ZUBAR!

• Začetnik teme Začetnik teme malika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Dijete ako se ne pridrzavate pravla takodje mogu biti gadne za vase zube, na sve to ako je jos prisutna i losa higijena. Naime zubi u sebi sadrze Ca (kalcijum) i sta je bitno u celoj prici.

Kod dijeta posebno ekstremih u koliko ne unosimo vitamine i minerale u vestackom odliku organizam ce poceti da ih trazi tamo gde ih ima u samom organizmu. Kada je Ca u pitanja onda su to zubi i kasti. Najcesce ce poceti da uzima Ca iz kostiju ali moze i iz zuba. Kada pocne da uzima Ca iz zuba zubi slabe a bakterije brze deluju. Dalje predpostavite sami.

Dijete generalno mogu da budu veoma zeznute za zube, pa vas zato molim da u koliko bas morate da ih drzite vitamine i minerale unosite u vidu tebleta.

Uh, bas si opsirno ovo opisao. Slazem se sa svim gore navedenim. Ja imam tu nesrecu da imam jako zbijene zube, tj. malo mesta u vilici pa mi se kvare zubi na kontaktnim mestima.
Ono sto ja zelim da pitam je da mi neko preporuci dobrog zubara u BG, ali bas dobrog. Moze i na pp ako se smatra reklamom. Treba da uradim krunicu sa nadogradnjom i bitno mi je da mi neko to uradi dobro. Dosad mi tako nesto nije trebalo, samo plombiranje, pa nisam pravila preterano pitanje. Hvala unapred!

Pre 15-ak godina iznad 2 (dvojke) pojavila mi se mala gnojna rupica ... nekoliko puta sam je istiskao i gnojenje je prestalo mada je ostalo malo naduveno mesto iznad zuba koje je vremenom gotovo sraslo i nagovestavalo da neki proces postoji. Stajalo je to tako 10-ak godina i nakon rengenskog snimka zuba ustanovljeno je da postoji neki proces u samom korenu koji je inace nepristupacan bilo kakvoj intervenciji preko klasicnih stomatoloskih popravki.

Zubar mi je preporucio hirurga koji to moze uraditi a da ne vadim zub ... otvorice hiruski mesto, ocistiti, ispuniti nekom kostanom masom, vestacka kost ili tako nesto, mozda staviti titanijumski kocic kao ojacanje i to je to.

Pristao sam i operacija je uradjena ... doduse bez kocica od titanijuma. Spolja je sve bilo OK. Posle operacije bilo je malo otoka ali je sve proslo nakon nekog vremena. Posle godinu dana zub je poceo da gnoji na istom mestu ali sada mnogo vise. On zagnoji u toku noci ujutru ja stisnem mesto, ranica prsne i gnoj icuri ... za par dana i opet ispocetka. Razmisljam se da ugradim cesmicu :) Lepo mi je stajalo bez gnojenja 10-ak godina a ja hteo da resim to ...

Snimio sam opet zub i evo rendgenskog snimka ...
1.jpg

rendgenski snimak 1

Hirurg mi je rekao da ce morati opet da cisti to mesto. Interesuje me ako je vec jednom cisceno zasto se opet javilo gnojenje. Da li je prvi put lose ocisceno ili ... inace rekli su mi da se takav kvar na korenu javlja retko i da se nezna uzrok toga. Mesto je nepristupacno bilo kakvom spoljnjem kontaktu pa je i nemoguce da se bilo sta pokvari spolja.

Mogucnosti su:

1. Da opet hirurg cisti
2. Da izvadim zub i stavim most
3. Ugradim implantat

Nikako mi nije jasno zasto se to gnojenje javlja i zar nema neke blaze mogucnosti i manje bolne osim hiruske ?

Muka mi je od pomisli da me opet seckaju, buse kost i ciste ... upravo sam operisao umnjak - vidi sliku:
2.jpg

rendgenski snimak umnjaka
i jos nije zaraslo ... javio se onaj alveolitis pa mi je trenutno alvogyl u rupi ... konce skidam sutra.

AcaBg82:
Ne mogu da se vide slike. Moras verovatno da na tom sajtu gde si postavio slike das drugima dozvolu da ih vide

Nadlaje:

Reci cu ti samo da treba da posetis vise zubara.
Niko ti ovde ne moze reci vise. Prvo mi ne znamo kakva je tvoja higijena. Dzabe i 10 operacija ako ti ne peres zube. Tj ako ti je higijena losa.

Nadalje nisi nigde u tekstu spomenuo da li ti je zubar prepisao neke antibiotike.

Da li je na tom zubu radjeno jos nesto, tipa da je lecen, da je vadjen koren, punjen kanal?

Vezano za proces na dvojci rendgenski snimak 1

http://xoomer.alice.it/zristic/temp/1.jpg
http://space.tin.it/computer/zristic/temp/1.jpg
(klik na link pa eventualno refresh, nema zabrane)

Istorija: zub je popravljen stavljena bela plomba nije bilo kvarova.
Javlja se kao neka gnojna cista iznad zuba. Nije valjen koren ...
Rengenskim snimkom utvrdjen je neki proces u delu zuba koji je daleko od bilo kakvog kvara i onog dela kanala koji se inace cisti. Tada su mi rekli da je to jako retko i da se nezna uzrok takvih procesa na zubu jer taj deo zuba nema nikakve veze sa spoljnim uticajima i delom do koga moze stici karijes koji bi kasnije zahvatio to. Neznam kako su te to strucno zove.

Onda je ociscen kanal koliko je moglo u dubinu, prosiren maksimalno.
Dosla je hiruska intevencija. Desni podignute, kost izbusena i zub ociscen.
Kanal popunjen, rupa u kosti zapusena nekom vestackom kosti ili nesto na bazi srebra ako sam dobro cuo i zapamtio . Zasiveno spolja i to je to.
Pio sam antibioti, nakon nekoliko dana skinuo konce, sve je zaraslo.

Godinu dana je sve mirovalo i bilo OK da bi nedavno opet izbila
gnojna rupica na desnima iznad zuba.

Mislim da higijena tu nema neku vezu jer bi to bilo kao da nekom ko operise cir kazete ko zna da li si odrzavao higijenu.

Inace higijenu redovno odrzavam a ako primetim kvar na vreme idem kod cika zube. Sve sto je trebalo mi je popravljeno i nemam zuba sa karijesom.

Pre hiruske intervencije posetio sam vise stomatologa koji su mi uglavnom rekli da zub treba da se vadi, jedino je hirurg rekao da bi moglo da se ocisti na nacin koji je on uradio (otvori se, ocisti, vestacka kost i eventualno titanijumski kocic). Moja sumnja je da eventualno nije lepo ocisceno pa da je to tinjalo godinu dana dok gnoj nije probio iznutra na povrsinu.

Interesuje me iskustvo stomatologa sa ovakvim procesima.
Cuo sam da postoje i neke ciste koje se javljaju pa se one slicno resavaju hiruski APIKOTOMIJOM ali kao ovo nije to. Znam devojku koja je imala neku cistu pa su joj 4puta cistili ... prvi put apikotomija pa posle se opet vrati ... Mislim da je resila da izvadi zub nakon tolikih muka.

Na osnovu rendgenskog snimka da li mozete reci nesto vise ?

ZA INDIGO
Trudicu se da budem kratka.
Pre nekoliko godina(`97.) mi je zubar izvadio zivac iz desne jedinice.To je zubar kod kog je moja cela porodica lecila zube godinama unazad,u privatnoj praksi i svi su bili zadovoljni.Vazi za strucnjaka u sirim krugovima,pogotovo u oblasti protetike.Nagadjam da se on nasao u sukobu sa lekarskom etikom u godinama krize u ovoj zemlji,kada vise nije moglo da se krade materijal u drzavnim a debelo naplacuje u privatnim zubarskim ordinacijama.Te godine on mi je izvadio zivac iz tog zuba,radio je pod anesteziom nekoliko kvarova,tako da ja zaista nisam znala sta radi.Rekao mi je da je promenio plombu na toj nesrecnoj jedinici,i da dodjem sledeci put da mi pripremi DVOJKU za krunicu!!!!(kada je planirao da mi kaze za jedinicu-nemam pojma!)
Bila sam sokirana!!!!!Imala sam 16 godina i nisam mogla da verujem da necu imati vise svoj ziv zub,I TO DVOJKU!!!!Iz tog razloga nisam vise nikad ni otisla kod njega,trudeci se da sto vise odugovlacim.Da skratim pricu,sada 9 godina kasnije,ja i dalje imam tu dvojku-ziv i zdrav zub i nema potrebe za krunicom i slicno!
Jasno je zasto vise nemam poverenja u zubare,iako zelim da ga povratim,ne uspeva mi jer ni moje kasnije posete razlicitim zubarima nisu se najslavnije zavrsile.
Jedinica je moj sadasnji problem.Promenila je boju i to drasticno!Pre dve-tri godine pokusala sam sa beljenjem ali to ima kratkorocne rezultate.Sada se ne usudjujem da pokusam ponovo sa tim jer mi je zub sad vec dosta tanak,pa se plasim da ce da pukne ako mu se ponovo izvadi sadasnja plomba.
Izvinjavam se na ovom "romanu" sto sam napisala i verovatno vas ugusila pricom,ali sam htela da pokusam da dobijem odgovor na sledece pitanje:
Koje je najbolje resenje u ovom mom slucaju?Posebno estetski,jer sam cula i vidjala da kod nekih vrsta nadogradnje desni menjaju boju,a ja bih to htela da izbegnem.
HVALA UNAPRED!!!! :)

Pre 9 godina iz desne jedinice mi je izvadjen zivac.Zub je sada zut i ja pokusavam da nadjem najbolje resenje.Pokusala sam sa beljenjem ali su rezultati kratkorocni a sada me je i strah da bi zub mogao da pukne kad mu se izvadi sadasnja plomba,pa mi ta opcija ne dolazi u obzir.Da li mozete da me posavetujete?Sta bi bilo najbolje uraditi,posebno estetski jer sam cula i vidjala da u mnogim slucajevima nadogradnje desni gube svoju prirodnu boju.Da li to moze da se izbegne?

Prosle godine sam bila kod zubara zbog osmice dole levo kojoj je ispala plomba delimicno. To mi je o.k. popravio i uradio jos jedan zub. Takodje mi je tom prilikom rekao da mi je na sestici gore desno napukla plomba (sasvim moguce jer jeplomba bila stara). Otvorio mi je zub, ocistio stavio lek i rekao da dodjem za sedam dana. Posle tih prvih sedam dana tek mi je iz treceg puta zatvorio zub i to je navodno bilo sve gotovo. Posle toga ja nisam mogla da zvacem levom stranom vilice, posto me je na svaki pritisak bolelo, takodje se pojavila osetljivost na hladno i toplo. Mislila sam da ce proci, ali nije. nakom par meseci sam ponovo otisla, da reklamiram rad. Ponovo, lek, vadjenje zivca i celo "lecenje" se proteglo na tri sedmice. Ponovo zatvorio zub i ponovo isti simptomi (pomislila sam da to tako treba da bude), ali nakom par meseci ponovo sam otisla na "reklamaciju" (to je bilo u martu ove godine, naci skoro godinu dana se ja zabavljam sa tim jednim zubom, a i zubar takodje, zar je to normalno?). I opet sve iz pocetka, s tim da me ovog puta poslao da snimim zub. I evo sad je juli mesec, ja i dalje ne mogu da zvacem levom stranom vilice, a i zub reaguje na hladno i toplo.

Moje pitanje glasi: dali je ovo treba da bude tako kako jeste i dali lose lecen zub, znaci bolestan zub moze uticati na pojavu nekakvih drugih tegoba (posto od marta kada sam i bila poslednji put kod zubara, mi uopsteno nije dobro, vidi post Mioperikarditis).

I jos jedna stvar, pre mnogo godina, deo zuba mi se polomio i zubar je pokusao taj deo da nadomesti "belom" plombom. Desilo se to da su mi se desni upalile i krvarile. Posle svakodnevne kiretaze lekar je izvadio "belu" plombu koja je dodirivala desni, nakon cega se upala sama od sebe u vrlo kratkom roku povukla. Tada mi je rekao da sam verovatno alergicna na "bele" plombe ukoliko su u kontaktu sa sluzokozom.

Dali i ovo moze imati neke veze sa celom pricom?

Unapred hvala na odgovoru!!!

Ajde malo reda da napravimo na ovoj temi!
Molicu sve ucesnike foruma koji nemaju diplomu stomatoloskog fakulteta (to znaci i studente ukoliko nije apsolvent sa 2 ispita do kraja) da se suzdrze od davanja odgovora sa potpunim samopouzdanjem strucnajka sa visegodisnjim iskustvom!.

dr:
Ajde malo reda da napravimo na ovoj temi!
Molicu sve ucesnike foruma koji nemaju diplomu stomatoloskog fakulteta (to znaci i studente ukoliko nije apsolvent sa 2 ispita do kraja) da se suzdrze od davanja odgovora.

Dr. ja kad napisem da je zub na snimku za vadjenje prethodno svoju tvrdnju proverim sa nekoliko stomatologa sa 15 god iskustva cisto da proverim da li sam dobro naucio znanje :)
Tako da nemas sta da brines.

Inace od 15 godine radim u stomatoloskoj ordinaciji ko asistent svako leto, da zaradim dzeparac, da da odlicno znam da se bol na dodir i pritisak javlja kao posledica procesa u kosti, da je bol na hladno kvar, a bol na toplo upala.

Zaista nije bilo potreba da pobrises sve one moje odgovore.

A pogotovu nije bilo potrebe da obrises maksine snimke koje je pstavio na ovoj temi.

Pozdrav.

Usput taj zub na maksinom snimku je za vadjenje, zub je jednim delom van kosti, a lamine dure gotovo da nema. Fali dobar deo korena. Isto tako ispun se izlio u kost tako da indukuje nove upale. Vec je jednom radjeno ciscenje ciste, i bice radjeno ponovo, i cak i da bude uradjeno i 10 puta uvek ce da se ponovo javi.

dr:
Aco, Luciferko ne iskusavaj moje strpljenje!
Kad budes imao diplomu stomatoloskog fakulteta onda ces imati pravo glasa, do tada zaobidji ovu temu!
A o proverama svojih tvrdnji na drugim forumima necu ni da govorim...
Ovo ti je javna opomena, to sto lupetas na drugim forumima me se ne tice ali to sto se pravis pametan po pitanju vrlo ozbiljnih stvari , to ti nece proci na zdravlju!

Sto onda ti ne kazes ljudima sta je bol na pritisak kao si tako pametna i doktor medicine. Valjda bi trebala da znas?

Usput ne pravim se pametan, u ono sto napisem sam 100% siguran.

Ako nadjes i jednu glupost koju sam napisao ja odlazim sa ovog foruma za uvek.
Pazi jednu jedinu glupost vezanu za ZUBE da sam ovde napisao, i mene vise nema na diskusiji krstarica

ANTURIJUM:
Moja treca poruka.Indigo se ne javlja.Da li neko strucno lice moze da mi pomogne i da odgovor na moje pitanje?
Malo strpljena molicu, Vama treba odgovor nekoga ko se time bavi i poznaje tu materiju.
Ne bi bilo lose da ponovo iscitate od pocetka temu, indigo je vec dosta pisala o procesima izbeljivanja zuba, mislim da bi tu mogli da nadjete odgovor na svoje pitanje, bar dok ne dobijete konkretan odgovor u vezi Vaseg problema.

Granit:
Prosle godine sam bila kod zubara zbog osmice dole levo kojoj je ispala plomba delimicno. To mi je o.k. popravio i uradio jos jedan zub. Takodje mi je tom prilikom rekao da mi je na sestici gore desno napukla plomba (sasvim moguce jer jeplomba bila stara). Otvorio mi je zub, ocistio stavio lek i rekao da dodjem za sedam dana. Posle tih prvih sedam dana tek mi je iz treceg puta zatvorio zub i to je navodno bilo sve gotovo. Posle toga ja nisam mogla da zvacem levom stranom vilice, posto me je na svaki pritisak bolelo, takodje se pojavila osetljivost na hladno i toplo. Mislila sam da ce proci, ali nije. nakom par meseci sam ponovo otisla, da reklamiram rad. Ponovo, lek, vadjenje zivca i celo "lecenje" se proteglo na tri sedmice. Ponovo zatvorio zub i ponovo isti simptomi (pomislila sam da to tako treba da bude), ali nakom par meseci ponovo sam otisla na "reklamaciju" (to je bilo u martu ove godine, naci skoro godinu dana se ja zabavljam sa tim jednim zubom, a i zubar takodje, zar je to normalno?). I opet sve iz pocetka, s tim da me ovog puta poslao da snimim zub. I evo sad je juli mesec, ja i dalje ne mogu da zvacem levom stranom vilice, a i zub reaguje na hladno i toplo.

Moje pitanje glasi: dali je ovo treba da bude tako kako jeste i dali lose lecen zub, znaci bolestan zub moze uticati na pojavu nekakvih drugih tegoba (posto od marta kada sam i bila poslednji put kod zubara, mi uopsteno nije dobro, vidi post Mioperikarditis).

I jos jedna stvar, pre mnogo godina, deo zuba mi se polomio i zubar je pokusao taj deo da nadomesti "belom" plombom. Desilo se to da su mi se desni upalile i krvarile. Posle svakodnevne kiretaze lekar je izvadio "belu" plombu koja je dodirivala desni, nakon cega se upala sama od sebe u vrlo kratkom roku povukla. Tada mi je rekao da sam verovatno alergicna na "bele" plombe ukoliko su u kontaktu sa sluzokozom.

Dali i ovo moze imati neke veze sa celom pricom?

Unapred hvala na odgovoru!!!
Moj skromni doprinos
http://www.medicina.hr/clanci/zubobolja.htm

Ljudi

1. Ujutru cetkica
2. Popodne cetkica
3. Uvece cetkica i konac

I na svakih 6 meseci na skidanje kamenca kod stomatologa. Skidanje kamenca je 1500 din, na 6 meseci to je 250 din mesecno a to je oko 8 dinara dnevno.

8 dinara dnevno vas kosta da maksimalno povecate sanse da imate svoje zube do kraja zivota.

Ljudi kazu preskupo. Ali probajte, da svaki dan izdvojite 8 din i kazete ovo je 8 din za moje zube.

Prosecan pusac da 100 din na dan za cigare.

100 din dnevno vas kosta karta ka bolesnim zubima, ka raku usne duplje, ka raku zdrela i jednjaka, ka raku pluca

8 din na dan vas kosta karta ka zdravlju

Necu da se pravim pametan, ali razmislite malo.

Kakva je ovo zbrka ovde nastala??? Aman ljudi dogovorite se ko ce da daje strucne odgovore. Uf...!

Molim da mi neko da savet, odgovor... strucan. Dali ovú temu moderira neki stomatolog sa diplomom!?

Hvala unapred!

dr:
Nema zbrke, trenutno smo bez stomatologa na temi, jedino stomatolog moze da daje odgovore, ni Wdw ni ja nemamo znanje stomatologije, obe smo lekari .Zbog ozbiljnosti pitanja i teme ne dozvoljavamo onima koji nemaju diplomu ,potrebna znanja i kavlifikacije da daju odgovore.

Ja ti potpisujem sada da je zene na strava putu da otekne zbog proces u kosti. Ali da me ponovo ne banuju, smiricu se na ovim diskusijama. Tacnije necu nista pisati sto bi moglo da vas isprovocira. Kod nje treba da se uradi drenaza naj pre da bi gnoj i gasovi izasli napolje iz gnojne kesice pa posle da se radi ostalo.

Ali ko sto rekoh. Neka to ostane moje misljenje. Jer ne zelim da provociram. U glavnom rekao sam sta sam rekao. Gledacu i smejacu se kad se ovde javi sa temom "otekla sam ko bumbar"

Ako doceka da 'otekne kao bumbar' to ce biti primer nebrige za sopstveno zdravlje. Kad bi vozio auto majstoru da ga popravi jer ti se gasi, a majstopr ga popravio i vratio a on se opet gasi, a on ga opet 'popravi' i vrati a on se op[et gasi, a onda te posalje da ga neko 'pogleda na kanal' a on se i dalje gasi....Sta biste uradili?! Verovatno promenili majstora, potrazili drugo misljenje, javili se u referentnu ustanovu za tu vrstu kola...zar ne?! Ali ako se radi o vasem zubu, onda je odgovor - ostacu kod istog zubara, trpecu bol, i pitacu na - forumu(?!?!) sta mi je ciniti! Pa Granit - promeni zubara; idi na stomatolosku kiliniku; trazi drugo misljenje...Idiotluk je da je zubar uopste nesto i radio po korenovima zuba (zivac, lek i slicno) a da nije uradio i trazio snimak pre toga.

Aco: tebe sto se tice, primili smo svi znanju tvoje misljenje: da zena treba da ide kod - specijaliste za bolesti usta. Toliko. Da si ovako postovao ranije, verovatno ne bi bio banovan. Za dalje isto vazi: mozes postovati ovde, suzdrzi se od postavljanja dijagnoza, komentarisanja muljavih snimaka i lecenja putem foruma.

Kada u opste dodje do ovoga da zub tako strada to je vec uveliko nebriga o svojim zubima. Ko sto rekoh 100 din potrosi prosecan covek na cigare a 8 din na dan kosta zdravlje zub. Zapravo to nije ni ne briga to je strah. Neki ljudi se toliko plase zubara (vidjao sam i one od 40 i kusur godina koji se tresu pre nego udju u stolicu), pa i ja se plasim, da ce pre da trpe bol nego da odu u stolicu. Ali ti to ko psihijatar bolje znas, i bolje razumes. Na zalost ne kapiraju da se mali karijes brzo popravi , a da sto duze cekaju sve je gore i gore, i da nema drugo nego da odu, onda odu tek kada se stvari tako zakomplikuju i tako krene da boli da su i lecenje i sve ostalo neizvesni. Cak i takvi bolovi da se jave neki se i onda ne javljaju iz straha.

Kod dece to je najcesce nebriga roditelja. Pisao sam o tome.

.

Dobro bre momak, jesi ti mentalno poremecen, ili si samo glup, ili si idiot?! NECES VISE POSTOVATI NA ZDRAVLJU, je l' ti to jasno?! Sad ces nauciti sta znaci rec IZBEGAVATI. A Granit ako nema mozga uopste neka ide 'kod tebe' u ordinaciju, pogotovu neka bas tebi sedne na stolicu. Sigurno si na prvoj godini brilijantno iskusan stomatolog.

Aca, Luciferko i Atomski mrav svi su jedna licnost, samo sto ga je Administrator Krstarice banovao vise puta zbog mnogo razloga koje je ovde suvisno i navoditi u celini. Covek je student prve godine fakulteta (stomatoloskog), i svakako nista protiv nemam da komunicirate na PP. Tek da imate informaciju do kraja - ovaj post svima na ovoj temi.

Back