Злочини четника у Другом светском рату

Покољ у Гатима које су спровели четници Мане Роквића..

Jok vala. Pokolj u Gatama su izveli četnici pop Đujića. Ubijeno stotinak hrvatskih civila.
Mane Rokvić je držao Drvar, Grahovo,deo Like...Sve u svemu , četnički zločini nad hrvatskim civilima su bili bukvalno 100 puta manji po obimu od hrvatskih.
Znači, par hiljada ubijenih. Toliko su hrvatski zločinci , potpomognuti bosanskim muslimanima, klali za jedno pre podne.

- - - - - - - - - -

А можеш ли ти синовац, да наведеш неке четничке злочине над Србима (прецизно: над Србима) током Другог св.рата?

Pitanje je bilo konkretno. Očito da ti nemaš odgovor na njega.

Poslednja izmena:
Jok vala. Pokolj u Gatama su izveli četnici pop Đujića. Ubijeno stotinak hrvatskih civila.
Mane Rokvić je držao Drvar, Grahovo,deo Like...Sve u svemu , četnički zločini nad hrvatskim civilima su bili bukvalno 100 puta manji po obimu od hrvatskih.
Znači, par hiljada ubijenih. Toliko su hrvatski zločinci , potpomognuti bosanskim muslimanima, klali za jedno pre podne.
.

Па Мане Роквић је био под командом попа Ђујића. И колико ја знам, тај покољ извршен је под његовом командом. Али, можда и грешим. Но, свеједно нема спора да су четници у Гатама извршили покољ над Хрватима.

Е сад, па наравно да су четнички злочини над Хрватима мањи од усташких злочина над Србима. И наравно да нисам имао намеру да их изједначавам. Само си ме питао за конкретан случај четничких злочина над Хрватима и ја сам ти навео тај пример. Такође, напоменуо сам да усташки и четнички злочини нису исто, јер није иста природа тих злочина. Четници су убијали из освете, док су Хрвати убијали Србе без икаквог разлога, осим што су били Срби.

То је ипак једна разлика и ја сам то одмах нагласио.

Па Мане Роквић је био под командом попа Ђујића. И колико ја знам, тај покољ извршен је под његовом командом. Али, можда и грешим. Но, свеједно нема спора да су четници у Гатама извршили покољ над Хрватима.

Е сад, па наравно да су четнички злочини над Хрватима мањи од усташких злочина над Србима. И наравно да нисам имао намеру да их изједначавам. Само си ме питао за конкретан случај четничких злочина над Хрватима и ја сам ти навео тај пример. Такође, напоменуо сам да усташки и четнички злочини нису исто, јер није иста природа тих злочина. Четници су убијали из освете, док су Хрвати убијали Србе без икаквог разлога, осим што су били Срби.

То је ипак једна разлика и ја сам то одмах нагласио.

Najveći zločini koje su četnici počinili su u istočnoj Bosni ...

To je znano ali mene interesuju razmere četničkih zločina nad Hrvatima.

- - - - - - - - - -

Mislim da su se Đujić i Rokvić razišli. Moguće je da grešim čiji su četnici izvršili zločin u selu Gata.
Mislim da su to ipak bili četnici iz severne Dalmaije.

- - - - - - - - - -

Mislim da su se Đujić i Rokvić razišli. Moguće je da grešim čiji su četnici izvršili zločin u selu Gata.

Meni je nešto Baćovićevo ime vezano za taj događaj... kao da sam čitao nekad da su Hercegovci učestvovali, pomognuti od Italijana, u tom događaju... moguće da griješim..

- - - - - - - - - -

Па на хрватској википедији пише да су четници Мана Роквића, уз помоћ Италијана који су их превезли до тог села, починили тај покољ. Можда и није тачно, али тамо тако пише.

Што се тиче размера четничких злочина над Хрватима: та размера је свакако мања од размере хрватских (усташких) злочина над Србима. И што је још важно четници су злочине чинили из освете за хрватска и муслиманска зверзства.

Postavio je linkove hrvatske Vikipedije... kaže zločini nad kod Grahova i Drvara nakon ustanka ljeta 41.... :eek:
Prvo otkud tamo Hrvati tada? Drugo, ti ustanici nisu bili (samo) četnici...
Отуда што су се усташке и домобранске јединице склониле у Грахово и Дрвар па су их устаници и тамо напали.Градове су бранили и хрватски цивили проусташки орјентисани који су одговорни за злочине над Србима у околини и такође се склонили у та места.
Ради се наравно о великом устанку против окупатора и усташа који је започео у Србу нападом на усташку полицијску станицу.
Нема никаквих говора о злочинима осим ако наоружане усташе не рачунаш у невине жртве.
Покољ у Гатима и околним селима су извршили припадници дивизије Сасари и антикомунистичка милиција која је као што се зна била састављена и од Срба, Хрвата чак и Албанаца.Гати су били комунистичко место и зато су их Италијани и напали.
Да ли је ту учествовао и Мане Роквић не знам али је могуће с обзиром да је Ђујић највише њега критиковао код Драже да је неодговоран, својеглав, недоследан и делује на своју руку.......
Управо овај злочин Хрвати наводе као највећи злочин који су извршили четници ( Ђујићеви тј. Дражини) над Хрватима, а број жртава је стотинак.Где су Гати а где је Јасеновац.
Meni je nešto Baćovićevo ime vezano za taj događaj... kao da sam čitao nekad da su Hercegovci učestvovali, pomognuti od Italijana, u tom događaju... moguće da griješim..
Комунисти су на крају рата на суђењу Дражи закључили да је за тај злочин одговоран Баћовић.

Koliko je bilo hrvatskih civila u Drvaru i Grahovu (uključujući i okolinu)?

Није у питању Грахово и Дрвар него сјеверније...
Дио Доње Лике па до Удбине, те Петровац, Крупа итд. Највише су страдали муслимани (а и нешто Хрвата)... Нпр. Хрвати и данас блеје о томе како су "ћетници" (устаници) побили 50 Хрвата код Лапца, док су они и муслимани убили 1200 Срба...
Мало је побијено, али је побијено све што је уваћено - враћено истом мјером.

Иначе на подручју Тромеђе, углавном се то десило у вријеме Устанка 1941. и то су учинили Устаници (дакле и прије четника и прије партизана). И далеко више су страдали муслимани него ПРАВИ КРИВЦИ - Хрвати.

Било је нешто каснији случајева који су били појединачни из одмазде.
Кад некоме побијеш цијелу фамилију немој очекивати милост.

Poslednja izmena:

Mane je bio prototip samozvanih cetnika koji su se pojavili tokom ratova 90-ih i koji su sustinski i samim Srbima naneli vise zla nego koristi.

- - - - - - - - - -

apsolutno...
ali ja insistiram za sada da se obrade zlocini nad Hrvatima, da se vidi taj odnos u broju ubijenih.

racunajuci i muslimane, ta brojka opet ne prelazi 10000 ubijenih od strane cetnika.

evo lepog primera 'pravicnog' sudjenja Mihailovicu:

Predsednik suda je optuženog Mihailovića suočio sa Baćovićevim izveštajem o zločinima.
Pretsednik: Kako to, žive ljude deru?Optuženi: Ja u takav izveštaj nisam verovao, ni u ove brojeve čak ne verujem, to je sve namešteno.Pretsednik: Vi ste takvu depešu primili, jeste li što preduzeli da sprečite?Optuženi: Nisam mogao. U presudi je generalu Mihailoviću stavljen na teret i ovaj zločin:

Septembra 1942. godine četnici Petra Baćovića ubili su u Makarskoj oko 900 Hrvata, nekoliko katoličkih sveštenika odrali i 17 sela zapalili.[SUP][4[/SUP]
– Presuda Dragoljubu Mihailoviću i ostalima

- - - - - - - - - -

vidimo da su sa velikim zadovoljstvom prihvatili hvalisanje Bacovica koji je skoro 5x puta preuvelicao broj ubijenih.

i lepo se vidi da je Draza bio u pravu kada nije verovao u brojeve koje su mu poredoceni

evo lepog primera 'pravicnog' sudjenja Mihailovicu:

Predsednik suda je optuženog Mihailovića suočio sa Baćovićevim izveštajem o zločinima.
Pretsednik: Kako to, žive ljude deru?Optuženi: Ja u takav izveštaj nisam verovao, ni u ove brojeve čak ne verujem, to je sve namešteno.Pretsednik: Vi ste takvu depešu primili, jeste li što preduzeli da sprečite?Optuženi: Nisam mogao. U presudi je generalu Mihailoviću stavljen na teret i ovaj zločin:

Septembra 1942. godine četnici Petra Baćovića ubili su u Makarskoj oko 900 Hrvata, nekoliko katoličkih sveštenika odrali i 17 sela zapalili.[SUP][4[/SUP]
– Presuda Dragoljubu Mihailoviću i ostalima

- - - - - - - - - -

vidimo da su sa velikim zadovoljstvom prihvatili hvalisanje Bacovica koji je skoro 5x puta preuvelicao broj ubijenih.

i lepo se vidi da je Draza bio u pravu kada nije verovao u brojeve koje su mu poredoceni

Могли су да раде шта су хтели. Дража је био дрогиран, пребијан, често није знао ни шта говори на суђењу.
Ево једног примера њихових манипулација суђења за јавност.

Претседник: Ко је први почео борбу?Оптужени: Ја сам почео први да се бијем са Немцима.Претседник: Конкретно ово: јесу ли ваши четници почели борбупротив окупатора пре него партизани?Оптужени: Може бити да су партизани почели први борбу. Коли-ка је разлика дан или два, то не знам.Претседник: (диктира) Оптужени исказује: верује да су партиза-ни отпочели борбу против окупатора први.
Бранилац Драгић Јоксимовић: Али верује да је разлика била данили два.Претседник: Док ја испитујем оптуженика немојте да се обра-ћате.

Следећи дан Политика је објавила наслов који каже: Дража Михаиловић потврђује да су партизани први почели борбу против окупатора док су његове јединице нападале партизане са окупаторима, чак и под његовом непосредном командом.

И после такви треба да говоре о поштеном суђењу...

Покољ у Гатима и околним селима су извршили припадници дивизије Сасари и антикомунистичка милиција која је као што се зна била састављена и од Срба, Хрвата чак и Албанаца.Гати су били комунистичко место и зато су их Италијани и напали.
Да ли је ту учествовао и Мане Роквић не знам али је могуће с обзиром да је Ђујић највише њега критиковао код Драже да је неодговоран, својеглав, недоследан и делује на своју руку.......
Управо овај злочин Хрвати наводе као највећи злочин који су извршили четници ( Ђујићеви тј. Дражини) над Хрватима, а број жртава је стотинак.Где су Гати а где је Јасеновац.

Да, Талијанска војска, МВАЦ (Срби) и Манини четници.
Одмазда за дјеловање комуниста.
Било је на још неколико мјеста слични ствари (углавном српски а касније кад су Хрвати пришли партизанима и хрватски). Не сјећам се ђе тачно, касније је Принц Еуген попалио више хрватски села и побио доста Хрвата, па се павелић на то жалио што убијају Хрвате иако су били партизани.
Хрвати су и то приписали четницима (иако четници су учествовали у тим операцијама али не на том мјесту).

- - - - - - - - - -

Mane je bio prototip samozvanih cetnika koji su se pojavili tokom ratova 90-ih i koji su sustinski i samim Srbima naneli vise zla nego koristi..

Не лупетај.
Мане је био добар војник и добро је познавао и Хрвате и комунисте и знао како треба са њима. Ђе год се Мане огледао са једнима или другима, ови су извукли дебљи крај (тако да никако не море бити никакав прототип самозвани четника из 90-их који нијесу знали ни основе вођења рата у највећем броју случајева).
Други четници из 90-их су били добри борци. Вуковар су узели баш ти четници из 90-их, шака јада јер "школовани кадар ЈЕНЕА и права војска" нијесу знали нити смјели да то ураде.

Сукоб између њега и Ђујића се десио из два разлога - Срби ка Срби, свак би да буде главни, и УБАЧЕНИ комунистички агенти (што су комунисти и сами признали - чак је и у ГШ Динарске дивизије било убачени комуниста).

Него, кад смо већ код Мана Роквића, шта он дође овом певачу Маринку Роквићу, пошто сам читао да су неки род?

- - - - - - - - - -

I među četnicima je bilo predratnih komunista... i Drenović je valjda bio u KPJ...

И Раде Радић. Па кажу да је и Ђујић неко време махао црвеном заставом, пре рата. :D

Petar Baćević je Nikšićanin i čini mi se da je on odgovoran za neke zločine u zapadnoj Hercegovini i biokovu zajedno sa Italijanima. Čini mi se da on nema veze sa Gatima . To je mnogo daleko od njegove "operativne zone".

кажу да је и Ђујић неко време махао црвеном заставом, пре рата.

Мислим да је део са Ђујићем измишљен, а за Радића и Дреновића се знало да су били комунисти, а према некима и Роквић.

Petar Baćević je Nikšićanin i čini mi se da je on odgovoran za neke zločine u zapadnoj Hercegovini i biokovu zajedno sa Italijanima. Čini mi se da on nema veze sa Gatima . To je mnogo daleko od njegove "operativne zone".

А можда са друге стране и има, у то време он је командовао посебном јединицом по имену Експедициони корпус, састављеном од 3000 најбољих херцеговачких и источнобосанских четника, коју је Дража крајем 1942. послао на Тромеђу као испомоћ динарским и личким четницима...

Него, кад смо већ код Мана Роквића, шта он дође овом певачу Маринку Роквићу, пошто сам читао да су неки род?

- - - - - - - - - -

И Раде Радић. Па кажу да је и Ђујић неко време махао црвеном заставом, пре рата. :D

Baš da je pop mahao crvenom zastavom ja ne mogu povjerovati...

Не лупетај.
Мане је био добар војник и добро је познавао и Хрвате и комунисте и знао како треба са њима. Ђе год се Мане огледао са једнима или другима, ови су извукли дебљи крај (тако да никако не море бити никакав прототип самозвани четника из 90-их који нијесу знали ни основе вођења рата у највећем броју случајева).

Pljackanje uz ubijanje civlnog stanovnistva nikako ne idu uz lik i delo 'dobrog vojnika', bar u mom slucaju.

A ti malo razmisli, dovoljan broj tvojih istomisljenika sa hrvatske strane ce reci da je Maks Luburic bio 'dobar vojnik' koji je poznavao Srbe i komuniste i znao kako treba sa njima. Sizofrenicno je osudjivati ustase i istovremeno odobravati njihovu metodologiju.

U izveštaju Mladena Žujovića generalu Mihailoviću od 6. avgusta 1943. stoji sledeće:
„Tu još postoje i neke Birčaninove vojvode Brana Bogunović, Mane Rokvić i još neki sve od zla oca i gore majke, mrze se između sebe, proganjaju se, prete zločinima svima i svakome — napasti. (...) Mane Rokvić u Petrovcu ima oko 500 ljudi, ali to je običan razbojnik i nemoguć siledžija.[SUP][7][/SUP]“ (―)

Poslednja izmena:

Back