Gedeon
Elita
- Poruka
- 15.763
Poznati istoričar Ivo Goldštajn je poznati istoričar u Hrvatskoj, često napadan i vređan. Inače je jevrejske nacionalnosti. Sada je u penziji.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Profesor Ivo Goldstein ima dobre knjige, ali kao i svaki društvenjak (znači na državnoj si sisi) pravi kompromise oko škakljivih tema (npr. oko broja žrtava u Jasenovcu izd.).Citao sam njegovu knjigu "Dvadeset godina samostalne Hrvatske" u pdf-u, dosta mi je koristila za bolje poznavanje desavanja i drustvenih tokova u Hrvatskoj nakon 1991, tim pre sto je prilicno objektivno i odmereno sa hrvatskog stanovista obradio pitanje ratova 1991-95.
U Srbiji se olako upotrebljava izraz "ustaša", naročito otkada je Vučić na vlasti.U Srbiji ga mnogi nazivaju ustašom i napadaju ga. I njega i njegova oca Slavka.
Profesor Ivo Goldstein ima dobre knjige, ali kao i svaki društvenjak (znači na državnoj si sisi) pravi kompromise oko škakljivih tema (npr. oko broja žrtava u Jasenovcu izd.).
"Naravno, nakon obimnog istraživanja shvatio sam da na taj broj treba dodati 10 ili 20 odsto nestalih i nepopisanih žrtava. Verujem da je u Jasenovcu stradalo oko 120.000 ljudi i da bi se na nekoj stručnoj konferenciji sa tim složile i moje kolege istoričari u Beogradu", naveo je Goldštajn.
https://www.rts.rs/lat/vesti/drustvo/3478836/goldstajn-u-jasenovcu-je-stradalo-oko-120000-ljudi.html
Goldstein je oduvijek bio cionista, ali je i dobar historičar.Sve što je dovoljno znati o Goldsteinu je da negira i izraelski genocid, i etničko čišćenje, i izgladnjivanje. Potpuno odsustvo bilo kakve empatije prema Palestincima.
Netko tko negira stvarnost koja mu se odvija ispred očiju ne može biti dobar povjesničar. I cionizam sam po sebi je revizionizam povijesti.Goldstein je oduvijek bio cionista, ali je i dobar historičar.
Što se tiče historiografije, Goldsteinov rad je odličan. Drugo je pitanje njegovog morala i ljudskosti.Netko tko negira stvarnost koja mu se odvija ispred očiju ne može biti dobar povjesničar. I cionizam sam po sebi je revizionizam povijesti.
Другим медијима (овдје) каже друго;"Naravno, nakon obimnog istraživanja shvatio sam da na taj broj treba dodati 10 ili 20 odsto nestalih i nepopisanih žrtava. Verujem da je u Jasenovcu stradalo oko 120.000 ljudi i da bi se na nekoj stručnoj konferenciji sa tim složile i moje kolege istoričari u Beogradu", naveo je Goldštajn.
С тим да је ово друго написао у свом урадку о Јасеновцу о чему ћу иу наредној објави.Sada je utvrđeno nešto više od 83 tisuća žrtava, ali bih ja brojku podigao za nekih 5 do 10 posto, pa bi ona bila između 90 i 100 tisuća žrtava.
Да се број жртава који је приложен на конференцији у Паризу (1,7 милион) заправо односи на демографску губитке које су израчунали Иван Лах и Долфе Вогелник. И једна апсолутна лаж, не постоји такав прорачун Вогелника и Лаха (Вогелник је 1052.прорачуном дошао да су демографски губици у Југославији не мањи од 2.854.000 а жртве рата не мање од 1.814.000), и не постоји ни један званичан прорачун да су демографски губици у Југославбији 1,7 милиона. Понављам нити један једини, нити је прије пописа 1948-е уопште било могуће учинити прорачун демографских губитака. Овдје је Голдштајн баш крупно слагао.Goldstein: Stvar je komplicirana i nije do kraja razjašnjena. Dakle, neposredno nakon rata demografi Ivan Lah i Dolfe Vogelnik izračunali su da je demografski gubitak Jugoslavije tokom Drugog svjetskoga rata bio 1,700.000 osoba (dakle, ne samo neposredne žrtve rata, nego i emigranti, i nerođena djeca). No, ta je brojka za potrebe Mirovne konferencije u Parizu 1946. pretvorena u stvarne žrtve. A stvarne žrtve iznose oko milijun osoba, odnosno možda neznatno više – kako su osamdesetih, neovisno jedan od drugoga, ustanovili Vladimir Žerjavić i Bogoljub Kočović.
Не већ припада хрватској јеврејској заједници. Око геноцида у Палестини су прилично подељени Јевреји чак у тумачењу Торе. Иако је правилан приступ Мешија па Израел, не обрнуто. Ционистички покрет то тумачи само како му одговара.Profesor Ivo Goldstein ima dobre knjige, ali kao i svaki društvenjak (znači na državnoj si sisi) pravi kompromise oko škakljivih tema (npr. oko broja žrtava u Jasenovcu izd.).
Он уопште није стручан за модерно доба већ средњи век и ту је добар.Приступ који Иво има код овласти која би требала бити ужим пољем његовог занимања, имамо и у његовом урадку "Јасеновац". Немамо ту садржаје који би били резултатом мукотрпног истраживања, "бунарања" по архивама, већ имамо махом преписан или пренесен садржај других аутора, понајвише Антуна Милетића, допуњено новијим радовима Драгана вЦветковића и још неких историка.
Што није никакав проблем, свака књига књига о том нашем Јасеновцу, тој нашој најдубљој рани, јесте добро дошла. Но проблем јесте што у урадку имамо подоста произвољних, прекомотних тврдњи, и посебно што имамо нетачности, да будем прецизан лажи кроз које се флертује са неоусташком пропагандомж
Једна од тих лажи јесте на страници 776 :
![]()
Ову лаж је поновио и у више изјава медијима (једна овдје);
Да се број жртава који је приложен на конференцији у Паризу (1,7 милион) заправо односи на демографску губитке које су израчунали Иван Лах и Долфе Вогелник. И једна апсолутна лаж, не постоји такав прорачун Вогелника и Лаха (Вогелник је 1052.прорачуном дошао да су демографски губици у Југославији не мањи од 2.854.000 а жртве рата не мање од 1.814.000), и не постоји ни један званичан прорачун да су демографски губици у Југославбији 1,7 милиона. Понављам нити један једини, нити је прије пописа 1948-е уопште било могуће учинити прорачун демографских губитака. Овдје је Голдштајн баш крупно слагао.
И лаж која је малтене општеприхваћена у хрватском корпусу, 90+% Хрвата ће поновити да је ето постојао неки прорачун да су демографски губици Југославије 1,7 милиона (ту ће некад убацити у причу неког дрипца и лажова Владету Вучковића) па је то ето претворено у жртве рата.
Лаж коју је лако аргументима обесмислити, није постојао никад такав прорачун,.
Даље Голдштајн на основу ове пласиране лажне тврдње
![]()
наставља правити апсолутно бесмислене и неодрживе конструкције и "тумачи" мотиве тадашњих југословенских власти.
Слијеедећа нетачност јесте на страници 774;
![]()
Голдштајн тврди да је пописна комисија процијенила (одностно тачније је написати прорачиунала) да је број страдалих 1.016-1.066.000. Ово сам више пута на више тема објашњавао, То није процјењени (прорачунати) број жртава централне комисије, већ број оних које је требало пописом обухватити. Број жртава је већи.
Да би на стр. 797 "поентирао" тврдњом да је забиљежено (пописано именом и презименом) 90-95% свих жртава Јасеновца. Ако је већ упознат са радом пописне ко,мисије, радом који је основом код пописа жртава Јасеновца, која је дала процјену да је пописано (значи по њима) 51,7-54% свих жртава (лично мислим да је тај % превисок, а подоста сам тежио упознати се са проблематкоим), а те комисије су се на терену суочавале са проблемима током пописа, те тврдње имају тежину, јако је неозбиљно тврдити да је пописано 90-95% жртава. Заправо, Иво само наставља подвлађивати жељеном мејн стриму у Хрватској гдје је обавезно што више снизити број жртава Јасеновца. И кроз ову своју процјену флертује са неоусташком пропагандом.