ZUBAR!

• Začetnik teme Začetnik teme malika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Dragi moj kolega, jako cenim Vase strucno misljenje ali vidim da niste savladali osnovnu stomatolosku terminologiju pa malo prelistajte udzbenike pre nego sto nesto napisete. Za pocetak, kaze se IMEDIJATNO i oznacava svaku nadoknadu koja se postavlja u usta pacijenta odmah nakon vadjenja zuba. Tacno je da implantat moze da se ugradi odmah, u ekstrakcionu ranu, ali to nema nikakve veze sa stavljanjem gore navedenog u funkciju zvakanja. Naravno, Vi to mozete da uradite ali je to pogresno, a prognoza losa.
Sto se tice ugradnje bez secenja gingive, mislim da niste bas najbolje shvatili postupak ugradnje pomocu vodjica koje se izradjuju na osnovu kompjuterske analize vilica. U svakom slucaju, da biste stigli do kosti MORATE da prodjete kroz gingivu, a da li ce postojati rez ili ce se samo skinuti poklopac dijametra implantata, to zavisi od tehnike kojom cete raditi (klasicna ili pomocu kompjuterski odredjenih vodjica).

Draga Koleginice,

Molim Vas da se vratite i pazljivo procitate tekst koji sam napisao. Nigde nisam napisao da implanti koji se ugradjuju direktno u ranu posle ekstrakcije zuba, mogu da se imedijantno opterete (u ovom slucaju imedijantno oznacava opterecenje implanta po njegovom ugradjivanju bez cekanja). Ja sam naveo razne vrste ugradnje i opterecenja ali nisam ulazio u njihovu kombinatoriku. Naravno da ne bi nikad bio lud da opteretim implant koji sam ugradio u ranu tek ekstrakovanog zuba.

Sto se secenja i ne secenja gingive tice, kod nekih implanata se samo postavi vodjica i bukvalno busi kroz gingivu bez pravljenja rezova i postavljanja konca. Poslacu Vam snimak cim ga nadjem, da bi ste shvatili o cemu pricam.

Sto se mog znanja tice, mozda jesam student, ili imam dovoljno iskustva i prakse u vidu gledanja (11 godina) , sto ce reci i znanja da Vam ovde stanem na crtu i sto se prognoze i sto se dijagnoze tice.

Pozdrav

Postovani kolega, mozda biste Vi trebali ponovo da procitate sta ste napisali. Vi mozda nesto i znate ali to do sada niste pokazali. Najgore znanje je neznanje. Nemam nameru da Vam "izlazim na crtu" vec da ukazem ljudima na to da niste bas kompetentni. Takodje ste i nepismeni ali ne mogu da Vas ucim i gramatici srpskog jezika. To ste trebali da savladate u osnovnoj skoli.
A sto se tice Vaseg iskustva u gledanju, znate kako se kaze: od gledanja nema selameta!

Da ne bi bilo da te nisam bas najbolje razumela, postavicu ti sledece pitanje. Da li ova izjava znachi da su vas uchili na faxu, i da smatrash da je sasvim ok, ukoliko ti recimo npr. dodje mlada devojka koja nije zadovoljna svojim zubima, i trazi da joj ugradish implante i vestacke (ali lepe jel) zube, da joj necesh predochiti shta to zaista znachi i objasniti joj koliko je to loshe, vec cesh precutati i uzeti pare?
Sta bi sa etikom koju ste ucili na fakultetu? Zar nije postenije pacijentu predstaviti stvarno stanje stvari, i sta bi bilo bolje za njega na ustrb svog dzepa? Ili je postenje prevazidjena kategorija...:confused:

E pa draga moja, nisi me dobro razumela! Moj odgovor se odnosio ISKLJUCUVO na komentar da je citav postupak ( operativni i postoperativni ) jako strasan.
Svrha ugradnje je nadoknada izgubljenog zuba bez obzira na to koliko pacijent ima godina. Prirodno je uvek najbolje i u tom pogledu nema kompromisa!

Poslednja izmena:
E pa draga moja, nisi me dobro razumela! Moj odgovor se odnosio ISKLJUCUVO na komentar da je citav postupak ( operativni i postoperativni ) jako strasan.
Svrha ugradnje je nadoknada izgubljenog zuba bez obzira na to koliko pacijent ima godina. Prirodno je uvek najbolje i u tom pogledu nema kompromisa!

Ok,onda ti dugujem izvinjenje. :)

Da ne bi bilo da te nisam bas najbolje razumela, postavicu ti sledece pitanje. Da li ova izjava znachi da su vas uchili na faxu, i da smatrash da je sasvim ok, ukoliko ti recimo npr. dodje mlada devojka koja nije zadovoljna svojim zubima, i trazi da joj ugradish implante i vestacke (ali lepe jel) zube, da joj necesh predochiti shta to zaista znachi i objasniti joj koliko je to loshe, vec cesh precutati i uzeti pare?
Sta bi sa etikom koju ste ucili na fakultetu? Zar nije postenije pacijentu predstaviti stvarno stanje stvari, i sta bi bilo bolje za njega na ustrb svog dzepa? Ili je postenje prevazidjena kategorija...:confused:

A možeš ti neki podforum da preskočiš ili ćeš u svakom braniti Acu, tvog dečka?

@vogue blue
Aca ne studira stomatologiju. Iz naših iscrpnih razgovora na drugoj temi gde nas je ubeđivao kako je studirao na državnoj stomatologiji i onda prešao na privatni stomatološki fakultet u Pančevu, sasvim smo slučajno naleteli na jedan njegov post na temi o tom privatnom fakultetu gde ga jedna devojka pita
Jesi ti na tom faxu?
a on odgovara
Nisam
Ali cu da gledam da 5 godinu predjem tamo ako je moguce zbog prakse.
Post je pisan marta ove godine. Uostalom, možete da kliknete na link tih postova i tamo vidite koji datum je u pitanju.

Dakle, Aca je lagao da je na privatnom stomatološkom fakultetu, a sada ne znamo da li laže da je na državnom fakultetu.
Znamo samo da radi u privatnoj ordinaciji svoga ćaleta (ako i to nije slagao), a da pritom nema ni srednje ni visoko stručno obrazovanje.

Molim moderatore da zabrane (do daljnjeg ili do razjašnjenja njegovih laži) Aci da daje savete na ovako ozbiljnom podforumu koji se tiče ljudskog zdravlja.
Ako na drugim temama laže o sebi i svojim kvalifikacijama (a svakako je sigurno da on NEMA SREDNJU STRUČNU SPREMU niti VISOKU STRUČNU SPREMU), mislim da je opasno da takva osoba daje ljudima savete koji se tiču njihovog zdravlja.

Poslednja izmena:
blago vama, jos malo pa gotovo.
recite mi proces stavljanja fiksne, koliko traje, da li boli, sve me zanima....

meni su prvo stavili gornju protezu (na donjoj vilici je manji problem tako da su nju nalepili 6 meseci kasnije) - ne traje dugo, nista ne boli samo je malo neprijatno zbog toga sto zevate sa- Aco kako se zove ona plastika koju stave u usta da bi ih drzali otvorenim?
samo zatezanje srafova ne boli, ali cinjenica da oni vuku neki od zuba pocne bude neprijatan par sati kasnije i u prvim mesecima taj osecaj da vas je neko stegao i ne pusta traje sledecih dan dva (makar je meni bilo tako) a posle se skracuje- naucite da ne jedete na tu stranu ili da jedete nesto meko i sl.
moja je kostala 1000 (ukupno gornja i donja) ali su mi na nekim mestima trazili i vise- sa II strane na vecini tih mesta su mi rekli da je moja situacija katastrofalna i da pod hitno treba da se resava dok mi je zubar koji mi je protezu radio rekao da nece da mi radi fixnu i vadi zube ako snimak ne bude ukazivao da mora, jer smatra da imam lepe zube i lep osmeh :))) Ono cinjenica moji su zubi beli i ja sam bila dezurna da se nacrtam dva puta godisnje bez razloga jer su mi zubi bili nagurani - kecevi preklopljeni ali da su lepi...

Poslednja izmena:
meni su prvo stavili gornju protezu (na donjoj vilici je manji problem tako da su nju nalepili 6 meseci kasnije) - ne traje dugo, nista ne boli samo je malo neprijatno zbog toga sto zevate sa- Aco kako se zove ona plastika koju stave u usta da bi ih drzali otvorenim?
samo zatezanje srafova ne boli, ali cinjenica da oni vuku neki od zuba pocne bude neprijatan par sati kasnije i u prvim mesecima taj osecaj da vas je neko stegao i ne pusta traje sledecih dan dva (makar je meni bilo tako) a posle se skracuje- naucite da ne jedete na tu stranu ili da jedete nesto meko i sl.

Ja koliko znam iz prakse oni ga zovu plasticni drzac za usta, da li on ima neki strucniji naziv to zaista ne bih znao da kazem.

Molim moderatore da zabrane (do daljnjeg ili do razjašnjenja njegovih laži) Aci da daje savete na ovako ozbiljnom podforumu koji se tiče ljudskog zdravlja.
Ako na drugim temama laže o sebi i svojim kvalifikacijama (a svakako je sigurno da on NEMA SREDNJU STRUČNU SPREMU niti VISOKU STRUČNU SPREMU), mislim da je opasno da takva osoba daje ljudima savete koji se tiču njihovog zdravlja.

jel a sta ce da nam uradi upropasti zube putem interneta?
:hahaha:
Ne daj se Aco i hvala ti sto ucestvujes!

Poslednja izmena:
moja je kostala 1000 (ukupno gornja i donja) ali su mi na nekim mestima trazili i vise- sa II strane na vecini tih mesta su mi rekli da je moja situacija katastrofalna i da pod hitno treba da se resava dok mi je zubar koji mi je protezu radio rekao da nece da mi radi fixnu i vadi zube ako snimak ne bude ukazivao da mora, jer smatra da imam lepe zube i lep osmeh :))) Ono cinjenica moji su zubi beli i ja sam bila dezurna da se nacrtam dva puta godisnje bez razloga jer su mi zubi bili nagurani - kecevi preklopljeni ali da su lepi...

hvala silvie!

A možeš ti neki podforum da preskočiš ili ćeš u svakom braniti Acu, tvog dečka?

@vogue blue
Aca ne studira stomatologiju. Iz naših iscrpnih razgovora na drugoj temi gde nas je ubeđivao kako je studirao na državnoj stomatologiji i onda prešao na privatni stomatološki fakultet u Pančevu, sasvim smo slučajno naleteli na jedan njegov post na temi o tom privatnom fakultetu gde ga jedna devojka pita

a on odgovara

Post je pisan marta ove godine. Uostalom, možete da kliknete na link tih postova i tamo vidite koji datum je u pitanju.

Dakle, Aca je lagao da je na privatnom stomatološkom fakultetu, a sada ne znamo da li laže da je na državnom fakultetu.
Znamo samo da radi u privatnoj ordinaciji svoga ćaleta (ako i to nije slagao), a da pritom nema ni srednje ni visoko stručno obrazovanje.

Hajde da odmah stavimo kraj i tacku na ovu diskusiju, ok? Ovo NIJE tema o Aci, ovo je tema na kojoj ljudi postavljaju pitanja o stomatoloskim uslugama i problemima usta i zuba. Hvala Bogu pa na njoj ucestvuje nekoliko stomatologa, koji su do sad svojom ljubaznoscu dali razne odgovore i komentare, neki se slozili a neki osporili Acine postove (hvala im, i na jednom i na drugom, hvala vog blue kao poslednjoj u tom nizu). Da li neko ima srednju ili visoku strucnu spremu nije na Vama da tvrdite i ukoliko nam ne mozete dokazati svoju tvrdnju, jednako je validan kao i Acina da je ima i da je student (pa bilo kog) stomatoloskog fakulteta. Ozbiljan podforum Zdravlje koji se bavi ozbiljnim stvarima koje se ticu ljudskog zdravlja, vode tri ozbiljna moderatora od kojih su dva lekari, treci koji to nije, i svakako da necemo zabranjivati nikome slobodu govora, a svakako da cemo se argumentima sporiti sa svima za koje smatramo da prave otklon od zvanicne medicinske prakse i teorije i na taj nacin reagovati na eventualne pogresne informacije i na taj nacin ukloniti one kojima zbog necega nije mesto na ovom forumu. Zbog takve moderatorske politike i dodatnih pravila na samom podforumu mogucnost pogresnih informacija svedena je na minimum i to ovaj forum cini znacajno drugacijim od drugih foruma sa slicnom tematikom. Naravno, ostaje cinjenica da forum nije ordinacija, i da svako ko pomoc trazi u virtuelnom prostoru preuzima i deo sopstvene odgovornosti za svoje stanje i zdravlje. Nikome Aca ne moze zub izvaditi virtuelno, a srecom pa ljudi ne mogu sami sebi ni popravljati niti vaditi zube, te smo stoga mirni bar kad se stomatologije tice: ako i da neku pogresnu informaciju koja promakne drugim stomatolozima i moderatorskom timu, otklonice je stomatolog u ordinaciji gde pacijent svakako mora zavrsiti.

Molim vas da svoje medjusobne privatne netrpeljivosti, probleme, nesuglasice i slicno resavate ubuduce preko PPa ili argumentovanom diskusijom. Takodje ako imate primedbi i sumnji na racun nekog (bilo kog) korisnika pa i Ace, uvek se mozete obratiti Administraciji Krstarice, ali nadam se da Vam je jasno da ne mozete nekome zabraniti da govori i iznosi svoje misljenje na forumu samo zato sto ste Vi sigurni da on nema srednju ili visoku strucnu spremu, zar ne? ONo moze biti glupo, nestrucno, laicko, besmisleno - ia na strucnom nivou postoje ljudi koji ce ga argumentima osporiti i tako okoncati diskusiju, ali zabraniti nekome apriori da iznosi misljenje na javnom forumu a bez da po nasem misljenju ugrozava time bilo koga je prosto receno nemoguce. I nepotrebno.

Srdacan pozdrav i molim vas sve da se vratimo temi 'Zubar'.

Ja cu nesto da napisem na ovu temu o meni da se tako izrazim. Nemam nikakvu nameru da iznesem ni ko sam, ni gde studiram, ni koja sam godina , ni gde radim, iz prostog razloga sto zelim da zastitim svoju privatnost, i zbog toga sam i lagao. Na ovom forumu je puno onih koji bi vrlo rado da mi zagorcaju zivot, a meni takva zezancija ne treba, em studiram, em sam zaposlen, jos da se ganjam sa ljudima sa foruma bi bilo previse.

Sto se mog znanja ili ne znanja tice, u to necu da ulazim, mnogima sam na ovom forumu pomogao pa neka kazu. To da se moje informacije po nekad ne poklapaju sa informacijama diplomiranih stomatologa koji s vremena na vreme svrate na ovu temu ne mora da znaci da ono sto sam ja napisao nije tacno, niti da znaci da ono sto su oni napisali nije tacno. Mozemo da imamo samo razlicite pristupe jednom istom problemu, sto je u stomatologiji a i medicini cesto moguce. A sa druge strane sta dokazuje da su oni stomatolozi? To sto tako tvrde na forumu. A dalje, da li diploma (parce papira) dokazuje njihovo znanje? Po onome sto sam ja video u stvarnom zivotu moze slobodno...NE. Jer ima toliko ljudi sa diplomama , uopste govoreci, koji nemaju ni 10 deo znanja da tu diplomu pokriju.

Aco, ostavi se pitanja d ali diploma dokazuje necije znanje ili ne: postoje zakonske norme i paradigme i necemo ulaziti u filosofska pitanja kojima si toliko sklon. Onaj ko ima diplomu za mene ce uvek biti strucniji od onog ko je nema i tacka. A ti kad budes imao diplomu - sto ti svi zelimo sto pre - javi nam. A tvoje znanje ce(mo) proceniti mi, kolege (i medicinari i stomatolozi, u zavisnosti od uske strucnosti tematike o kojoj se diskutuje), i shodno tome reagovati. To je sve, i molim te da vise zavrsimo sa filosofijom oko diploma i znanja. Tvoja privatnost je zasticena tvojim nickom, to gde studiras (u kom gradu) i na kojoj godini ne otkriva tvoj identitet i mani se paranoje kako cela Krstarioca samo zeli tebi zivot da upropasti - imas ti sebe za to. Ako te ljudi suocavaju sa tvojim lazima, priznaj ih i objasni, svima ce zivot biti laksi pa i nama. Necu da se ova tema pretvori u temu o tebi, slobodan si da das svoje misljenje, a ostali stomatolozi i moderatori ce procenjivati da li je ono ok ili nije i svakako ti niko nece zabraniti da govoris dok je mene ovde - sve dok ono sto govoris nije ugrozavajuce po neciji zivot i zdravlje ili suprotno drugim pravilima foruma. Razlicitost misljenja je jedno, flagrantna glupost i neznanje sasvim drugo, i svi mi to dobro znamo, primereno tome reagujemo po potrebi na svim temama pa i na ovoj, i nema problema, ok? Teraj dalje.

Dobro vece.Imam par pitanja.Problematicni zub je sedmica dole levo.Na predlog zubara (kod kojeg idem poslednje dve godine) je promenjena stara crna plomba i stavljena nova bela pre tacno godinu dana (inace me taj zub nije boleo,i ja nisam primecivala bilo kakve promene ).Pre mesec i nesto mi je samo otpalo parce zuba (nije na delu gde je plomba,vec rubni deo zuba).Odem (sa snimkom) i pitam kako sad to da mi se desi.On mi rece da 'verovatno nije video to kad mi je radio zub' ...Ja u soku.Karijes 'ispod desni'(sta god to znacilo),'burgijanje' je trajalo prilicno dugo,i vrlo sam osetila bol iako sam trazila anesteziju.E,sad pitanja:
1.Da li je normalno da dr ne vidi deo zuba zahvacen karijesom dok mi radi taj isti zub?
2.Da li je normalno da u velikoj meri osetim bol iako sam primila anesteziju?
3.Sta da uradim ako po povratku od zubara jasno vidim na suprotnoj strani od 'radjene' strane zuba trag koji meni izgleda kao karijes(sto ne znaci da i jeste,ali je vrlo vidljiv)?
Hvala unapred na odgovorima.
Sa napomenem da je ovaj moj dr prilicno korektan sa cenama i vrlo simpatican(u smislu da se ne bojim-inace sam velika kukavica).

1. za godinu dana moze da se razvije deset a ne jedan karijes, moguce da je postojala tackica koja se zaista pre godinu dana nije videla. Zub se mogao polomiti i da nje pre godinu dana radjen, a mozda je zato i radjen sto je od lose okluzije stradala amalgamska plomba, ko zna, niko od nas sem tvog stomatologa.
2. moguce je osetiti bol nekad i pored anestezije, to ce ovdasnji stomatolozi i studenti bolje objasniti ali kolko se ja secam nesto u vezi sa gustinom kosti, primanjem anestezije itd.
3. ako vidis 'trag' necega sto bi mogao biti karijes - naravno, vrati se kod stomatologa i pitaj.

Imam 32 godine i vrlo lose zube u gornjoj vilici. Nedavno mi se polomio zub (2 levo gore) na kome je vrsena nadogradnja pre 5 godina. Sada je stanje sledece: u gornjoj vilici imam dve jedinice koje su u prilicno dobrom stanju,2 i 3 desno su okrnjene i pokvarene, ali nemam bolove, pa 4 nemam, 5 polomljena do korena, 6 polomljena i sedmica cini mi se stabilna. A levo ta dvojka vestacka polomljena, 3 nemam, 4 polomljena do korena, 5 nemam, sestica je tu i cini se stabilnom. Koje su opcije za sredjivanje ovog uzasnog stanja. Inace, desavalo mi se da su zubi izgledali zdravo spolja, a ispostavljalo se da su bili pokvareni iznutra, pa su se samo lolmili. Pomazite, molim vas. Zanima me da li je jedina opcija vestacka vilica ili je ipak moguce nesto iskombinovati.

Kakve sve vilice postoje i koliko je zuba potrebno imati da bi se uradio most. Kako se odrzavaju takvi nadomesteni zubi i kolika je cena mostova u zavodima za stomatologiju?

Odes lepo kod stomatologa da pogleda stanje stvari u ustima i da ti da preporuku, kaze ti koje su opcije,m prednosti i mane, dobijes cenu i savet o eventulanom odrzavanju. To se ne radi na internetu, z aneke stvari ordinacija je nezamenljiva.

Cenjeni, izvadio sam donji desni umnjak pre nedelju dana. Naravno na tom mestu ostala je rupa, koja mislim da nije uopse mala. Zub je bio polu impaktni, i kada jedem hrana se tu zadržava. Posle svakog jela ispiram usnu duplju sa vodom, uskoro ću i sa žalfijom, ali da li može rana da se inficira ako hrana ostaje na mestu gde je nekada bio zub?

Imam 32 godine i vrlo lose zube u gornjoj vilici. Nedavno mi se polomio zub (2 levo gore) na kome je vrsena nadogradnja pre 5 godina. Sada je stanje sledece: u gornjoj vilici imam dve jedinice koje su u prilicno dobrom stanju,2 i 3 desno su okrnjene i pokvarene, ali nemam bolove, pa 4 nemam, 5 polomljena do korena, 6 polomljena i sedmica cini mi se stabilna. A levo ta dvojka vestacka polomljena, 3 nemam, 4 polomljena do korena, 5 nemam, sestica je tu i cini se stabilnom. Koje su opcije za sredjivanje ovog uzasnog stanja. Inace, desavalo mi se da su zubi izgledali zdravo spolja, a ispostavljalo se da su bili pokvareni iznutra, pa su se samo lolmili. Pomazite, molim vas. Zanima me da li je jedina opcija vestacka vilica ili je ipak moguce nesto iskombinovati.

prvo bi trebala napravit precizne snimke svih tih zubi i onda da tvoj stomatolog procijeni u kakvom stanju su korjenovi i šta se može spasiti.Ako su zubi koji se mogu spasiti dobro raspoređeni onda bi se tu mogao napravit most šta bi tebi puno značilo jer je to kao da su svi ti zubi tvoji.Samo potraži nekog stomatologa koji ima volje sve to spašavat

Neophodno je da stavim most,alergicna sam na Cobal i Nikl predlazu mi most od Titanijuma . 1. Da li je Titanijum cist ili legura? 2.Ako je legura mozete da mi posazete sastav te zubarske legure? molim vas da mi odgovori strucno lice proteticar unaapred zahvalna !

Postovani,
Prije nekoliko dana popravih gornju dvojku, koja je vec popravljana prije nepune dvije godine kada je bila samo jedna tackica na zubu. Sada zubar rece da je kvar dubok pa mi nista nije bilo jasno da li ga je predhodni zubar lose uradio ili sta je u pitanju:???:
Medjutim uradili mi tu dvojku izgleda sada ljepse nego novi zub, ali je postao osjetljiv na toplo i hladno, a i ne mogu bas zvakati na njega jer je osjetljiv.
Nazovem ja zubara pa mu objasnim situaciju, a on kaze da je to zbog toga sto je kvar bio duboko i da ce to vremenom prestati, a ako sam nesrpljiva da dodjem pa ce mi izvaditi zivac i srediti zub, ali nema potrebe.
Jeste da mi sada zub malo bolje reaguje na hladno i toplo, ali me bas interesuje sta bi mogao biti razlog tome i hoce li sa mojim zubom biti sve u redu??

Inace hocu da kazem svima da na vreme popravljaju svoje zube i da se ne boje zubara, jer danasnji popravci zuba nisu kao sto su nekada bili, a i zubari su mnogo prijatniji posebno u privatnim ordinacijama.Imaju dovoljno vremena i zivaca za svakog pacijenta.

Back