ZUBAR!

• Začetnik teme Začetnik teme malika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Kad se ugradjuju srafcici ili implatanti potrebno je da prodje 2-3 meseca da bi se videlo da li organizam prihvata strano telo ili ne. Ukoliko je sve u redu na postojece srafcice se zasrafe zubi i to je to. Ali treba izdrzati toliko bez zuba a ko se plasi treba podneti i operaciju. Otvaraju se gingive i srafovi se ugradjuju u kost i onda se to lepo zasije i to je to. brrrr:sad2: :sad2: :dash: Aha a da ne pricam o tome sto se za vreme dok se nemaju zubi jedu "decje papanjice",tj pasirana hrana jer ste totalno bez zuba !

Kad se ugradjuju srafcici ili implatanti potrebno je da prodje 2-3 meseca da bi se videlo da li organizam prihvata strano telo ili ne. Ukoliko je sve u redu na postojece srafcice se zasrafe zubi i to je to. Ali treba izdrzati toliko bez zuba a ko se plasi treba podneti i operaciju. Otvaraju se gingive i srafovi se ugradjuju u kost i onda se to lepo zasije i to je to. brrrr:sad2: :sad2: :dash: Aha a da ne pricam o tome sto se za vreme dok se nemaju zubi jedu "decje papanjice",tj pasirana hrana jer ste totalno bez zuba !

Period od najmanje 3 meseca mora da prodje ne da bi se videlo da li organizam prihvata "strano telo", vec da bi se kost oko implantata konsolidovala i tako bila spremna da podnese sile koje ce delovati na zub, a time i na kost, u funkciji zvakanja. Odbacivanja nema. Moze samo da dodje do infekcije koja najcesce nastaje kao posledica lose higijene nakon ugradnje implantata ili ugradnje u kost u kojoj vec postoji infekcija{sa nekog od susednih zuba}. Takodje je netacno da pacijent mora da ide bez zuba. Postoji vise nacina da se napravi privremena nadoknada. A sto se tice same operacije, trauma na tkivu nije nista veca od one u toku rutinskog vadjenja zuba.
Zvezdana prashino, nemoj da plasis ljude jer ocigledno ne poznajes materiju! Ko ima potrebu za imlantatima i naravno para, SAMO NAPRED!

I moji zubi su prirodni i lepi ali sam postavila pitanje da bih videla i tudje razmisljanje. :ok: Ne mora ovakva pitanja postavljati samo onaj ko ima vestacke zube:rotf: A sto se tice preznojavanja to je individualno,neko se preznojava neko ne. Pozz:bye:

U svakom slučaju, da bi stavila veštačke, moraš prvo povaditi prirodne - osim ako nećeš da imaš po dva reda zuba gore, i dva dole!:hahaha:

Osecam potrebu da dam svoje strucno misljenje na temu o implantima.

Prvo neko je gore pitao da li se muciti sa lecenjima sopstvenih zuba ili ugraditi implant, opste prihvaceno misljenje je da nista ne moze da zameni sopstvene zube. Na dalje misljenje ljudi da implanti resevaju probleme u pogledu higijene su apsolutno pogresna , implanti zahtevaju jako dobru higijenu. Za samu ugradnju moraju da se ispune mnogi preduslovi a naj vaznija dva su da ima dovoljno kosti (kost moze da se doda hiruski) i da je osoba ne pusac, pusaci neka zaborave na to da ce im implanti opstati u ustima na neki duzi rok. Sto se opterecenja implanta tice, nekad ne mora da se ceka 3 do 6 meseci mogu da se opterete i imadijantno (direktno), pa cak neki mogu da se postave direktno u ranu po vadjenju zuba. Za neke implante cak ne mora da se sece gingiva.

Za implante jedno veliko DA sa moje strane ali samo kada se mora , tj. kada postoji realna potreba za njima, i naravno kada su ispunjeni uslovi. Implant ne moze da zameni prirodan zub tj. nije dobar kao prirodan zub.

O akcijama tipa vadjenje zdravih zuba da bi se ugradili implanti sa zubima koji se doticnom pacijantu svidjaju necu ni da pricam, samo cu da kazem da je to suludo i da svaki stomatolog koji pristane da radi tako nesto treba da izgubi licencu za rad.

eh, da pitam - da li ovi nasi zubi, ako su zdravi, mogu da izdrze do kraja zivota ili je obavezno da ih pogubimo sve vremenom?
vidim toliko reklama za proteze i cuda pa se pitam je li normalno da je toliki broj ljudi toliko zapustio zube da ih je izgubio ili je to nesto prirodno.....

eh, da pitam - da li ovi nasi zubi, ako su zdravi, mogu da izdrze do kraja zivota ili je obavezno da ih pogubimo sve vremenom?
vidim toliko reklama za proteze i cuda pa se pitam je li normalno da je toliki broj ljudi toliko zapustio zube da ih je izgubio ili je to nesto prirodno.....

Loše se hranimo (neću sada o zdravoj hrani), ali sve manje žvaćemo nešto tvrđu hranu - sva hrana je nekao previše prerađena, i tu nema napora za zube i desni, satav namirnica nam ne ide na ruku što se kalcijuma i njegovog zadržavanja u organizmu tiče, itd, itd...
Ima ljudi koji umiru u normalnoj, da kažemo uobičajenij starosti - sa svim zubima u vilici, ili im, eventualno, nedostaje jedan ili dva zuba - ali, oni su se drugačije hranili u detinjstvu - poslednjih 50 godina, potrošnja šećera u ljudskoj ishrani je porasla (neka me ispravi neko ko ima prave podatke, zaboravila sam tačnu cifru) nekoliko desetina puta u odnosu na bilo koji raniji period; a čitala sam negde...dok mi je dete bilo malo...da zube ne "kvari" samo šećer koji dolazi u usta, i da je higijena usta i zuba, naravno, delotvorna, ali ne i svemoguća, jer se kalcijum kod preterane upotrebe šećera, gubi iz organizma i putem urina.
(valjda je to tačno - bolje će znati neko iz medicinske struke, ja prenosim informacije koje sam sakupila tokom godina :) )
Dobro, ima, naravno i genetike...

da li ona najneprimetnija fixna proteza ima isti ucinak kao i ona klasicna?treba uskoro da stavim fiksni aparat,ali bi mi najvise odgovarao neki koji nije toliko upadljiv i ne stvara smetnje pri govoru,zbog posla....i koliko se krecu cene ovakvih aparata (ne misli na klasicne vec ove,manje primetne)?
hvala unapred

fixna proteza - aparat za sastavljanje rastavljanje/ ispravljanje zuba, ne stvara smetnje pri govoru tj. izgovoru. Ja je nosim drugu godinu a radim kao usmeni prevodilac. Ona ima mnogo veci ucinak od proteze koja se stavlja i skida a koju smo nosili kao klinci.
Ja nosim onu metalnu sa zicama mada mi je receno da moze da se nabavi u boji zuba (porcelanska sta li, Aca ce znati) i providna kao da moze da se zalepi sa unutrasnje strane tako da se uopste ne vidi ali da to zavisi od zagrizaja - kod mene nije moglo, mada pretpostavljam da ako se zalepisa unutrasnje strane moze da pravi problem pri artikulaciji jer postoje glasovi prilikom cijeg izgovora dodirujemo zube

Poslednja izmena:
Naravno da do kraja zivota mogu da se zadrze zdravi zubi, ako se o njima vodi racuna, higijena i redovne kontrole na 6 meseci sa ciscenjem mekih i cvrstih naslaga. O odrzavanju higijene zuba sam vec pisao negde na ovoj temi i ne bi da se ponavljam.

Za porcelanske bravice i bravice koje se lepe iznutra sam cuo, ali nisu pristupacne za nase finansijske uslove.

Fiksna proteza se postavlja tak sto se bravice lepe specijalnim lepkom za zube a onda se provlaci zica koja se menja tokom terapije , kaze razne gumice, federi itd itd itd.

Osecam potrebu da dam svoje strucno misljenje na temu o implantima.

Prvo neko je gore pitao da li se muciti sa lecenjima sopstvenih zuba ili ugraditi implant, opste prihvaceno misljenje je da nista ne moze da zameni sopstvene zube. Na dalje misljenje ljudi da implanti resevaju probleme u pogledu higijene su apsolutno pogresna , implanti zahtevaju jako dobru higijenu. Za samu ugradnju moraju da se ispune mnogi preduslovi a naj vaznija dva su da ima dovoljno kosti (kost moze da se doda hiruski) i da je osoba ne pusac, pusaci neka zaborave na to da ce im implanti opstati u ustima na neki duzi rok. Sto se opterecenja implanta tice, nekad ne mora da se ceka 3 do 6 meseci mogu da se opterete i imadijantno (direktno), pa cak neki mogu da se postave direktno u ranu po vadjenju zuba. Za neke implante cak ne mora da se sece gingiva.

Za implante jedno veliko DA sa moje strane ali samo kada se mora , tj. kada postoji realna potreba za njima, i naravno kada su ispunjeni uslovi. Implant ne moze da zameni prirodan zub tj. nije dobar kao prirodan zub.

O akcijama tipa vadjenje zdravih zuba da bi se ugradili implanti sa zubima koji se doticnom pacijantu svidjaju necu ni da pricam, samo cu da kazem da je to suludo i da svaki stomatolog koji pristane da radi tako nesto treba da izgubi licencu za rad.

Dragi moj kolega, jako cenim Vase strucno misljenje ali vidim da niste savladali osnovnu stomatolosku terminologiju pa malo prelistajte udzbenike pre nego sto nesto napisete. Za pocetak, kaze se IMEDIJATNO i oznacava svaku nadoknadu koja se postavlja u usta pacijenta odmah nakon vadjenja zuba. Tacno je da implantat moze da se ugradi odmah, u ekstrakcionu ranu, ali to nema nikakve veze sa stavljanjem gore navedenog u funkciju zvakanja. Naravno, Vi to mozete da uradite ali je to pogresno, a prognoza losa.
Sto se tice ugradnje bez secenja gingive, mislim da niste bas najbolje shvatili postupak ugradnje pomocu vodjica koje se izradjuju na osnovu kompjuterske analize vilica. U svakom slucaju, da biste stigli do kosti MORATE da prodjete kroz gingivu, a da li ce postojati rez ili ce se samo skinuti poklopac dijametra implantata, to zavisi od tehnike kojom cete raditi (klasicna ili pomocu kompjuterski odredjenih vodjica).

Dragi moj kolega, jako cenim Vase strucno misljenje ali vidim da niste savladali osnovnu stomatolosku terminologiju pa malo prelistajte udzbenike pre nego sto nesto napisete. Za pocetak, kaze se IMEDIJATNO i oznacava svaku nadoknadu koja se postavlja u usta pacijenta odmah nakon vadjenja zuba. Tacno je da implantat moze da se ugradi odmah, u ekstrakcionu ranu, ali to nema nikakve veze sa stavljanjem gore navedenog u funkciju zvakanja. Naravno, Vi to mozete da uradite ali je to pogresno, a prognoza losa.
Sto se tice ugradnje bez secenja gingive, mislim da niste bas najbolje shvatili postupak ugradnje pomocu vodjica koje se izradjuju na osnovu kompjuterske analize vilica. U svakom slucaju, da biste stigli do kosti MORATE da prodjete kroz gingivu, a da li ce postojati rez ili ce se samo skinuti poklopac dijametra implantata, to zavisi od tehnike kojom cete raditi (klasicna ili pomocu kompjuterski odredjenih vodjica).

Draga Koleginice,

Molim Vas da se vratite i pazljivo procitate tekst koji sam napisao. Nigde nisam napisao da implanti koji se ugradjuju direktno u ranu posle ekstrakcije zuba, mogu da se imedijantno opterete (u ovom slucaju imedijantno oznacava opterecenje implanta po njegovom ugradjivanju bez cekanja). Ja sam naveo razne vrste ugradnje i opterecenja ali nisam ulazio u njihovu kombinatoriku. Naravno da ne bi nikad bio lud da opteretim implant koji sam ugradio u ranu tek ekstrakovanog zuba.

Sto se secenja i ne secenja gingive tice, kod nekih implanata se samo postavi vodjica i bukvalno busi kroz gingivu bez pravljenja rezova i postavljanja konca. Poslacu Vam snimak cim ga nadjem, da bi ste shvatili o cemu pricam.

Sto se mog znanja tice, mozda jesam student, ili imam dovoljno iskustva i prakse u vidu gledanja (11 godina) , sto ce reci i znanja da Vam ovde stanem na crtu i sto se prognoze i sto se dijagnoze tice.

Pozdrav

Poslednja izmena:
Aco,
Po kom osnovu ti ovde daješ ljudima savete, kad ni ne studiraš stomatologiju? Doduše, jesi nekada studirao, ali na drugim temama smo te uhvatili u laži kako ipak ne studiraš na fakultetu u Pančevu, i ti to nisi demantovao. A nisi ni završio na državnom, a nemaš ni srednju stručnu školu.
Kako imaš obraza da se i dalje ponašaš kao da se ništa nije desilo, da izigravaš ovde na forumu nadri-stomatologa?

Zvezdana prashino, nemoj da plasis ljude jer ocigledno ne poznajes materiju! Ko ima potrebu za imlantatima i naravno para, SAMO NAPRED!

Da ne bi bilo da te nisam bas najbolje razumela, postavicu ti sledece pitanje. Da li ova izjava znachi da su vas uchili na faxu, i da smatrash da je sasvim ok, ukoliko ti recimo npr. dodje mlada devojka koja nije zadovoljna svojim zubima, i trazi da joj ugradish implante i vestacke (ali lepe jel) zube, da joj necesh predochiti shta to zaista znachi i objasniti joj koliko je to loshe, vec cesh precutati i uzeti pare?
Sta bi sa etikom koju ste ucili na fakultetu? Zar nije postenije pacijentu predstaviti stvarno stanje stvari, i sta bi bilo bolje za njega na ustrb svog dzepa? Ili je postenje prevazidjena kategorija...:confused:

Aco,
Po kom osnovu ti ovde daješ ljudima savete, kad ni ne studiraš stomatologiju? Doduše, jesi nekada studirao, ali na drugim temama smo te uhvatili u laži kako ipak ne studiraš na fakultetu u Pančevu, i ti to nisi demantovao. A nisi ni završio na državnom, a nemaš ni srednju stručnu školu.
Kako imaš obraza da se i dalje ponašaš kao da se ništa nije desilo, da izigravaš ovde na forumu nadri-stomatologa?

Tebe niko nije pozvao na ovu temu da komentarises imam li ja pravo ili ne, tj. znanje ili ne da iznosim svoje misljenje na ovoj temi. O tom mom pravu su odlucili i odlucivace moderatori pa njima mozes ako nemaju nista protiv da se obratis ako ti nesto sa mojim pisanjem na ovoj temi smeta. Na dalje cu zahtevati da se se manes prepirki na forumu zdravlje.

Postovani cika zubo,imam problem sa usnom dupljom, izasle su mi neke kvrzice na sluzokozi unutrasnje donje usne koje lice na upaljene pljuvacne zlezde,ima ih tri malo se povuku pa se opet vrate,pokusala sam sa lysobact-om ali ne vredi,one su jako male 1mm precnika i kada se skoro povuku izgledaju kao malo ispupcenje ali kada se kao pojave u punoj formi lice na pljosnatu kvrzicu koja je malo crvena... mozda kapilar...Stomatolog ne zna bas sta bi sa tim radio, a meni se ne obilaze stomatoloske ordinacije ne bi li neko smislio sta se sa tim radi ali verovatno cu morati,mozda se spaljuje...Mozda mi mozete odgovoriti odmah jer ako to ne uradite,pa ako ni vi ne znate onda da vidim sta cu dalje...Hvala.

Back