate
drugo, deca se ne radjaju iz potrebe, za necim licnim, vec necim visim, jacim
trece, emancipacija devojcica koje stupaju u seksualne odnose sa 13,14 i 15 godina pa cekaju u redu, bukvalno, za abortuse, gde su ti roditelji, gde je tu drustvo
da li ste ikada gledali kako to izgleda, abortus?
svako stupanje u seksualni odnos je rizik, ni kondom, ni pilule nisu garancija, pa ni one za dan posle
stavite potrebe tog deteta ispred svojih, da li ste u mogucnosti to da ispunite

ako ste spremni na dete, spremni ste i na rizik...ma sta to znacilo

Back