Blogovi

Da bi pokazali lično nezadovoljstvo tradicionalnim porodičnim životom, i Marks i Engels su pravili afere: Engels sa ženom svoga prijatelja, a Marks sa svojom služavkom. (Kada se oženio sa Dženi fon Vestfalen, ćerkom bogatog i poštovanog pruskog oficira, njena majka je, kao venčani poklon mladencima, poslala služavku. Marks je zahvalnost pokazao na taj način što je svoj poklon napravio trudnim.) Svoju nebrigu za porodicu pokazao je time što je dozvolio da mu dvoje od šestoro dece, umru od gladi. Baveći se radnicima, često je zaboravljao da obezbedi sredstva za život sopstvenoj porodici. Da bi stvari bile još gore, njegovo dvoje druge dece počinilo je samoubistvo, verovatno zbog bednih uslova u kojima je živelo.13 Marksov pogled na brak i...
Među istoričarima-tradicionalistima odavno je ukorenjeno mišljenje da je Karl Marks bio osnivač komunizma. Dodaćemo da je ovo zvanična pozicija koju nude i sami komunisti. Njihov stav je da se nepoznati mladi čovek pojavio niotkud, napisao „Komunistički manifest" i tako lansirao komunizam. Istina je, međutim, da je ovakvo obrazloženje samo delimično tačno. I ova istina je daleko zanimljivija od delimično tačne priče. Da bismo shvatili zašto je tako, biće neophodno da prvo ispitamo ličnost samoga Marksa. Rođen je 1818. godine. U Pariz je otišao 1843, da studira ekonomiju. Na univerzitetu se upoznao sa Fridrihom Engelsom, sinom bogatog fabrikanta pamuka iz Lankšajra u Engleskoj. Marks je veoma brzo naučio da uživa u zadovoljstvima...
Prva prodaja
Moj posao u novoj firmi nije vezan striktno za prodaju automobila, više se mlatim sa papirima, ulaznim, izlaznim fakturama, računima, kalkulacijama... što je, opet, ponajviše vezano za servis i popravku. Polako hvatamo konce (mada mene nervira i strašno se loše osećam kad ne plivam u nečemu kako treba) i sve nekako dolazi na svoje. U salonu je lepo, ali - dosadno. Ne kupuju se automobili svaki dan, pa da ljudi dolaze i prolaze kroz salon ... neki put prođe dan, a da niko i ne uđe. Naravno da zamenjujemo jedni druge i naravno da mi se desilo da boravim u salonu. Tako je bilo i danas (Tanja, žena mog brata, je izlazila na kratko i pozvala me daje zamenim) kada su se na vratima pojavili stariji čovek i žena. Tanja, koja je upravo...
Vrlo je teško dati tačnu definiciju sekte, ali hajde da krenemo od samog početka. Dakle, sekta je svakako neka grupa, nekakva organizacija. Mada svaka ima nešto svoje, uglavnom im je zajedničko to da imaju neku osobu (biće), ideju ili stvar kao simbol svoje vere. Svaka sekta na sebi svojstven način kroz programe izmene mišljenja ubeđuje svoje članove u svoje ideje. To je način na koji se uspostavlja ravnoteža unutar grupe, gde svi isto misle i imaju isti sistem vrednosti i verovanja. Vremenom, na ovaj način se uspostavlja psihička zavisnost kod članova, a kada je neko u stanju da manipuliše vašim psihičkim životom, onda zamislite koliko to može biti pogubno. Najjasnija podela među sektama koju možemo da napravimo je prema sadržaju...
...nijesam pisao o sebi do sada , pisao sam sobom i od sebe. Pisao sam kao djačić koji voli školu jer ima prijatne nastavnike i sjedi sa koleginicom u klupi a u koju je zaljubljen i svaki njegov dan ispunjen je mukama da čto bolje zasvijetli, makar to svijetlo i krao od samog Suncaali, Sunce mu je zaista bilo izdasno jer ono ljubav postuje...zaboravio sam samo to da moje zaljubljivanje ne ukljucuje i drugu stranu i, osjedio sam po licu vrelinu koja pripada sudbininom dlanu... ...moje saučešće okopnjela ljubavi i ne zaboravi da niko nikad nikog ne ostavi jer ljubav se ne radja samo u jednoj glavi ljubav je jedina prava čeza onako u baršunu i srmi spemna nositi u nikud i svuda svoju Princezu i Kneza ljubav je jedina rana koja u...
Ruke svuda oko nje. Nesto su joj radili, podigli je, spustili. “Senke”, palo joj je na pamet, a zatim je sela uz glasan plac. Neko je rekao “Lezi, nemoj da kvaris remek delo.”, i pogurao je nazad na pokretni krevet. Dok su je vozili u sok sobu, vrata su neprekidno naletala na nju. Tonula je i vracala se. Pomislila je na senke i na to da mora da place, jer ce samo tako ostati medju zivima. Bila je u krevetu u sok sobi, ali suze se vise nisu mogle zadrzati, a i nije htela da ih zadrzava. I on je bio tu, videla ga je. A onda je cula da je neko rekao da joj daju sredstva za smirenje da bi zaspala, sto ona nije zelela. Nije htela da spava. Pobunila se bezuspesno, ali je konacno, nakon injekcije, mirno zaspala. Osetila je nesto. Ponovo se...
Dok se talog prevrnutih soljica za kafu susio, jos jednom je sa drugaricama pretresla desavanja i svoja zapazanja, sto je bilo praceno smehom. “Zagrejao se za tebe.”, jedna je postavila konacnu dijagnozu, u koju je ona zelela da veruje, ali u koju je jednim svojim delom sumnjala, s obzirom na njegovo ponasanje prema drugim zenama, koje su u njegovoj blizini podsecale na navodjene rakete “Jeste bre, zagrejao se i to opasno.”, navalila je druga. Pomisao da ce morati u potpunosti da se skine i da ce je on videti izazvala je jos jedan talas nezadrzivog smeha, smeha koji je prikrivao njenu nelagodu sto ce biti gola pred svim tim ljudima u operacionoj sali, dok je necime ne pokriju. Postalo joj je prihvatljivo da je on vidi kao pacijenta...
Zajedno sa najboljom drugaricom, zakoracila je u cekaonicu. Nosila je letnju trenerku, majcu, i patike, bez sminke, bez icega. Gola. Prisla je prijemnom salteru i pitala da li se tu predaju knjizice. Sestra joj je pokazala tri kutije i rekla da izabere kod koga hoce, ako prvi put dolazi. Procitala je tri imena, za nju bez ikakvog znacenja. Dr.A DrM Dr.P Za trenutak je zastala, kao premisljajuci se i na kraju ostavila knjizicu. Kao i obicno, kada nije znala gde sta da stavi, stavljala bi to, ne u sredinu, kako bi drugi rekli, vec u centar kako bi ona rekla. Ostavila je knjizicu u sredisnju kutiju i sela pored drugarice. “Kod koga si?” “Kod nekog dr.M.” Bila je povredjena. Ne toliko da joj je povreda ometala svakodnevne aktivnosti...
Gluvo doba noci,deca spavaju...Meni se ne spava...I lutam ''hodnicima'' ovog virtuelnog sveta,citam tudje misli,slusam setne pesme...Po nesto napisem i ja....Noc,a ja sama...Sama i ovde u virtuelnom svetu....I prija mi samoca,da sagledam sebe,da svedem bilanse dana,nedelja,meseci,godina... Jucerasnji dan su nekako obelezila losa desavanja....Moj drug, koga sam smatrala prijateljem,se zeni...Naravno,to je lepo,ali za veridbu sam saznala preko Faceboka,a za svadbu koja je sledece nedelje,juce,u frizerskom salonu....NIsam pozvana...I ne pomaze sto i ostali nasi prijatelji nisu pozvani,i sto me svi tese da se mnogo promenio i zaboravio staro drustvo.Ne pomaze jer je to bio moj najbolji (muski) prijatelj s kim sam;podelila toliko lepih i...
Leti,malena ptico, kad ti je Bog krila dao, i ja bih opet probo, al sam već stoput pao. Leti,nemirna tačko i beskrajima prkosi dok imaš krila i želju koja ih nosi Leti za sve beskrile i sve prizemljene, a kad izgubiš snagu, crpi je iz mene. A ja ću da se molim za sve snove neispunjene, i da te slučajni hitac, sa puta ne skrene Leti dok imaš veru koja ti krila nosi, Leti ,malena ptico, pokaži beskraju ko si. Milan Višnjić
Rece mi danas jedna zena...
inace Slovenka, udata za Srbina, ima i unuke- sledece: Za dete koje lepo spava, Hrvati i Slovenci ce reci: K' o andjeo. Muslimani: K'o janje... Srbi: Spava k'o zaklan(o)... I dodade: Razmisli malo o ovome... Sve vreme razmisljam, nikako da se usudim da napisem bar jednu od moguce dve solucije koje imam, stavise i nekoliko, mozda mi neko od vas pomogne....
Merilin Menson je muzička grupa iz Los Anđelesa u Kaliforniji (SAD). U zvuku grupe, često nazivanom šok rok, vidljivi su uticaji hevi metala, indastrijala i glam roka. Muziku i imidž grupe teško je svrstati u neki od žanrova, pošto je svaki album specifičnog izgleda i zvuka. Grupa je osnovana 1989. godine u Fort Loderdejlu na Floridi kao Merilin Menson i Jeziva deca. Vrlo brzo grupa je svojim jedinstvenim, teatralnim nastupima u javnosti te isto takvim koncertima uspela sakupiti malobrojno, ali verno lokalno kult sledbeništvo koje se u periodu od nekoliko godina proširilo na velik broj obožavalaca širom sveta. Grupa danas predstavlja jednu od najkontroverznijih pojava na modernoj muzičkoj sceni. Najviše zasluga za tako nešto ima...
KOMUNIZAM Među istoričarima-tradicionalistima odavno je ukorenjeno mišljenje da je Karl Marks bio osnivač komunizma. Dodaćemo da je ovo zvanična pozicija koju nude i sami komunisti. Njihov stav je da se nepoznati mladi čovek pojavio niotkud, napisao „Komunistički manifest" i tako lansirao komunizam. Istina je, međutim, da je ovakvo obrazloženje samo delimično tačno. I ova istina je daleko zanimljivija od delimično tačne priče. Da bismo shvatili zašto je tako, biće neophodno da prvo ispitamo ličnost samoga Marksa. Rođen je 1818. godine. U Pariz je otišao 1843, da studira ekonomiju. Na univerzitetu se upoznao sa Fridrihom Engelsom, sinom bogatog fabrikanta pamuka iz Lankšajra u Engleskoj. Marks je veoma brzo naučio da uživa u...
Напомена: Звучни запис у прилогу је додат од стране уредништва сајта "пастир добри". У Грчкој јавности недавно се појавило Исповедање Вере против Екуменизма, састављено од стране свештеника и монаха Грчке Цркве. Својом утемељеношћу у Светом Предању и Светом Писму, силином аргумената, јасноћом израза, хармоничним излагањем основних ставова еклисиологије Православне Католичанске Цркве и бритким исповедањем вере насупрот широко распрострањене свејереси Екуменизма, овај богословски рад привукао је на себе велику пажњу теолошке јавности. Један од циљева Исповедања вере против Екуменизма свакако је и спречавање покушаја кварења вере од Отаца нам предане, што се, по ко зна који пут у историји Цркве, дешава и у наше...
Legendarni irski gitarista Gary Moore, preminuo je u nedelju u snu za vreme odmora u Španiji u 59. godini Poznati rock i blues gitarista rođen je 4. aprila 1952. godine u Belfastu. Gary Moore je bio član žestokih Thin Lizzy, Colloseum, Skid Row, nakon čega se posvetio izuzetno uspešnoj solo karijeri, koja je kuminirala njegovom blues fazom, što je donekle bilo logično obzirom da je u mlađim danima delio scenu sa velikanima poput BB Kinga, Alberta Kinga i mnogih drugih. Adam Parsons, menadžer benda Thin Lizzy, rekao je za BBC da je Moore umro u snu u ranim jutarnjim časovima u nedelju. Gary Moore ostavio je iza sebe impresivan broj albuma na kojima se može čuti njegova virtuoznost. Mlađoj populaciji ostao je poznat po hitu “Still got...
Čeznem za ljubavlju, za predavanjem bez merenja,bez igrica moci...Biti jedno,a ostati dvoje...Biti nečiji,a ipak svoj...Dati sebe potpuno,ali ne i izgubiti,ostati to što jesi...Voleti,i ne stideti se da to pokazes...Davati,ali i primati...Samo se uzajamnim davanjem i prepustanjem,zajednickim ulaganjem u NAS moze biti srećan...Tek tada TI i JA zaista postajemo mi...Čeznem da ponovo osetim kako je to kada te neko voli i pokazuje bez stida koliko mu znacim...Davno je to bilo kada sam poslednji put bila tako voljena....U medjuvremenu dozvolila sam da me ubede da i nisam vredna toga,da u ovom nesavršenom telu nema ničeg sto neko treba i moze da voli...A opet moja duša se otimala ,želeci da krikne :"Nije tako"Toliko lepog ima u meni,toliko...
Slučajni susret sa slučajnom devojkom dogovaramo se i odlazimo u slučajno odabran grad da nas ne vide slučajni prolaznici. Slučajno nam bude lepo, a moglo je i drugačije. I nastavljamo naše slučajne živote do sledećih slučajnih susreta sa ko zna kim. Zavisi od slučaja.
Izadjoh u noć hladnu na obalu zaledjenu sa namerom da vazduh reski preseče ovaj nemir u meni Ali od toga ništa ne bi u hladnoći što me sveg prože samo on osta ali sad drukčije osetih ga kako me greje i toplinu širi u meni drag mi posta i odjednom shvatih da jedno smo mi ja i on, i u njemu ti
FALIS MI,FALIS....
Falis mi,falis vise nego zivot, falis mi,falis ne znam da li znas sta cu ja bez tebe samo jos da tonem i da propadam... Pesma govori ono sto bih ti sapnula ja...Mnogo mi nedostajes da, nekada,prosto boli...Nedostaju mi obicni razgovori,da se naslonim na tebe i cutim,da mi pricas sta ti se desava ovih dana,da me milujes,da me ljubis,da te osetim svuda u sebi...Sve mi nedostaje i rastanak mi je skroz besmislen kada shvatim koliko je zivot kratak i ''prolazan kao tren'',a mi gubimo vreme cekajuci da se desi nesto spektakularno... Drzim telefon u rukama,okrecem ga obrcem,pritisnem tvoje ime u imeniku,broj se pojavi i poziv krece....ja ga prekinem pre nego sto ti zazvoni telefon...I kazem:"Ma sigurno mu smetas,ko zna s...
"Kazi kako dalje kad, kad se nebo zamraci Kad se skupe oblaci, kad se sunce ne vidi Kazi kako dalje kad ljubav prestane Kad se rijeci istrose, kad se natrag ne moze.." Sami,muzika,suze i ja...Deca srecom nisu tu,pa mogu da placem,ne skrivajuci suze...Tezak dan za mene danas,ovi zadnji dani stare godine kao da se takmice koji ce biti gori i tezi...Svaki dan otkazuje po jedan delic iz svake oblasti mog zivota...i po ko zna koji put moram ustati i krenuti dalje...Opet vreme za promene,a ja vise nemam snage...Kako danas na jednom predavanju rece zena psiholog...''istegnuta sam kao lastis'',u pokusaju da budem na sto mesta,da razumem sve,da dam sebe svuda i svima...I opet niko nije zadovoljan,a najmanje ja...I sve bi bilo lakse da...
Back