ZUBAR!

• Začetnik teme Začetnik teme malika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
pozdrav
izvinjavam se ako prekidam vaznije razgovore, interesuje me samo koje antibiotike mi preporucujete da pijem i koliko pre intervencije i da li treba uopste da ih uzimam? pitam jer sumnjam na postojanje nekog virusa jer sam imao probleme sa srcem a malo je poceo zub da mi pravi smetnje valjda nije jos nista hitno trebala bi mozda plomba samo da se uradi, inace samo da nije penicilin:)stvarno ne znam da li je potrebno piti antibiotike radi preventive i koje pre intervencije jer sam cuo da moze doci do nekih komlikacija kasnije, do sada ih nisam pio

Kod nekih problema sa srcem i nekih drugih stanja potrebna je profilaksa antbioticima.
Dakle ovako.

Uvek pred svaku hirusku intervenciju ti si duzan da svom doktoru makar i stomatologu kazes sve bolesti koje si prelezao. Ako je recimo srce u pitanju stomatolog treba da zna da li se osobama koje su prelezale to i to oboljenje srca daju preventivno antibiotici. Ako nije u to siguran trebao bi da konsultuje kardiologa. Ako pak ti nisi siguran sta si prelezao trebao bi da skoknes do doma zdravlja,tj. ustanove gde se nalazi tvoj karton i da ti tamo tacno kazu a boga mi i napisu sta je u pitanju, cak sta vise najbolje je da malo sacekas red i pitas kardiologa za ono sto te zanima.

pozdrav
izvinjavam se ako prekidam vaznije razgovore, interesuje me samo koje antibiotike mi preporucujete da pijem i koliko pre intervencije i da li treba uopste da ih uzimam? pitam jer sumnjam na postojanje nekog virusa jer sam imao probleme sa srcem a malo je poceo zub da mi pravi smetnje valjda nije jos nista hitno trebala bi mozda plomba samo da se uradi, inace samo da nije penicilin:)stvarno ne znam da li je potrebno piti antibiotike radi preventive i koje pre intervencije jer sam cuo da moze doci do nekih komlikacija kasnije, do sada ih nisam pio
na svoju ruku ništa ne uzimaj jer tako sebi možeš napravit medvjeđu uslugu.To što ti je zub počeo pravit smetnje ne znači da ti treba antibiotik,sve ovisi o kakvoj vrsti stomatološkog zahvata se radi pa to treba tvoj stomatolog da ti kaže

Evo i mene na ovoj temi!

Za par dana treba da idem na skidanje kamenca.... Ne radujem se tome jer sam veeeeeliki panicar, ali mi je stomatolog rekao da je to vazna mera, pogotovo jer moja majka boluje od paradntoze.

Sve ja to znam, ali se ne radujem jer sam, eto, kukavica. Pa me zanima, cisto da se pripremim, kako se ova pricedura odvija u drzavnim ustanovama (rucno, ultrazvuk slucajno?) Da ovaj, ne panicim.

Znam da je pitanje glupo, ali ako neko zna, zaista bi mi pomoglo.

Nisam siguran kako se odvija u drzavnim ustanovama ali ja se nadam ultrazvucno i rucno po potrebi. Nema sta da panicis procedura je bezbolna sem u slucajevima kad postoji neka upala ili recimo neki dublji dzepovi u slucaju paradentoze ali tu je uvek anestezija :) Ako je i bolno uglavnom boli prvi put dok se smiri upala i posle svaki sledeci put ne boli ili je bol manji ali to naravno podrazumeva da izmedju dva ciscenja koja treba da budu na 3 do 6 meseci zavisno od stanja u ustima postujes sve one mere koje ti kaze stomaotlog. Pranje i konac obavezno.

Ja generalno radim ultra zvukom , i onda ako treba rucno poskidam granulacije i iskiretiram dzepove ako neko ima.

Poslednja izmena:
Evo i mene na ovoj temi!

Za par dana treba da idem na skidanje kamenca.... Ne radujem se tome jer sam veeeeeliki panicar, ali mi je stomatolog rekao da je to vazna mera, pogotovo jer moja majka boluje od paradntoze.

Sve ja to znam, ali se ne radujem jer sam, eto, kukavica. Pa me zanima, cisto da se pripremim, kako se ova pricedura odvija u drzavnim ustanovama (rucno, ultrazvuk slucajno?) Da ovaj, ne panicim.

Znam da je pitanje glupo, ali ako neko zna, zaista bi mi pomoglo.

ultrazvučno skidanje kamenca i nakon toga poliranje polir pastom i rotirajućom četkicom da se kamenac nakon skidanja ne bi uskoro opet nakupio,čisto sumnjam da još neko ručno skida kamenac

ultrazvučno skidanje kamenca i nakon toga poliranje polir pastom i rotirajućom četkicom da se kamenac nakon skidanja ne bi uskoro opet nakupio,čisto sumnjam da još neko ručno skida kamenac

E da da eto to sam zaboravio poliranje.

Ja recimo gde treba odradim i rucnu obradu ako su negde dublji dzepovi. I to boga mi dobro posebno sto kazem granulacije i konkramenti da se ociste.

Interesuje me da li su bolje krunice ili fasete,sta je kvalitetnije?

Krunice se obično stavljaju kad nedostaje veći dio zuba a fasete najviše vole ljudi koji žele estetski popraviti zube(žuti zubi,nepravilni,...).

Za krunicu se treba izbrusiti čitav zub a za fasetu samo prednja ploha.Ali kod faseta se zna javiti problem karijesa i ponekad znaju otpasti ili puknuti što kod krunica nije slučaj

@ Treca Pa meni je zubarka rekla da su bolje fasete (250 evra jedna),mislim da samo hoce da mi uzme pare. Imam problem nosio sam fixnu protezu ali mi nisu izrasle dvojke pa bih zbog estetike uradio nesto od ta dva. Zelim da cujem tudja misljenja ali mislim da ima strucnih ljudi na forumu. Poz

Pa meni je zubarka rekla da su bolje fasete (250 evra jedna),mislim da samo hoce da mi uzme pare. Imam problem nosio sam fixnu protezu ali mi nisu izrasle dvojke pa bih zbog estetike uradio nesto od ta dva. Zelim da cujem tudja misljenja ali mislim da ima strucnih ljudi na forumu. Poz

ne može se reći da su fasete bolje od krunica ili da su krunice bolje od faseta,sve ovisi o indikaciji i o stanju u ustima.

Ima slučajeva da je na neke zube bolje staviti fasete ali po meni takvi slulajevi su manje zastupljeni.Dok ima slučajeva da je bolje staviti krunicu.

A moram priznati da im je cijena paprena,kod mene 130 eura

Ne znam da li se na mene odnosi pitanje...
Ja sam pitala da ne bih panicila, nije moje pitanje neko ne znam kako vazno. Samo sam htela da pitam da li neko zna kako se radi po drzavnim ustanovama, sta je tu lose?

Mislim da oni u drzavnom domu zdravlja imaju aparat za to... Da li to automatski znaci da je ultrazvucni?

Da se "pohvalim", ja nikada nisam skidala kamenac i u teoriji mi ne zvuci kao neka gadna procedura (nema busilice, nema igle za vadjenje zivca!), ali onda sam procitala da je neko kukao kako ga je bolelo nenormalno... Pa sam, jelte, kao i svaka kukavica flipnula.

Inace sam nepusac i jedini kamenac koji mogu da vidim je neki zuckasti sa unutrasne strane donjih prednjih zuba. Da li imam kamenca u tim dzepovima, ne znam, nisu mi ni rekli.

Do skoro nisam nista primecivala na zubima, kao da se kamenac odjednom pojavio, ljubi ga majka. Ne znam da li kamenac moze da se pojavi od promene hormonskog balansa ili tako neceg?

Ne znam da li se na mene odnosi pitanje...
Ja sam pitala da ne bih panicila, nije moje pitanje neko ne znam kako vazno. Samo sam htela da pitam da li neko zna kako se radi po drzavnim ustanovama, sta je tu lose?

Mislim da oni u drzavnom domu zdravlja imaju aparat za to... Da li to automatski znaci da je ultrazvucni?

Da se "pohvalim", ja nikada nisam skidala kamenac i u teoriji mi ne zvuci kao neka gadna procedura (nema busilice, nema igle za vadjenje zivca!), ali onda sam procitala da je neko kukao kako ga je bolelo nenormalno... Pa sam, jelte, kao i svaka kukavica flipnula.

Inace sam nepusac i jedini kamenac koji mogu da vidim je neki zuckasti sa unutrasne strane donjih prednjih zuba. Da li imam kamenca u tim dzepovima, ne znam, nisu mi ni rekli.

Do skoro nisam nista primecivala na zubima, kao da se kamenac odjednom pojavio, ljubi ga majka. Ne znam da li kamenac moze da se pojavi od promene hormonskog balansa ili tako neceg?

možda tebi i ne bude potrebno skidanje kamenca,ima ljudi kojima se skoro ne skuplja.Možda je to žućkasto pigment,ovako je teško reći.Pigment se skida pjeskarenjem i iza toga poliranje

Hvala na brzom odgovoru!
Rekli su mi na pregledu da treba da se skida kamenac (sad, ne znam da li bi ga tako nazvali da nije on u pitanju). Jos me i uplasise, ju, pa ti imas bas puno kamenca!!! Ne znam da li je to ona fora, ko god da dodje kazes mu da mora jos nesto da uradi da bi platio, ali ako je vazno skidanje kamenca, skidacu, nema frke... Samo malcice frke ima.

Volela bih da ne moraju da se ciste ti dzepovi ali posto nikada nisam skidala kamenac verovatno moraju i oni. Brrrr.... :sad2:

Nemojte misliti da sam neki frik, znam da je ovo samo sitnica, ali pomaze mi kada na forumu govorim o ovim stvarima. Jer ja se zaista, zaista, zaista plasim zubara. (seljacko osecanje, znam i izvinjavam se svim stomatolozima, ali to je jace od mene).

ne može se reći da su fasete bolje od krunica ili da su krunice bolje od faseta,sve ovisi o indikaciji i o stanju u ustima.

Ima slučajeva da je na neke zube bolje staviti fasete ali po meni takvi slulajevi su manje zastupljeni.Dok ima slučajeva da je bolje staviti krunicu.

A moram priznati da im je cijena paprena,kod mene 130 eura

Meni toliko trazi za krunice.

Hvala na brzom odgovoru!
Rekli su mi na pregledu da treba da se skida kamenac (sad, ne znam da li bi ga tako nazvali da nije on u pitanju). Jos me i uplasise, ju, pa ti imas bas puno kamenca!!! Ne znam da li je to ona fora, ko god da dodje kazes mu da mora jos nesto da uradi da bi platio, ali ako je vazno skidanje kamenca, skidacu, nema frke... Samo malcice frke ima.

Volela bih da ne moraju da se ciste ti dzepovi ali posto nikada nisam skidala kamenac verovatno moraju i oni. Brrrr.... :sad2:

Nemojte misliti da sam neki frik, znam da je ovo samo sitnica, ali pomaze mi kada na forumu govorim o ovim stvarima. Jer ja se zaista, zaista, zaista plasim zubara. (seljacko osecanje, znam i izvinjavam se svim stomatolozima, ali to je jace od mene).

ima pacijenata koje zna bolit skidanje kamenca dok ima onih kojima skoro pa da možeš orati po zubima a oni ništa ne osjećaju.

Uglavnom skidanje kamenca nije ništa strašno,bol se može nazvati više neugodna nego jaka pa ako te i bude bolilo ne vjerujem da će biti nešto strašno.

Ljudima više problema radi to što se boje nego što stvarno boli

Usput pitanje za starije kolege.
Sta mislite o tretmanu infekcije kanala korena uloscima jodoform clumskog?

neloša stvar,doduše ja to ne koristim nego najčešće dobro instrumentiram kanal tj.dobro ga očistim i ostavim da se samo smiri.Kad je kanal dobro očišćen i ostrugan iznutra uz ispiranje hipokloritom ili nekim kelatorskim gelom onda je većina bakterija uklonjena i proces se lako smiri.Eventualno znam ponekad kad je neki jak proces u pitanju staviti kalcij hidriksid na 5-7 dana i onda punim

Zar to moze da se uradi (od dvojke da se "naprave" trojke)? Mislim, trojke su sasvim drugaicji tip zuba...

Inace, ovo za strah i bol je 100% tacno! Pogovoto sto su stomatoloski instrumenti... ekspresivni, kao primer da navedem busilicu.

Mene je kao dete bolela popravka zuba i htela sam da trazim anesteziju za svaku buducu popravku. Ali pre nekoliko meseci sam imala jednu popravku i nije nis' bolelo, bez anestezije, ne znam da li sam samo imala srece ili su se i instrumenti i zubari malo popravili.

Back