Blogovi

Мостови У мени вечерас једна река разбија огромна брда далека, мучи се, урличе, размиче кланце и кида своје зелене ланце и рије кроз моје срце и пече и кроз очи ми кипи и тече. У теби вечерас иста река чудно је мека. Сва је од млека. И час је сребрна. И час је плава. У њој се тишина одсликава. Свако у себи реке друге под истим мостовима сретне. Зато су наше среће и туге увек другачије истоветне.
ej sto volem ...ovaj klub.......dobre ,kozne fotelje.....ima i ono .......malo pa na tjoshe....da naslonis noge........nema veze ako......si ......malo i napuko' .....niko ti nece ........zameriti.......pa ona svetlost ....ne suvise jaka......koja pada......kroz poluotvoren prozor .......i nalazi put da razigra rubinove boje u casi vina .......koja je normalno na dohvat ruke........cista dekadencija.......a tako dobro pase......obrcem tu tek pristiglu knjigu.....ko relikviju......i otvaram je ....na pocetku, pazljivo...... kao da me ona gleda.......sa tih stranica.......drzim je u rukama i razmisljam.......o svemu......o njoj, o machu pravde, o njenim neukrotivim recima, o bliskosti, o nemoci da mracno saznanje podeli sa...
PREPELICE
(sve reči do sad ispisane, pa i ove, samo su zapisi spisateljkine duše i života....prelepog života....da mogu, kada se prozori sećanja isprljaju po malo da ih obrišem i gvirnem kroz njih, kada me život slomi da se podsetim gde spava snaga. Ovo je knjiga koju ostavljam u amanet onima koji hode za nama koračajući tragovima našim.....našoj deci) PREPELICE Dva stara lica..... Osmeh im beše prepelica Negde se skrila ta ptica U žbunju od bora smejalica Životnica, mučenica. Slavljenica, veselica, Snevalica, pomoćnica, Rodilica, plakalica, Tiha ptica prepelica. Mis’o beži strahom jezdi U duši se tuga gnjezdi Da nemoći dodeljenoj Teret čine svojoj deci. U dve duše želja ista Da porodu lakše bude Želja jaka k’o i oni Sudbi hoće da...
"Problem je sto bi svi hteli da imaju misljenje, a malo ko ume da misli" Ovo nism rekla ja, ovo je rekao Sopenhauer. I iako se radi o filozofu zenomrscu koga je rodjena majka zamolila da joj vise ne dolazi, smatram ov njegovim boljim citatom koji se cesto potvrdjuje u praksi. Do skoro sam bila ovisnik o drustvenoj mrezi facebook. Zabavljala me je, skracivala vreme, ali sam u jednom momentu pocela da se BAVIM profilima. I svaki od njih je govorio: vidi kako sam cool, kako sam pametan/pametna, vidi gde sam sve putovao/putovala, kako ja pratim politicku situaciju, gde izlazim, kako sam pozitivno lud/luda, sta slusam, sta citam... bljaaaaaak!!! I onda hajke! Ko na Isusa, samo ovde nema ko da kaze: oprosti im Boze, ne znaju sta rade... Neka...
prvo morate da to resite! da sednete, dogovrite se sa sobom o tome kakvi su vam dalji ciljevi planovi, sta cigarete zele, sta vi zelite i ako ne mozete da se dogovorite, vreme je da ih ostavite! zvuci lepo u teoriji. laano cak, ali losih navika je tesko odreci se. prvo vam treba dobar razlog za tako nesto. Zdravlje, koža, zubi, ten... NISU dovoljno dobar razlog, jer da jesu, ne biste ni poceli da pušite. Dakle, treba vam nesto cvrsce, jace! Dva puta sam pokusala. Ostavila ih jednom na 6 drugi put na 8 meseci. Oba puta zbog muskarca. Prvi je rekao da ne bih mogla ni ljubavnica da mu budem zato što pušim, a drugi je imao problem sa alkoholom, pa smo odlučili da se svako odrekne svoje najvece ljubavi. Prvi nije umeo da se ljubi, barem...
Dobar dan! Ne znam kojim drugim putem bih Vam rekla o svom problemu.Naime,imam 26 godina i živim u zatrovanom Pančevu.Nažalost,putovajući tamo-vamo,shvatila sam da u Srbiji čovek nema budućnost,tek sada se po koja viša stručna sprema isplati.Svaka čast onima koji su školu učili.Moja škola,moja je ulica.Živela sam teško,član sam petočlane porodice.Uprkos tome što sam radila sve moguće poslove,ni roditelji nisu dovoljno zaradjivali.Dovoljno za šta?Dovoljno za OSMEH.A osmeh,šta podrazumeva?Lepe,bele,zdrave i jednake zube!Ja za zube u životu nisam zaradila dovoljno novca da ih popravim.Moj su najveći kompleks i počela sam u svom očaju da tražim i pomoć ovde!!! Da li znate koliko je teško i,pre svega ružno,nemati osmeh kojim se možeš...
Ne možeš ni okom premostiti reku koja teče u ljudskome veku Niti možeš prebrojati sate u nestanak svakom date Još najmanje možeš stići i na vreme nekom prići Odnese nas hladna reka u daleka mora neka...
Душа Марије Магдалене се у сваком животу сећала ко је била и препознавала је душе оних које су се дружиле са њеном душом. Она је била уз Мухамеда када је основао нову веру - Ислам. То је урадио на њен наговор, јер она је умислила да може да се створи савршена вера у којој ће она бити доминантна. Била је уз Растка Немањића када је створена нова вера - Православље...била је уз Мартина Лутера када је настао Протестантизам...била је... Зато је душа Марије Магдалене посрнула душа, душа са ниском свести, душа која не може да опрости и сама себи бележи негативне записе... Душа која због сујете, жеље за доминацијом и зато што је издала Исуса Христа ни сада неће да се Вазнесе. Душа Марије Магдалене је и у садашњем животу покушала да стави...
Dunav teče i kad spavamo i kad se radujemo i kad se svađamo... Teče Dunav ujednačeno, tiho i najtiše u delti kad u Crno more uranja...
... ...očajanje kao razjarena zver ne stvara se a ni gaji ono tiho kao neboder širi se od sebe i nebu kreće a kad krene niko ga zaustaviti neće hoće ali ono samo prelazi u spavanja stanje i mislim da nije to nikakvo kajanje...
SAT

SAT

(sve reči do sad ispisane, pa i ove, samo su zapisi spisateljkine duše i života....prelepog života....da mogu, kada se prozori sećanja isprljaju po malo da ih obrišem i gvirnem kroz njih, kada me život slomi da se podsetim gde spava snaga. Ovo je knjiga koju ostavljam u amanet onima koji hode za nama koračajući tragovima našim.....našoj deci) SAT Sat......hoda Hodajući kazuje Koracima svojim ukazuje Šta li mi ovog puta zakazuje Kakav sastanak Ili rastanak? Misao mu šarena Te od nje tako vesele Časkom postane turobna Ma da ti se prevrne utroba A onda suzom zacakle zakazaljke Liče mi na velike hvataljke Što život u trenu hvataju Tugama barataju A ne shvataju Da koliko god se klatile I rukama svojim mlatile Uhvatiti dušu ne...
NEK SAČEKA
(sve reči do sad ispisane, pa i ove, samo su zapisi spisateljkine duše i života....prelepog života....da mogu, kada se prozori sećanja isprljaju po malo da ih obrišem i gvirnem kroz njih, kada me život slomi da se podsetim gde spava snaga. Ovo je knjiga koju ostavljam u amanet onima koji hode za nama koračajući tragovima našim.....našoj deci) NEK SAČEKA U ovo sneno jutro Dok obrazom mojim šetaš Usnama još vrućim od noći I dok oboje mirišemo na tek probudjenje želje Zeleni pramenovi sna još vladaju umom Putuju lagano strasti drumom Korak po korak jedno ka drugom Usnule ruke idu telima prugom Samo osećaj ih goni da prepliću nam udove Lenjo se pokrećući iz toplote uspavane Još uvek san ..... a nije san Dok iz daljine huči dan To...
An 18-year-old basketball prodigy, raised in poverty and yet to play in his first professional game, has netted a $90m (?5m) sponsorship deal with Nike, the footwear and clothing company. The contract with LeBron James, who stands 6ft 8in tall, is the second-biggest sport sponsorship deal ever. Only Nike's $125m deal with golfer Tiger Woods is larger. The seven-year deal with the youngster is almost twice the size of Nike's agreement with his fellow basketball star Michael Jordan. James, who will finish school next month, has been wildly hyped in the American media. He is expected to dominate the National Basketball Association when he starts playing for the Cleveland Cavaliers next season. A high school game featuring the player...
Znam neke osobe koje zovu "baba devojka". Zvuči mi prilično ružno,a mogu misliti koliko je neprijatno onima na koje se taj naziv odnosi.Opisaću jednu od njih,ženu koji dobro poznajem. "Svaka žena je lepa na svoj način,"-kažu oni koji tvrde da se dobro razumeju u žene,oni koji žele biti pristojni,i oni koji bi mogli živeti od diplomatije,recimo. Ipak,svi znamo šta je opšteprihvaćen pojam lepote. Teško da bi za tu ženu mogli reći da je lepa,a svi znamo koliko je lepota bitna ženama.Muškarci su daleko blažih kriterijuma,kada je ženska lepota u pitanju.Svaka žena ,ma koliko njena lepota bila,hm,relativna,može naći nekog muškarca.Doista,to neće biti prototip iz ljubavnog romana,ali biće muškarac,kakav-takav. Za svoje vreme Radosava je bila...
BEOGRAD, 25. mart 2011. (Njuz) – Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da će svi glavni infrastrukturni projekti koji su započeti za vreme mandata ove Vlade, ali i oni inicirani u vreme prethodnih Vlada, biti okončani pre nastupajućeg smaka sveta, zakazanog za 21. decembar 2012. godine. Predsednik Tadić je tom prilikom izrazio uverenje da postoji dovoljno vremena i prostora da se ni po jednom važnom pitanju ne iznevere očekivanja građana. - Veoma ozbiljno shvatamo upozorenje drevnih Maja o kraju sveta na dan jesenje kratkodnevnice 2012. godine, međutim varaju se svi oni koji misle da ćemo sedeti skrštenih ruku i čekati apokalipsu ne ispunjavajući obećanja data građanima – izjavio je predsednik Srbije, koji je napomenuo da će...
Jednog dana potrazi Sokrata neki covek i rece: ”Znas li sta sam sve cuo o tvome prijatelju?” ”Trenutak.” odgovori Sokrat. ”Pre nego mi ispricas voleo bih da prodjes jedan brzi test. Da li si to sto mi zelis reci prosejao kroz tri sita?” ”Tri sita?” ”Da.” odgovori Sokrat. ”Pre nego ispricas neke stvari o drugome, dobro je da uzmes malo vremena i prosejes ono sto zelis reci. To nazivam test od tri sita! Prvo je sito Istine. Jesi li proverio da li je istina ono sto mi zelis ispricati?” ”Ne, pa i nisam. Nisam video, samo sam cuo kako pricaju.” ”Dobro! Ne znas da li je to istina” Probajmo ponovo: pokusajmo prosejati drugacije, sad cemo uzeti sito Dobrote. Ono sto mi zelis ispricati o prijatelju, je li nesto dobro?” ”Ne...

VUK

Kult vuka kod starih Slovena Kakva je uloga vuka bila u religioznom životu starih Slovene? Neki običaji očuvani si i dan danas tako da na osnovu njih možemo da rekonstruišemo osnovne odlike vučjeg kulta. Vuku su, u Srbiji posvećeni zimski praznici Mratinci. Osim toga, praznik Svetog Save takođe je vezan za ovu životinju a razlog tome je što je sveti Sava, inače srpski svetac-zaštitnik, preuzeo funkcije Dažboga. Za vreme vučjih praznika vuku su se prinosile žrtve u hrani, a takođe su se vršile i radnje kolje bi omogućili zaštitu od vuka koji je seljacima činio velike štete napadajući njihovu stoku. Recimo, za Božić se u Srbiji pripremala «vukova večera» koja je kao žrtvena ponuda imala za cilj da umilostivi vuka i obezbedi zaštitu...
Срби и комунизам
Данас у другој деценији двадесет првог века пред нама стоје два суштинска питања. Одговори на њих требало би да нам помогну да разумемо садашњи тренутак у историји српске нације и да откријемо узроке и последице укупног стања у којем се наш народ налази. Прво питање је идеолошко: како су се и зашто повезали комунизам и национализам у јединствену идеологију названу србокомунизам? Друго је национално: докле су на путу националног развоја Срби стигли пре успостављања комунистичке власти и у каквом су стању дочекали његовог силазак с историјске позорнице? Лутајући беспућима, обмана и заблуда током највећег дела прошлог века, Срби су подлегли наопаким представама о себи и свету који их окружује. Српство и комунизам никад нису били на...
Back