ZUBAR!

• Začetnik teme Začetnik teme malika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ne interesuju me prepirke na forumu vec mi treba pomoc od nekoga ko zna ili ima iskutvo.

Upravo sam u procesu sredjivanja zuba (vise godina sam bio neodgovoran) a izmedju ostalog hocu da zamenim stare amalgamske plombe sa belim. Posto me interesuje i izbeljivanje zuba (proces u kome se pravi kalup pa se prepratom nosi u toku noci) da li je bolje da se prvo uradi izbeljivanje pa onda stavljaju bele plombe ili obrnuto. Ovo me interesuje posto pretpostavljam da zub i plomba ne bele na isti nacin, istim intezitetom. Sta je sa bojom krunica?

Hvala unapred na odgovorima!

Pojavilo mi se nesto u dubini vilice izmedju dva umnjaka,neka izraslina..Kao neka zlezda,infekcija..

Bio sam kod stomatologa,rekao mi je da je u pitanju neka infekcija i da pijem CLIACIL i ORVAGIL pa da se javim kad to zavrsim.

Medjutim bolovi nisu prestali,cak su se pojacali i ne mogu normalno ni da jedem,pijem,boli me cela leva strana u predelu grla.

I ne mogu vise da izdrzim,sta da radim,koliko jos veceras??

Dakle imam parpitanja,pa bih molila za odgovore...

Imam 18 godina I sve stalne zube,orto snimak kaze d ace mi u medjuvremenu nici samo gornje osmice.U detinjstvu sam imala lose zube,ali kada su mlecni poispadali svi stalni su nikli zdravi..Medjutim,kada sam bila mladja dnevnu protezu sam nosila samo nocu(jer sa mojom nijke moglo da se prica), tako da sam sada sebe dovela u polozaj damoram da nosim fiksnu.Inace moj proteticar kaze da je bolje da ne nosim obe istovremeno.Zbog nedostatka prostora morala sam da izvadim proslog petka jednu,a juce drugu cetvorku.Proslog petka me je docekala neprijatno iznenadjenje,tj. Moja»zdrava» cetvorka je izmedju petice I cetvorke imala karijes I mogla sam da dosdjemu situaciju da ih vadim I tako ostanem krezuba,sada sta se u medjuvremenu desilo,odmah nakom sto sam izvadola zub stomatolog je pogledao da li je karijes zahvatio I peticu I tada je odgovor bio negativan.Medjutim juce kada sam izvadila drugu cetvorku,ovog puta stvarno zdravu ja sam sama primetila zagledajuci ogledalcem da na unutrasnjosti petica postoje beli delovi,koji iz nekog ugla izgledaju zuckasto,I to je juce definisanmo kao cini mi se pigmentacija koja vremenom moze preci u karijes,da li je to sigurno,ustvari dogoovereno je da ce se tu staviti preventive radi mala bela plomba,ali sa druge stranec vi ste pisali da one nisu duvovecne,I kako mogu biti sigurna u kakvom su mi stanju ostali zubi.
I jos par pitanja da li je za higijen8u dovoljno-pranje zuba tri puta dnevno,koriscenje konca posle svakog obroka I muckanje flurogala-srednje koncentracije uvece.I da li konac moze da se koristi I kada se ima fiksna,I skoro sam cula za inter dentalne cetkice,da li su dobre I da li se mogu koriosriti I ako se ima fiksni aparat…I da li bi mozda trebala da predjem na flurogal jace koncentracije,i koliko je dobar Colgejt total 12...
P.S.desni su mi se povlacili,sada sam to sanirala,ali i dalje koristim gingaval,da li moze odmah nakom Flurogala da se stavlja Gingaval i da li i dalje trebam da ga koristim prevencije radi...

Mislim - gledaj: stomatolog nam je trenutno na duzem 'odmoru', i u principu je ok da sve ovo pitas na forumu, ali radoznalost me ubi: zasto je problem da sva ova pitanja lepo postavis svom stomatologu koji ti leci zube i koji i vrsi zahvate u ustima?! Stvarno me uvek ostavite u potpunoj zbunjenosti, kao da se ne radi o vasem zdravlju i zubima, i kao da neko na slepo moze da bolje odgovori nego onaj ko ima uvid u stanje vasih usta i zuba te ko moze da izvrsi vizuelni pregled?! Pranje, konac i flurogal su dovoljni za odrzavanje higijene zuba i suta, nijedna plomba pa ni bela nije 'dugovecna' u smislu za ceo zivot, u stanje svojih zuba mozes biti sigurna onoliko koliko si sigurna u svog stomatologa, a ako nisi - menjaj stomatologa, ali ni tad u potpunosti jer bez rendgena ne mozes znati ponekad da li ti se ispod plombe razvija karijes ili cak i nesto gore (sve dok te ne pocne boleti a tad vec moze biti i pulpit i gangrena). Prema tome - dobar stomatolog, redovno pranje zuba, ciscenje koncem, redovne kontrole i preventiva - pravilna ishrana, i to je to. Fiksne proteze se ne nose obe u isto vreme. Obrati se svom stomatologu za sva pitanja koja imas u vezi sa stanjem tvojih zuba.

Pa moj stomatolog je na odmoru sledecih mesec dana,pa sam vas uzela za alternativu...
Da li bolji konac sa ili bez voska,i da li da se pocnem da uzimam jaci Flurogal,i da li da nastavljam da koristim Gingival C.I da li se stanje zuba moze videti na orto snimku,ili samo nasnimku pojedinih zuba...

Sve jedno, ja mislim, ali to ce ti bolje reci stomatolog, nemoj d auzimas jaci Flurogal jer nemas razloga, ne znam za Gingival i to ce toi reci stomatolog. Stanje zuba se moze videti na ortopanu, zavisi od kvaliteta snimka odnosno aparata. Sve to mogla si da pitas i pre nego sto ti je stomatolog otisao na odmor. Kao sto rekoh i nas stomatolog je na odmoru pa su ovo doktorski odgovori koji se oslanjaju na opste znanje o higijeni i lecenju zuba i usta, i na zdravu logiku. Za strucniju pomoc sacekaj da ti se vrati stomatolog, nije nista toliko hitno da bi nesto bila u panici narednih mesec dana niti da ne moze da saceka.

OK,hvala u svakom slucaja,ovaj nadapad panike je i nastao sinoc kada sam provalila da se ista belicasta tackica pojavila i na drugoj petici,ali sa druge strane ja kao laik smatram da to ne mozeda za tri nedlje postane karijes koji ce unistiti zub...

O Boze.....sad imamo i Otela?? Presli smo na Sekspira, vidim?!:) Aca, Luciferko, Atomski mrav, pa Otelo. Inventivno, nema sta......Moglo bi se ovde govoriti i o psiholoskom aspektu licnosti osobe koja je za sebe u nizu birala ovakve nickove ali i o tome da je neko uspeo da ga za kratko vreme toliko puta banuju......Aco, ostajes moja trajna fascinacija, majke mi! :)

Dragi posetioci ove teme,

obzirom da je forumski stomatolog na duzem odsustvu privremeno zatvaramo ovu temu zbog nekompetentnosti prisutnih lekara kao i studenata da strucno i pouzdano odgovara na vasa pitanja. Mnoga pitanja vec su temeljno odgovorena na ovoj temi (higijena usne duplje, bele plombe, beljenje zuba itd), pa vas molim da je iscitate od pocetka, a za sve druga pitanja molim vas da se obartite svom stomatologu za savet i detaljne odgovore na vase dileme. Molim vas da ne otvarate nove stomatoloske teme na ovom forumu, kada se stomatolog vrati ponovo cemo otvoriti temu ZUBAR. Srdacan pozdrav,
Moderatori

webhanuma:
IIskustva?

Vodim racuna o zubima. Volim da imam onaj izrazito beli osmeh i bleaching materijal je vec duze vreme sastavni deo mog frizidera.
Prvo bleaching iskustvo mi je bilo jedino bolno, posle toga na svakih 8meseci umocim se po dva dana i srecna sam ko' malo dete.
Danas me BOLI!!! Boli pa rastura i nije mi jasno zasto. Putujem za 2 dana i nemam vremena da kontaktiram zubara.

Da li moze nagla promena/pad temperature da bude uzrok?

Ova da odgovorim na pitanje sa zakljucane teme.
OSTETILA SI ZUBE IZBELJIVANJEM, TJ OSTATILA SI GLEDJ I ZATO TE BOLI. Jednom za svagda BELJENJE JE VEOMA STETNO ZA ZUBE. Jedno ciscenje kamenca moze da ucini da vas osmeh zablist a vrlo je korisno jer povrh svega stiti od paradonontopatije. Moli boga da moze ovako da se sanira da ne moras da radis krunice. Cisto za tvoju informaciju ako si zasrala stvar do daske zadovoljstvo da te vise ne boli ce te kostati oko 2800 eura + pripreme.

Ali dzaba aca prica dzaba. Acika ti si na prvoj godini. Acika pojma ti nemas. Acika ovo acika ono. Eeeee sad vidite.

PITANJE ZA ZUBARA - MOSTOVI

Uradila sam most u Francuskoj u februaru 2006, most je na gornjoj petici i sedmici koji premostava supljinu u kojoj je nekad bila izvadena sestica. Posto na taj most nisam uopste mogla da jedem i svaki pritisak na tu stranu mi je stvarao bol, pitala sam za misljenje drugog zubara koji mi je rekao da zivac nije ubijen i da treba da se dize taj most ubije zivac i stavi taj isti stari ili novi u slucaju da stari pukne pri skidanju.
U medjuvremenu vratila sam se u kuci u Sarajevo da bi zapocela cijei proces lijecenja 1 avgusta i zubarka mi je probusila taj most i navodno ubila zivac u sedmici i pocela mukotrpni proces lijecenja koji evo vec traje oko mjesec dana. Ona tvrdi da je zivac mrtav i da u stvari me uprosteno receno bole desni, a meni vise nista nije jasno jer znam samo da me taj zub boli (sedmica) i da na tu stranu ne mogu da jedem jer me uzasno boli, mada me ne boli ni na vruce ni hladno ni slatko. I tako ja idem svaki put kod nje a ona mi samo brusi (skida kako ona kaze) taj zub kako me ne bi bolio kad jedem. Kad mi je prvi put stavila lijek nakon izvjesnog vremena taj zub je prestao da me boli na pritisak ali me je bolio npr. kada malo kucnem u taj most. A kad mi je drugi put promijenila lijek i rekla da svako malo ako me boli da ce mi "pomalo skidati taj zub i da ne smije previse jer ce se trauma prenijeti ne neki drugi zub".
Ja sam uzasno zbunjena jer je to zubarka koja mi je do sada svaki zuba super odradila, da li moguce da ona nema pojma o mostovima i navlakama......??!!! Sta da radim da mijenjam zubara ili sta skroz sam izgubljena.....

PS: Most je pola keramicki a pola metalni naime petica i sestica su keramicke a sedmica je metalna (bar meni izgleda kao metal jer materijal metalne boje).
Hvala unaprijed na odgovoru

To je gangrenozan zub. Treba da se otvori i da se izdrenira. Da se lepo prosire kanali. Da se sve sto je trulo, bolesno otstrani. Truleks, ostaci pulpe sve do zdravog. Onda da se leci. Pocev sa jodoform uloscima na otvoreno pa onda na dalje po potrebi. Da odma naglasim da se ulosci aplikuju u kanal i da ne pokusavate to sami da radite posto ce vas verovatno i apotekarka gledati ko budalu. Iglicama proci do apeksa i napraviti snimak da se uverite da ste na vrhu korena (apeksu). I kada se sve lepo zaleci i sanira. Onda napuniti definitivno. I to je to.

Luciferko:
Jedno ciscenje kamenca moze da ucini da vas osmeh zablist a vrlo je korisno jer povrh svega stiti od paradonontopatije. Moli boga da moze ovako da se sanira da ne moras da radis krunice. Cisto za tvoju informaciju ako si zasrala stvar do daske zadovoljstvo da te vise ne boli ce te kostati oko 2800 eura + pripreme.
Luciferko:
kazi mi jos samo jel te boli samo od sebe ili na toploh, hladno, slatko, na zahrizaj, pa pritisak, kad jedes??? tup bol ili ostar???
Aco, mene nista ne kosta 2800eu pa jos i pripreme.
Bleaching i cisnjenje kamenca porediti je.... nonsense... dakle ja IMAM ali bas besprekorne zube sa reklame, a veruj mi da se isti ne postizu cisnjenjem kameca ;-)
Molim boga za blagostanje zdravlje i neke neophodne stvari, ne obracam mu se po pitanju krunica
Bleaching, ne moje nego generalno iskustvo (uci sinko bice para) kaze da zubi postaju hipersenzitivni, sto u mom slucaju znaci bol. Nije vezan za toplo, hladno, taman posla slatko :shock: (to se zove kvar a ne bleaching tada), pritisak blabla... bol je izrazito ostar i kratkotrajan...
Jesi cito' ti kako to radi? Mali peroxidici prolaze kroz male supljinice i oxiduju inkludovane necistoce, dajuci dentinu nAku sansu...
Ako i nisam nesto najbolje razumela nije mi ni struka... da sumiram bleaching NE SKODI
Ako govoris o onim skodljivim efektima nakon 120 leta, oni me ne interesuju, jer ja tada necu biti privlacna nikom nego crvima

Da, dobro, ne skodi. Ti verovatno znas to bolje nego neko ko studira stomatologiju i ciji je posao da nauci da li skodi ili ne skodi...
A o tome sto se neki stomatolozi kasnije prodaju za kintu, pa savetuju pacijentima ne sto je dobro nego sto je skupo - e to je druga stvar. I da - znam da skodi: radila kao menadzer prodaje dentalnih preparata i materijala za jednu americku firmu kod nas, veruj mi da znam sve o beljenju zuba, tehnikama i u stlici (stomatoloskoj) i onoj jos goroj, samoprimenjjucoj u kucnim uslovima. MOzes se samoobmanjivati kolko hoces i maltretirati svoje telo kolko hoces, do granice do koje moze(s) da trpi(s). A onda, kad ti ono vrati bumerang u glavu, bolece te glava tako da neces znati sta te je udarilo...Ali - tvoje je zdravlje u pitanju i tvoji zubi: sta ce ti tolki zubi, i onako ih imas vise nego dovoljno!

Ajd da pitam ja nešto. Moj momak dobio ponudu od apsolventkinje na stomatološkom fakultetu (inače moje drugarice) da mu očisti kamenac (treba joj pacijent da se vežba).
E sad, mene zanima koliko je to čišćenje kamenca komplikovan zahvat, da li može nešto da se zezne? Pošto moj momak neće da pristane ''da mu neko nestručan čačka po ustima'', a ja ga kao nagovaram, jer hoću da učinim uslugu drugarici (otišla bih ja, ali nemam kamenac)....
Inače ova devojka je već radila 3 meseca praksu, a meni se to čišćenje kamenca čini kao jednostavan zahvat kod kog nema šta da se pogreši i da se napravi neka velika šteta. Da li grešim? Da li se prepustiti na milost i nemilost studentu? ;)

Slobodno se prepusti! A i ako nesto zezne - pa moraju i studenti da se na nekome nauce: ko ce kome nego prijatelj prijatelju da ucini! :):):)
Sala - slobodno idi na ciscenje kod studenata, studenti su u principu vrlo pazljivi i nezni, jer su u frci pa su uvek oprezni!

Back