Moja naj – top lista 2011
1. Knjiga o bambusu – Vladislav Bajac (Potpuno neobicno. Potpuno. Covek iz Srbije pise o Japanu i Japancima kao da je jedan od njih. A prica o pandama koja je kao prica u prici, me je potpuno raznezila)
2. Ni ovde ni tamo – Bil Brajson (Ovo je saljivi putopis o Evropi od Hemerfesta do Istanbula. Brajson pise veoma lepo i pitko)
3. Mehmed Pasa Sokolovic - Dusan Baranin (Ovo je staaaara, lepa knjiga)
4. Slepi ubica – Margaret Atvud (Neobicna i bas dobra “kanadska” knjiga)
5. Mati pirinca – Rani Manika (Prvi deo knjige je odlican, poslednja trecina znatno pada. Ali sta sam ja pre toga znala o japanskoj okupaciji Malaje? Nista)
6. Muzej bezuvjetne predaje – Dubravka Ugresic (“Nasi” tamo negde po belom svetu, posle ovih takodje “nasih” desavanja. Posebno sam osetljiva na njeno pisanje o svojoj majci)
7. Napad na minibar – Dubravka Ugresic (Esej. O svemu sto nas okruzuje. O strahu od drugog i drugacijeg, zaboravljanju pojmova kao sto je antifasizam, trgovini ljudima, internetu, hiperprodukciji SVEGA… i o jos mnoooogo cemu. Kao da mi cita misli i prenosi ih na papir)
8. Udruzenje ljubitelja knjiga i pite ljuskuse – Meri En Safer i Eni Barouz (Ovo je slatko, pitko, jednostavno, Plemenito… II sv. rat na jednom engleskom ostrvu.)
9. Cim prezivim ovaj roman - Mirjana Djurdjevic (O potkupljivim doktorima

)
10. Treci sektor – Mirjana Djurdjevic (O nevladinim organizacijama

)
11. Igra karata u Kairu – Hju Majls (Kroz licnu pricu sam mnogo saznala o savremenom Egiptu. Lep stil - pisac je novinar. Mada je ovo roman.)
12. Sahib – Nenad Velickovic (Ooo, kako sam se samo smejala

Mirovne snage u Sarajevu u saradnji sa lokalnim stanovnistvom. Niko tu nije postedjen )
13. Kradljivica knjiga – Markus Zusak (Ovo je da te onako bas dusa zaboli, odlicna)
14. Sneg – Orhan Pamuk (Tesko i sporo sam je citala, ali se dosta dobro upozna danasnja Turska i prilike koje u njoj vladaju)
15. Kada si otisao – Megi O’Farel (Zenska knjiga

)
16. Kci srece – Izabela Aljende ( I Deo trilogije)
17. Portret u sepiji – Izabela Aljende ( II Deo trilogije)
18. Kuca duhova - Izabela Aljende (III deo trilogije.Starinske knjige. Ne znam koja mi je iz ove trilogije lepsa. Ko ih cita, ide ovim redom kao na spisku. Kuca duhova moze i nezavisno da se cita, snimljen je i film po njoj sa Meril Strip, Dzeremi Ajronsom, Vinonom Rajder i Antonijem Banderasom. Malo li je

Film je odlican. Inace rec je o Cileu i o nastanku Kalifornije…)
19. Kuca u Kairu - Samija Serageldin (Savremeni Egipat. Sudbina jedne savremene egipatske zene, i sudbina jedne prelepe kuce u Kairu)
20. Svece gore do kraja - Sandor Marai (Starinska madjarska-evropska prica)
21. Cudo u Poskokovoj Dragi - Ante Tomic (Urnebesno, mada na momente preterano)
22. Memoaari Pere bogalja–Slobodan Selenic (Selenica sam ja davno iscitala celog celcatog, ovo je bila samo repriza. Odlican naravno.)
23. Otac – Miljenko Jergovic (Moj omiljeni Jergovic, i moja najomiljenija knjiga od njega! Toliko je topla… Govori o svom ocu i o detinjstvu. Jasno vam je da sam pristrasna kada je gospodin Jergovic u pitanju

)
24. Mama Leone + - Miljenko Jergovic (Odlicne pripovetke!)
25. Freelander – Miljenko Jergovic (Mirni penzionisani profesor istorije iz Zagreba, dobija cudan telegram i krece u Sarajevo, grad u kome se rodio, ali u kome nije bio od svoje 12-e godine…)
26. Troje – Dzulijans Barns (Duhovita i veoma pronicljiva. Ljubavni trougao.)
27. Ljubav, itd. – Dzulijans Barns (Nastavak Troje, ali mi je ova ostavila manji utisak)
28. Salu na stranu - Efraim Kison (Ako cete da se nasmejete, izvolite)
29. Kita boli more - Efraim Kison (Saljivi putopis. Grcka mi se najvise dopala

)
30. Iza kulisa – Kejt Etkinson (Odlican porodicni roman. Mene je potpuno osvojio. Neobican ali vrlo efektan nacin gradjenja likova. Meni je bila bas, bas, bas…)
31. Moramo da razgovaramo o Kevinu-Lajonel Srajver (E, ovo je za mene mozda knjiga godine. Nemojte da vas odbije tema. Knjiga je jednostavno ODLICNO napisana. I nemojte da gledate film! To nije To.)
32. Soba – Ema Donahju (Uh, meni se dopala jako. Pisana je iz vizure i recnikom jednog petogodisnjaka. Tema je vise nego teska, ali je napisana tako da se lako cita.)
33. Nase medjutim je rat – Nura Bazdulj-Hubijar (Tinejdz knjiga. A ja ozbiljna gospodza

Tako se ja malo zanesem

)
34. Azazel – Boris Akunjin (Spijunski, detektivski… romani iz pretkomunisticke Rusije. Ja ne citam skoro uopste trilere, ali ovo je drugacije. Koga zanima, lako ce da izgugla sve o knjigama. Bitno je kazu, citati ih obavezno redom. Knjige su dosta skupe, ali ih ima u bibliotekama.)
35. Stedljivo s komplimentima – Aleksandar Mekol Smit (Citala sam njegovu ediciju iz Zimbabvea, lepa je, ali meni je ova Edinburska lepsa. To je lagano-prelagano. A plemenito i meni veoma citljivo)
36. Split – Slavoljub Stankovic (Savremen srpsko-hrvatski roman. I kako u zivotu nista nije onako kao sto ocekujemo.)