ZUBAR!

• Začetnik teme Začetnik teme malika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
prvi put sam na forumu krstarice, ali sam naisla na nesto sto je i mene mnogo interesovalo... i dalje me interesuje :) nisam stomatolog, ali mogu da prenesem licno iskustvo.
naime, radi se o fiksnoj protezi.
imam 23 godine, i pre skoro godinu dana sam skinula fiksnu. nosila sam je dve godine i sada nosim mobilni aparatic. kod mene su rezultati fantasticni! imala sam otvoren zagrizaj (za koji mi kazu da se stomatolozima 'dize kosa na glavi' ;)) i vadila sam gornje cetvorke. problem sam imala sa gornjom vilicnom kosti koja je bila izbacena (znaci ne zubici nego kost), polozaj donje je bio na mestu sa savrsenim lukom, i zubicima poredjanim u nizu. sada deluje kao da nikada nisam imala problem.
dobar deo osnovne skole i gimnazije sam nosila mobilne aparatice, i samo gornju i monoblok, ali nekog znacajnog pomaka nije bilo. ne bih mogla da kazem da nisam poslusan pacijent, vec da doktori koji su dohvatili moj slucaj nisu bili profesionalni (izvinjavam se, ali je tako). doktorka kod koje sam nosila fiksnu je profesionalac i jako mi je drago sto sam imala priliku da je sretnem. prva je trazila snimak i sprovodila silna racunanja da bi znali kakvo je stanje stvari. ugao izmedju gornje i donje vilice ... itd...
ja sam nosila metalne (sive) bravice, iako sam zelela estetku (keramicku), jer mi je objasnila da su metalne izdrzljivije...keramicke znaju cesce da pucaju, pa je proces stopiran dok dodjem kod nje na zamenu. sto je jos nezgodnije, jer sam u startu znala da cu nositi minimum godinu ipo. ni jednom se nisam pokajala, jer proteza, stvarno, nije toliko upadljiva.
napomenula sam da nisam neposlusan pacijent, sto se da videti i na sadasnjoj mobilnoj protezi. u prvo vreme nosila sam je kao manijak :) 22 sata, ona dva preostala sam koristila da jedem :) isla je svuda sa mnom, na fax, u grad (kafici...) :) mislim da sam prva pacijentkinja (kod svoje doktorke) koja je trazila da mi vrati fiksnu protezu :))
o bolovima prilikom nosenja fiksnog aparata, ne mogu da govorim, jer apsolutno nista nisam osecala, cemu se doktorka cudila....psiholozi su mi objasnili da je to moguce i da je to zbog moje jake zelje... stavila sam je jer sam ja to zelela, a ne na nagovor drugih....
sto se tice higijene, ukoliko se redovno sprovodi (pranje posle svakog jela) ne bi trebalo da bude problema. za higijenu sam koristila obicnu cetkicu i one male spirale, a uvek sam u neseseru u tasni imala pastu za zube i cetkicu.
e sad, na komentare okoline ne treba se obazirati...tipa 'nemoj da stavljas ruzno ti je to', 'zamisli da to nosis sledecih godinu dana, pa kako ces u grad?!"...itd. na svakakve komentare sam i ja naisla, pa cak i na odbijanje mladica, jer ja nosim fiksnu?!!...
mada, imam druga (sa kojim se druzim jos od pre 'fiksne ere') i koji me je video prvi dan kada sam stavila....nakon dve godine (taman pred skidanje), usred razgovora naglo se okrenuo ka meni i pitao me 'kada si ti stavila fiksnu? sto nista ne kazes?!' heheh sta da mu kazem...pa stavila sam je pre dve godine :D a ni sestra od tetke nije odmah primetila nego tek posle dva meseca kada sam ja spomenula....ne znam samo gde je gledala :))
sve u svemu, sami treba da odlucite hocete li staviti fiksnu, a ne da to uradi okolina umesto vas. i ako odlucite, da se ni ujednom trenutku ne pokolebate, mozda ce doci momenat kada ce vam biti muka od svega. verujte, kada je skinete i vidite rezultat, shvaticete da su te godine (jedna, dve...) bile vredne! ako ona moze da pomogne, makar i malo, a imate materijalne mogucnosti, steta je sebi ne priustiti zadovoljstvo i ponos kada prodje nosenje :)
ona se mozda nosi godinu, dve...ali rezultati su zauvek!
raspisala sam se bas :) odoh sad da se jos jednom nasmejem pred ogledalom :))
zelim vam sve najbolje.
pozdrav :)

Пломбе с кочићем - од којег материјала је тај кочић, у којим случајевима је неопходан? Одломљен ми је унутрашњи дио горње петице, мање од пола (зуб је лијечен некад давно, мало промијенио боју, пломба стоји, снимак од прије неколико дана показује да је излијечен), и препоручили су ми пломбу с кочићем и навлаку. Да ли је то све неопходно?

ja imam zuba sa 2-3 kocica...to ti sluzi kad je velika plomba da se ne raspadne...ebiga nisam stomatolog ali toliko znam:)

doktori :)....
pukla mi plomba.. odem kod zubara ocisti sve onom jednom iglicom malo ocisti onda napuni necim i kaze dodji za tri dana.... ja odem za tri dana tj. juce on otvori to ponovo i onda uzme nkoliko onih iglica i busi busi busi tj. cisti cisti cisti onda uzme nesto tj. lek i stavi unutra zatvori i kaze djodji tamo posle praznika... a mene od jutros tako boli taj zub na pritisak da to nije moguce...... ovako me ne boli ali na pritisak je bol uzasan... jel to normalno kada se stavi ta vrsta leka (lek je ubacen na taj nacin sto je uzeta zujalica pa umesto burgijice stavljeno nesto dugacko i time ubacen u kanal, zelenkaste je boje). da trcim ja ponovo tamo ili ce se to smiriti ?

Dakle ja dodjem kod tebe da belim zube i ti mi potpises i pecatiras papir da necu imati nikakve posledice!!!
U kom ti svetu zivis :roll:
Jel' mislis ove sto stavljaju silikone dobijaju taj potpis i pecat da nece biti nikakvih posledica? U oba slucaja posledice su ocekivane, ovde beli zubi, tamo vec sta naruce :-)
I jedno i drugo spada u estetske zahvate, te kao takve u sustini nepotrebne (tj ne neophodni). Svako izlaganje estetskom zahvatu pacijent cini na sopstvenu odgovornost (odluku primarno) a od zubara ili bilo kog dr se ocekuje samo da odrade ono za sta su skolovani a ne da aminuju ili blagoslove. Ja koliko znam svojevremeno su doktori imali i pijavice kao metod lecenja, pa ne znam cemu i danas toliko plasenje bilo koje inovacije.
Ja lepo trazih jednom na ovom istom forumu da mi se potanko objasni bleaching na meni dostupnom jeziku. Ako to nisi u stanju da uradis onda nema razloga za toliko ostar demant istog. To je divna stvar koja mnoge ljude cini srecnim i zadovoljnim svojim izgledom. I ne tupi da se moze postici skidanjem kamenca jer zube negujem godinama, a bleaching tek u poslednjih par i razlike su na slikama vidljive -dakle nije kamenac u pitanju.
Mene licno bleaching bolucka i svesno pristajem na to jer su efekti neprikosnoveni. Da li cu imati posledice za 20-30 godina... ni hocu ni necu =>videcu, a ti ako si SIGURAN da ce postojati molim te ih obrazlozi... lepo... natenane, eto mozes i ti i bez potpisa i bez pecata :wink:

doktori :)....
pukla mi plomba.. odem kod zubara ocisti sve onom jednom iglicom malo ocisti onda napuni necim i kaze dodji za tri dana.... ja odem za tri dana tj. juce on otvori to ponovo i onda uzme nkoliko onih iglica i busi busi busi tj. cisti cisti cisti onda uzme nesto tj. lek i stavi unutra zatvori i kaze djodji tamo posle praznika... a mene od jutros tako boli taj zub na pritisak da to nije moguce...... ovako me ne boli ali na pritisak je bol uzasan... jel to normalno kada se stavi ta vrsta leka (lek je ubacen na taj nacin sto je uzeta zujalica pa umesto burgijice stavljeno nesto dugacko i time ubacen u kanal, zelenkaste je boje). da trcim ja ponovo tamo ili ce se to smiriti ?

Treba da se otvori zub i pusti da se drenira.
Skokni do zubara. Posto tako ti nece bas proci nova godina u radosti i veselju.

Хвала бетменовом пријатељу :). Питам се по којем критеријуму др - и овдје бирају на која питања ће одговорити...:?:

Ja namam nikakav problem sa zubima tj. nijedan kvar ili tako nesto,vec samo treba da nosim protezu.Ne znam zasto,ali ja imam strah.Valjda zato sto sam isla sa drugricom i njoj su svasta radili.Busili,lecili,...ma ne znam ni ja sama,a ona jaukala.Moze li neko da mi da savet kako da prebrodim strah?Unapred hvala!

Ja namam nikakav problem sa zubima tj. nijedan kvar ili tako nesto,vec samo treba da nosim protezu.Ne znam zasto,ali ja imam strah.Valjda zato sto sam isla sa drugricom i njoj su svasta radili.Busili,lecili,...ma ne znam ni ja sama,a ona jaukala.Moze li neko da mi da savet kako da prebrodim strah?Unapred hvala!
A ja bas danas skinula protezu :D
Samo pomisli na to kako ces posle imati super zube i bice ti lakse.
I ja sam se jako plasila zubara,ali sam se nakon par poseta navikla i skontala da to nije nista strasno.
Osim toga,dok ti radi na zubima moze da ti bude samo malo neprijatno ali ne i da te nesnosno boli. Nosenje proteze ne zahteva nikakve zahvate na zubima koji su tako bolni koliko ja znam...
A to sto je ona jaukala...ne znaci da imas isti prag bola kao i ona i da ce vam zubar bas sve potpuno identicno raditi...

Пломбе с кочићем - од којег материјала је тај кочић, у којим случајевима је неопходан? Одломљен ми је унутрашњи дио горње петице, мање од пола (зуб је лијечен некад давно, мало промијенио боју, пломба стоји, снимак од прије неколико дана показује да је излијечен), и препоручили су ми пломбу с кочићем и навлаку. Да ли је то све неопходно?

Kod svakog gubitka zubne supstance neophodno je nadoknaditi taj gubitak! Pored toga moraju se obezbediti i uslovi da ta nadoknada stoji na tom mestu! Kod manjih defekata to obezbedjuje preostala zubna supstanca! Kod vecih defekata (KAO STO JE KOD TEBE SLUCAJ), kada preosala zubna supstanca nije u mogucnosti da obezbedi neispadanje plombe, koriste se kocici koji obezbedjuju najbolje sidrenje za nadoknadu koju koristimo! Kocici mogu biti PULPARNI, koji se koriste kod devitaliziranih (nakon lecenja) zuba i PARAPULPARNI, koje koristimo kod vitalnih zuba (Stavlja se vise kocica kao sto navodi BETMENOV PRIJATELJ)! Postoje 1) Liveni kocici (sve redje u upotrebi), 2) Fabricki metalni kocici i 3) Fabricki karbonski ili keramicki kocici! Najcese se za izradu gotovih fabrickih kocica koriste NERDJAJUCI CELIK, TITANIJUM, PLATINA-ZLATO-PALADIJUM, HROM I BAKAR! ...a da li je neophodno jedino moze tvoj stomatolog da proceni!!!

A ja bas danas skinula protezu :D
Samo pomisli na to kako ces posle imati super zube i bice ti lakse.
I ja sam se jako plasila zubara,ali sam se nakon par poseta navikla i skontala da to nije nista strasno.
Osim toga,dok ti radi na zubima moze da ti bude samo malo neprijatno ali ne i da te nesnosno boli. Nosenje proteze ne zahteva nikakve zahvate na zubima koji su tako bolni koliko ja znam...
A to sto je ona jaukala...ne znaci da imas isti prag bola kao i ona i da ce vam zubar bas sve potpuno identicno raditi...

Hvala na pomoci!Puno mi znaci takva podrska!:D

...nesto i o beljenju zuba!
Sto se tice izbeljivaca oni se smatraju kozmetickim proizvodima samo ako njihiva konc. ne prelazi 1%! Posto taj uslov zadovoljava samo hidrogen u PASTAMA ZA IZBELJIVINJE ZUBA (c=0.75) svi ostali izbeljivaci se tretiraju kao MEDICINSKI PREPARATI, te kao takvi ZAHTEVAJU PROFESIONALNU DIJAGNOZU ZA BOLEST ILI HENDIKEP! Zato je potrebna pazljiva selekcija izbeljivanja zuba, od strane stomatologa, i ogranicavanje samo na slucajeve koji su profesionalno opravdani! Neko je pomenuo ovde da je bitno sta trazi pacijent a da je stomatolog treba samo da odradi ono za sta je skolovan! Slazem se sa ovim ali samo u smislu da smo skolovani za ispravne procene i dijagnoze i da je potreba za beljenjem zuba samo zbog PERFEKTNOG OSMEHA ili MLADJEG IZGLEDA sa lekarskog aspekta neopravdana! Mora se voditi racuna da stomatolog obezbedi visoke eticke standarde i da nikako indikacija za ovu proceduru ne bude samo zahtev pacijenta! Ovaj oprez je neophodan zbog toga jer je zabrinutost zasnovana na nedostatku preciznih podataka, dobijenih na raznim ispitivanjima, vezanih za nezeljene efekte sredstava za beljenje zuba!
Najcesi prateci i nezeljeni efekti beljenja zuba su: 1 ) HIPERSENZITIVNOST (blagi bol) i 2 ) IRITACIJE SLUZOKOZE USNE DUPLJE! Hipersenzitivnost se najcesce javlja na pocetku procedure i prolaznog je karaktera! Traje od nekoliko trenutaka da najvise nekoliko dana! Javlja se u oko 2/3 slucajeva! Javlja se samo kod vitalnih zuba! Mogu se javiti i siptomi pekuceg nepca, grla ili stomaka!
UTICAJ NA GLEDJ I DENTIN: Hidrogen lako i brzo prolazi kroz gledj! Vecina studija pokazuje da je bez stetnih efekata na gledj! Ipak, nekoliko ispitivanja je pokazalo demineralizaciju povrsine gledji izbeljivacima! Zato neki autori smatraju da se pacijent treba upozoriti na ovaj efekat ali ne postoje dokazi o naknadnim tj. posledicama na duzi vremenski period! (slican efekat na povrsinu zuba imaju Coca-cola, Pepsi i drga gazirana ****. Ipak smatra se da pljuvacka i fluoridi mogu dekompenzovati ovaj efekat izbeljivaca)!
UTICAJ NA PULPU (ZIVAC): Nakon prolaska kroz gledj, hidrogen prolazi i kroz dentin i dolazi do pulpe! Uticaj na pulpu je direktno proporcionalan dozi i konc. izbeljivaca! Ipak, dolazi do malog uticaja na pulpu tj. javljaju se prolazna ostecenja! Razlog tome je postojanje enzima u pulpi (katalaze, peroksidaze) koje razlazu hidrogen i tako smanjuju njegovu koncentraciju! Manje zapaljenjske promene u pulpi se javljeju u njenim gornjim nivoima i uzrok su ostlivosti zuba za vreme i nakon beljenja!
UTICAJ NA PLPMBE I DRUGE NADOKNADE: Ne menjaju boju nadoknada izuzev nekih primera kompozitnih (belih) plombi koje postaju bledje ali te promene ljudsko oko ne primecuje! Nema efekte na sastav i teksturu keramike i zlata! Ipak, postoje male sanse za uticaj na bele plombe, cemente i amalgame: 1) Povrsina belih plombi moze biti nagrizena i meksa, 2) Neki cementi mogu postati rastvorljiviji, 3) Amalgami mogu reagovti sa izeljivacem i uzrokovati tackaste promene boje na povrsinama plombe!
Postoje i problemi koji se javljaju zato sto se nakon beljenja zuba postojece bele plombe ne uklapaju u dobijenu boju zuba! Tada se menjaju plombe u odgovarajucu dobijenu nijansu zuba!
Takodje je dokazan stetan uticaj na vratni deo korena zuba kod ibeljivanja zuba koji su leceni (tzv.unutrasnje beljenje). Moze doci do EKSTERNE RESORPCIJE u gornjem (vratnom) delu korena zuba!
Takodje se pominje POTENCIJALNO KANCEROGENO DEJSTVO!To se teorijski objasjava time sto hidrogen spada u grupu slobodnih radikala koji generalno imaju kancerogeni efekat! Ipak, rec je samo o potencijalnom efektu koji se poredi i sa kancerogenim efektom alkohola i pusenja!
STA TREBA RAZMOTRITI PRE BELJENJA ZUBA? Upoznati pacijenta da nije rec o kozmetickoj proceduri, dijagnostikovati uzroke prebojenosti zuba, mogucnosti promene boje, proveriti kompletno oralno stanje i upoznati pacijenta sa najboljim nacinom resavanja problema!
Generalno postji shvatanje da se beljenje zuba treba shvatiti ipak kao ALTERNATIVU DRUGIM POSTUPCIMA KAO STO SU FASETE I KRUNICE!

Kod svakog gubitka zubne supstance neophodno je nadoknaditi taj gubitak! Pored toga moraju se obezbediti i uslovi da ta nadoknada stoji na tom mestu! Kod manjih defekata to obezbedjuje preostala zubna supstanca! Kod vecih defekata (KAO STO JE KOD TEBE SLUCAJ), kada preosala zubna supstanca nije u mogucnosti da obezbedi neispadanje plombe, koriste se kocici koji obezbedjuju najbolje sidrenje za nadoknadu koju koristimo! Kocici mogu biti PULPARNI, koji se koriste kod devitaliziranih (nakon lecenja) zuba i PARAPULPARNI, koje koristimo kod vitalnih zuba (Stavlja se vise kocica kao sto navodi BETMENOV PRIJATELJ)! Postoje 1) Liveni kocici (sve redje u upotrebi), 2) Fabricki metalni kocici i 3) Fabricki karbonski ili keramicki kocici! Najcese se za izradu gotovih fabrickih kocica koriste NERDJAJUCI CELIK, TITANIJUM, PLATINA-ZLATO-PALADIJUM, HROM I BAKAR! ...a da li je neophodno jedino moze tvoj stomatolog da proceni!!!

Merci :).

Ako neko slucajno se nije resio duvanskih naslaga pred novu godinu i miomirisa iz usta pracenih istim tu sam na raspolaganju i ovako i onako nemam sta drugo da radim :)

Ima ima kako ne bi bilo za sve ima resenja samo je pitanje kakvo je resenje.

Da se prvo vidi punjenje kakvo je ako treba da se na napuni ponovo fino do apeksa.

A onda da se baci pogled na krunicu. Pa da se vidi moze li ona da se iskoristi. Ako moze da se obbrusi i da se stavi solo kruna ako ne onda nadogradnja pa solo kruna. Ili narodski receno da se vidi koliki ti je deo krune pojeden.

O Boze,Luciferko,zaboravio si beljenje zuba! Ti bi odmah krunicu???

...nesto i o beljenju zuba!
Sto se tice izbeljivaca oni se smatraju kozmetickim proizvodima samo ako njihiva konc. ne prelazi 1%! Posto taj uslov zadovoljava samo hidrogen u PASTAMA ZA IZBELJIVINJE ZUBA (c=0.75) svi ostali izbeljivaci se tretiraju kao MEDICINSKI PREPARATI, te kao takvi ZAHTEVAJU PROFESIONALNU DIJAGNOZU ZA BOLEST ILI HENDIKEP! Zato je potrebna pazljiva selekcija izbeljivanja zuba, od strane stomatologa, i ogranicavanje samo na slucajeve koji su profesionalno opravdani! Neko je pomenuo ovde da je bitno sta trazi pacijent a da je stomatolog treba samo da odradi ono za sta je skolovan! Slazem se sa ovim ali samo u smislu da smo skolovani za ispravne procene i dijagnoze i da je potreba za beljenjem zuba samo zbog PERFEKTNOG OSMEHA ili MLADJEG IZGLEDA sa lekarskog aspekta neopravdana! Mora se voditi racuna da stomatolog obezbedi visoke eticke standarde i da nikako indikacija za ovu proceduru ne bude samo zahtev pacijenta! Ovaj oprez je neophodan zbog toga jer je zabrinutost zasnovana na nedostatku preciznih podataka, dobijenih na raznim ispitivanjima, vezanih za nezeljene efekte sredstava za beljenje zuba!
Najcesi prateci i nezeljeni efekti beljenja zuba su: 1 ) HIPERSENZITIVNOST (blagi bol) i 2 ) IRITACIJE SLUZOKOZE USNE DUPLJE! Hipersenzitivnost se najcesce javlja na pocetku procedure i prolaznog je karaktera! Traje od nekoliko trenutaka da najvise nekoliko dana! Javlja se u oko 2/3 slucajeva! Javlja se samo kod vitalnih zuba! Mogu se javiti i siptomi pekuceg nepca, grla ili stomaka!
UTICAJ NA GLEDJ I DENTIN: Hidrogen lako i brzo prolazi kroz gledj! Vecina studija pokazuje da je bez stetnih efekata na gledj! Ipak, nekoliko ispitivanja je pokazalo demineralizaciju povrsine gledji izbeljivacima! Zato neki autori smatraju da se pacijent treba upozoriti na ovaj efekat ali ne postoje dokazi o naknadnim tj. posledicama na duzi vremenski period! (slican efekat na povrsinu zuba imaju Coca-cola, Pepsi i drga gazirana ****. Ipak smatra se da pljuvacka i fluoridi mogu dekompenzovati ovaj efekat izbeljivaca)!
UTICAJ NA PULPU (ZIVAC): Nakon prolaska kroz gledj, hidrogen prolazi i kroz dentin i dolazi do pulpe! Uticaj na pulpu je direktno proporcionalan dozi i konc. izbeljivaca! Ipak, dolazi do malog uticaja na pulpu tj. javljaju se prolazna ostecenja! Razlog tome je postojanje enzima u pulpi (katalaze, peroksidaze) koje razlazu hidrogen i tako smanjuju njegovu koncentraciju! Manje zapaljenjske promene u pulpi se javljeju u njenim gornjim nivoima i uzrok su ostlivosti zuba za vreme i nakon beljenja!
UTICAJ NA PLPMBE I DRUGE NADOKNADE: Ne menjaju boju nadoknada izuzev nekih primera kompozitnih (belih) plombi koje postaju bledje ali te promene ljudsko oko ne primecuje! Nema efekte na sastav i teksturu keramike i zlata! Ipak, postoje male sanse za uticaj na bele plombe, cemente i amalgame: 1) Povrsina belih plombi moze biti nagrizena i meksa, 2) Neki cementi mogu postati rastvorljiviji, 3) Amalgami mogu reagovti sa izeljivacem i uzrokovati tackaste promene boje na povrsinama plombe!
Postoje i problemi koji se javljaju zato sto se nakon beljenja zuba postojece bele plombe ne uklapaju u dobijenu boju zuba! Tada se menjaju plombe u odgovarajucu dobijenu nijansu zuba!
Takodje je dokazan stetan uticaj na vratni deo korena zuba kod ibeljivanja zuba koji su leceni (tzv.unutrasnje beljenje). Moze doci do EKSTERNE RESORPCIJE u gornjem (vratnom) delu korena zuba!
Takodje se pominje POTENCIJALNO KANCEROGENO DEJSTVO!To se teorijski objasjava time sto hidrogen spada u grupu slobodnih radikala koji generalno imaju kancerogeni efekat! Ipak, rec je samo o potencijalnom efektu koji se poredi i sa kancerogenim efektom alkohola i pusenja!
STA TREBA RAZMOTRITI PRE BELJENJA ZUBA? Upoznati pacijenta da nije rec o kozmetickoj proceduri, dijagnostikovati uzroke prebojenosti zuba, mogucnosti promene boje, proveriti kompletno oralno stanje i upoznati pacijenta sa najboljim nacinom resavanja problema!
Generalno postji shvatanje da se beljenje zuba treba shvatiti ipak kao ALTERNATIVU DRUGIM POSTUPCIMA KAO STO SU FASETE I KRUNICE!

Volim da citam tvoje postove kolega.

Back