vogue blue
Početnik
- Poruka
- 12
Dragi moj kolega, jako cenim Vase strucno misljenje ali vidim da niste savladali osnovnu stomatolosku terminologiju pa malo prelistajte udzbenike pre nego sto nesto napisete. Za pocetak, kaze se IMEDIJATNO i oznacava svaku nadoknadu koja se postavlja u usta pacijenta odmah nakon vadjenja zuba. Tacno je da implantat moze da se ugradi odmah, u ekstrakcionu ranu, ali to nema nikakve veze sa stavljanjem gore navedenog u funkciju zvakanja. Naravno, Vi to mozete da uradite ali je to pogresno, a prognoza losa.
Sto se tice ugradnje bez secenja gingive, mislim da niste bas najbolje shvatili postupak ugradnje pomocu vodjica koje se izradjuju na osnovu kompjuterske analize vilica. U svakom slucaju, da biste stigli do kosti MORATE da prodjete kroz gingivu, a da li ce postojati rez ili ce se samo skinuti poklopac dijametra implantata, to zavisi od tehnike kojom cete raditi (klasicna ili pomocu kompjuterski odredjenih vodjica).
Draga Koleginice,
Molim Vas da se vratite i pazljivo procitate tekst koji sam napisao. Nigde nisam napisao da implanti koji se ugradjuju direktno u ranu posle ekstrakcije zuba, mogu da se imedijantno opterete (u ovom slucaju imedijantno oznacava opterecenje implanta po njegovom ugradjivanju bez cekanja). Ja sam naveo razne vrste ugradnje i opterecenja ali nisam ulazio u njihovu kombinatoriku. Naravno da ne bi nikad bio lud da opteretim implant koji sam ugradio u ranu tek ekstrakovanog zuba.
Sto se secenja i ne secenja gingive tice, kod nekih implanata se samo postavi vodjica i bukvalno busi kroz gingivu bez pravljenja rezova i postavljanja konca. Poslacu Vam snimak cim ga nadjem, da bi ste shvatili o cemu pricam.
Sto se mog znanja tice, mozda jesam student, ili imam dovoljno iskustva i prakse u vidu gledanja (11 godina) , sto ce reci i znanja da Vam ovde stanem na crtu i sto se prognoze i sto se dijagnoze tice.
Pozdrav
Postovani kolega, mozda biste Vi trebali ponovo da procitate sta ste napisali. Vi mozda nesto i znate ali to do sada niste pokazali. Najgore znanje je neznanje. Nemam nameru da Vam "izlazim na crtu" vec da ukazem ljudima na to da niste bas kompetentni. Takodje ste i nepismeni ali ne mogu da Vas ucim i gramatici srpskog jezika. To ste trebali da savladate u osnovnoj skoli.
A sto se tice Vaseg iskustva u gledanju, znate kako se kaze: od gledanja nema selameta!