ZUBAR!

• Začetnik teme Začetnik teme malika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Lek na vatici je difurid i on umiruje zivac tj. smanjuje bol on ga ne umrtvljuje. Kada se vatica ukloni ili kada lek ispari bol ce se ponovo vratiti. Moze naravno i da se stalno menja difurid na par dana i da se zub tako odrzava dok ne ispadne. Ali po meni najbolje je staviti caustiner ili neki drugi otrov , umrtviti zivac i uraditi amputaciju. Kada se lek za umrtvljenje zivca postavi on mora da se zalije cementom dakle ne sme da ispadne. Nakon postavljanja otrova javice se vrlo verovatno bolovi koji ce trjati par sati i oni su posledica dejstva otrova na zivac nakon toga zub treba da se smiri. Bol moze da se smiri nekim analgetikom. Ali i bolje je da par sati boli ako treba da se problem resi nego da stalno mislite kada ce lek na vatici da ispadne ili da ispari i kada ce dete da nagazi na zub pa da ga bolovi stalno iznenedjuju.

Nesto mi nije jasno . Sad mi prica jedna cura koja je zavrsila srednju stomatolosku u vezi sa zubnim intervencijama u drzavnoj zdravstvenoj ustanovi . Rekla mi je da ako uzmem uput i sa njim odem kod zubara da je onda jeftinije ? :confused: Kako to ? Jel to istina ili jok ? I ako jeste, gde bih ja kao student sada trebalo da vadim taj uput . Inace upisao sam faks u Bg-u znaci student sam pri beogradskom univerzitetu a zivim jos uvek u Nisu :confused: Gde da uzmem upet onda ? :think:

Moze neka pomoc jer stalno,ali stalno tek sto izlecim upalu desni donje vilice,posle nedelju dana se vrati. Ne koristim konac,ali me ovo vise izludjuje. Rezim higijene je stalan i tako radim godinama,a ovo je pocelo ovog leta ovako ucestalo da se desava. Isao sam kod vise zubara i svaki je dao razlicito misljenje. Jedan nadji sto meksu cetkicu i trljaj i onda mi je nesto napricao o operacijama da sam doziveo traumu da ne mogu da spavam dva dana,a dok mi je drugi dvoje reklo uzmi najtvrdju cetkicu i samo rokaj nek krvari na sve strane i nema da se brines. Koristio sam paradontax pastu i onu tamno plavu-zelenu tecnost za ispiranje usta i posle nedelju dana mi se uvek vrati. Zubi mi jesu malo zuti,ali takvi su od kako znam za sebe. Nisam pusac i svi su mi zdravi.

Trebao bi da vidim ortopan snimak pa ako ga imate i ako mozete nekako da ga okacite bilo bi dobro.
Ono sto mozete trenutno da uradite to je da pocnete da koristite konaci i naucite kako se pravilno peru zubi. Trebali bi ste da odete kod stomatologa da vam ultrazvukom ocisti zube i prostore izmedju zuba. Cetkica treba da je meka, nikako tvrda i nikako da se pere ludacki snazno jer ce to napraviti jos vise stete u smislu recesije gingive. Jako je bitno da zube perete pravilno , ako ih perete onako kako ne treba onda ih bolje ne perite jer nepravilnim pranjem tek pravite stetu. Na internetu mozete da pronadjete kako se pravilno preru zubi.

A uuuuuu sinko ne valja ti to ni malo. Tako ces dovesti do brzeg povlcenja desni, tj recesije gingive pa ce ti se ogoliti vratovi, pa ce krenuti da te boli na hladno. Idi kod stomatologa da ti ocisti zube i medju prostore , posebno one delove voji su tebi nedostupni. Ti posle samo treba da peres 3 puta dnevno i da koristis konac uvece i bices miran 99%. Naravno redovne kontrole i redovno skidanje kamenca na 6 meseci se podrazumeva. Ne treba nista raditi krvnicki. Meka cetkica, koncan , 3 X dnevno , pravilno pranje, neko sredstvo za ispiranje sa antiplak dejstvom i na 6 meseci redovne kontrole kod stomatologa.

Ako imas postavi ili mi posalji ortopan.

Nemam,tj nemam sa cime da ga postavim.Los mi telefon. Radio sam pre mozda dva meseca snimak cele vilice i pokazao sam 2-3 zubara,rekli su da je ok. Naravno reakcije su bile razlicite. Drzavni mi je rekao joj samo sto nisi umro i dao mi 3 preparata koji su skupi ko djavo. Tetka koja radi u drzavnom mi je rekla,ma ok je to,privatni zubar i hirurg je rekao ma zubi su ti ekstra i samo rgaj da izadje taj gnoj. :eek:
Naravno osim toga sto imam 3 8ce koje moram da operisem. Ima jedan deo svih zuba tj mm izmedju mesa i zuba koji me belji,kontam da se povlace.
E sa ovim delom boli na hladno si me prestravio. Popravljao sam dva zuba skoro i sada me bole na hladno. :sad2:
Ako stvarno peres 3 puta na dan zube i jos ispiras i spremas konac,ti si za mene bog. Vecina ljudi pere ili jednom ili dvaput,ali ne peru onako kako sam video na netu. Onako kruzno pod uglom od 45 stepeni ne znam,zajebano mi je. Probacu,ali mi je tesko. Ovo za ciscenje od plaka cu da te poslusam i skinucu i kamenac.
Mozes li onako odokativno da mi kazes koliko to kosta?

Poslednja izmena:
Kamenac ne bi trebao da kosta vise od 2500 dinara , zajedno sa skidanjem naslaga tj. poliranjem zuba i to u nekoj najskupljoj ordinaciji.

Vecina ljudi u Srbiji pere zube kako pere.......ali to prosto nije dobro.

Poslusaj me i videces rezultate.

Sto se tice ortopana. Nazovi tamo gde si radio ortopan oni bi trebali da ga imaju u digitalnoj formi sacuvanog u kompijuteru i trazi da ti ga posalju na e-mail.

Zelim da ti se pre svega zahvalim na dobrim,brzim i preciznim odgovorima. Radio sam to u (ne znam kako vi to zovete sada) u domu zdravlja,ali za zube :mrgreen:. Znaci drzavna ustanova. Garant bi mi slepci nesto naplatili ili bi mi smislili neki razlog da ne daju.

Vadio sam u ponedeljak sesticu kao sto sam i obecao . To je bila sestica gornja desno kojoj je samo koren ostao i plasio sam se da ce svakog momenta da bukne i rekao sebi bolje da ga izvadim dok nemam problem . To sam i uradio . Na smrt preplasen otisao sam kod zubara . Posao je trajao svega dva minuta vadjenja, ako je i toliko bilo . Izvadio mi je prvo dva korena odjednom a treci je naknadno . Naime, posto sam vec vadio zub pre, uvek su mi stomatolozi davali savete kako treba da pijem neki antibiotik i lek protiv bolova . Pre izlaska iz ordinacije upitao sam ga sta da pijem od antibiotika , on mi rekao nista :eek: A protiv bolova ? "Nista, nece da te boli" rece on meni . I bio je covek upravu . Nije me bolelo, osim klasicnog bola od natecenih desni, rana kao rana uopste . Spavao sam mirno i nisam uzimao lekove protiv bolova . Medjutim primetio sam jos juce da je na delu desni koji se nalazi na prelazu izmedju desni zuba koji sam vadio i obraza dok se smejem osecam neku neprijatnost , neku tvrdocu . Pogledam u ogledalo i vidim mali "mehur" , "naraslinu" ili sta vec . Zanima me sta je to . Ovaj mehurcic je malen, a imam utisak kad se smejem kao da je ogroman :lol: Ovako me ne boli, osim na dodir i cini mi se , po nekom mom iskustvu da je to kao ona "gnojna kesa" koja se javi kad otekne npr koren zuba :think: Da li je to normalan sled posle vadjenja zuba i je li to opasno ? Jl treba da pocnem da pijem antibiotik neki ? Jel da busim sam ovo (ovo poslednje mi deluje najprimamljivije :rumenko:) :mrgreen: Dodao bih jos jednu napomenu . Ova "kvrzica" se ne nalazi tacno vertikalno simetricno u odnosu na ranu zuba, nego je malo pomerena ka sedmici ali se i dalje nalazi u oblasti gde je nekada bio zub . I da, nalazi se duboko po horizontali . Kao sto rekoh, kao kada koren zagnoji, tacno tu negde se stvorila kvrzica :think:

To moze da bude i fibrinska naslaga koja se normalno stvara kod zarastanja rana a da si je ti pomesao sa gnojem. Sve jednom idi kod stomatologa da pogleda ja ne mogu ovako preko interneta da ti kazem sta je tacno u pitanju.

Ako je ostalo malo parcence zuba treba otici kod stomatologa. Da li ce se vaditi ili ne zavisi od mnogo faktora.

nemam pojma gde da postavim pitanje, pa cu ovde, verovatno ima neki stomatolog ili zubni tehnicar da mi da savet... ovako...idem u medicinsku skolu, smer zubni tehnicar...druga sam godina...i poceli smo da izlivamo vilice od gipsa gde pola zuba ima, a pola mi treba sa voskom da nadomestimo...i ja hocu to kuci da vezbam...probala sam da nozic zagrejem preko svece, ali vosak je tamniji, nego kad ga zagrejem u skoli...pa me zanima cime to da radim? mislim da u skoli koristimo butan...ako sam dobro upamtila...probala sam i samo sa upaljacem, ali je opet tamnije... je l imate neki predlog?

dobro, hoce li se smilovati neko da mi odgovori?
Нисам зуботехничар, нити стоматолог, али ајд овако:
У мању, плику флашицу, рецимо од туша, наравно добро опрану, наспи чисти алкохол 96% или више, у флашицу стави шнир од патике или ципеле, али обавезно памучни, никако нека синтетика.
Тај шнир је фитиљ, припали га и пламен од алкохола биће плавичаст и неће гаравити скалпел или ножић, а знатно је топлији од пламена свеће.
А можеш мало и да загрејеш восак, сасвим благо и равномерно, на температуру људског тела,рецимо.
Кад завршиш вежбу покри поклопцем флашицу од туша да алкохол не изветри, а и да не кандише по соби!
:bye:

Treba da kuois onu tehnicarku lampicu , verovatno ima da se kupi na stomatoloskom fakultetu. I nju treba da koristis. Izbegavaj da improvizujes i da sama pravis lampice jer to zna da bude opasno. Ne bi trebala da kosta previse.

pa ne mogu da idem do Bga zbog lampice...to sa alkoholom mi deluje zajebano, jos da se zapalim...nego..rekli su mi da ima da se kupi mala boca butana sa sve plamenikom, ljudi greju kafe na tome, kosta 200-300dinara...sta mislite o tome?

Imas valjda tu odakle si nekoga ko se bavi stomatoloskom opremom i materijalima ako nemaju sigurno mogu da ti nabave tehnicarsku lampicu koja se puni spiritusom za domacinstvo. To ti je najbolje. Ne znam to za vutan za kafu, pitanje je koliko bi ti trajala jedna bocica a i nikad nisam video da neko radi sa tim.

nadam se da ce neko odgovoriti :) , e ovako imam los zagrizaj vilice , tj ne dodiruje se cela gornja vilica sa donjom ... i zbog tog naizgled sitnog problema meni je propala zivotna sansa za nesto o cemu sanjam ... pa bih pitao jel postoji mogucnost da se to popravi metalnom protezom ili kako vec ... imam nesto vise od 7 meseci da to ispravim ..
unapred hvala , POZDRAV

nadam se da ce neko odgovoriti :) , e ovako imam los zagrizaj vilice , tj ne dodiruje se cela gornja vilica sa donjom ... i zbog tog naizgled sitnog problema meni je propala zivotna sansa za nesto o cemu sanjam ... pa bih pitao jel postoji mogucnost da se to popravi metalnom protezom ili kako vec ... imam nesto vise od 7 meseci da to ispravim ..
unapred hvala , POZDRAV

Ima sanse da se popravi, potrebno je da vam pogleda ortodont.

E ljudi ja imam 15 godina i imam umnjake (postoje,vide se na ortopan snimku) ali jos nizu "izbili".Oni mi guraju ove ostale zube i tako mi se ostali zubi krive.Najvjerovatnije cu da stavljam fixnu protezu,stomatolog mi je rekao da cu najvjerovatnije morati da hiruskim putem izvadim te umnjake.Zanima me da li je taj zahvat bolan,jer se bojim toga? :)...jos u pon. imam da vadim zivac iz donje jedinice,uhhh ubicu se :)

Evo i ja da priupitam.

Zub koji je bio "dobro" pokvaren i koji mi je plomburan krajem prosle godine je od veceras poceo da me "kljuca". Dakle javi se neki tup bol, kao da je plomba okrunjena, i bol se pojavi pri vrhu zuba, "kljucne" bukvalno u delicu sekunde i onda prodje, pa posle odredjenog vremena opet "kljucne" pa prestane itd........Moguce je i da sam malo "potkacio" plombu, jer sam, prilikom jela, osetio kao da se nesto malo tvrdo otkrunilo.

Planiram da zakazem kod stomatologa, posebno ako se ovako nastavi, ali sta vi mislite da li je to u pitanju ili nesto drugo?

E ljudi ja imam 15 godina i imam umnjake (postoje,vide se na ortopan snimku) ali jos nizu "izbili".Oni mi guraju ove ostale zube i tako mi se ostali zubi krive.Najvjerovatnije cu da stavljam fixnu protezu,stomatolog mi je rekao da cu najvjerovatnije morati da hiruskim putem izvadim te umnjake.Zanima me da li je taj zahvat bolan,jer se bojim toga? :)...jos u pon. imam da vadim zivac iz donje jedinice,uhhh ubicu se :)
Види могуће је да је и тако како ти је речено, али хиљаде генерација се развило у најбољем реду без интервенције те врсте која ти се предлаже, а сасвим је логично да сваки зуб приликом израстања малко потисне остале, само што је прилично ретко да то буде тако како комерцијални интереси налажу.
Не жури, не веруј превише стоматолозима и ако баш хоћеш интербенцију(?!?) консултуј се са више њих.

Vadjene umnjaka nije bolna intervencija , radi se u lokalnoj anesteziji, osetices da se nesto radi.

Molim MODERATORE da poznavalac popije barem jednu opomenu. Prijatelju siris dezinformacije i lupetas gluposti. Ljudska vilica je nekada bila sira i imala je u jednom periodu i 36 zuba, da bi se evolucijom suzila i imala 32 zuba, jos se suzava evolucijski i danas se radjaju sve vise i vise deca koja nemaju umnjake i takva deca imaju 28 zuba. Problem u tome kada se preklope zubi je sto ti prostori ne mogu adekvatno da se ciste a iza toga nastaju sve ostale posledice, dolazi do zapadanja hrane, njenog turuljenja sto dovodi do daljih problema. Postoi los zagrizaj sto opet dovodi do svojih problema.

Prestani da paranoises majke ti vise, i te price oce da vam uzmu samo pare bla bla bla. Ja da sam se ponasao kako ti kazes i da sam smisljao bespotrebne intervencije za pacijente samo da bi im uzeo pare, verovatno ne bi sada sa tobom chatovao na krsti nego mi gledao gde cu u inostranstvo na novu godinu.

Back