Evo meni se pojavio jedan grozan problem sa zubima:
Naime, na božić sam nezgodno zagrizao česnicu, imala je malo deblju koricu, zagrizao sam je i osetio bol u gornjoj vilici sa leve strane, na mestu šestice, da budem precizniji - osetio sam bol u zubu šestici i desnima sa unutrasnje strane zuba, dakle prema nepcu, a ne prema obrazu. U prvi mah sam pomislio da je reč o nekom mehaničkom nagnječenju desni, a tog dana je ionako bio praznik, pa zubari nisu radili, ali pošto sam i sledećeg dana osećao bol u zubu kad sastavim vilice, i na desnima prilikom žvakanja, otišao sam kod zubara u Dom zdravlja.
E, tu za mene počinju nejasnoće, pošto su me pregledala 4 zubara, a ja još uvek ne znam šta se desilo. Prvo me je primila Zubarka br. 1, koja je zubar opšte prakse, i poslala me je da snimim zub na rendgenu. To je taj zub koji zubari označavaju kao "26", gornja leva šestica, taj zub mi se i 2002. godine pokvario, tako što se kvario "iznutra", nisam tada nista ni osećao do jednog trenutka kada sam osetio oštar bol, i zubar mi je rekao da će morati da mi izvadi živac i zalije nekom smesom, da će od tada to biti mrtav zub i da me neće boleti, ali da može ostati u vilici i služiti funkciji još 10, 15, 20 godina. Dakle, taj zub je mrtav još od 2002. a meni je bilo malo čudno što me sada boli zub koji je mrtav već 5 godina. Zubarka br. 1 je pogledala rendgenski snimak i rekla: "Vama je prilikom lečenja zuba ispunjen samo jedan zubni kanal, a drugi nije (pošto kutnjaci valjda imaju više tih kanala!), ja ne mogu ništa sad da uradim, nego dođite sutra kod koleginice koja je specijalista za lečenje zuba, pa će ona pokušati da Vam izvadi to staro punjenje i da stavi novo, da pokušamo nekako da Vam spasemo zub, pošto imate baš lepe zube, i svi su u nizu!" (zaista, iako imam 30 godina još uvek imam sve zube, osim jednog umnjaka koji sam izvadio isto te 2002. godine, a dva mi još nisu ni izrasla!)
Odem ja sutradan kod Zubarke br. 2., specijaliste za lečenje zuba, i ispričam joj da me je Zubarka br. 1 uputila kod nje, ona pogleda snimak, pa moja usta, i zovne na konsultaciju Zubara br. 3, koji je paradontolog, pa mu kaže: "Zubarka br. 1 mu je POGREŠNO PREDOČILA da mu jedan kanal nije napunjen, a jeste, samo se izgleda ne vidi dobro zbog toga što se kanali na rendgenskom snimku poklapaju......hoćeš li ti da pogledaš?" I Zubar br. 3, paradontolog, pogleda i kaže: "Ma sigurno su kanali napunjeni, ali vidiš ovu plombu na šestici - tu se nalazi čep koji treba očistiti, a i ova plomba na petici labavo stoji.....vidi, ima i na sedmici mali kvar..." I onda me Zubarka br. 2 na licu mesta uputi kod Zubara br. 3, paradontologa, koji joj je dolazio na konsultaciju, predjem u ordinaciju kod njega, a sa njim je i Zubar br. 4, koji je mlad, mislim da je još na toj zubarskoj pripravničkoj obuci, jer ga je Zubar br. 3 stalno upućivao u nešto, obojica su me pogledali, i onda je Zubar br. 3 rekao Zubaru br. 4: "Kiretiraj sa obe strane!" To sam dobro zapamtio, jer me je to kiretiranje podsetilo na neko sečenje noževima, međutim mladi Zubar br. 4 je uzeo instrumente, i praktično mi izvadio i tu plombu sa mrtve šestice, i tu sa petice. Moram da napomenem da su mi se gornja leva petica i sestica najčešće kvarile, imao sam tu mnogo i nekih belih, i nekih amalgam plombi, a mladi Zubar 4 mi je to skinuo, i rekao: "Dođite sutra na kontrolu, a zakažite kod Zubarke br. 2 termin da Vam ponovo stavi plombe koje smo sad skinuli"
Kako sam izašao iz ordinacije, osetio sam da mi se na desnima ispod gornje leve petice, šestice i sedmice formirao na desnima mali jastučić ispunjen nekom tečnošću, pre toga su mi desni tu bile iste kao i na svakom drugom mestu u ustima, samo su bile bolne na dodir jezikom, prstom ili od žvakanja, a sada je počeo da se formira kao neki mali jastučić, balončić, moram da dodam da je napet, i da me takođe boli na dodir i pri žvakanju.
Sutradan sam otišao kod Zubara br. 3 na kontrolu, pogledao je i rekao mi da je sve u redu, ja sam ga upitao za taj jastučić, odnosno otok na desnima sa unutrašnje strane, ali mi je rekao da je to "normalna pojava, i da tkivo tako reaguje na ono to smo radili prethodnog dana".
Otišao sam kući, taj jastučić na desnima mi nije posebno smetao, mada mi je malo zadavao probleme prilikom žvakanja, i tako je bilo četvrtak i petak, a u subotu sam osetio kao da se malo uvećao, ali sam računao da će spasti, ili da ću u krajnjoj liniji pitati šta s njim Doktorku br. 2, koja mi je za utorak zakazala stavljanje plombi. Međutim, jutros sam se probudio pre 9, probudio me je jak bol u grlu sa leve strane, i u uvu, takođe sa leve strane (sa koje je i otok), imam utisak da se taj jastučić malo povećao i deluje mi nekako toplije, pa ga osećam, ranije je bio iste toplote kao i usta, pa nisam osećao njegovo prisustvo dok ne žvaćem, a sada ga osećam i kad ne žvaćem. Takođe, imam i određene bolove u vratu sa leve strane kad hoću da pomerim glavu skroz levo ili skroz desno, kao da su mi limfne žlezde malo natekle, a imam i blag osećaj temperature, merio sam je i bila je okruglo 37 stepeni C, dakle na samoj granici normalnog. Pošto je danas nedelja, i zubari opet ne rade, ja sam u kući pronašao antibiotik Cliacil za odrasle i počeo da ga pijem na 8 sati, a pio sam i Fervex protiv prehlade i ispirao sam usta čajem od kamilice, uplašio sam se da je to možda neki gnojni proces i da mi preti opasnost od sepse, jer čitao sam o jednom mladiću koji je umro upravo zato što je imao intervenciju oko zuba, pa mu se sve to zagnojilo i nije blagovremeno lečen. Iako imam zakazano stavljanje plombi za utorak popodne, odmah ću sutra da odem kod zubara, i to kod Zubara br. 3, paradontologa, jer mi se jastučić i pojavio upravo nakon što mi je njegov "pripravnik" vršio to "kiretiranje" i skidao plombe, ne smem da čekam utorak. Samo bih voleo da znam:
1) Postoji li neko objašnjenje zašto su desni počele da mi otiču tek nakon vađenja dotrajalih plombi? Zašto uopšte otiču? Jeste da su tim nesrećnim ugrizom korice desni doživele nagnječenje, ali onda je otok trebalo da se pojavi odmah, a ne posle 3 dana i nakon zubarske intervencije. Da li je to zaista "normalna pojava" kako kaže Zubar br. 3, i zašto sam onda na ivici da dobijem temperaturu?
2) Da li je zaista moguće da mi je na zubu "26" ispunjen samo jedan kanal, a da drugi nije, pa da se on naknadno pokvario, i to iznutra, u desnima, i da mi zbog toga one otiču? To bi se valjda videlo na rendgenskom snimku....Napominjem da mi otiče samo unutrašnji deo desni, prema nepcima, a ne i onaj spoljašnji, prema obrazu, tamo je sve uredu. I zbog čega tako kontradiktorne dijagnoze, ja ustvari uopšte ne znam odakle mi ovaj bolan otok, jer koliko su me zubari dosad obavestili, bile su na zubima "25" i "26" dotrajale plombe koje su uklonjene, od fatalnog ugriza je prošlo već 7 dana, dakle mora da je po sredi još nešto što mi nisu rekli, čim se sve gore osećam. :sad:
Izvinite što ja ovako detaljno i nadugačko opisujem, napisao sam svaki detalj koga sam mogao da se setim, ali zaista sam zabrinut jer još uvek nisam dobio uverljivo objašnjenje o čemu se radi, a 4 zubara su me pregledala.