„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mislim da je najveći problem nas autohtonista u tome što nismo uspostavili standardnu terminologiju. Uopšte, slabi smo u terminologiji.

Na primer, a ustvrdimo da su se svi nazovi- "indogermanski" (nazovi"indoevropski") jezici razvili iz prasrpskog jezika (srpskoevropskog), onda moramo dati adekvatan termin za te jezike - srpskoevropski jezici. Indijska se komponenta ovde namerno ne pominje jer smatramo da je iskonska teritoririja Evropa, odakle su se širili prema Indiji (i Kini u slučaju tokarskog)

Slazem se. Jos se podmece i uopste se vodi anti-srpska propaganda i politika.
Vincansko pismo sto je pogresna terminologija (staro-srpsko pismo je pravilno) jer Vincani kao narod ne postoje, postoje Srbi/Sorabi/Serbi tj Srbi narod jako dugo... nama je vincansko pismo preimenovano u evropsko pismo.

Možeš napisati to još 500.000 puta i to opet neće postati istina.

goebbelsquote.jpg

Pretpostavljam da je to ovaj tip taktike.

Poslednja izmena:
Znaci ti tvrdis da se na zapadu nase pismo zove "vincansko" a ne "staroevropsko" pismo na akademijama.
Ova poruka od Gebelsa govri o tebi, i tvojoj taktici.
Gde je u literaturi u zadnjih nekoliko godina naziv vincansko pismo.

Ne tvrdim.

Tvrdim da ne vidim nijedan razlog da se zove staro-srpsko, kao i da si ti plasirao neistine u potporu tog naziva, tvrdeći da, navodno, postoje pojmovi kao što su starobugarsk, starorumunsko i sl. (staromađarsko?) pismo, a da, kao bajagi, samo u slučaju Srbije se pravi nekakav izuzetak.

Ne vidis jer ne zelis i ne odgovara ti da vidis. Napisao sam istine zasto je to staro-srpsko pismo. 23 slova cirilice su iz staro-srpskog pisma.
Marlerova je trazila i preimenovala vincansko pismo (zvanican prvi naziv) u staro-evropsko pismo. Pitam se zbog cega, a SANU nije briga 1% za zastitu srpske istorije.

- - - - - - - - - -

Da li ti negiras da srpska deca u osnovnim skolama uce falsifikovane istorijske mape.

Ne vidis jer ne zelis i ne odgovara ti da vidis. Napisao sam istine zasto je to staro-srpsko pismo. 23 slova cirilice su iz staro-srpskog pisma.
Marlerova je trazila i preimenovala vincansko pismo (zvanican prvi naziv) u staro-evropsko pismo. Pitam se zbog cega, a SANU nije briga 1% za zastitu srpske istorije.

Vrati se unatrag i pročitaj ponovo šta sam rekao da ne tvrdim.

Koliko slova mađarske latinice možeš pronaći da ima sličnosti? Zašto ne bi bilo, po istoj logici, staromađarsko pismo, ako se vodiš takvim argumentima?

Kada je Marler, gde i od koga šta tražila i ko je šta usvojio, navodno, na njen predlog?

Vec sam sve to napisao odgovorio to sto me pitas. Pre nego sto je preimenovano u staro-evropsko, zvalo se vincansko pismo. Cirilicna azbuka je nastala iz vincanskog pisma koga su stvorili Srbi.

SIMPOZIJUM

UPRAVO je SANU, čiji su članovi bili najglasniji u poništavanju Pešićevih radova na Vinčanskom pismu, na inicijativu akademika Bogdana Bruknera sa Ministarstvom kulture u Novom Sadu organizovala simpozijum o Vinčanskom pismu kao prvom ljudskom pismu. Zvezde simpozijuma bili su naučnici Milton Vin i Harold Harman. Direktorka Instituta za arheomitologiju iz SAD, Džoana Marler, traži da se ono više ne zove Vinčansko, kako je već u nauci utvrđeno, nego „staroevropsko“ ili „dunavsko“, naši prisutni naučnici podržali su zahtev Marlerove! - potvrđuje Pešićeva.

Mislim da je najveći problem nas autohtonista u tome što nismo uspostavili standardnu terminologiju. Uopšte, slabi smo u terminologiji.

Na primer, a ustvrdimo da su se svi nazovi- "indogermanski" (nazovi"indoevropski") jezici razvili iz prasrpskog jezika (srpskoevropskog), onda moramo dati adekvatan termin za te jezike - srpskoevropski jezici. Indijska se komponenta ovde namerno ne pominje jer smatramo da je iskonska teritoririja Evropa, odakle su se širili prema Indiji (i Kini u slučaju tokarskog)

Pa prvo ustvrdite pa onda standardizujte terminologiju. Pošto nije dokazano za šta će vam terminologija.

Mislim da je najveći problem vas autohtonista, pored napaljenih ultranacionalista (koji čine da se ne lažemo bar 95% vaših redova i srozavaju vam ne tako sjajan ugled), i to što prilazite problemu nenaučno sa stavom "znamo šta hoćemo i trudimo se da to dokažemo bez obzira na sve". Glavni pokretač tog vašeg preispitivanja prošlosti nije želja za znanjem već emocije i zato se tu gubite u prostoru i vremenu tj ne snalazite se u naučnim tokovima. Predlažete nove metodologije što je za pohvalu, ali ne znate da pristup problemu preko nove metologije zahteva mnogo testiranja, ispitivanja, mnogo napisanih studija, da se tako nešto "epohalno" uvrsti u nauku. Vi to radite u dve tri rečenice, možda ni toliko jer realno niste kadri da uradite bolje ili drugačije jednostavno nije moguće što znači da je ta metodologija u startu šuplja.

Ukoliko se nekim slučajem desi da se u budućnosti pojave novi izvori koji će nedvosmisleno potvrditi npr da su Iliri stvarno govorili slovenskim jezikom te izvore, njihovo proučavanje, tumačenje, analizu, kritiku, objavljivanje kao i "slavu" pronalaska neće iznedriti nijedan autohtonista već pravi naučnik koji će hladne glave pristupiti problemu. I ne, to neće učiniti tog naučnika autohtonistom jer je sam termin autohtonizam nenaučni u tom značenju koje vi koristite.

- - - - - - - - - -

Vec sam sve to napisao odgovorio to sto me pitas. Pre nego sto je preimenovano u staro-evropsko, zvalo se vincansko pismo. Cirilicna azbuka je nastala iz vincanskog pisma koga su stvorili Srbi.

SIMPOZIJUM

UPRAVO je SANU, čiji su članovi bili najglasniji u poništavanju Pešićevih radova na Vinčanskom pismu, na inicijativu akademika Bogdana Bruknera sa Ministarstvom kulture u Novom Sadu organizovala simpozijum o Vinčanskom pismu kao prvom ljudskom pismu. Zvezde simpozijuma bili su naučnici Milton Vin i Harold Harman. Direktorka Instituta za arheomitologiju iz SAD, Džoana Marler, traži da se ono više ne zove Vinčansko, kako je već u nauci utvrđeno, nego „staroevropsko“ ili „dunavsko“, naši prisutni naučnici podržali su zahtev Marlerove! - potvrđuje Pešićeva.

Ne postoji Vinčansko pismo !
Literatura ispod:

Ova dva linka koja si postavio ne mogu da otvorim samo vidim naslov teksta/knjige. Sta je onda Anatolij Kljosov, Radivoj Pesic, Harman i Vin, po tvom pisanj oni su ultranacionalisti, umesto cisti naucnici hladne glave koji vec jesu dokazali. Istina je dokazana davno i zna se, u svetu se uci propaganda i falsifikovana istorija. Kad bi se smislila prava tacna terminologija bila bi ukonjena i zamenjena namerno pogresnom terminologijom.
Zato nemoj lupati i izmisljati toplu vodu.

Ova dva linka koja si postavio ne mogu da otvorim samo vidim naslov teksta/knjige. Sta je onda Anatolij Kljosov, Radivoj Pesic, Harman i Vin, po tvom pisanj oni su ultranacionalisti, umesto cisti naucnici hladne glave koji vec jesu dokazali. Istina je dokazana davno i zna se, u svetu se uci propaganda i falsifikovana istorija. Kad bi se smislila prava tacna terminologija bila bi ukonjena i zamenjena namerno pogresnom terminologijom.
Zato nemoj lupati i izmisljati toplu vodu.

Pešić da i uz to mu je ceo naučni opus pod velikim znakom pitanja, Kljosov je "biznismen" koji nema veze sa genetikom, Harmana i Vina nisam čitao tako da ne mogu ništa da kažem o njima, ali kada velika većina naučne zajednice govori da nema Vinčanskog pisma i da su u najboljem slučaju to neki simboli ti kao laik na tom polju si se opredelio baš za ovu šačicu "stručnjaka" ? Zašto ? Pa upravo zbog one stvari o kojoj sam govorio. Pristupaš problemu emocionalno i hvataš se za onu grupu koja se ravna sa tvojim ubeđenjem i koja puni tvoj, u ovom slučaju, nacionalni ego.
Džabe ovde postavljaš milion postova koji nemaju nikakvog naučnog utemeljenja po Gebelsovom principu kao što reče Slaven, kada to neće promeniti činjenice.
A činjenica je da tog pisma nema i ti simboli nisu slični ćirilici.

PS Potrebno je da se registuješ na sajt academia.edu kako bi mogao da čitaš i skidaš radove.

Samo sam prvi rad našao van tog sajta:
https://www.scribd.com/document/91720944/11-palavestra-vincansko-pismo

Drugi je na engleskom i pretstavlja dopunu prvog rada.

Sve si (zlo)namerno pogresno napisao. Pesic je 100% objektivan naucnik, njegov rad je 100% dokazan. Kljosov takodje. Postoji na stotine objektivnih naucnika i medju gore pomenutima jos Gimbutas, Djordje Jankovic...
Te sto si postavio nisu objektivni naucnici nego propagandisti koji su placeni da pisu laznu istoriju, lazne "naucne" tekstove, definisu termine ne po naucnoj nego politickoj liniji.

Tvrdim da ne vidim nijedan razlog da se zove staro-srpsko, kao i da si ti plasirao neistine u potporu tog naziva, tvrdeći da, navodno, postoje pojmovi kao što su starobugarsk, starorumunsko i sl. (staromađarsko?) pismo, a da, kao bajagi, samo u slučaju Srbije se pravi nekakav izuzetak.
Када се уопште у историји јавља први пут име Винча за тај локалитет?

Sve si (zlo)namerno pogresno napisao. Pesic je 100% objektivan naucnik, njegov rad je 100% dokazan. Kljosov takodje. Postoji na stotine objektivnih naucnika i medju gore pomenutima jos Gimbutas, Djordje Jankovic...
Te sto si postavio nisu objektivni naucnici nego propagandisti koji su placeni da pisu laznu istoriju, lazne "naucne" tekstove, definisu termine ne po naucnoj nego politickoj liniji.

Veruj u šta god hoćeš. U vinčansko pismo, "skrivenu" istoriju, vanzemaljce... Ovo je slobodna zemlja. Samo nemoj svoje stavove da predstavljaš ovde kao naučnu činjenicu. Ti stavovi su samo tvoje mišljenje i ništa više.

Kad je već Pešić objektivni naučnik kao što kažeš, i da ne idemo dalje od njega, navedi mi njegovu bibliografiju i institucije u kojima je radio i stekao zvanje profesora. Jer ako je stvarno profesor morao je da napiše bar 30-ak naučnih članaka i 2-3 monografije, a to zvanje je morao da stekne u nekoj naučnoj ustanovi. Samo nemoj da mi ponavljaš institucije u Italiji iz njegove kratke biografije u kojima niko nikada nije čuo za njega. Takođe posthumni radovi od kojih se bukvalno izdržavaju njegova žena i deca se ne računaju. Čekam da vidim biografiju tog 100% objektivnog naučnika :)

- - - - - - - - - -

Када се уопште у историји јавља први пут име Винча за тај локалитет?

Za lokalitet ili za kulturu ? Trebalo bi da je od Miloja Vasića

Poslednja izmena:
Pa prvo ustvrdite pa onda standardizujte terminologiju. Pošto nije dokazano za šta će vam terminologija.

Mislim da je najveći problem vas autohtonista, pored napaljenih ultranacionalista (koji čine da se ne lažemo bar 95% vaših redova i srozavaju vam ne tako sjajan ugled), i to što prilazite problemu nenaučno sa stavom "znamo šta hoćemo i trudimo se da to dokažemo bez obzira na sve". Glavni pokretač tog vašeg preispitivanja prošlosti nije želja za znanjem već emocije i zato se tu gubite u prostoru i vremenu tj ne snalazite se u naučnim tokovima. Predlažete nove metodologije što je za pohvalu, ali ne znate da pristup problemu preko nove metologije zahteva mnogo testiranja, ispitivanja, mnogo napisanih studija, da se tako nešto "epohalno" uvrsti u nauku. Vi to radite u dve tri rečenice, možda ni toliko jer realno niste kadri da uradite bolje ili drugačije jednostavno nije moguće što znači da je ta metodologija u startu šuplja.

Uglavnom se slažem.

Ukoliko se nekim slučajem desi da se u budućnosti pojave novi izvori koji će nedvosmisleno potvrditi npr da su Iliri stvarno govorili slovenskim jezikom te izvore, njihovo proučavanje, tumačenje, analizu, kritiku, objavljivanje kao i "slavu" pronalaska neće iznedriti nijedan autohtonista već pravi naučnik koji će hladne glave pristupiti problemu. I ne, to neće učiniti tog naučnika autohtonistom jer je sam termin autohtonizam nenaučni u tom značenju koje vi koristite.

Koju zamenu termina predlažeš? I da li će taj pravi naučnik moći da nosi atribut tog adekvatnog termina koji budeš predložio?

Ne postoji Vinčansko pismo !

Zamisli, postoje "pravi naučnici" koji misle drugačije. Čak i ja mislim drugačije.

I dalje se ponekad koristi terminologija vinca script prvi naziv, mada se radi da se izbaci potpuno naziv vinca script. Sa vikipedije.

The Vinča symbols, sometimes called the Danube script, Vinča signs, Vinča script, Vinča–Turdaș script, Old European script, etc., are a set of symbols found on Neolithic era (6th to 5th millennia BC) artifacts from the Vinča culture of Central Europe and Southeastern Europe.[1]

Pisao sam na temi o poreklu Srba o podatku na koji sam naišao kod Sulimirskog. Sulimirski je preneo od Gerarda Labude (1954), koji je opisao jedno srpsko predanje da su se doselili iz neke Srbije daleko na istoku, pre IX stoleća. Tadeuš Sulimirski koristi to predanje u potporu cele teorije o skitosarmatskom (alanskom) poreklu Srba.

Detaljniji podatak krije se u ovoj knjizi.

Pogledajte prilog 514433

Sulimirski ne pominje Ruse, već neke Srbe na istoku, ali verujem da se misli na ruske zemlje tj. da je reč o istoj toj predaji.

Koliko sam ja cuo, predanje jos postoji kod starijih ljudi u juznoj Srbiji, ali ucesnici su Rusi i Latinke. Dosli bez zena i ozenili latinke. Mada je cela stvar mogla nastati u 19. veka, tokom onih nasih ratova sa Turcima, iz neke zelje da se zblizimo s Rusima i da narod nekako lakse percipira i prihvati tu vrlo drugaciju, a opet tako slicnu, sabracu sa severa.

Mozes da se zlonamerno pravis blesav i pises lazi. Samo ja verujem, a ne kao sto jeste 90% Srba koji su ozbiljnije proucavali i svi objektivni naucnici koji su dokazali. Samo su reci "Uciti Sanskrit" od Radivoj Pesic-a jedna je od par najbitnijih knjiga na svetu.

Ja sam mrtav ozbiljan. Sve što sam rekao a misliš da je laž priloži kontra argumente. Do sada nisi pružio ništa osim jutjub snimaka i novinskih članaka. Valjda znaš da to nije nauka.

Knjiga Uciti sanskirt evo informacije na cobiss-u
http://www.vbs.rs/scripts/cobiss?id=1938448314581656

Autor: Арсић, Горан
Учити санскрит : (од "псовке" до "Бога"). Додатак, Текстови Радивоја Пешића, Платона Атанацковића, и Мисли о језику / Горан Арсић

U knjizi se nalaze dakle samo mali deo koji je pisao Pešić i to objavljeno 2004, a on nije ni autor knjige !!
Ja sam tebe pitao da mi navedeš radove Pešića pre smrti. Tj. šta je taj čovek napisao i radio da zasluži profesorsko zvanje, gde je radio, šta je istraživao, kojim temama se bavio ????
Od toga vidim nisi ništa naveo, a jedan tako "veliki stručnjak" kako ga predstavljaš mora da ima impresivnu biografiju....

- - - - - - - - - -

Па за локалитет, по њему је и названа та култура када је откривена зар не.

Da ja sam se nešto prebacio. Inače Miloje Vasić je tokom iskopavanja smatrao da je otkrio grčku koloniju na obali Dunava.

Uglavnom se slažem.

Koju zamenu termina predlažeš? I da li će taj pravi naučnik moći da nosi atribut tog adekvatnog termina koji budeš predložio?

.

Zašto uopšte mora biti nekog novog termina ? Istorija se konstantno dopunjuje ali i menja a te promene su male i često neznatne. To što će u tom hipotetičkom scenariju doći do nekog većeg otkrića i pomaka ne znači da mora cela terminologija da se menja, ali ukoliko je to potrebno zašto da ne. Elem prvo otkriće i dokazi pa onda terminologija.

Zamisli, postoje Zamisli, postoje "pravi naučnici" koji misle drugačije. Čak i ja mislim drugačijei" koji misle drugačije. Čak i ja mislim drugačije

Zamisli i to "pravi naučnik" je diskutabilni termin :) U glavi sam imao nekog velikog naučnika budućnosti

Čak i ja poznajem neke arheologe od struke koji smatraju da je to pismo identično ćirilici itd. Isto tako poznajem istoričare koji smatraju da je Aca Makedonski Srbin ali njih to ne čini naučnicima. Bar ne u tim oblastima. Npr Đorđe Janković je bio veliki stručnjak u nekim segmentima arheologije ali za neke stvari sve promašio. Pitanje šta bi ti Đorđe rekao o vinčanskom pismu iako to nije oblast i period kojim se bavio.
Uglavnom ti pojedinačni ispadi stručnjaka, izvučene stvari iz konteksta, pogrešno citiranje ili izmišljanje izvora, događaja pa i ljudi, njihovih kredibiliteta i naučnog integriteta dovode da se preko masovnih medija kod prosečnog zainteresovanog i nacionalno nabusanog a u isto vreme slabo informisanog Srbina stvori pogrešna slika o tome da je ta "škola" ona prava. Da se stvarno bavi naukom, da proučava "pravu" istoriju i da je priznata svuda u svetu !

Poslednja izmena:
Radivoj Pesic ima impresivnu biografiju. Makedonska Akademija Nauka i Umetnosti cuva njegove radove.

- - - - - - - - - -

Od 1952. godine do smrti objavio je 3.000 jedinica radova (esejistika, prevodi, naučni radovi, kritika…), na različitim jezicima čuvaju se u MANU (Makedonska akademija nauka i umetnosti, Skopje).

- - - - - - - - - -

Sanskrit je najbitniji jezik i potpuno prirodan narodni jezik, sanskrit je staro-srpski jezik koji su Srbi arijevci doneli u Indiju. To je dokazano genetikom, jezikom, mitovima, svim naukama..

Ta tvoja zvanicna priznata istorija je falsifikovana i kad se dokaze neka istina kao npr. sto su Fred Leuchter, Rudolf Germar, David Cole, Ernst Zundel.. dokazali stvari na njih se izvrsavaju pokusaji ubistva i zatvaraju se pod okriljem zlikovackih zakona koji su u sluzbi falsifikovane istorije i protiv istine.
Srbi koji su izmislili prvo pismo, prvu zemljoradnju i prvu metalurgiju migriraju i nose svoju kulturu, sto je cista istina dokazana genetikom, antropologijom, arheologijom, lingvistikom, mitovima i svim naucnim oblastima, svi nezavisni objektivni naucnici su dosli do istog zakljucka.
Zato nas postedi tvoje prave skole istorije i tvog baljezganja sta je istina.

Ti to nisi tvrdio. Ti si tvrdio da je ime staro-srpsko, a ne vinčansko. I ne, nikada nisi odgovorio na pitanja koja sam ti uputio povodom toga.

SIMPOZIJUM

Ne traži pobogu Džoana Marler već je glavni inicijator toga sam Harald Harman. Pogledaj njegove knjige čoveče; postavio sam ti i rasprave i knjige...čovek je došao do zaključka da je naziv nekorektan za kompletan sistem pistanja, a zašto, Vin je obrazložio vrlo detaljno kao što sam ti već citirao.

A ti meni, umesto teorije zavera, daj obrazloženje zašto bi vinčansko pismo bilo korektnije i gde su u svojoj opasci pogrešili?

Je li u redu bugarsku ćirilicu zvati bosančicom. :lol:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back