prvi put sam na forumu krstarice, ali sam naisla na nesto sto je i mene mnogo interesovalo... i dalje me interesuje 
  nisam stomatolog, ali mogu da prenesem licno iskustvo.
naime, radi se o fiksnoj protezi.
imam 23 godine, i pre skoro godinu dana sam skinula fiksnu. nosila sam je dve godine i sada nosim mobilni aparatic. kod mene su rezultati fantasticni! imala sam otvoren zagrizaj (za koji mi kazu da se stomatolozima 'dize kosa na glavi'
) i vadila sam gornje cetvorke. problem sam imala sa gornjom vilicnom kosti koja je bila izbacena (znaci ne zubici nego kost), polozaj donje je bio na mestu sa savrsenim lukom, i zubicima poredjanim u nizu. sada deluje kao da nikada nisam imala problem. 
dobar deo osnovne skole i gimnazije sam nosila mobilne aparatice, i samo gornju i monoblok, ali nekog znacajnog pomaka nije bilo. ne bih mogla da kazem da nisam poslusan pacijent, vec da doktori koji su dohvatili moj slucaj nisu bili profesionalni (izvinjavam se, ali je tako). doktorka kod koje sam nosila fiksnu je profesionalac i jako mi je drago sto sam imala priliku da je sretnem. prva je trazila snimak i sprovodila silna racunanja da bi znali kakvo je stanje stvari. ugao izmedju gornje i donje vilice ... itd...
ja sam nosila metalne (sive) bravice, iako sam zelela estetku (keramicku), jer mi je objasnila da su metalne izdrzljivije...keramicke znaju cesce da pucaju, pa je proces stopiran dok dodjem kod nje na zamenu. sto je jos nezgodnije, jer sam u startu znala da cu nositi minimum godinu ipo. ni jednom se nisam pokajala, jer proteza, stvarno, nije toliko upadljiva.
napomenula sam da nisam neposlusan pacijent, sto se da videti i na sadasnjoj mobilnoj protezi. u prvo vreme nosila sam je kao manijak
 22 sata, ona dva preostala sam koristila da jedem 
 isla je svuda sa mnom, na fax, u grad (kafici...) 
 mislim da sam prva pacijentkinja (kod svoje doktorke) koja je trazila da mi vrati fiksnu protezu 
) 
o bolovima prilikom nosenja fiksnog aparata, ne mogu da govorim, jer apsolutno nista nisam osecala, cemu se doktorka cudila....psiholozi su mi objasnili da je to moguce i da je to zbog moje jake zelje... stavila sam je jer sam ja to zelela, a ne na nagovor drugih....
sto se tice higijene, ukoliko se redovno sprovodi (pranje posle svakog jela) ne bi trebalo da bude problema. za higijenu sam koristila obicnu cetkicu i one male spirale, a uvek sam u neseseru u tasni imala pastu za zube i cetkicu.
e sad, na komentare okoline ne treba se obazirati...tipa 'nemoj da stavljas ruzno ti je to', 'zamisli da to nosis sledecih godinu dana, pa kako ces u grad?!"...itd. na svakakve komentare sam i ja naisla, pa cak i na odbijanje mladica, jer ja nosim fiksnu?!!...
mada, imam druga (sa kojim se druzim jos od pre 'fiksne ere') i koji me je video prvi dan kada sam stavila....nakon dve godine (taman pred skidanje), usred razgovora naglo se okrenuo ka meni i pitao me 'kada si ti stavila fiksnu? sto nista ne kazes?!' heheh sta da mu kazem...pa stavila sam je pre dve godine
  a ni sestra od tetke nije odmah primetila nego tek posle dva meseca kada sam ja spomenula....ne znam samo gde je gledala 
) 
sve u svemu, sami treba da odlucite hocete li staviti fiksnu, a ne da to uradi okolina umesto vas. i ako odlucite, da se ni ujednom trenutku ne pokolebate, mozda ce doci momenat kada ce vam biti muka od svega. verujte, kada je skinete i vidite rezultat, shvaticete da su te godine (jedna, dve...) bile vredne! ako ona moze da pomogne, makar i malo, a imate materijalne mogucnosti, steta je sebi ne priustiti zadovoljstvo i ponos kada prodje nosenje

ona se mozda nosi godinu, dve...ali rezultati su zauvek!
raspisala sam se bas
 odoh sad da se jos jednom nasmejem pred ogledalom 
)
zelim vam sve najbolje.
pozdrav

nisam stomatolog, ali mogu da prenesem licno iskustvo.naime, radi se o fiksnoj protezi.
imam 23 godine, i pre skoro godinu dana sam skinula fiksnu. nosila sam je dve godine i sada nosim mobilni aparatic. kod mene su rezultati fantasticni! imala sam otvoren zagrizaj (za koji mi kazu da se stomatolozima 'dize kosa na glavi'
dobar deo osnovne skole i gimnazije sam nosila mobilne aparatice, i samo gornju i monoblok, ali nekog znacajnog pomaka nije bilo. ne bih mogla da kazem da nisam poslusan pacijent, vec da doktori koji su dohvatili moj slucaj nisu bili profesionalni (izvinjavam se, ali je tako). doktorka kod koje sam nosila fiksnu je profesionalac i jako mi je drago sto sam imala priliku da je sretnem. prva je trazila snimak i sprovodila silna racunanja da bi znali kakvo je stanje stvari. ugao izmedju gornje i donje vilice ... itd...
ja sam nosila metalne (sive) bravice, iako sam zelela estetku (keramicku), jer mi je objasnila da su metalne izdrzljivije...keramicke znaju cesce da pucaju, pa je proces stopiran dok dodjem kod nje na zamenu. sto je jos nezgodnije, jer sam u startu znala da cu nositi minimum godinu ipo. ni jednom se nisam pokajala, jer proteza, stvarno, nije toliko upadljiva.
napomenula sam da nisam neposlusan pacijent, sto se da videti i na sadasnjoj mobilnoj protezi. u prvo vreme nosila sam je kao manijak
 22 sata, ona dva preostala sam koristila da jedem 
 isla je svuda sa mnom, na fax, u grad (kafici...) 
 mislim da sam prva pacijentkinja (kod svoje doktorke) koja je trazila da mi vrati fiksnu protezu 
) o bolovima prilikom nosenja fiksnog aparata, ne mogu da govorim, jer apsolutno nista nisam osecala, cemu se doktorka cudila....psiholozi su mi objasnili da je to moguce i da je to zbog moje jake zelje... stavila sam je jer sam ja to zelela, a ne na nagovor drugih....
sto se tice higijene, ukoliko se redovno sprovodi (pranje posle svakog jela) ne bi trebalo da bude problema. za higijenu sam koristila obicnu cetkicu i one male spirale, a uvek sam u neseseru u tasni imala pastu za zube i cetkicu.
e sad, na komentare okoline ne treba se obazirati...tipa 'nemoj da stavljas ruzno ti je to', 'zamisli da to nosis sledecih godinu dana, pa kako ces u grad?!"...itd. na svakakve komentare sam i ja naisla, pa cak i na odbijanje mladica, jer ja nosim fiksnu?!!...
mada, imam druga (sa kojim se druzim jos od pre 'fiksne ere') i koji me je video prvi dan kada sam stavila....nakon dve godine (taman pred skidanje), usred razgovora naglo se okrenuo ka meni i pitao me 'kada si ti stavila fiksnu? sto nista ne kazes?!' heheh sta da mu kazem...pa stavila sam je pre dve godine
) sve u svemu, sami treba da odlucite hocete li staviti fiksnu, a ne da to uradi okolina umesto vas. i ako odlucite, da se ni ujednom trenutku ne pokolebate, mozda ce doci momenat kada ce vam biti muka od svega. verujte, kada je skinete i vidite rezultat, shvaticete da su te godine (jedna, dve...) bile vredne! ako ona moze da pomogne, makar i malo, a imate materijalne mogucnosti, steta je sebi ne priustiti zadovoljstvo i ponos kada prodje nosenje
 ona se mozda nosi godinu, dve...ali rezultati su zauvek!
raspisala sam se bas
 odoh sad da se jos jednom nasmejem pred ogledalom 
)zelim vam sve najbolje.
pozdrav

:-D