Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Нисам рекла да имам нешто против саме тематике књиге, баш напротив, волим да читам књиге које имају везе за детињством. И овде ми се сама радња чини ОК. Не свиђа ми се стил писања, можда јер сам очекивала нешто другачије. То ми је први утисак.
Но, нисам још завршила са читањем, тако да нећу да излазим са исхитреним ставовима док не завршим
Засигурно ћу прочитати још нешто од њега, чисто да формирам коначан став о њему као писцу.

"Зли дуси" - Достојевски, читам је већ три недеље, ако не и више. :rumenko: Некако ми не иде, па не иде, а и немам много времена. Читала сам и критике, али ипак споро одмичем...Можда ћу морати да пресечем са нечим.:(

Ponekad nam neke knjige "ne legnu".

Sacekaj neko drugo vreme za citanje. Tako sam ja jednostavno prestala da citam "100 godina samoce" i "Hazarski recnik", kao i "Carobno breg" jednostavno nisam mogla ni posle skoro trecine procitanih stranica, sto je jos gore jer ne vredi kad se knjiga meri brojem procitanih stranica.

Poslednja izmena od moderatora:
"Зли дуси" - Достојевски, читам је већ три недеље, ако не и више. :rumenko: Некако ми не иде, па не иде, а и немам много времена. Читала сам и критике, али ипак споро одмичем...Можда ћу морати да пресечем са нечим.:(
Ја када читам неку тако, условно говорећи тежу литературу, обавезно уз њу читам и нешто лакше упоредо. На тај начин сам комбиновао Сартра и Орвела, Достојевског и Андрића, Кафку и Довлатова...

Otmenost ježa, Mjurijel Barberi je vrlo simpatična i zabavna knjiga.

Ipak, ne treba očekivati da će nekome promeniti život. Niti ona pretenduje na to, nadam se. Cilj igre je zabava i malo informacija, koliko sam shvatila.

Lično me pogodila blaža sarkastičnost na temu evropske kulture i intelektualne degradacije, no, kako je iz prvog lica (tj. iz dva prva lica), a to lice je specijalni oblik onoga što se danas kaže "hejter" nije tako strašno. Druga stvar: previše mačaka za moj ukus (kojima je svima kumovao Tolstoj).

Knjiga je, zapravo, skrivena apologija čitanju, obrazovanju (naročito neformalnom) i inteligenciji, te se, u skladu s tim, gnuša svega materijalnog. I, to bi bilo u redu i simpatično, da se na kraju nije ispostavilo da čovek može da bude bogat i produhovljen istovremeno, uz jedan preduslov: da je Japanac.

A i to bi bilo u redu da ne dolazi iz pera zrele osobe koja je nadomak pedesete, predaje filozofiju i književnost, a, avaj, Francuskinje koja živi u Japanu! Sve vreme sam bila gotovo ubeđena da čitam knjigu koju je pisala dvadesetpetogodišnjakinja koja, za razliku od svojih vršnjaka voli da čita, zanima je slikarstvo, kinematografija, klasična muzika i sl. I tako: ima još nekih sumnjivih laćanja: fenomenologije, srednjovekovne filozofije...

Sa Amelijom Pulen nisam videla nikakvu sličnost, ali jesam sa Otvorenim vratima: jedno od dva prva lica neodoljivo podseća na onu Milicu sveznalicu.

Tako...što se mene tiče, u rangu Nepodnošljive lakoće postojanja, Senke vetra, Kratke istorije traktora na ukrajinskom.

Ne može da škodi, a mogla bi i da koristi, naročito ako verujete u "srodne duše" :)

Poslednja izmena:
Evo da se iskupim :D
Ovo sam vec imala u folderu, samo sam svakoj knjizi dodala mali komentar.
Ako nekoga neki komentar povuce moze da izgugla nesto vise.
Trazili ste, gledajte :lol:

Moja naj – top lista 2010
1. Kamenje predaka – Aminata Forna (Africka)
2. Njeno telo zna – David Grosman (Izraelac pisac, knjiga o ljubomori, meni bolja od Sabatovog Tunela)
3. Top je bio vreo - Vladimir Kecmanovic (Sarajevo pod opsadom i jedan decak u njemu :( )
4. Sarajevski Marloboro – Miljenko Jergovic (On je moj omiljeni pisac, SVE mi se od njega svidja :lol: Ovo su pripovetke o Sarajevu, i Sarajevu pod opsadom)
5. Je.bo sad hiljadu dinara – Boris Dezulovic (Besmisao rata kroz bosanski crni humor)
6. Hamam Balkanija – Vladislav Bajac (Kakva divna prica o dzamiji Sultaniji kroz koju je jako lepo provukao pricu i o Mehmed Pasi Sokolovicu)
7. Istorija jednog zivota - Galina Visnjevska. (Biografija slavne ruske operske dive u vreme Staljina, bez uobicajenih eksplicitnih strahota tog doba, a opet one su tu, vrlo prisutne. Verujem da je ovu knjigu osim mene procitalo jos dvoje do troje ljudi :lol: Ali je super :) )
8. Kuca mrtvih mirisa - Vida Ognjenovic (Neobican ravnicarski roman)
9. Baba jaga snijela jaje – Dubravka Ugresic (Moj drugi omiljeni pisac. Ja nikada ne bih znala da znam ono sto znam, da nije nje :lol: Ona u stvari to bolje zna :lol: )
10. Dzevdet-beg i njegovi sinovi - Orhan Pmuk (Od njega mi se najvise dopao Istanbul koji sam citala ranije)
11. Leteci Beogradjanin - pripovetke - Goran Samardzic (Dopadljive pripovetke)
12. Na Drini cuprija – Ivo Andric (Ponovila davno procitano. Obozavam knjige tog podneblja i iz tog doba, kao i Andrica naravo)
13. Jel neko vidio djevojcice, ku.ve, ratne zlocince" - Emir Imamovic Pirke (Ooo, ako volite bosanski humor ovo je odlicno. Ja sam tacno zamislila film, i glumce koji bi igrali u njemu :lol:)
14. Preljubnici - Vida Ognjenovic (Ova ima poseban licni razlog sto mi se dopala)
15. Nigdina - Svetlana Velmar-Jankovic (Volim njene price. Procitala sam verovatno vecinu toga sto je napisala)
16. Kinesko - engleski recnik za ljubavnike (Od kada sam procitala ovu knjigu na potpuno drugaciji nacin “vidim” Kineze rasute po svetu. Pisana iskvarenim engleskim kakvim junakina-Kineskinja govori, potpuno me osvojila. Pocetak: Junakinja po sletanju na londonski aerodrom vozi svoju putnu torbu kojoj otpada tockic i razmislja “Nikada vise necu kupiti ovu kinesku torbu za put”)
17. Zemlja natopljena kravlju - Dido Sotiriu (Zovu je grcki Rat i mir. Egzodus Grka iz maloazijske Turske kroz licne sudbine obicnih ljudi)
18. Caj na Zamaleku - Boris Miljkovic (Lepe price o “Egipatskom Menhetnu”)
19. Hronika palanackog groblja - Isidora Sekulic (Najlepsa knjiga koju sam procitala 2010. :zaljubljena: A ranije je nisam citala )
20. Nas covjek na terenu - Robert Perisic, izdanje Profil (Moram priznati da nema pojma zasto sam je stavila u top 21 :lol: )
21. Marli i ja - Dzon Grogan, izdavac M&M (O psu Marliju. :rida: sam kao kisa. Film je bleda kopija knjige.)

Moja naj – top lista 2011

1. Knjiga o bambusu – Vladislav Bajac (Potpuno neobicno. Potpuno. Covek iz Srbije pise o Japanu i Japancima kao da je jedan od njih. A prica o pandama koja je kao prica u prici, me je potpuno raznezila)

2. Ni ovde ni tamo – Bil Brajson (Ovo je saljivi putopis o Evropi od Hemerfesta do Istanbula. Brajson pise veoma lepo i pitko)

3. Mehmed Pasa Sokolovic - Dusan Baranin (Ovo je staaaara, lepa knjiga)

4. Slepi ubica – Margaret Atvud (Neobicna i bas dobra “kanadska” knjiga)

5. Mati pirinca – Rani Manika (Prvi deo knjige je odlican, poslednja trecina znatno pada. Ali sta sam ja pre toga znala o japanskoj okupaciji Malaje? Nista)

6. Muzej bezuvjetne predaje – Dubravka Ugresic (“Nasi” tamo negde po belom svetu, posle ovih takodje “nasih” desavanja. Posebno sam osetljiva na njeno pisanje o svojoj majci)

7. Napad na minibar – Dubravka Ugresic (Esej. O svemu sto nas okruzuje. O strahu od drugog i drugacijeg, zaboravljanju pojmova kao sto je antifasizam, trgovini ljudima, internetu, hiperprodukciji SVEGA… i o jos mnoooogo cemu. Kao da mi cita misli i prenosi ih na papir)

8. Udruzenje ljubitelja knjiga i pite ljuskuse – Meri En Safer i Eni Barouz (Ovo je slatko, pitko, jednostavno, Plemenito… II sv. rat na jednom engleskom ostrvu.)

9. Cim prezivim ovaj roman - Mirjana Djurdjevic (O potkupljivim doktorima :lol: )

10. Treci sektor – Mirjana Djurdjevic (O nevladinim organizacijama :roll: :lol:)

11. Igra karata u Kairu – Hju Majls (Kroz licnu pricu sam mnogo saznala o savremenom Egiptu. Lep stil - pisac je novinar. Mada je ovo roman.)

12. Sahib – Nenad Velickovic (Ooo, kako sam se samo smejala :zcepanje: Mirovne snage u Sarajevu u saradnji sa lokalnim stanovnistvom. Niko tu nije postedjen )

13. Kradljivica knjiga – Markus Zusak (Ovo je da te onako bas dusa zaboli, odlicna)

14. Sneg – Orhan Pamuk (Tesko i sporo sam je citala, ali se dosta dobro upozna danasnja Turska i prilike koje u njoj vladaju)

15. Kada si otisao – Megi O’Farel (Zenska knjiga :D )

16. Kci srece – Izabela Aljende ( I Deo trilogije)

17. Portret u sepiji – Izabela Aljende ( II Deo trilogije)

18. Kuca duhova - Izabela Aljende (III deo trilogije.Starinske knjige. Ne znam koja mi je iz ove trilogije lepsa. Ko ih cita, ide ovim redom kao na spisku. Kuca duhova moze i nezavisno da se cita, snimljen je i film po njoj sa Meril Strip, Dzeremi Ajronsom, Vinonom Rajder i Antonijem Banderasom. Malo li je :lol: Film je odlican. Inace rec je o Cileu i o nastanku Kalifornije…)

19. Kuca u Kairu - Samija Serageldin (Savremeni Egipat. Sudbina jedne savremene egipatske zene, i sudbina jedne prelepe kuce u Kairu)

20. Svece gore do kraja - Sandor Marai (Starinska madjarska-evropska prica)

21. Cudo u Poskokovoj Dragi - Ante Tomic (Urnebesno, mada na momente preterano)

22. Memoaari Pere bogalja–Slobodan Selenic (Selenica sam ja davno iscitala celog celcatog, ovo je bila samo repriza. Odlican naravno.)

23. Otac – Miljenko Jergovic (Moj omiljeni Jergovic, i moja najomiljenija knjiga od njega! Toliko je topla… Govori o svom ocu i o detinjstvu. Jasno vam je da sam pristrasna kada je gospodin Jergovic u pitanju :D )

24. Mama Leone + - Miljenko Jergovic (Odlicne pripovetke!)

25. Freelander – Miljenko Jergovic (Mirni penzionisani profesor istorije iz Zagreba, dobija cudan telegram i krece u Sarajevo, grad u kome se rodio, ali u kome nije bio od svoje 12-e godine…)

26. Troje – Dzulijans Barns (Duhovita i veoma pronicljiva. Ljubavni trougao.)

27. Ljubav, itd. – Dzulijans Barns (Nastavak Troje, ali mi je ova ostavila manji utisak)

28. Salu na stranu - Efraim Kison (Ako cete da se nasmejete, izvolite)

29. Kita boli more - Efraim Kison (Saljivi putopis. Grcka mi se najvise dopala :lol: )

30. Iza kulisa – Kejt Etkinson (Odlican porodicni roman. Mene je potpuno osvojio. Neobican ali vrlo efektan nacin gradjenja likova. Meni je bila bas, bas, bas…)

31. Moramo da razgovaramo o Kevinu-Lajonel Srajver (E, ovo je za mene mozda knjiga godine. Nemojte da vas odbije tema. Knjiga je jednostavno ODLICNO napisana. I nemojte da gledate film! To nije To.)

32. Soba – Ema Donahju (Uh, meni se dopala jako. Pisana je iz vizure i recnikom jednog petogodisnjaka. Tema je vise nego teska, ali je napisana tako da se lako cita.)

33. Nase medjutim je rat – Nura Bazdulj-Hubijar (Tinejdz knjiga. A ja ozbiljna gospodza :cool: Tako se ja malo zanesem:lol: )

34. Azazel – Boris Akunjin (Spijunski, detektivski… romani iz pretkomunisticke Rusije. Ja ne citam skoro uopste trilere, ali ovo je drugacije. Koga zanima, lako ce da izgugla sve o knjigama. Bitno je kazu, citati ih obavezno redom. Knjige su dosta skupe, ali ih ima u bibliotekama.)

35. Stedljivo s komplimentima – Aleksandar Mekol Smit (Citala sam njegovu ediciju iz Zimbabvea, lepa je, ali meni je ova Edinburska lepsa. To je lagano-prelagano. A plemenito i meni veoma citljivo)

36. Split – Slavoljub Stankovic (Savremen srpsko-hrvatski roman. I kako u zivotu nista nije onako kao sto ocekujemo.)

Spisak promasaja 2011. godine

1. “To” – Stiven King (samo sam probala, sory, nisam ja za to)
2. Zivot je bajka - Dubravka Ugresic, (pisana 1983. god.)
3. Djakon Bogorodicine crkve – Isidora Sekulic
4. Potraga za srecom – Daglas Kenedi
5. Fama o biciklistima – Svetislav basara (bzvz, ostala neprocitana)
6. Jelena 93 – Mile Kordic
7. Cuvari svetinja-Mirjana Djurdjevic (odustala na pocetku)
8. Nema boga u susedgradu – Robert Perisic (Bljak. Pripovetke, i kada sam ih ocenjivala dala sam im 0 (nulu) )
9. Sreckovic - Efraim Kison (bzvz)
10. Istorija ljubavi-Nikol Kraus (odustala)
11. Vrt lazi - Ajlin Gudz (Totalna komercijala)
12. Sirenina stolica - Sju Monk Kid
13. Zato sto te volimi – Gijom Muso (ni ne secam se)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back