„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Imaš link na rad.
Zasniva se na modelu koji je razvijen za praćenje mutacija i širenja virusa.
Rekao bih da je ovo najmanje pogrešan model.

Zanimljivo je da ovaj rad pokazuje da je Rumunski jezik mlad veštački jezik.
Znamo da je to tačno.

Pokazuje da su Grčki i Albanski bliski. I Frižanski.

Poljski približava istočnoevropskim slovenskim jezicima.

Koji rad? Gde je link..?

Najstariji tragovi sanskrita su na Balkanu i Turskoj Siriji gde zive genetski Srbi I2a. Najveci procenat I2a i R1a na bliskom istoku imaju Kurdi i Iranci (njihova originalna najveca najstarija genetika).
Balkan Srbi prvo pismo, prva zemljoradnja, prva metalurgija.
Da li stvarno neko veruje u nebulozu da je u Turskoj zapoceta zemljoradnja, a ne na Balkanu.

Kad se Anatolija/Turska zameni sa recju balkan onda jeste tacno.

Sanskricani indo arijevci su R1a hg genetika, najvisu frekvenciju R1a u evropi imaju Luzicki Srbi, Srbi su I2a i I2a/R1a genetika, R1a genetika dolazi pod uticajem mesanjem sa I2a, I2a/R1a se prate, Srbi prostor Jugoslavije najveca I2a druga najveca R1a, ostali sloveni najveca R1a druga najveca I2a Ukrajna... Indo-arijevci su pohod Srba migracija i kulturni kontinuitet starih Srba...

A Panteliću ima li odgovora na ovo:

Najsumljivije mi je sto je trazeno jedino od Srba da se odreknu da je staro-srpsko i sto je proglaseno staro-evropskim, dok je sva druga antika proglasena starogrckom, starobugarskom, starorumunskom...

Isto bih voleo da saznam koji to svi naučnici vinčansko pismo zovu starosrpskim. :think:

Da li je po tebi masala veci autoritet od Dr. Harald Harmana?

A koliki je tebi? Stranica 41 već pominjanog njegovog dela iz 2014. godine:

page 41.jpg

Sve sto je Harman rekao ja isto govorim. Bukvalno je Harman rekao da su stari evropljani stari Srbi kreatori civilizacije tj. "Dunavci". Sta tu nije jasno?
Masala je negirao Harmana i tvrdio da je "vincansko" pismo protopismo i skrabotine.
Ti si se vise puta pozivao na masalu, pa sam pomislio da ti je veci autoritet od Harman i ostalih legitimnih naucnika.

Ama nije to Harman rekao. Inspirisao si me da pročitam par Harmanovih članaka i dve knjige sam uzeo i moram priznati da su izuzetno fascinantne. Ovo mi je reakcija bila dok sam čitao:

giphy.webp

Samo, meni se ne sviđa Harmanov pristup sasvim. Bliža mi je Vinova rezervisanost, iz više razloga. Vreme će pokazati koliko je Harman u pravu; bilo bi lepo da jeste i ukolio bi se našli pametni ljudi u Srbiji da zainteresuju svet po toj temi. No, ono zbog čega sam skeptičan i smatram da prema Harmanu treba održati zdrav razum jeste što mi se čini da postoji značajani uticaj levičarsko-feminističke literature, što poentira i u onom intervjuu, insistirajući na socijalnoj pravdi, jednakosti koja je gotovo sa marksisitičkim prizvukom i rodnoj ravnopravnosti koja zapravo uzdiže žene na nešto viši položaj od jačeg pola. Kada tvrdi da su žene bile organizatori dunavske rečne trgovine, baš mi je izgledalo preterano. :lol: Da ni ne pominjemo celu poruku ka tome da bi EU trebalo objediniti u jedinstvenu republiku (dakle ne ni saveznu državu) jer su nacije i političke granice, po Harmanovom shvatanju, stvar prošlosti. Sve to kod mene stvara utisak jedne evrounijatske agende sa ciljem da se kolevka civilizacije izmesti sa područja Starog istoka; zone verskih i dr. ratova, sa ISIS-om, Irakom, Palestincima, itd...na evropsko tlo. Uz to treba imati na umu i celi kontekst potrebe integrisanja celog Balkanskog poluostrva (kao upravo rečene kolevke dunavske ili staroevropske civilizacije) u okrilje evropske zajednice.

To ne znači da ja smatram da je Harman nužno negde pogrešio (ili skoro igde) i da je vođen samo političkim motivima (a motivi za neki rad ne znače ni da su rezultati neupotrebljivi, koliko god put bio eventualno kompromitujući) ali treba sve uzeti zbog rečenog sa, kako kažu ono, grain of salt. Duh evroljublja (ali i evropske izvrsnosti, odnosno superiornosti) provejava kroz sve što Harman piše, ali ja ne bih bio toliko izričit da izvučem sumnje izrečene u prethodnom pasusu da on sam nije po pitanju tih svojih političkih ubeđenja sasvim otvoren. U tom smislu, Harmanov rad kao da diše u izvesnoj meri slično jednom delu opusa Žaka le Gofa.

DA-LI-JE-EVROPA-STVORENA-U-SREDNJEM-VEKU.jpg

Ja znam da će ovakve stvari biti, kao što i treba da budu, posebno interesantne ljudima u Srbiji i regionu, a posebno autohtonistima (bez obzira da li govorimo o rumunskim, mađarskim, srpskim ili kojim god) ali treba održavati dozu prisebnosti da se ne bi upalo u neku zamku (pa posle bile nužne silne godine da se nešto ispravi; neke teze Luja Margetića koje su išle u smeru hipoteze o seobi Hrvata na Balkan u IX st. najidiličniji su primer koliko štetno može da bude nešto kada se nekritički i bez šireg konteksta usvoji).

Poslednja izmena:
Inace ja sam za maturski (davno ima skoro 15 godina) uzeo DNK iz biologije (jedini iz svoje generacije u celoj svojoj srednjoj skoli sam izabrao DNK iz biologije) i maturirao briljantno, tada je GG tek bila u povoju i tek dosta kasnije sam na poreklu i drugim internet sajtovima trazio naucne studije... Tako da sto se tice genetike vise sam kompetentan od Harmana.
Cela stara evropa je bila matrijarhat. Najveca MtDNA H sa mnogo podmutacija...
Slazem se da ima puno politike (nazalost) i puno vrhunskih naycnika svojih oblasti vuce za sobom puno gluposti zbog politike.
Treba znati razluciti sta je dobro i vredno sto imaju da kazu za sta jesu strucni.
Da je pameti mnoge evropske zemlje bi se ujedinile i bilo bi nekoliko manje zemalja sto bi dobro jer su jedan narod sa jednim jezikom i homogenom genetikom, npr. juzni sloveni u neku Jugoslaviju.

Inace ja sam za maturski (davno ima skoro 15 godina) uzeo DNK iz biologije (jedini iz svoje generacije u celoj svojoj srednjoj skoli sam izabrao DNK iz biologije) i maturirao briljantno, tada je GG tek bila u povoju i tek dosta kasnije sam na poreklu i drugim internet sajtovima trazio naucne studije... Tako da sto se tice genetike vise sam kompetentan od Harmana.
Cela stara evropa je bila matrijarhat. Najveca MtDNA H sa mnogo podmutacija...
Slazem se da ima puno politike (nazalost) i puno vrhunskih naycnika svojih oblasti vuce za sobom puno gluposti zbog politike.
Treba znati razluciti sta je dobro i vredno sto imaju da kazu za sta jesu strucni.
Da je pameti mnoge evropske zemlje bi se ujedinile i bilo bi nekoliko manje zemalja sto bi dobro jer su jedan narod sa jednim jezikom i homogenom genetikom, npr. juzni sloveni u neku Jugoslaviju.

A dobro čoveče, ne moraš me ignorisati u vezi onoga što sam te pitao, možeš slobodno reći ne znam. :lol:

Tandoori Masala je u izvesnoj meri pogrešio zato što nije bio u toku u vezi celog konteksta zbivanja, pa tako i pogrešno protumačio neke od Vinovih stavova.

Inače, evo (str. 46 Harmanove pomenute knjige) dela koji te najviše interesuje:

Haarmann.jpg

Meni je u celoj ovoj priči najinteresantniji Vin koji u svojoj disertaciji pokreće pitanje sličnosti vinčanskih znakova i linearnog pisma A prastare Grčke. I onda ga hvata panika jer nailazi na preveliku hronološku jaz i pre predaje konačnog nacrta disertacije komisijii za odbranu, briše linearno pismo iz rada. Čovek je bio oduševljen kada je video šta piše Harman i kao da se sada oseća krivim što pre toliko godina dok je bio mlad nije bio spreman za takve hipoteze.

Haarmann1.jpg

Haarmann2.jpg

Poslednja izmena:
Apropo price da ne postoji kod Srba mit o doseljavanja, u juznoj Srbiji, u timcko-luzickoj zoni, postoji predanje koje sam cuo od lokalaca o njihovom poreklu, da su oni nastali od Rusa koji su dosli tu pre dosta vekova i ozenili lokalne Latinke. Navodno je to predanje zabelezeno pre stotinak i vise godine, a ja sam ga usmeno cuo od ljudi odatle. Dali mozda neko zna nesto vise o tome?

Apropo price da ne postoji kod Srba mit o doseljavanja, u juznoj Srbiji, u timcko-luzickoj zoni, postoji predanje koje sam cuo od lokalaca o njihovom poreklu, da su oni nastali od Rusa koji su dosli tu pre dosta vekova i ozenili lokalne Latinke. Navodno je to predanje zabelezeno pre stotinak i vise godine, a ja sam ga usmeno cuo od ljudi odatle. Dali mozda neko zna nesto vise o tome?

Pisao sam na temi o poreklu Srba o podatku na koji sam naišao kod Sulimirskog. Sulimirski je preneo od Gerarda Labude (1954), koji je opisao jedno srpsko predanje da su se doselili iz neke Srbije daleko na istoku, pre IX stoleća. Tadeuš Sulimirski koristi to predanje u potporu cele teorije o skitosarmatskom (alanskom) poreklu Srba.

Detaljniji podatak krije se u ovoj knjizi.

Sulima.jpg

Sulimirski ne pominje Ruse, već neke Srbe na istoku, ali verujem da se misli na ruske zemlje tj. da je reč o istoj toj predaji.

Poslednja izmena:
Na preporuku Gorana Šarića, uzeo sam da čitam malo Mithada Kozličića, jednog od najvećih svetskih autoriteta za istoriju jadranskog moreplovstva. Prilika da se vratimo na jednu našu staru diskusiju.

:hahaha: Invazija Slovena iz Pripjata ili Banata na Krit?!?! :hahaha: Čuješ li ti sebe? Ono, kad su se zaleteli niz Panonsku niziju nisu stali sve do Krita jer nisu mogli da ukoče... kolko su se zaleteli. :hahaha:

Naravno, logičnije je da su Sloveni bili na Kritu i Pelopenezu pre Jelina. Jer, kako bi neko ko živi u ravnici imao sposobnost da 623. godine izvrši pomorsku invaziju na Krit. Možda su, doduše, admiralitet školovali u Britaniji... :hahaha:

Na 552. stranici ove teme (i okolnjima) vodila se diskusija o najranijoj slovenskoj brodogradnji.

Obradovalo me je kada sam primetio da sam došao do istih zaključaka do kojih je, koliko vidim, i Kozličić. :maramica: Str. 46 iz Hrvatsko brodovlje:

Slaveni1.jpg

Slaveni2.jpg

Mithad Kozličić:
Želimo istaknuti kako Slaveni, pa i oni koji će vlastiti novi dom pronaći na istočnojadranskom primorju, kamo su pristigli s već utemeljenim doduše riječnim no ipak plovidbenim pa tako i brodograđevnim (barem u oblasti lađarstva) tradicijama, time unaprijed ispuniše neophodni uvjet brze aklimatizacije i prihvaćanja dostignuća morskoga brodarstva. Bio je to preduvjet da se cjelokupna antička autohtona istočnojadranska brodograđevna tradicija jednostavno prihvati. Brojni su primjeri koji to potvrđuju. Valja naglasiti i to da su Južni Slaveni, a među njima u prvom redu Hrvati, vjerojatno zbog navika iz Zakarpatja, imali izrazitu sklonost prema plovidbi, te će se usljed toga i moći tako brzo legitimirati kao respektivna pomorska snaga Jadrana.

Kozlicic_osobna.JPG

Prilozi

• Slaveni1.jpg
    Slaveni1.jpg
    94,6 KB · Pregleda: 1
Vala baš ste se raspisali dok mene nije bilo, ali vidim nihil novi sub sole :D

Vincansko pismo je trebalo da se zove staro-srpsko, danasnja cirilica ima 20 identicnih slova. Prvo je nazvano vincanskim pismom, a onda na zahtev Marlerove koja trazi da se izbaci naziv Vincansko pismo i nazove staro-evropsko SANU prihvata predlog.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.293.html:199867-Ode-pismo-iz-Srbije

:rtfm:

https://www.academia.edu/9822979/Iz...ismo_The_Invention_of_tradition_Vinča_Script_

https://www.academia.edu/36456625/A..._CASE_OF_VINČA_SCRIPT_Archaica_5_2017_143-165

Etrurci Raseni (Eto Ruskie, Raseni = Srbi), Rusini, Rusi, Raska, Ras, Rasa, Sorbi (Luzicki Srbi) to su sve Srbi i Sloveni-Srbi. Npr. Rusini su dinarci sloveni tj. Srbi, genetike I2a/R1a. To je jedna populacija jako homogene genetike zive na ogromnom prostoru.
Bilo je migracija Srba-slovena sa balkana na istok i obrnuto, ali velika vecina Srba su genetski dokazano starosedeoci nisu nikad dosli migarcijom na balkan vec su autohtoni.

Etrurci Raseni (Eto Ruskie, Raseni = Srbi), Rusini, Rusi, Raska, Ras, Rasa, Sorbi (Luzicki Srbi) to su sve Srbi i Sloveni-Srbi. Npr. Rusini su dinarci sloveni tj. Srbi, genetike I2a/R1a. To je jedna populacija jako homogene genetike zive na ogromnom prostoru.
Bilo je migracija Srba-slovena sa balkana na istok i obrnuto, ali velika vecina Srba su genetski dokazano starosedeoci nisu nikad dosli migarcijom na balkan vec su autohtoni.

Homogeni su u slovenskoj kulturi, ali genetski su poreklom od dva (i više) naroda.

Ne postoji slovenski/srpski gen, postoji kultura.

Homogeni su u slovenskoj kulturi, ali genetski su poreklom od dva (i više) naroda.

Ne postoji slovenski/srpski gen, postoji kultura.

Ma šta se ti mešaš vidiš da je čovek radio maturski iz biologije na temu DNK. Stručnjak, par ekselans za genetiku :D

- - - - - - - - - -

Verovatno je radio i neke seminarske radove iz istorije i jezika (lingvistike) pa je, može se reći, "doktorirao" i na tim temama :)

Ma šta se ti mešaš vidiš da je čovek radio maturski iz biologije na temu DNK. Stručnjak, par ekselans za genetiku :D

- - - - - - - - - -

Verovatno je radio i neke seminarske radove iz istorije i jezika (lingvistike) pa je, može se reći, "doktorirao" i na tim temama :)

Svaka čast :D

Radio sam taj dnk test kod nas, pa sam počeo da se zanimam za te lovce sakupljače koji su prvi stigli u Evropu. Takav mi je horoskop, tj. geni. Izgleda da vučem poreklo od te linije, dakle evropski aboridžin.

Samo lupetajte gluposti. To sto svi geneticari i nauka genetika potrvdjuje moje pisanje nema veze. Hrvatski i Slovenski i svi svetski geneticari govore istinu da su I2a hg Hrvati i Slovenci autohtoni na balkanu (najvecu I2a hg u evropi imaju Srbi, posebno Hercegovci, koji govore najcistiji srpski jezik, stokavski), dok kod nas kako Goran Saric kaze nema ni jednog da tvrdi to isto vec se uce i dalje pogresne lazne teorije o migraciji Srba.

Inace Hannibal Barka (Fenicani su cisti srbi u genetskom pogledu) je cist staro-evrospki srpski fenotip koji ide jedino od genetike I2a i R1a i MtDNA H.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back