ZlO i njegova primena?

Sve sto si rekla poklapa se sa

"Kako sejes, tako ces i znjeti".

Neminovno je da ako dete raste u sredini gde nema porodicne ljubavi, doci ce do neke vrste poremecaja. Nacin nege roditelja se direktno primecuje na detetu godinama unapred.
Jedni postanu osvetoljubivi, drugi postanu podrugljivi, treci postanu arogantni, cetrvti postanu sadisticni itd itd.

Naravno i ljubav kao sama se mora davati u dozama. Jer nista preterano ne valja jer coveku kvari um. Covek treba biti dobar u dusi ali i mudar u mislima. Jedno bez drugog ne ide i neminovno vodi ka necijoj propasti ili podleganju losem.

Mislis djete koje ne odrasta u porodicnom okruzenju ili nije okruzen porodicnom ljubavi moze da ima posljedice negativne za njega-nju danas-sutra, jel to najbitniji faktor koji se odnosi na djete koje moze da ga formira u buducnosti? Aha...a kako onda definises ljude koji su okruzeni prevelikom ljubavi i razmazeni u svakom smislu te rijeci, kojima nista ne fali, pa opet pored te silne ljubavi i njihovog "zivotnog blagostanja" zavrse prije 30 u zemlji, jer su se odali porocima, a imali sve u zivotu???

Da li je zlo ako psa ucis da slusa tvoje komande na onaj nacin na koji to drustvo dopusta, na koji oni smatraju da treba ili da je ispravno ili na onaj nacin na koji ti licno mislis da treba, kako razlikovati koja su pravila dopustljiva, a koja ne...da li je udarac, teska rijec, djelo isto zlo onda kada je to potrebno ili je to tad samoodbrana u datom momentu, jer je tada zlo kao opravdano da bude?Da li je zlo onda isto ako uradimo nesto sto nekome drugome ne odgovara a za nase je dobro?Da li se zlo gleda na taj nacin kad nekome tad ne odgovara tudja radnja...? Ili ce opet da postoje losa djela koja se razlikuju od zla...:whistling:

Zavisi od vrste udarca i tacke u koju se udara.......udaraj pesnicom, ako neces da steta bude nepopravljiva, a ne ivicom otvorenog dlana. Ovo vazi i bukvalno i figurativno. :D
Za ostalo imas jos mojih postova na ovoj temi. :)

Zavisi od vrste udarca i tacke u koju se udara.......udaraj pesnicom, ako neces da steta bude nepopravljiva, a ne ivicom otvorenog dlana. Ovo vazi i bukvalno i figurativno. :D
Za ostalo imas jos mojih postova na ovoj temi. :)

Znaci opet zlo je tek onoliko koliko je stetno po nasu korist...Pitam se da li bi mogao neko da bude toliko smiren i samouvjeren ako bi mu se radilo o zivotu, da li bi imao vremena da bude toliko svjetan i pribran da uvidi koliku ce stetu za danas-sutra da napravi, i kakve ce to posljedice da ima na njega...hmm...:think:

Znaci opet zlo je tek onoliko koliko je stetno po nasu korist...Pitam se da li bi mogao neko da bude toliko smiren i samouvjeren ako bi mu se radilo o zivotu, da li bi imao vremena da bude toliko svjetan i pribran da uvidi koliku ce stetu za danas-sutra da napravi, i kakve ce to posljedice da ima na njega...hmm...:think:

Zlo se cesto subjektivno posmatra. Ali zlo je i ono sto drustvo definise kao zlo (sto rece Josip Broz forumski), zato se cesto zlo i ne prepoznaje kao zlo.
Boldovano-mislis posledice po ostale?:think: Logicnije je da ako neko treba sebi da spase zivot, nece se obazirati na stetu koju ce naneti ostalima. Kojesta pitas, naravno da nece razmisljati o tamo nekom Miki, Ziki, Peri.......ali ako ubacimo emocije prema nekome, komplikuju se stvari. Ono vise dodje kao savet.

Zlo se cesto subjektivno posmatra. Ali zlo je i ono sto drustvo definise kao zlo (sto rece Josip Broz forumski), zato se cesto zlo i ne prepoznaje kao zlo.
Boldovano-mislis posledice po ostale?:think: Logicnije je da ako neko treba sebi da spase zivot, nece se obazirati na stetu koju ce naneti ostalima. Kojesta pitas, naravno da nece razmisljati o tamo nekom Miki, Ziki, Peri.......ali ako ubacimo emocije prema nekome, komplikuju se stvari. Ono vise dodje kao savet.

Pazi sad, kazes da se zlo subjektvno posmatra ali da opet njegova "visina" ovisi do vecine...da li to znaci da ce se i tvoje licno misljenje zla mjenjati onda kad i vecinsko? :think: Naravno, da se u obzir posljedice ne uzimaju kad je sopstveni ili neciji zivot u pitanju, to je osnova i bez obzira kakve su emocije u pitanju, jer bi tad opet stavljao svoj ili tudji zivot u rizik, i tad je BITI ILI NE BITI PITANJE JE SAD, i to su trenuci koji se odvijaju brze nego ikad...ali skrenuli smo sa teme, jer ne iznenadilo tvoje misljenje o faktorima koji danas-sutra formiraju covjeka i iza toga cvrsto stojis...mada...ipak...o vrsti misljenja se ne raspravlja...:)

Pazi sad, kazes da se zlo subjektvno posmatra ali da opet njegova "visina" ovisi do vecine...da li to znaci da ce se i tvoje licno misljenje zla mjenjati onda kad i vecinsko? :think: Naravno, da se u obzir posljedice ne uzimaju kad je sopstveni ili neciji zivot u pitanju, to je osnova i bez obzira kakve su emocije u pitanju, jer bi tad opet stavljao svoj ili tudji zivot u rizik, i tad je BITI ILI NE BITI PITANJE JE SAD, i to su trenuci koji se odvijaju brze nego ikad...ali skrenuli smo sa teme, jer ne iznenadilo tvoje misljenje o faktorima koji danas-sutra formiraju covjeka i iza toga cvrsto stojis...mada...ipak...o vrsti misljenja se ne raspravlja...:)

Obozavam vas koji samo nesto pitate, ne razumete, a svoje misljenje ili nemate ili ne zelite da iznesete javno. :)
Odakle ti idja da se moje misljenje menja u zavisnosti od vecine? To si ti tako skontala. A ja sam ti rekla da sta je zlo zavisi od misljenja vecine i vecina ce prihvatiti za zlo ono sto je drustveno prihvaceno kao zlo, pa se onda neka zla ne prepoznaju kao zla. :manikir:
A zlo koje bi neko mogao da nanese sopstvenom detetu, ukoliko bi sebi spasio zivot tzv. zrtvovanje. Znaci covek ne pocini zlo drugome, da bi sebe spasio, jer taj drugi mu je roditelj ili dete.
Neg' ima tu jedna caka sas tebe: lecka ti je broj poruka, raspravljatii se, a opet mene je malo sve to smorilo, pa bih da spamujem teme, cak i svoju sopstvenu.:D
Odoh da cinim zla dela, dugo nisam :zcepanje:

edit o kojim sad faktorima, kada sam ja lepo u nekom od postova rekla da zlo je u coveku. I da zlo ne cine uvek ljudi koji su necime (sredinom) predodredjeni da cine zlo, vec svi mogu biti pocinioci zla. Ali tu postoje jos neki faktori koji uticu na ispoljavanje zla, a to su pre svega hrabrost, proracun koliko se dobija i gubi, ciljevi.......svasta nesto. A borba za opstanak je po meni prirodna stvar, cak i ako podrazumeva da se drugome nanese zlo, opet ako se uvuku emocije prema nekome, ali da ti ne komplikujem stvar.
Zlo kao subjektivna stvar, nije u neskaldu sa drustveno prihvacenim zlom, jer to sto osoba cini nekoj drugoj osobi ne mora uvek biti ono zlo koje ce drustvo da prepozna i sankcionise i na kraju krajeva, osoba ne mora da kaze da je nekome ucinila zlo. Ukratko sebi je ucinila dobro cineci nekom drugom zlo, a taj kome je zlo ucinjeno to zlo dozivljava kao zlo, ali to je subjektivno, jer se odnosi na tu osobu. Sve sam to vec negde pisala.

Poslednja izmena:
Opet praksa. :mrgreen:
Naš narod kaže:"Dok jednom ne smrkne drugom ne svane!":per:
Opet se pokazuje da ono što je zlo za jednu ovcu, nije zlo i za vuka.
Dakle da bi se vuk najeo ovca mora platiti glavom, znači svaki vukov obrok je dobro za njega a loše za ovcu. A da li se mi razlikujemo od vuka??? :think: Ne puno, barem po ishrani. Koliko ste jaganjaca pojeli u životu? A prasića? A pilića? Da li je to dobro ili zlo?:rtfm:

Obozavam vas koji samo nesto pitate, ne razumete, a svoje misljenje ili nemate ili ne zelite da iznesete javno. :)
Odakle ti idja da se moje misljenje menja u zavisnosti od vecine? To si ti tako skontala. A ja sam ti rekla da sta je zlo zavisi od misljenja vecine i vecina ce prihvatiti za zlo ono sto je drustveno prihvaceno kao zlo, pa se onda neka zla ne prepoznaju kao zla. :manikir:
A zlo koje bi neko mogao da nanese sopstvenom detetu, ukoliko bi sebi spasio zivot tzv. zrtvovanje. Znaci covek ne pocini zlo drugome, da bi sebe spasio, jer taj drugi mu je roditelj ili dete.
Neg' ima tu jedna caka sas tebe: lecka ti je broj poruka, raspravljatii se, a opet mene je malo sve to smorilo, pa bih da spamujem teme, cak i svoju sopstvenu.:D
Odoh da cinim zla dela, dugo nisam :zcepanje:

edit o kojim sad faktorima, kada sam ja lepo u nekom od postova rekla da zlo je u coveku. I da zlo ne cine uvek ljudi koji su necime (sredinom) predodredjeni da cine zlo, vec svi mogu biti pocinioci zla. Ali tu postoje jos neki faktori koji uticu na ispoljavanje zla, a to su pre svega hrabrost, proracun koliko se dobija i gubi, ciljevi.......svasta nesto. A borba za opstanak je po meni prirodna stvar, cak i ako podrazumeva da se drugome nanese zlo, opet ako se uvuku emocije prema nekome, ali da ti ne komplikujem stvar.
Zlo kao subjektivna stvar, nije u neskaldu sa drustveno prihvacenim zlom, jer to sto osoba cini nekoj drugoj osobi ne mora uvek biti ono zlo koje ce drustvo da prepozna i sankcionise i na kraju krajeva, osoba ne mora da kaze da je nekome ucinila zlo. Ukratko sebi je ucinila dobro cineci nekom drugom zlo, a taj kome je zlo ucinjeno to zlo dozivljava kao zlo, ali to je subjektivno, jer se odnosi na tu osobu. Sve sam to vec negde pisala.

Ukratko, ako te neko nesto pita, ne mora da znaci da nema sopstveno misljenje o tome samom, mozda ga to "tudje" misljenje pomalo zaintrigiralo pa se usudio ili la da te pita...znas...ali posto vidim da ovde stavljas na moje rijeci ! kao konacnu tvrdnju gde sam ja stavila ? kao pitanje, stvarno mi se neda da ulazim daljnu pricu jer mi je ova i prisjela...iskreno! e to ti je moje misljenje...A sto se tice o faktorima koje uticu na covjeka to sam pitala seducer-a koji je to stavio u svom postu, ali si se ti na to nadovezala cvrsto i tako je pocela citavo ovo nase dop. eto za uputu
Ugodna daljna "konverzacija" sa ostalim koje ces moci, mozda da razumijes...:hvala:

A sto se tice o faktorima koje uticu na covjeka to sam pitala seducer-a koji je to stavio u svom postu, ali si se ti na to nadovezala cvrsto i tako je pocela citavo ovo nase dop. eto za uputu

Poslednja izmena:
Mislis djete koje ne odrasta u porodicnom okruzenju ili nije okruzen porodicnom ljubavi moze da ima posljedice negativne za njega-nju danas-sutra, jel to najbitniji faktor koji se odnosi na djete koje moze da ga formira u buducnosti? Aha...a kako onda definises ljude koji su okruzeni prevelikom ljubavi i razmazeni u svakom smislu te rijeci, kojima nista ne fali, pa opet pored te silne ljubavi i njihovog "zivotnog blagostanja" zavrse prije 30 u zemlji, jer su se odali porocima, a imali sve u zivotu???

Deca treba da se vole ali i da se uche mudrosti. A razmazenost je posledica ljubavi bez mudrosti. Jedno ne moze bez drugog. I jedno i drugo su potrebni da bih se razvila "normalna" osoba.

Usput, ne idimo van teme. Ono sto sam rekao ne mora se direktno povezivati sa drugim, a bilo je receno u vezi druge teme.

Američki forenzički psihijatar, Majkl Stoun, autor knjige "Anatomija zla", tvrdi da se zlo može izmeriti. Nakon proučavanja oko 500 najozloglašenijih zločinaca, u svojoj tzv. "skali zla" Stoun je naveo 22 gradacije zla.

For centuries, the struggle between good and evil has been largely the domain of religious philosophers, but new research shows that evil may actually be biological in nature.

league_of_evil_22_levels.jpg

Vecina ljudi potiskuje zlo u sebi, bezi od nejga, ne priznaje ga. Sa druge starne vecina je i svesna tog zla, ali sve prethodno nabrojano ljudi rade sa ciljem da bi bili prihvaceni od strane drugih ljudi.
Razmatrajuci zlo dosla sam do zakljucka da zlo u sebi treba negovati, voleti, uciti ga, objasnjavati mu, raditi sa njim kao sa detetom ili ga trenirati kao psa sve dok se ne dobije izuzetan pas cuvar, koji reaguje samo na komande. Odnosno reaguje samo kada vlasniku zapreti opasnost od nekog tudjeg zla, tj. necijeg tudjeg psa.
Na taj nacin zlo postaje pitomije, mirnije, ne napada bez potrebe.
(Bilo je jos tema o zlu, pa ako je bilo nesto slicno ovome neka se ova tema brise)

Ne bih se slozila. to bi znacilo da se ljudi radjaju sa zlom u sebi, a rekla bih da je to daleko od istine. naprotiv, naša suština je dobrota, ali mi se zivotom i nekim losim iskustvima udaljavamo od nje. zlo nikog ne moze sacuvati i odbraniti, zlo je zlo. i ni na koji način ga ne treba njegovati. njegovanjem ono može postati samo još veće zlo.
kakvo je to dobro i ptomo zlo? rekla bih da je to neki monstrum.

Poslednja izmena:
Da..nemam pojma..rekao bih da onaj koji zna da voli..da nekako mora prvo sebe da voli..ali ne u tom egoističnom smislu, ne..nego, čisto da se ne mrzi..

Lično, sve sam sigurniji u to da sam biće mržnje :) Ne znam otkud sad pa to, i šta je reći, ali mislim da mi organizam, kako starim, sve više odašilje tu poruku. Mislim da jedna grupa ljudi (veća ili mnogo manja, nevažno) kontradiktornosti života kojima je izložena (sve u prirodi je kontradiktorno) prevladjuje stalnom harmonizacijom tih suprotnosti, te kreiranjem nečeg novog, suštinskog, a šta nastaje u samoj ljubavi. Druga, pak, grupa radi to isto, odnosno isto se suočava sa kontradiktornostima, ali ih kasnije spaja u anti-harmoniju, koja nije obična disharmonija, nego sušto Zlo. U prvom slučaju imamo energiju ljubavi, a u drugom-energiju zla.

E sad, na svijetu imamo mnoga bića. Bića ljubavi, bića gluposti, bića humora itd. Bića mržnje su, rekao bih, najrjeđa, jer ih karakteriše permanentno rastakanje same svoje sopstvenosti. Čak ni bića gluposti to ne rade sama sebi ;) Biće mržnje prvo uništava sebe, a potom energiju (antienergiju) koja se time oslobadja, i koja je ogromna, emituje dalje. Biće ljubavi, koje determiniše sama priroda te energije, upućeno je na Drugo (Drugoga, Drugu, kako hoćete), dok je biće mržnje osuđeno samo na sebe.

Elem, lupetam :) Pozdrav

...zlo i promjenljivost su dvije oprečne kategorije sa svojstvima samonametanja. Nije u nasoj volji posjedovati ili ne takvih negacija svakog afirmiteta.
Zlo je bozja neminovnost i ostala je kao hipoteka rajsko-gresnog ...
Primjena je Zlu primjerna i namece se kao jedno od njegovih svojstava voljnih ili nevoljnih za Akceptor...
Mislim da nemam sa tim nista a, ako imam ,- neka sam proklet !

P.S.
-pod zakletvom ,- faraonn Tumnopoteh.

Donekle imam problem sa pristupom ovoj temi posto ne priznajem koncept dobra i zla, ali ono sto sam primetio da je ono cime se ljudi vode u tom razgranicenju je da je dobro uvek na sopstvenoj strani, a zlo uvek protivnik.
Za mene je to cist egotrip. :whistling:

Razlika izmedju zla i dobra je samo u stanju svesti. Svesno ciniti zlo je zlo i svesno ciniti dobro je dobro.Izmedju ove dve krajnjosti su zelja da cinis dobro, a znas da moze da bude zlo, i zelja da cinis zlo da bi postigao dobro. Ovde dolazi do izrazaja jedan od nacina primene zla " ciniti zlo da bi postigao dobro".
Sasvim blizu dobroga postoje i mala zla koja su primena zla, ali cine zivot interesantnijim.
U ovim okvirima, jasno je da svako u sebi poseduje i zlo i dobro, a da je svest ta koja kontrolise nivo zla i odrdjuje tip licnosti. Nesvesno cinjenje zla je izlazak iz sfere razmatranja ljudskog ponasanja i samim tim ne moze biti predmet ove teme.

ovo mi je bila bas draga tema.

dakle, gde sam stala. mozda cu se ponoviti, jer me mrzi da citam sta sam piskarala na prethodne dve strane. sto se tice majkla stouna i knjige "anatomija zla" , mislim da je na doq kanalu bila emisija o zlim ljudima. secam se jedne epizode u kojoj je klinac, tinejdzer, poubijao ili napravio invalidima neke drugare iz skole zato sto je bio maltretiran. caka je bila u tome sto je on to uradio pogresnim osobama. pucao je bas u one koji mu nista nisu uradili, a ne u one koji su ga maltretirali. licno ne mislim za njega da je bio zao, nego u osetljivim godinama je popustio, jer nije imao adekvatnu pomoc. tj. da je neko od odraslih obratio paznju na to sta se desava u skoli, najverovatnije ne bi ni doslo do pucnjave, pogotovo pucnjave na neduzne. a mogao je da ode i na lecenje, ako je bio labilan. znaci krivica nije iskljucivo bila na njemu, nego i na sredini u kojoj je ziveo, pocevsi od stvarnih nasilnika, preko nastavnika do roditelja. sa druge strane i same nasilnike je oblikovala sredina u kojoj su ziveli, samo sto o njihovom stepenu zla nije bilo reci, a jos manje da budu kaznjeni, ne samo zato sto su doprineli da decko popusti, nego zato sto su zbog njihovog nasilja stradali neduzni djaci. ako prihvatim postojanje dobra i zla, onda bi trebalo da se izmeri i nivo zla tih nasilnih djaka, koji je najverovatnije vremenom rastao.

da, bes daje visok nivo energije i dobro je usmeriti ga na stvaranje, a ne na razaranje.

zadovoljavajuc:
Donekle imam problem sa pristupom ovoj temi posto ne priznajem koncept dobra i zla, ali ono sto sam primetio da je ono cime se ljudi vode u tom razgranicenju je da je dobro uvek na sopstvenoj strani, a zlo uvek protivnik.
Za mene je to cist egotrip.

slicno razmisljam, trudim se da odbacim koncept dobra i zla. to je moguce u najvecem broju slucajeva, ali ne svim. dobro je kao i zlo prilicno egoisticno, jer ljudi se radjaju sa zlom u sebi (iako neki to pokusavaju da poreknu), a i dobro cine da bi se oni bolje osecali. znaci, nema ucinjenog dobra, a da se nesto ne dobije za to. makar to bio dobar unutranji osecaj.

i dalje ostaje pitanje da li je ono sto se uradi u samoodbrani zlo ili ne. nekada ce zlo ucinjeno u smaoodbrani biti opravdano, jer je navodno ucinjeno u ime dobra,a nekada ne. to moze zavisti i od trenutne koristi. ako se dobro i zlo razgranice, granica izmedju njih je prilicno krhka.

ili u vezi naseg zakona, koliko znam po nasem zakonu ako neko nekoga ubije u samoodbrani odgovara za ubistvo, kao da je krivac. odnosno sila odbrane ne sme da prevazidje silu napada. pa niko ne zeli da bude napadnu, silovan i sta ja znam sta vec. cist idiotizam. svako iam pravo da brani sebe, svoju imovinu (neko ce da kaze pusti imovinu, ali nije bas tako, novac, kojim se obezbedjuje imovina, ne raste na drvecu) i svoje dostojanstvo. uzrocnik ubistva napadaca je sam napadac.
pitanje je koliko napadnutih ljudi ne pruzi adekvatan otpor iz straha od napadaca, koliko usled vaspitanja i delimicnog gasenja animalnih nagona, koji su odgovorni za samoodrzanje.

Imovina i materijalno, uopšte, nije vredna ni živaca, kamoli života.
I šta bi bio adekvatan otpor, kada mene recimo, sa nepunih 60kg napadne mrcina od 100 kila? Teško da se neću braniti, ali bez nekog pomagala, nikakve su mi šanse i da se odbranim. Razmišljaš u tom pravcu, ebeš vaspitanje, kada možeš da budeš silovana, prebijena i slično... a nagone za odbranom uglavnom parališe strah. Trenutno.
Nije uopšte tako jedostavno, desilo mi se da sam se branila i odbranila... ali prvo što sam uradila je pokušaj da pobegnem. Kada nisam uspela, uzela sam prvo što mi je bilo pri ruci i umalo ubila čoveka. Šta bi on meni radio, ne znam i ne zanima me... i da se ponovilo, opet bih isto uradila. Imala sam vremena da razmišljam i onda. Ali ne i o posledicama.
Sredine nema... bar je u tom nekom trenutku ne vidiš... ili se braniš, ili se prepustiš. Ovo drugo ne da ne bi oprostila napadaču, već ne bih sebi nikada. I to je ono što je najbitnije... posledice ostaju, ma kakav epilog bio. U jednom trenutku shvatiš da svako predstavlja potencijalnu opasnost... i mnogo vremena treba da prođe da bi se čovek opustio i potisnuo taj strah.
Mislim da izazivam neko zlo u ljudima, nije prvi put da mi se desi... a kada razmislim, ništa nisam uradila, bar mislim da nisam... ako je neko bezobrazan, odgovoriću, možda me ebe to što ne umem da ćutim. Eto, počinjem da krivim sebe... :roll:

Poslednja izmena od moderatora:
Skoro mi je, po meni učinjena nepravda...sa godinama....vežbam bukvalno vežbam mozak da nemislim loše onima koji mi naprave zlo....svesna sam da je najpre to za moje dobro, a ne njihovo....to ne znači da sam dobra osoba...

Back