ZUBAR!

• Začetnik teme Začetnik teme malika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
HAHA koliko sam ja kamenaca skinuo u caletovoj ordinaciji poslali bi me na robiju. Generalno radi se o vrlo prostoji i bezopasnoj intervenciji. Generalno ne zahteva nikako veliko znanje niti umece. Moze da je nauci dete od 15 godina ako mu lepo pokazete. Stetu da napravite ne mozete, tj mozete ali da to namerno uradite, i to bas da ste divljak ono najveci sa namerom da nekome nanesete stetu. Da izbijete zub/zube zaista ne moze da mi padne na pamet nacin. Naravno sve u granicama da normalno radite. Definitivno slucajne povrede kavitronom ne mozete da nanesete. Namerne mozete uvek, i to bi u ovom slucaju bas moralno da bude namerno i to bas da se potrudite.

Sada cuveno ja nemam kamenac. Kamenac koji se vidi po zubima sto ja kazem estetika to je najmanji problem. Mnogo je gori onaj izmedju zuba koji se ne vidi, pa ljudi i ne znaju za njega. On je taj koji dovodi do paradontoze. A u te prostore vi ne mozete cetkicom niti bilo cim drugim moze samo stomatolog. Ja uvek prvo cistim njih dobro. A estetika ide poslednja. Kada smo izvrsili ciscenje tih nedostupnih prostora e onda posle mozemo da se zezamo sa onim povrsinskim delovima, skidamo , peskiramo i ostalo.

Luciferko:
Sada cuveno ja nemam kamenac. Kamenac koji se vidi po zubima sto ja kazem estetika to je najmanji problem. Mnogo je gori onaj izmedju zuba koji se ne vidi, pa ljudi i ne znaju za njega. On je taj koji dovodi do paradontoze. A u te prostore vi ne mozete cetkicom niti bilo cim drugim moze samo stomatolog. Ja uvek prvo cistim njih dobro. A estetika ide poslednja. Kada smo izvrsili ciscenje tih nedostupnih prostora e onda posle mozemo da se zezamo sa onim povrsinskim delovima, skidamo , peskiramo i ostalo.
Ok, pa onda ću i ja da odem na čišćenje kamenca, why not? :wink:

Je l' mi možete reći od čega nastaje kamenac? Da li od svake hrane/pića? Pošto ja ne pušim, ne pijem kafu, čajeve, sokove, vino....Koja još hrana dovodi do nastajanja kamenca?
I koliko puta godišnje bi trebalo čistiti kamenac (i da li treba jednako često čistiti ovaj koji se ne vidi i onaj jasno vidljivi)?

@Luciferko ...a kako cistis te medjuprostore kod mene je to problem jer imam malo zbijene zube da tako kazem i cistim koncem ali imam osecaj da to nije dovoljno da konac ocisti samo vece komade hrane a sta je sa onim mekim komadima hrane ..da li treba koristiti one cetkice za taj medjuprostor? meni se desava s vremena na vreme da mi se izmedju 4 i 5 ili 5 i 6 upali dzep pa ga cistim isperem 3% hidrogenom smiri se ali kapiram da se stalno upali od te zaostale hrane ...bezveze imas neki savet ili bilo ko :D

pitanjce:
@Luciferko ...a kako cistis te medjuprostore kod mene je to problem jer imam malo zbijene zube da tako kazem i cistim koncem ali imam osecaj da to nije dovoljno da konac ocisti samo vece komade hrane a sta je sa onim mekim komadima hrane ..da li treba koristiti one cetkice za taj medjuprostor? meni se desava s vremena na vreme da mi se izmedju 4 i 5 ili 5 i 6 upali dzep pa ga cistim isperem 3% hidrogenom smiri se ali kapiram da se stalno upali od te zaostale hrane ...bezveze imas neki savet ili bilo ko :D

Postoji jedna ultra zvucna naprava na koju dolaze nastavci siri deblji kraci duzi zavisi. I sa njom cistis.

Ispiranje 3% hdorgenom je ok. ALI NIKAKO JACI. Dakle 3% i samo 3%. Mozete da izgorite sluzokozu sa jacim.

Konac i interdentalne cetkice su ok.

Savet:

treba to dobro ocistiti strucno i ostale zube naravno , onda da nastavis da koristis redovno konac i interdentalnu cetkicu. Naravno da ti neko pokaze kako se pravilno koriste. Konac cisti sve komade hrane ako znas da ga upotrebljavas.

Da na te cetkice sam mislio a kako da znam koju da uzmem jel postoji neka univerzalan cuo sam da to odredjuje zubar vrstu te cetkice prema dubini dzepa ? mozda sam ovo i lupio...

Luciferko:
Kamenac nastaje kalcifikacijom mekih naslaga. Od svega moze da nastane.
Treba ga cistiti 2x godisnje dakle na 6 meseci. Tamo gde postoji potreba i vise.
597196.png

Samo još jedno pitanje u vezi čišćenja kamenca, pošto sam, uz Acino objašnjeje, i ja odlučila da idem- je l' bolno? neprijatno?....čisto da znam da l' da se psihički pripremam? ;)

Ines1864:
Samo još jedno pitanje u vezi čišćenja kamenca, pošto sam, uz Acino objašnjeje, i ja odlučila da idem- je l' bolno? neprijatno?....čisto da znam da l' da se psihički pripremam? ;)

gde u desni upaljene zna da boli, da krvari i bude neprijatno uglavnom ne preterano bolno. ali treba uraditi bez obzira. ako posle toga poslusas savete o odrzavanju higijene sledece ciscenje bi trebalo i svako sledece da bude bez krvi i bola. to je takodje indikator koliko dobro odrzavas higijenu. u ustima gde je hihijena dobra tj gde se koristi konac kako treba iz interdentalnih prostora ne bi trebalo da bude krvi ili je svedena na minimum prilikom ciscenja.

Imam pitanjce u vezi umnjaka.
Gore desno je jedva izasao, ukoso ka obrazu tako da me sad boli to mesto kad otvaram usta. Ne mogu normalno cak ni da jedem, zevam i sl. :(
Gde je najbolje vaditi ga i koliko kosta otprilike, da li je potrebna operacija ako je pola izasao ili se normalno vadi? Da li treba pre toga snimiti celu vilicu?
Hvala unapred!

Supica:
Imam pitanjce u vezi umnjaka.
Gore desno je jedva izasao, ukoso ka obrazu tako da me sad boli to mesto kad otvaram usta. Ne mogu normalno cak ni da jedem, zevam i sl. :(
Gde je najbolje vaditi ga i koliko kosta otprilike, da li je potrebna operacija ako je pola izasao ili se normalno vadi? Da li treba pre toga snimiti celu vilicu?
Hvala unapred!

mozda se javila mala upala, treba to mesto gde izrasta umnjak ocistiti a mozda ce ti stomatolog dati i neki antibiotik zavisi od situacije.

uradi digitalni ortopan snimak (veliki svih zuba) na cd-u pa cu da vidim i kazem ti da li ostaju ili idu napolje.

Danas sam bila kod one studentkinje, i stvarno je lepo uradila...kamenca skoro i nisam imala (dobila sam pohvalu za lepo održavanje zuba :) ), ali je očistila tzv. meke naslage i kamenac koji sam imala između nekih zuba. I profesor mi je pregledao zube i imam povlačenje desni na trojkama (očnjacima), mislim znala sam to i pre, ali danas sam prvi put čula da to može da se vrati nazad, nije mi jasno kako....spominjali su neku recesiju, tvt i neke pojmove koji mi nisu baš najjasniji...Pa ako bi Aca bio ljubazan da mi objasni taj proces (kako se te desni vraćaju dole, da li se onda posle ne povlače gore ponovo i ostalo), bila bih mu veoma zahvalna.

Svaka mu čast i meni ide rok, al' svratim na net bar pet puta dnevno, u pauzama od učenja...Eh, kad bih ja mogla biti takav karakter i koncentrisati se na učenje i samo učenje... :-(

Ines1864:
Danas sam bila kod one studentkinje, i stvarno je lepo uradila...kamenca skoro i nisam imala (dobila sam pohvalu za lepo održavanje zuba :) ), ali je očistila tzv. meke naslage i kamenac koji sam imala između nekih zuba. I profesor mi je pregledao zube i imam povlačenje desni na trojkama (očnjacima), mislim znala sam to i pre, ali danas sam prvi put čula da to može da se vrati nazad, nije mi jasno kako....spominjali su neku recesiju, tvt i neke pojmove koji mi nisu baš najjasniji...Pa ako bi Aca bio ljubazan da mi objasni taj proces (kako se te desni vraćaju dole, da li se onda posle ne povlače gore ponovo i ostalo), bila bih mu veoma zahvalna.

Mozda je mislio na resekciju ili rezanj operaciju, ne znam koje si godiste. Ali to je otprilike da hirurg hiruski ocisti svu prljavstinu i svo obolelo tkivo, dakle digne desni. I onda fino sve sto je nekroticno, nezdravo skine do zdravog. I onda se tu formira novo zdravo tkivo. Samo je problem u tome da posle te intervencije moras da pocnes sa rigoroznim odrzavanjem higijene inace posle 6 meseci ko da nista nije radjeno.

Pa...ne znam....šta da mi diže? Inače, samo na tim očnjacima mi se povlače desni...On je meni to objasnio kao da nije dobro što su mi se tu tako povukle desni i da ih treba vratiti nazad (dole)...čini mi se da je to rekao....Sad sam skroz zbunjena.
Inače, ja već održavam rigoroznu higijenu, ne znam šta od ovog može više...Perem zube onako kako mi je moj zubar objasnio, koristim konac, redovno perem zube, idem kod stomatologa redovno, nemam karijesa nigde, evo sad odradih i ovo skidanje mekih naslaga...Inače, moja mama je imala paradontopatiju (sad ima veštačke zube), pa pretpostavljam da su i neke genetske predispozicije dovele do ovoga, kao i ranije nepravilno pranje zuba....a ko zna, možda i bulimija koju sam imala 6 godina (izlečila se pre 2,5 godine)... :-(
Inače, imam 24 godine.
Još htedoh da kažem, te desni iznad očnjaka su se povukle gore još davno (ima sigurno 4 godine, a ko zna možda i više....samo sam tad primetila) i čini mi se da se stanje ne menja...čini mi se. Kakva je to paradontopatija gde se desni povlače samo iznad pojedinih zuba, dok recimo iznad jedinica i dvojki nimalo? Baš me nervira...I šta bi sad bilo ako ja ne bih uradila to povlačenje desni nazad, ili kako god da se zove taj zahvat, a nastavila da održavam higijenu ovako kako održavam? U jbt, valjda mi neće ispasti zubi :-( ....
Neko mi reče da to nije trajno rešenje i da se te desni brzo opet povuku gore :-( ...Je l' tako? Ima li uopšte pomoći kod paradontopatije? :-(

Pa podigne ti desni dakle to meso iznad zuba, napravi se hiruski rez i pristupi se korenu, kosti....i onda se fizio dispenzerom i ostalim alatima sve lepo to cisti. Dakule ukloni se svo nezdravo tkivo, nezdrava kost da zdravog. Time se omoguci nastanak novog zdravog tkiva i zdrave kosti na mestu uklonjenih starih losih tj bolesnih. Naj prostije objasnjeno.

Nisi mi odgovorio ništa što sam te pitala....osim prvog pitanja, koje nije bilo suština mog posta. Nema veze. Odoh ja ovih dana kod mog zubara.
Hvala na vremenu.

Back