Blogovi

prodajem sledeve kovanice: 1) der tapferkeit (orden za hrabrost) austro-ugarski, od srebra kvaliteta 0.835, pordicno odlikovanje. 2) 5 piastri(kurusha) otomanska imperija, srebrna kovanica, 1223 godina, po nasem vremenu je 1808 godina, vladar Mahmud II. 3) 5 piastri (kursha) otomanska imperija, srebrna kovanica, 1223 godina, po nasem vremenu je 1808 godina, vladar Mahmud II. 4) 60 para otomanska imperija, srebrna kovanica, 1223 godina, po nasem vremenu je 1808 godina, vladar Mahmud II. 5) 1/2 kurusha, otomanska imperija, srebrna kovanica 1223 godina po nasem vremenu je 1808 godina, vladar Mahmud II. 6) kopija turskog DUKATA zute boje, zlatnik rumi altin , livena kopija, iz tog vremena. sto dokazuje originalnost mog pravog dukata...
Kada ti slane kapi kise skliznu niz obraze... Kad samom sebi priznas sve svoje poraze... Kad te samoca slomi i tuga ti u dusu kroci, pogledaj u ogledalo sudbine i vidjet ces moje oci. i.... ćuti večeras dok kiša svira slušaj zar nije divno zagrli me nek' tvoja kosa ljubi moju nek' se stope u jednu nerazdvojnu divno je volim kišu volim tebe večeras mi je lijepo ali bojim se samo večeras kiša će prestati zagrli me ostati ćemo sami u ovoj čudnoj tami Sa tako malo reci...se moze toliko toga reci. Znam da znas...da si treptaj mog oka...i da bez tebe ne bih mogla...ni videti ni cuti...ni radovati se ...ni snevati. Malo je reci da si osmeh na mom licu...koji odrazava stanje mog duha...kad razmisljam o tebi. Malo je reci, da si bolnoj dusi...
Zagrlila sam te tako snazno, Da te nista nije moglo povrediti, Osim mene same, Uzeo si moju ruku i poveo me negde daleko, Gde sve je tako lepo i jednostavno, Samo ti si znao put, Ti si tako poseban, A ja tako obicna...
Kaži mi ako možeš, šta da radim sa svim svojim pesmama koje su živele zbog tebe? ...sa svim satima u kojima sam te volela i čekala... ...sa svim suzama... ...kaži mi ako znaš... gde baciti sve uspomene, reči, korake, poglede, osmehe... Kaži mi kako te zaboravitri, kaži mi ako znaš?!
Osvrni se polako. Sa kraja tvoje puste ulice,odnekud posmatraju te moje oči. Gledaju te blago, kao da se uče osećanju nežnosti. Oslušni sopstvenu samoću u ovo gluvo jutro jesenje, i čućeš loman šapat moj,jedva čujan. Kao da se reči uče da govore lepotom samo zbog tebe. Nemo uplašena tišina u nemoći cvili kao pseto napušteno, želi da me natera da podjem tebi tamo u ravnicu beskrajnu, prema Severu hladnom. Možda je u toplini ruku tvojih skriven jedini prepoznatljiv način na koji umeš da voliš. Sanjam te još uvek. Tebe,kao svrhu svega što bila jesam i svega onoga što sada nisam.. Ps.Za nekog ko će se prepoznati... ~~~~~~~~~~~~
Da neveruješ
Leonardo Da Vinči mogao je da piše jednom rukom i crta drugom u isto vreme. Rimski filozof Seneka tvrdio je da je pročitao sve knjige u Rimu gledajući slova kroz kuglu s vodom. Hiljadu godina kasnije, italijanski monasi čitali su kroz "kamen za čitanje", u stvari, kroz obično uveličavajuće staklo. Venecijanski duvači stakla napravili su stakla koja su mogla da se drže u okviru ispred samog oka. Prvi pomen naočara kakve mi znamo nađen je u rukopisu iz 1289. godine. Ipak, niko nije spomenuo ko je, u stvari, izmislio to pomagalo. Najstariji grad u Francuskoj je Marsej. Osnovali su ga Grci oko 600. godine stare ere. U davna vremena kineske žene koristile su lutku od žada da bi na njoj lekarima pokazale mesto na telu koje ih boli...
hoću , hoću
Budi opet miš miš je patio od straha od mačka i onda je došao mudracu koji ima mistične moći i rekao mu; nesretan sam i patim . - što te muči - mačka me želi pojesti - što bi hteo - želim biti mačka - ok postani mačka i miš postane mačka ali opet nije bio sretan ... - što te sada muči - muči me pas - što bi htio? - biti pas - ok postani pas i postade pas ali ga je opet nešto mučilo - opet nisi sretan, reče mudrac - ne - šta je sad' - muči me tigar - želiš biti tigar? - da - ok budi tigar ... i tako miš postade tigar ... ali opet nije bio sretan sedeo je kraj mudraca i zurio u njega ... - što je sad, opet nisi sretan - nisam - što te sad muči ? - mučiš me ti - kako ? - gladan sam ? i tada mudrac reče - ok ponovo postani...
Ne mesaj se u tudja posla
...Konj se razboleo. Dosao veterinar i prepisao seljaku lek za konja. Tri dana da mu daje, ako konju ne bude bolje moraju da ga ubiju. To cula svinja. Prvi dan , konju nije bolje, drugi dan takodje. Pridje mu svinja i kaze: "Molim te ustani, moras da ozdravis" ali konj ne ustaje. Treci dan - konj ne ustaje. Svinja ga opet moli, kaze mu da će da ga ubiju ako ne ustane. Odjednom konj ustaje i polako izlazi iz stale. Svi se raduju i seljak kaze veterinaru: "Ovo moramo da proslavimo, veceras cu da zakoljem svinju". Poenta price: Ne mesaj se u tudja posla!
Da su mi samo krila golema od silne čežnje i nedostajanja tako snažna izrasla Da s dva-tri zamaha odnesu me tamo gdje želim biti oduvijek zauvijek Da mi je samo usnuti i snivati satima, danima odsanjati ovo vrijeme izgubljeno u daljinama neproživljeno u bliskosti I probuditi se jednom tamo gdje pripadam oduvijek zauvijek
Ne trebam ti pricati Sve mi pise na usnama I sve su boje skupljene U sarenilu mog oka Citaj me, gledaj i slusaj srcem... Kome da tvoje ruke opišem kad nisam s tobom a s tobom dišem. Oslikavam vreme,vodom nošene sve moje bure i proleća. U tom proleću talasi moji nose svu ljubav svog iskona...
Pod utiskom plavetnila...
Ponedeljak Izležavajući se na plaži zemlje bogova, legendi i mitova, blenući u more koje toliko volim i koje u meni uvek budi lepe osećaje, prepuštajući se uživanjima u vodi i čitajući knjige o misterijama, veštičarenju, tajnama ljubavi (Koeljo), boreći se sa lenjošću ("Neću da se mrdnem!") i željom da uzmem olovku kako bih zabeležila nešto od nemirnih misli ("za malo topline u dugim zimskim danima") koje mi doslovce protrčavaju kroz glavu, evo me najzad sa olovkom. Ako ovo nije slučajnost, već se sve dešava baš zato što treba da se dešava, onda su i te knjige i te reči pronašle put do mene baš sad, baš takve. Onda je i moja draga S. ovde sa mnom u toj meri u kojoj nam obema prija, sa svojom verom i religijom naših predaka da mi...
PUT LJUBAVI
Covek umire i odlazi na nebo. Andjeli mu kazu: -"Odvescemo te u raj, ali prvo da ti pokazemo pakao." Odvode ga na mesto sa velikom sredisnjom posudom punom kasaste hrane.Oko posude su jadne i gladne osobe. Svaka od njih ima kasiku dugacku po tri metra. Hranu mogu dobaviti, ali je zbog duzine kasike, ne mogu prineti ustima. I tako, ove pateticne osobe gladuju pored izobilja hrane. Zatim ga andjeli odvode u raj. Na njegovo iznenadjenje, ugleda istu scenu. Ponovo gigantska posuda sa hranom, ponovo ljudi sa kasikama od tri metra. Samo ovi su zadovoljni, srecni, nasmejani i zdravi. -"Zasto? U cemu je razlika da su ovi ljudi srecni i siti?", upitao je andjele. -"Pa zar ne vidis?", upitali su ga. Kada je pazljivo pogledao primetio je da svaka...
Jesen je… Jesen je već… I opet? Kako sam to samo mogao propustiti? Gde li sam se zadesio one večeri kad je njena pozlaćena parada umarširala u našu varoš? Eh, da… Ni godišnja doba ne pomeraju me više kao nekad… Proleće mi je uvek udaralo šamar,Leto se kao kupina kotrljalo obodom mojih usana,a Zima bi mi zazvonila u glavi kao grozd praporaca,trpajući pune šake dijamanata u moje misli,jednostavno,kao šake staklenih klikera u duboke džepove kaputa… Ali Jesen me je najviše mazila… Spuštala mi se na ramena nežno,kao tanani sveter obojen dimom spaljenog lišća,i učila me rečima kojima se priziva tišina,i koje se (ako ih pravilno zamisliš),rimuju sa rominjanjem kiše,i slade pod jezikom kao brašnjave mrvice pečenog kestena… Da,nešto se...
Kao što rekoh, došlo mi je večeras da pišem, a još uvek ne znam o čemu će biti ovaj tekst. Počeo sam da pišem pa kuda me misli odvedu tu će i ovo pisanje ići. Razmišljam više puta koliko je tačna ona Borina rečenica: " O kako je lepo biti glup..." Da li je stvarno tako. Glupi ljudi se ne zamaraju razmišljanjem o moralu, empatiji, o tome da li će povrediti nekoga ili ne i tako dalje. Možda ipak to nisu glupi ljudi. Oni jednostavno zadovoljavaju svoje potrebe ne misleći na druge. Sada je takvo vreme da se ti ljudi mogu zvati i pametnim, a oni koji su njihova suprotnost glupim. Eeeeee, Ajnštajne, ni sam ne znaš koliko si bio u pravu sa svojom teorijom relativiteta. Smaram li vas? Ako smaram, napuštajte ovaj brod jer nastavljam da smaram...
Svako ima nekog koga vise nema da mu u zivotu kao sunce sja Svako ima nekog koga vise nema k'o sto tebe imam i sto nemam ja Nedostajes......ha, kao da to zavisi od mene...nista od mene ne zavisi...i kad ti se iz srca prospu sve one sjajne zvezdice upucene meni...koje marljivo skupljam u nasu kutiju snova...pa kao sada....kada kazem....nedostajes...otskrinem je malko, samo malko, kolko dusom da zvirnem, i udahnem...i da ne preteram, sto znas da umem.Ne moram ni reci ono sto mi dusa cuti, kad topla mi rec svakim stihom probija. Smesak tvoj ...ma sve znas..
Викао је. Нико није чуо. Претио је. Нико није видео. Молио је. Нико није чуо. Плакао је. Нико није чуо ни видео. Ућутао је. Схватио је да је и он ту , заједно са њима , у истом окружењу , у истом животу . Да је тек мало отворио очи , и да још не чује . Примирио се и загледао у себе , у срце , у душу . Онда је чуо глас и видео – Мудраца . Осмехивао му се . Видео је и чуо !!! „ Тек када се загледаш у своје срце , и спознаш себе , видећеш Истину , Љубав , Мудрост и Слободу . Тек када си схватио да треба да мењаш себе , а не друге ти си ме видео и чуо . То је пут којим се корача без осуде , без наметања , без присиле , јер тек онда могу да те виде и да те чују . Када почну да мањају себе , а не друге , јер променити себе је најтеже .“ Ко...
Latinica koju koristimo u srpskom jeziku stvorena je samo i isključivo za srpski jezik. Slovenci i "ostali kajkavci" nemaju sve glasove koje imamo mi u srpskom jeziku, pa tako nemaju ni sva slova (npr. ć, đ, dž, nj, lj). S druge strane, i Hrvati-čakavci takođe imaju različitu fonologiju od srpske tako da latinica koju koristimo ne odgovara ni glasovnom sistemu čakavice, koja, npr. nema glas dž, aima glas ekvivalentan makedonskom tj. Prema tome, ova latinica koju koristimo, osmišljena je isključivo za srpski jezik, a na osnovu srpske ćirilice koju je ustrojio Vuk Karadžić. http://www.pobjeda.co.me/citanje.php?datum=2004-10-01&id=42955 Društvo - Petak, 01. oktobar 2004. godine Preimenovanje nema uporište - Njemački lingvista...
Na plaži...
Ako se računa i onaj prvi dan, kada sam posle 20-tak sati provedenih u busu, sa poluotupelim čulima pokušavala da udahnem dublje, upijem svu lepotu mirisa, osetim ukus odmora ... onda je ovo već četvrti dan kako uživam u čarima Jonskog mora i gradića po imenu Parga. Posle svih svojih već vrlo ozbiljnih godina, nisam sigurna da li treba da verujem u slučajnosti, ili u to da se u životu ipak sve nekako namešta i nadovezuje kao posledica odluka koje donosimo ili smo ih doneli? kako god bilo, ako je slučajnost to što sam za svoj prvi dolazak u Grčku (zemlju koju volim na neviđeno zbog svih onih boginja i bogova i bajkovitih legendi o njima) odabrala baš ovo mesto - srećna sam zbog toga. Ako je dolazak ovamo neka vrsta nagrade za mnogo...
LJILJANA HABJANOVIC-odlomak
,, РАЈСКА ЛЕСТВИЦА* Јован Синајац- мисли Деспотица Ангелина –,, Запис душе,,- Љиљана Хабјановић ,, Демони нас наговарају да грешимо. Ако не могу да нас наведу да починимо грех, наводе нас да судимо онима који греше. Тако нас другим путем одвлаче на исто место.* ,, Суд Божји људима није познат. Неки су јавно чинили грехове, али су тајно чинили још веће врлине.И они који су их осудили преварише се јер од дима нису видели сунце.* ,, Добар баштован бере само зрело воће. Паметан и разборит ум примећује само врлине и само о њима говори.Безумни човек налази само кривице и недостатке. А ти, ако видиш нечији грех, помоли се за њега тајно, а немој му се подсмевати и износити га у јавност. То је начин који је угодан Господу.*
Piše student iz Berlina kući u Emirate: Ispiti dobro idu grad je prelep, društvo dobro. Samo ima jedan problem svi moji drugari dolaze na fakultet vozom jedini ja Majbahom, osećam se vrlo glupo. Stiže odgovor i ček na 20 M EUR U pravu si nemoj nas sramotiti kupi i ti voz Naravoučenije :think: Roditelji uvek al baš uvek razumeju svoju decu
Kako da ti kažem šta želim od tebe kad si sve prilaze zatvorila do sebe Kako da ti pridjem da li da legnem na šine i pre nego što voz naidje da ti kriknem ime Hoće li nestati barikada kad poslednji vagoni protutnje hoćeš li shvatiti tada na šta sam sve bio spreman sve zbog tvoje ćutnje Milan Višnjić
Кад трчиш да стигнеш негде
SLOW DANCE СПОРА ИГРА Have you ever watched kids on a merry-go-round? Or listened to the rain slapping on the ground? Да ли си икад гледао децу на рингишпилу? Или слушао како киша запљускује земљу? Ever followed a butterfly's erratic flight? Or gazed at the sun into the fading night? Да ли си икад пратио лептиров хаотичан лет? Или зурио у сунце на заласку? You better slow down. Don't dance so fast. Time is short. The music won't last. Боље успори. Не плеши тако брзо. Време је кратко. Музика неће трајати заувек. Do you run through each day оn the fly? When you ask How are you, do you hear the reply? Да ли протрчиш кроз сваки дан као да летиш? Кад питаш Како си, чујеш ли одговор? When the day is done...
neverovatno ali istinito
Walt Disney je imao strah od miševa. U Italiji Miki Mausa zovu Topolino. Elvis Prisli je imao brata blizanca Garona, koji je umro po rođenju. Napoleon je osvojio Italiju pre nego što je napunio 26 godina. Mocart je jednom komponovao komad za klavir koji se morao svirati sa obe ruke i nosem. Adolf Hitler je imao plan da promeni ime Berlinu u Germania. Adolf Hitler je po magazinu Time bio čovek godine 1938. Brat Al Kaponea bio je gradski šerif. Albertu Ajnstajnu ponuđeno je da postane predsednik Izraela (1952). Bendžamin Frenklin želeo je da simbol Amerike bude ćurka, a ne orao. Buzz Aldrin bio je prvi čovek koji se upiškio u gaće na Mesecu. Čarli Čaplin je jednom prilikom osvojio treće mesto na takmičenju pod nazivom...
Kad te nema,vreme mi stane. Ne zelim ovo jutro, ni ovu kisu sto lupka po mojim prozorima. Kad te nema,ni ovu hartiju po kojoj pisem za tebe stih ne vidim. Samo mi je dusa ko paperje laka, ka tebi leti I nad tvojom senom bdi. Sedim tako i pitam se Kada ga sve volim.. Da, bas njega…mog duha. Duha duse moje,koji u nocima moje strepnje i slutnje zna da me nezno zagrli mislima, prigrli ocima i zavede osmehom. Zna da me namerno ljubi bradom od „jednog dana“ i smeje se mojim obrazima crvenim. Sedim sama u kuci…osmeh mi je na licu…nisam sama.. On je tu…
Back