Blogovi

LJUDI SA CRVENOM RUZOM
"Dozvolite mi da vam ispricam jednu pricu.Uostalom, treba da znate da ja mnogo volim da pricam price zato sto imam tako dobre citaoce kao sto ste vi. Danas cu vam pricati pricu o ljudima sa crvenom ruzom a vi cete, verujem, i iz ove price moci da izvucete neki koristan zakljucak. Ne znam da li ima medju vama onih koji dobro poznaju Njujork jer dogadjaj se zbiva u Njujorku negde kada je rat, II svetski rat zavrsen. Dogadjaj se dogadja na Glavnoj Centralnoj Stanici u Njujorku. O cemu se ustvari radi? Radi se o jednom mladicu, mladom coveku koji je na Glavnoj Centralnoj Stanici u Njujorku trazio osobu koju nikada nije video a koju je voleo. Naime, o cemu se radi: ovu pricu sam procitala u jednoj knjizi i toliko je zanimljiva pa bih je...
Atika
Atika je bio automobilski brend koji je bio deo Bioplastik S.A. holdinga u Grčkoj, firme koja je pravila čamce i bioplastične mase. Na scenu su stupili 1958.kada je gl. inženjer Dimitriadis predstavio Atiku 505 (po kubikaži), koji je trebao biti grčki Topolino. Auto je predstavljen na sajmu napredne tehnike u Atini, te jeseni.... Iako je pobudio veliko interesovanje publike, visoke cene poreza na automobile i mali broj ljudi koji su mogli da priušte i takav auto, učinili su sa stvar ostane zamrznuta na neodređen period, a danas već i zaboravljena. Dimitriadis se vratio čamcima. Godine 1962. došao je na novu genijalnu ideju jeftinijeg vozila, koje bi takođe (trortočkaš) bilo jeftinije oporezovati, naravno po motociklističkoj tarifi...
Prastanja se bojim da se ne povrati u nedogled da me mlati,da me mlati A greh nije samo rec ko da ne znam druge jade u zivotu samo greske nema nade,nema nade Sto ljubav se ne upozna pa mrznjom se sam zavija popreko se polje kosi tu zlo klija,tu zlo klija O ljudi i ostali nekako je to sve isto sve se stapa malo mutno,malo bistro I na kraju svako misli da je pao,i ne mogu da izustim da je dane zalud krao da ga pustim,da ga pustim.
Change I won’t be bent and I won’t be dragged along I want to stay honest to how I feel now Change No matter how many times I’m reborn I will embrace my sadness As I run I was sad when you betrayed me But you couldn’t catch me, I’m right here It’s not enough and there’s no end to it Try to distort me even more (Infest) This is such a crazy world, Sometimes it makes me lose sight of who I am Do you want to leave the traditional ways? Just don’t make that decision for me I’m going down my own path Just standing around here, waiting Never try to start anything ~ chorus ~ Change I won’t be bent and I won’t be dragged along I want to stay honest to how I feel now I won’t let you have your way Change No matter how many times I’m...
MEŠANO
(ili neka moja razmišljanja o životu inspirisana ko zna čime) MEŠANO Koliko ljudi, toliko sreća I svi se trude da njihova bude još veća Koliko ljudi, toliko tuga I svi se trude da ne budu tugin sluga Tuga je tuga, neće otići Al’ zato može stići. Jake su i velike te tuge naše I nema stvora kome tuga paše. Polome čak i najjače borce Naprave od njih rite i konce. A tek što možeš pisati tugom Ih.....od toga se čini kao da šetaš zelenim lugom. Tuga je nit debela i duga Uglavnom jedna velika i moćna K’o prokisla salata voćna Te dugo imaš probleme Život da svariš.....i to goleme. Sreća je sreća i večna nije Ipak malo tuge treba da nas bije. Sreća je oko nas svuda I nije luda.....ne nije luda Sreća je lepo što oko vidi Sreća je lepo što...
Kad zažmurim, kroz otvoren prozor vetar mi zasvira valc. I lagala i varala i krala si s tudjeg drveta dunje, kaže. A ja smeškom vičem da me nije stid. Ukrala sam ja i osmeh, i ruke jedne dodir i briga me. On i dalje duva i svira. Samo ti sviraj, mislim... prelep je taj valc.
.. ovo se pjevalo pred trideset godina .. otada je ostarilo .. ? .. racconteranno che adesso e piu facile .. che la giustizia si rafforzera .. che la ragione e servire il piu forte .. e un calcio in culo all'umanita .. .. ditemi ora se tutto e mutevole .. se il criminale fu chi assassino .. poi l'interesse cosi prepotente che conta solo chi piu stermino .. .. romba il potere che detta le regole .. cade la voce della liberta .. .. mentre sui conti dei lupi economici .. non resta il sangue di chi paghera .. Italia d'oro frutto del lavoro cinta dall'alloro .. trovati una scusa tu se lo puoi .. .. Italia nera sotto la bandiera vecchia vivandiera te ne sbatti di noi .. mangiati quel che vuoi fin quando lo potrai .. tanto non paghi mai ...
VAŽNA NAPOMENA: priča je apsolutno izmišljena iako je ista bazirana na istinitoj! Bio jednom jedan deka. Ostao bez babe jer je bio veliki namćor. Kao što znamo, deke odapnu pre babe pošto su babe namćori. Ali ovde deka bio namćor pa baba otišla pre njega. E sad sve babe iz parkića znale da je deka namćor pa su gledale da ga izbegnu na svaki mogući način. Izgovori su bili tipično ženski - nisam došla na dejt jer me stegao išijas. Druga mu rekla da je ne zanimaju muškarci dok ne napravi novu vilicu a da bude iskrena ne žuri joj se kod zubara. Treća rekla da će da se obavezno upoznaju čim oženi unučad. I tako deka shvatio da je naleteo na neke namćor babe pa će pored takvih da odapne pre njih. Odbijen od svih baba u parkiću deka je...
He,he da nije tužno bilo bi smešno. Nešto danas razmišljam, onako neobavezno. Ovamo privreda prsla a onomad dadosmo ,valjda beše, milion dolara za onog bizgova što je prebio onog Amerikanca. I još ga ovde proglasiše za heroja....:dontunderstand: A koliko bi taj milion značio, recimo za narodne kuhinje ili neke slične institucije. Onda nas onomad naš Tomica ubeđivao ,sa sve onim Konom, da je naše zdravstvo kao odlično za naše prilike. A evo ode Tomica da se opetiše u inostranstvo?!:dontunderstand: Ko je ovde lud... Onda nas naš ministar sa električnom gitarom prvo ubeđivao da smo specifični i da ćemo od SEK-e još i da zaradimo:hahaha: a posle prvo jedno tri puta izjavio da je kriza prošla. A nedavno pričajući o nečemu izjavio da je...
Ep o životu Više te ne tražim pogledom po ulici. Ponekad se osvrnem na neku škripu guma, zastanem pred izlogom, namestim šiške i ćutke pokušavam da urazumim sebe. I krenem dalje, smejem se, i idem, idem, idem u vražju mater… Pitam se šta si mi zapravo bio ti. Neka vrsta utehe i bega od stvarnosti, mala pauza izmedju dva čina, nešto kao reanimacija pri prestanku rada srca. Srce je nastavilo da kuca a ja sam nastavila dalje. Što dalje, dalje, najdalje od sebe i ove stvarnosti, od dosadne svakodnevnice, od filmskih drama, od ukrštenih reči i pogleda, od prećutnih odgovora, od stereotipa da si samo žena koja nikada neće naučiti da parkira, ni da vozi. Smejem se i dalje, izbezumljeno i bledo, koračam, gotovo trčim, i idem, idem… Idem...
KAD BI MI NEKO REKAO Kad bi mi neko rekao Kako je život stekao, Kojim je parama platio Pošto bi ga vratio. Kad bi mi neko rekao Kako je vazduh stekao, Kome je pisma pisao Da moli da bi disao. Kad bi mi neko rekao Kako je sunce stekao, Kojim se smehom smejao Da bi se džabe grejao. Kad bi mi neko rekao Kako je vodu stekao, Na kojim je mukama bio Da bi besplatno pio. Kad bi mi neko rekao Kako je zemlju stekao, Kome je dušu prodao Da bi po zemlji hodao. Kad bi mi neko rekao Kako je majku stekao, Kojim je nebom kružio Da bi oca zaslužio.
Muvolofka Ne verujem da se samo sudaramo oko i usne ti govore treći put ti častiš. šta ćemo na obali ili nekom potoku da se odvojeni odmorimo od jedno drugog? Hoću u samoći da zaboravim mirise lepotu tvoju što muve samo prilepljuje. Jer nisi traka iz čaure što sa tavanice visi ti si biće što još ima cerekavost debila.
FILM BALKAN-KAN
Jeste li gledali? Kako vam se dopada? Z one koji ne znaju o chemu se radi: Produced by: PARTYSANS (Skopje), VERADIA FILM (Rome) & MINERVA PICTURES (Rome) Supported by the Ministry of Culture of the Republic of Macedonia Producers: Darko Mitrevski, Alessandro Verdecchi, Gianluca Curti, Carlo Dusi Executive Producer: Loris Curci Associate Producer: Robert Naskov Unit Production Manager: Zoran Ristevski Writter & Director: Darko Mitrevski Director of Photography: Suki Medenčević Production Designer: Bujar Muça Costume Designer: Žaklina Krstevska Editor: Giacobbe Gamberini Composer: Kiril Džajkovski Make-up Artist: Sandra Ivatović Camera Operator: Dejan Dimeski Gaffer: Petar Bogoevski Key Grip: Nenad Vasić SFX: M’barek Žamal Set...
Отпусти узде и стеге моје, Господе, рашири душу моју по небесима да се винем као птица и крикнем, као муња цепајући овешталост спутаности своје. Развали бране греховности моје што подигох насупрот Теби, да се излијем као Јордан пред Христом јер нећеш устукнути од губе моје душе, већ ме као Лазара васкрснути. Како да ти Свесвету песму уздигнем, Царе небеса, из развраћене душе своје, утамничене претилином лажи, оглувеле од дреке своје пути, усмрђене на зборовима мудровања, неокађене тамјаном познања? О Господе Силни! Ти који си Речју Васељену из ништавила затруднео и Сина Духом зачео, зачни сузу покајања у мени, да натопи и прелије се по бескрајној пустињи мојих лутања, стуб огњени пред мене стави, да не пребирам по пепелу и прхути...
U OTKOSIMA
Pesma otkosa Sestra sam klasju zrelom poleglom, nestala u zenici crnoj, odbegloj. U zlatno obojena,naramak veselja nosila, zuto mi blistalo,ja se zrnom ponoslila. Uzvisila nebo nad klasjem rodnim, u vrisak se pretvarala na njivama plodnim. Kisu sam zemljici svojoj igrom prizivala ruke sirila,najlepse darove od srece tkala. Licem sam nebesima price kazivala, korakom srece ja srecu sam zvala. Otkosima sam radosna vlati trava krala cikom sam jutarnje magle dizala, da poklanjam umela,da grlim znala, kasnila,jurila,nasmejana stizala. U obzorjima purpurnim sretna se budila, stopa mi trag u veselje iskapan. Znam da sam volela , ja zivot ljubila cup prepun nadanja pronasla zakopan. Treptaj sam bila, tek treptaj radosti u lenje letnje...
ZELIM TI...
ZELIM TI Zelim ti Da uvek budes sretan Da uvek ides na korak od svojih mastanja Da pronadjes deo neba U kome zive oni Koji se ne plase ljubavi i prastanja Zelim ti Da te svi vole bar kao ja Da nadjes zvezdu u svome oku Koja ce ti sijati kao plam Da ti uvek ta zvezda blista Jer ti to zasluzujes, ja to dobro znam. Zelim ti Da ti osmeh na licu zablista Svaki put kad otvoris oci Tako sanjive i ciste Da nikad nemas neprospavanih noci Da volis i budes voljen I iskoristis sve svoje moci.. Zelim ti Ma sve sto pozelis da stvoris Zelim ti ljubav koju zasluzujes Jer ti, ti tako dobro znas da volis. I jos samo da dodam Da se ponekad i za mene molis! gagili48
KIŠNA MENTALNA VEŽBALICA
(ili neka moja razmišljanja o životu inspirisana ko zna čime) KIŠNA MENTALNA VEŽBALICA Pada kiša ubi miša ova kiša stalno piša ko je šiša. Pada kiša zvoca diša zvao me je komša Giša da mi kaže da je Miša visočiji nego Giša. Pada kiša ja sve viša pokis'o mi meda Pliša. Pada kiša meda Pliša plače sada neće da se stiša. Prokisla je čak I niša Jer to kiša Vazda piša Evo ide sad Radiša I sve psuje malog miša Što mu ne da eto kiša Da on šimšir sad ošiša Dosadna je vala kiša Kad će jednom da se stiša Da priroda bude tiša Prestala je evo kiša Sad će mis’o da utiša Preživeo mali miša Eno ode gde je niša Za njim ode i Radiša Sad će šimšir da se šiša. Kanda će opet kiša……zainteresovani mogu nastaviti OJHAAAAAA
„Postoji mesto na kojem bi našla pomoć od vrste kakvu tražiš, Em“, rekao mi je Erik; Boin diler; jutro nakon što je antikvarnica spaljena gotovo do temelja. Stajala sam na pločniku ispred nekadašnje ljupke, starinske zgrade u srednjezemaljskom stilu čiji je krov postojano tinjao na ledenoj kiši; skroz promočena i kose u mokrim bičevima; i gledala - ne verujući očima – u šta se moj dom obnoć pretvorio. Erik je svaštar: nekadašnji vojnik, trenutni plaćenik, lovac na blago i pomalo lopov; ali kako je Bo uvek govorila, nekada moraš čoveku suditi kroz dela, ne kroz srce. Poznavale smo Erika godinama, ili smo bar mislile da ga znamo – u Titanopolisu niko ne poznaje nikoga, zapravo. Nije bio ništa lošiji od nekih drugih a od mnogih je bio i...
Ovaj video klip odlično oslikava moć koja se krije u svima nama – pod uslovom da smo spremni istrajati u svajim namjerama. Viktor Igo je jednom rekao da budućnost pripada ljudima koji vjeruju u ljepotu snova. Vjerujmo u ljepotu naših snova! /preuzeto sa interneta/
PSEĆA LJUBAV
Kad sam bila štene, zabavljala sam te svojim trikovima i nasmijavale te. Nazivao si me svojim djetetom i uprkos beskrajnim parima ižvakanih cipela i nekoliko uništenih jastuka, postala sam tvoj najbolji prijatelj. Kad god sam bila ‘zločesta’, prijetio si mi prstom i pitao si me: ‘Kako si mogla?’ – ali onda si odustao od svoje strogosti i svalio me na leđa te češkao moj trbuh. Moje razaranje kuće trajalo je nešto duže nego što se očekivalo, jer si ti bio strašno zaposlen, ali na tome smo radili skupa. Sjećam se noći kad smo se mazili u krevetu kad sam slušao sve tvoje ispovijesti i tajne snove, a ja sam vjerovala da život ne može biti savršeniji nego što jest. Išli smo u dugačke šetnje i trčali po parku, vozili se autom, išli na...
Ljubav zna biti gorka kad se dve strane odvoje. To smo sve mogli izbeći da smo stavili našu ljubav na prvo mesto. Ali na žalost nismo. Znam da si tvrdoglava, i volim to kod tebe. Ali ovde smo mi u pitanju. Zar ti nije najvažnije šta će biti sa nama? Mislim da jeste. Nisam ti zamerio to što si pobegla od mene. Znam da si htela da razmislš i vidiš neke stvari. I pustio sam te baš zato da vidim hoćeš li videti neke stvari koje pre nisi videla. Na žalost, ti i dalje ne vidiš. Malo sam tužan radi toga, jer dve godine ti govorim jedno te isto. I veruj mi da sam sebi sam dosadio. Za ljubav se moraš boriti, svidelo se to tebi ili ne, ali ako želiš da si srećna moraš se boriti za svoju sreću. Tako je sve u životu. Sve što želimo da...
Glamour Pesma Titu
Ko je GL u Amore? Francuz ili grk pod čizmom Engleskom? Ili švapskom to bio pre Tita pre Španaca dok Italijani bi masirali jaja po japanu savezničkom. Ko kupuje i krade ili smeje ti se jer si magare? Rintanje nije bič Isusa koj te poter u Višegrad, A čitanje i naricanje jel te doziva da tugu zagrliš? Odvojena bela laž njena je što se talasa ispod soka malina.
Back