Званично писмо државе

Које писмо по вама треба да буде званично у Србији ?

• ћирилица

• latinica

• neko treće pismo...

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
:D:D:D naravno da neće , www inače nije neophodno napisati, to se sada automatski dodaje tako da je svejedno http://www.krstarica.com ili http://krstarica.com

Ćiliricom će postojati samo .rs(.рс) domen, tj. samo nacionalni domen ... ostali nadnacionalni domeni kao što su edu, com, net ... neće biti prevođeni

I naravno da neće biti obavezno, samo će postojati mogućnost da se to učini ...

Radi se o otimanju para i stvaranju haosa. Nema potrebe da elaboriram.

Kaлемити ново на старо увек је било много теже него од почетка правити ново. Пошто је у време настанка интернета било подршке само за 26 слова латинског алфабета, адресе су такве какве су, и не само адресе, идејни творац веба, заборавио сам му име, на питање да ли би нешто мењао у концепту веб адреса одговорио је као из топа да би обрнуо редослед у веб адресама да се може, тј., што је и логично, најпре би требало да иде домен, па онда име...
У сваком случају, свет је врло шаролико место да би се све те шароликости свеле и покриле са 26 слова...
У том великом свету ће се наћи и једно мало место за наш језик и писмо...

Nego, ima dosta mladih ljudi sa velikom energijom koji lutaju tražeći pravi srpski nacionalni kurs. Trěba čitati stare knjige, a ne nove i njima se oduševljavati. Poněkad je put do pakla zaista popločan najboljim naměrama. U starim knjigama je istina.

Dobro- koje su to stare knjige, recimo njih 10ak, koje su tako vrijedne čitanja ? :dontunderstand:

Ај, јави шта је било - мене веома интересује...

Потврђено за писање SMS-а српском ћирилицом:

Chirilitsanamobilnom-1.jpg

Очекујем информацију да ли на том телефону постоји и мени на српској ћирилици...

Radi se o otimanju para i stvaranju haosa. Nema potrěbe da elaboriram.
Е па пријатељу, ти не мериш све истим аршином. Теби не смета то што порески обвезници у Србији, који према попису становништва преко 80% говоре српским језиком, финансирају пројекте речника српскохрватског језика, правописе који обрађују српскохрватска писма, не смета ти то што држава Србија плаћа рад академика који тврде да је њихов (и наш) језик српскохрватски и раде на пројектима тог, а не српског језика, али ето сметају ти домени на ћирилици.
Многе државе ће имати нелатиничке домене, ту нећем обити изузетак.
Али да ли има још која држава на овом белом свету која финансира преименовање језика свог народа, и форсирање туђег имена језика и туђег писма?

Е па пријатељу, ти не мериш све истим аршином. Теби не смета то што порески обвезници у Србији, који према попису становништва преко 80% говоре српским језиком, финансирају пројекте речника српскохрватског језика, правописе који обрађују српскохрватска писма, не смета ти то што држава Србија плаћа рад академика који тврде да је њихов (и наш) језик српскохрватски и раде на пројектима тог, а не српског језика, али ето сметају ти домени на ћирилици.

Greška, drugar. Zašto si me udario suvom pitom od kokosa? ;)

Priča je malo komplikovanija nego što se čini na prvi pogled. Pod a, taj naš srpski jezik nema spremnu "logistiku" (rečnici, gramatike, pravopisi, korpus); pod be, držeći se serbokroatistike po inerciji, na internacionalnim skupovima naši filolozi mogu kada hoće da "oduvaju" bilo koju od ove tri "separatistike" (kroatistiku, bosnistiku i montenegristiku); međutim, da se na tome radilo kako valja, uspeli bi i srbistikom da pokažu kako je u pitanju srpski standardni jezik, kojeg je standardizovao Vuk Karadžić, sa četiri varijante, odnosno da je srpski jezik policentrični standardni jezik.

Kao što sam rekao, ne postoje relevantni radovi, nema "sluha sa vrha". Ne možemo kriviti internacionaliste (Klajn, Bugarski...) za srpski serbokrozatisktiku, jer, Klajn je čovek koji je u zadnjih 20 godina najviše uradio za srpski nacionalni interes, radeći na kapitalnim delima srpskog jezika. Ne možemo, dakle njih kriviti jer da nije njih, onda bismo zaista videli šta znači biti u govnima. Ono na šta možemo biti ljuti, to je njihova alterantiva, jer praktično ne postoji.

Slovo o srpskom jeziku trebalo je da bude tajni dokument, program za čije se ostvarenje vremenom krči put, zidaju mostovi i stvaraju uslovi - umesto toga, zasviralo se u kožnatu frulu, a od posla ništa, bar za sada.

Jedini kojima se može odati priznanje na trudu i istrajavanju na Vukovim idealima srbistike su Petar Milosavljević i Miloš Kovačević. Međutim, oni su samo deo tima koji ne postoji - vezni igrači koji nemaju šta da povežu. Jedna lasta koja ne čini proleće.

Državne institucije sa lepim platama su truba. Na sajtu Instituta za srpski jezik stoje 3 nedovršena projekta - i ako bismo pogledali koliko je urađeno na tim projektima (Etimološki rečnik, Rečnik srpskohrvatskog književnog i narodnog jezika, Srpski evanđeoski rečnik) u zadnjih 20 godina, mirne duše bismo mogli reći - ne bi bila šteta da nije urađeno ništa - jer je otprilike toliko i urađeno. A koliko se para poreskih obveznika slilo samo u taj institut? Koliko je zaposlenika, puta njihova plata puta 12 meseci puta 20 godina? Pa recimo da bi nam Česi za te pare napravili u roku od 5 godina kompletne rečnike: etimološki, crkvenoslovenski srpske redakcije, kompletan korpus srpskog jezika, terminološke rečnike itd.

Dakle, ako bi se bez sve te spremne podrške frontalno krenulo u srbistiku, došli bismo u situaciju da srpski jezik izjednačimo sa hrvatskim, bošnjačkim i crnogorskim, sa jezicima koji su deo srpskog jezika kao sistema. Time bismo najmedvedskiju uslugu napravili sami sebi.

Neka je za nauk ova analogija: čuvanje serbokroatistike je za srpski jezik isto što i čuvanje Jugoslavije za srpski narod. Jugoslavija nije bila Srbija, ali su svi Srbi živeli u jednoj državi. Bez jasnog plana i cilja, a naročitone bez nesputane podrške iz inostranstva nije se sa srpske strane smelo pristati na razbijanje Jugoslavije, na šta se ipak pristalo. U tom smislu, čuvari ključa "srpske serbokroatistike" ispali su izuzetno mudri i pouzni srpskom nacionalnom interesu. Naravno, štafetu umorni čekaju da predaju, ali, nažalost, nemaju kome.

Zato šaljite decu na slavistiku, i to ne u Beograd; bolje i u Beč, Moskvu, Prag, Sofiju, Zagreb, Novi Sad, ako baš nema rešenja, onda u Beograd, jer je u Beogradu slavistička škola najtraljavija.

Još jednom, ne možemo napadati nekoga ko radi na održavanju postojećeg sistema, sistema koji je beskonačno mnogo bolji nego nikakav sistem, ali možemo napadati one koji ne rade ništa na stvaranju novog.

Dobro- koje su to stare knjige, recimo njih 10ak, koje su tako vrijedne čitanja ? :dontunderstand:

He, he. Javio se jedan koji ne citira ništa od pre 1971, sem ako nije iz perioda 1941-1945.. :hahaha:

Radi se o knjigama kojima je utiran srpski nacionalni kurs, od osamnaestog veka zaključno sa 1930-tima. Nikako ne treba zaboraviti na literaturu Srba katolika (Slavonaca, Bosabnaca, Dubrovčana). Tek nakon čitanja te literature može se kritički pristupiti novijoj.

Kada govorimo o srpskom nacionalnom kursu, interes svih Slovena na Balkanu može biti jedino jaka srpska država. Onaj ko pogleda samo poslednjih 200 godina istorije, shvata da je ta priča jasna kao dan. Kao i to da su joj Srbi, kako tokom poslednjih 200 godina, tako i danas, nedorasli.

Pod a, taj naš srpski jezik nema spremnu "logistiku" (rěčnici, gramatike, pravopisi, korpus); pod be, držeći se serbokroatistike po inerciji, na internacionalnim skupovima naši filolozi mogu kada hoće da "oduvaju" bilo koju od ove tri "separatistike" (kroatistiku, bosnistiku i montenegristiku); međutim, da se na tome radilo kako valja, uspěli bi i srbistikom da pokažu kako je u pitanju srpski standardni jezik, kojeg je standardizovao Vuk Karadžić, sa četiri varijante, odnosno da je srpski jezik policentrični standardni jezik.

Ja oдлично разумем твоје излагања, твоје идеје, али чини ми се да је то поновно спотицање о исти камен.
Не знам да ли наши филолози могу неког да одувају, или само да дувају, али знам да је хрватски језик одавно међународно регистрован као посебан. Не видим никакву поенту у ламентирању и трошењу енергије узалуд.

Твоје упоређење чувања сербокроатистике са чувањем Југославије је изврсно.
Али не знам како мислиш да чуваш Југославију када је она давно пропала, ње више нема.
Исто се односи и на сербкроатистику, хрватски језик, као и хрватска држава су међународно признати. Ја не знам какав је то српски систем језика, постоји српски језик, њиме говоре Срби, и у Србији и ван Србије. Уместо да се изборимо да преостали Срби у Хрватској имају право на свој језик и писмо, нико се није ни осврнуо на интервју одлазећег хрватског председника Месића у коме он злурадо констатује да нема ниједног дела Хрватске у коме се говори српски језик, и да Срби у Хрватској говоре чистим хрватским књижевним језиком, често боље и од самих Хрвата.
Ми опет упадамо у замку у коју смо већ били упадали, градимо некакве мостове, заједнички језик као што смо некад уложили много труда и живота у заједничку државу, а други наравно брину само о себи.
Али ко научи ништа из историје мораће да је понавља.

А кажи ми само молим те зашто би нама било битно којим језиком говоре Муслимани у БиХ? Зар нам није битније да језик којим тамо говоре Срби назовемо српским, исто као и у Хрватској, уствари још битније, јер имамо Републику Српску и много више Срба него у ХР.
И не знам да ли си обавештен да је у држави Србији у службеној употреби и босански језик, да се личне карте у Новом Пазару, Сјеници и Тутину на захтев странке издају на босанском језику и латиничком писму.
О чему ми то онда причамо, какве то куле у ваздуху ми градимо?

И не знам да ли си обавештен да је у држави Србији у службеној употреби и босански језик, да се личне карте у Новом Пазару, Сјеници и Тутину на захтев странке издају на босанском језику и латиничком писму.
О чему ми то онда причамо, какве то куле у ваздуху ми градимо?

Obavešten sam. Takođe, za Bunjevce i Šokce u Bačkoj i Sremu država Srbija štampa udžbenike na "hrvatskom" jeziku.

To je zbog činjenice da ne postoji profilisana nacionalna strategija kada je u pitanju jezik i zbog činjenice da samo dvojica pomenutih (kvalitetnijih) ljudi nisu u stanju da naprave sve što jedan jezik danas mora da ima. Da je sve to pripremljeno, pred međunarodnim sudom struke bi se pokrenulo pitanje srpskog jezika i šta se s njim desilo u zadnjih 200 (ili 600, ako treba) godina. Kada bi se dokazalo, što je realno, da je je u pitanju srpski standardni jezik sa 4 varijante, u Srbiji se štokavica više ne bi moga nazivati drugačijim imenom do srpskog.

Inače, za našu su priču značajne dve ravni na kojima se može gledati na jezik. To su socio-politička i, ona značajnija, naučna, genetsko-lingvistička. Ja govorim o ovoj drugoj, u kojoj među srpskim lingvistima postoje dva kursa, a na socio-političkom planu stvar je jasna - Srbi govore srpskim jezikom.

Značajna je lingvistika jer se politika može na nju pozvati, i onda ne bismo štampali lične karte na "bosanskom" i udžbenike na "hrvatskom".

Da je sve to pripremljeno, pred međunarodnim sudom struke bi se pokrenulo pitanje srpskog jezika i šta se s njim desilo u zadnjih 200 (ili 600, ako trěba) godina. Kada bi se dokazalo, što je realno, da je je u pitanju srpski standardni jezik sa 4 varijante, u Srbiji se štokavica više ne bi moga nazivati drugačijim imenom do srpskog.
Ех, Мркаљу, ти причаш у релацијама шта би било кад би било. А ако се вратиш још даље од пре 600 год, нећеш ни имати српски језик, већ само старословенски...
А о писму да и не говоримо, па све до 1918. међу Србима и српским институцијама није било Гајеве латинице, не би је нашао ни да је свећом тражиш.

Inače, za našu su priču značajne dvě ravni na kojima se može gledati na jezik. To su socio-politička i, ona značajnija, naučna, genetsko-lingvistička. Ja govorim o ovoj drugoj, u kojoj među srpskim lingvistima postoje dva kursa, a na socio-političkom planu stvar je jasna - Srbi govore srpskim jezikom.
Те две равни о којима причаш су уствари две испреплетене нити, да не кажем свињска црева.

Značajna je lingvistika jer se politika može na nju pozvati, i onda ne bismo štampali lične karte na "bosanskom" i udžbenike na "hrvatskom".
Мркаљу, српска лингвистика може постојати и постоји само зато што је финансирана од пореских обвезника Републике Србије, само зато што овај несрећни народ плаћа неке људе да брину о његовом језику, писму, нормама, култури. Ако би сви ти силни научници и лингвисти изашли у бели свет да са својом науком зараде лебац мимо Србије и српског народа, поцркали би од глади.
Проблем настаје оног тренутка када исти ти лингвисти, као оруђе потпуно погрешне и антинационалне политике (што се показало кроз задњих 100 год) угризу руку која их 'лебом 'рани и почну да раде против оних који их плаћају.
Како другачије објаснити да милиони оних који говоре српским језиком финансирају лингвисте који "развијају", тј. оживљавају српскохрватски језик?
Колико ја знам, босански језик није међународно регистрован, али то нама није сметало да пожуримо да га овде озваничимо, јер се и даље руководимо паролом слаба Србија јака Југославија, тј. што слабији српски језик, веће су шансе мртвом заједничком језику, српскохрватском, бхс, средњејужнословенском, или како би се већ звао.
Нажалост, историја се понавља, ми и даље немамо никакву националну идеју, наша идеја је заједништво са некима које заједништво не занима више од онога колио се могу окоритстити тиме...

Poslednja izmena:
Ponavljam:

Neka je za nauk ova analogija: čuvanje serbokroatistike je za srpski jezik isto što i čuvanje Jugoslavije za srpski narod. Jugoslavija nije bila Srbija, ali su svi Srbi živeli u jednoj državi. Bez jasnog plana i cilja, a naročitone bez nesputane podrške iz inostranstva nije se sa srpske strane smelo pristati na razbijanje Jugoslavije, na šta se ipak pristalo. U tom smislu, čuvari ključa "srpske serbokroatistike" ispali su izuzetno mudri i pouzni srpskom nacionalnom interesu. Naravno, štafetu umorni čekaju da predaju, ali, nažalost, nemaju kome.

Ne možemo kriviti internacionaliste (Klajn, Bugarski...) za srpsku serbokroatistiku, jer, Klajn je čovek koji je u zadnjih 20 godina najviše uradio za srpski nacionalni interes, radeći na kapitalnim delima srpskog jezika. Ne možemo, dakle njih kriviti jer da nije njih, onda bismo zaista videli šta znači biti u govnima. Ono na šta možemo biti ljuti, to je njihova alterantiva, jer praktično ne postoji.​

I banalizujem do granica neukusa kada je razgovor odraslih osoba u pitanju:

ne ruši kuću u kojoj stanuješ dok ne sagradiš novu.

ne ruši kuću u kojoj stanuješ dok ne sagradiš novu.

Леле мајко, стара кућа срушена до темеља одавно, а ми, уместо да смо се још тада латили градње нове куће (по старим, провереним нацртима), још увек живимо у илузији да имамо кућу....

Па дајмо бре људи, дај да засучемо рукаве, дај да почнемо да правимо ту своју кућу, није ваљда да очекујемо да ће је неко други направити уместо нас. Имамо нацрте, имамо планове, имамо око 12 мил. људи којима је српски језик матерњи, па да ли је могуће да смо тако неорганизовани?

Otkrio si toplu vodu.
Ама не мислим да сам открио топлу воду, него ми није јасно како не можемо да се усагласимо око тако елементарне ствари као што је писмо српског језика.
Све чињенице, примери иду у прилог ћирилици и против двоазбучја, али јок, не иде...
Шта ће нам норме које прописују где иде велико а где мало слово, ако не одредимо какво је то слово?
И како да почнемо било шта да градимо ако се најпре не усагласимо око таквих ствари?

Ама не мислим да сам открио топлу воду, него ми није јасно како не можемо да се усагласимо око тако елементарне ствари као што је писмо српског језика.

Као нација смо се усагласили, а и стручна јавност је сасвим једногласна.

То што постоји једна малена изолована група нестручњака који ту сагласност не поштују, не значи да усаглашеност битних фактора не постоји. То само говори о потребама одређених људи за секташењем и некритичким наметањем личних решења на општи ниво. То није аномалија, тога има свугде. И из Српске православне цркве се издвојила једна мања група и основала Зилотску цркву и себе прогласила за једине носиоце и заштитнике православља, док легалне архијереје Српске православне цркве ниподаштавају и не признају их на сличан, готово идентичан начин на који и ви не признајете српски академски врх и водеће српске лингвисте.

То је и једини разлог због којег се о том "одсуству усаглашености око најелементарнијих ствари" не чује нигде другде осим овде и што су његови једини носиоци двојица форумаша који су успели да врбују и невештог трећег, шаљући му поруке у профил и обавештавајући га ко на којој теми "опет гура Клајна" и хушкајући га да мисли како они који то раде не могу бити Срби. Док се овде труби о неусаглашености, важећи Правопис се користи, а нови припрема без икакве опозиције, отпора или противљења икога чије мишљење по овом питању ишта значи.

Као нација смо се усагласили, а и стручна јавност је сасвим једногласна.
Као нација уопште нисмо сагласни, јер користимо чак три писма, ћирилиц, гајевицу и ћелаву гајевицу.
Ова трећа постаје врло популарна, и то не само по нету, у банци и по хотелима ми редовно податке попуњавају ћелавом гајевицом.
Уствари, можда и јесмо сагласни да код нас стварно може како се коме ћефне, и да је правило да правила нема.

...готово идентичан начин на који и ви не признајете српски академски врх и водеће српске лингвисте.
Ма признајем ја тај академски лингвистички врх, они јесу стручњаци, али за српскохрватски језик, а мртви језици мене баш и не занимају много :hahaha::hahaha:

Док се овде труби о неусаглашености, важећи Правопис се користи, а нови припрема без икакве опозиције, отпора или противљења икога чије мишљење по овом питању ишта значи.
Ма важећи не да се користи, него се српскохрватском правопису чак шишају дијакритици, све се може код нас...
А нови правопис ће имати један мали проблем. Пошто су сви они који би имали штошта критичког да примете по питању новог правописа медијски блокирани и чак физички шиканирани, остаће проблем што ће правопис морати да има у виду Устав Србије. Како је приметио и Иван Клајн, питање двоазбучја је у крајњој линији питање за законодавце, а они су своје рекли.

Него, у тој демократији око писама, може нам се десити ускоро да нам се број писама почне увећавати геометријском прогресијом, па да у ближој будућности сваки Србин има своје писмо и свој начин писања..

Па да я за сваки случай почнем да вѣжбам свой лични правописъ, кои ће код мене изгледати одпърилике овако како садъ пишем, съ тимъ що ће ту бити йошъ слова старе сърбске ћирилице, а можда будем правио и графийска рѣшеня за обликъ слова....
Никадъ се не зна, ако може Гаева латиница, ако може фризиранье те латинице, що не може овако? :whistling::whistling:

Нeго синовче, виде ли ти резултате ове анкете горе, ако већ причамо о сагласности и о изолованим групама? Јес да није неки репрезентативан узорак, али 51:11 је ихахааа...

Poslednja izmena:
Нeго синовче, виде ли ти резултате ове анкете горе, ако већ причамо о сагласности и о изолованим групама? Јес да није неки репрезентативан узорак, али 51:11 је ихахааа...

Ja, na primer, nisam mogao da glasam jer nisu ponudili odgovor koji zastupa velika većina pismenih u Srbiji. Taj je: d) ćirilica i latinica.

Немојте ми се тако обраћати нити ме тако ословљавати, задржите бар неки минимум пристојности. Хвала.

Наравно да сам видео резултате, а гласао сам за прву опцију, за ћирилицу. То сам већ раније на теми поменуо, у својој одбрани ћирилице и при заговарању ћириличног једноазбучја.

Back