Vidim pisali su neki :lol;
moonja:
i niko za sebe ne misli da je zao..pa je onda uzaludno i personifikovati zlo, osim u slučajevima koji predstavljaju mentalne bolesti, zvaničnih lista najvećih svetskih zločinaca. svi (90% ljudi) su podložni zlu i kao njegove žrtve, ali i kao njegovi počinioci...
Nije uzaludno ukoliko se dobije priznanje.........od tih 90% jeste veliki procenat onih koji nece priznati.
moonja:
ni za jedno zlo ne postoji opravdanje. ne sme da postoji argument da bi isto učinilo 90% mentalno zdravih ljudi da su bili u nekim okolnostima...to je odbrambeno-samoregulišuća pozicija u kojoj svaki čovek može da se da nađe, ali to nije opravdanje. zato se i stalno poziva na savest, pa se onda i branimo - oni nas pozivaju na kolektivnu odgovornost. savest je mnogo jaka stvar ( :
Ti to zoves odbrambeno-samoregulisuca pozicija, a ja zlo u samoodbrani.
Savest jeste jaka stvar, ali svedok sam da ljudi se sasvim uspesno svakodnevno bore sa svojom savescu i potiskuju je. bila je tema vezana za savest, tamo sam pisala o njoj. Ljudi uvek nadju nacin da potisnu svoju savest, da najdu opravdanje za nesto cak i kada ga nema.
moonja:
šta je po tvom mišljenju zlo i zločin??
.nema zla bez činjenja. ali postoji zlo bez namere!! o zlim mislima i metafizici ne možemo ovde da razgovaramo...
mržnja uopšte ne mora da ide sa zlom. lako zlo prepoznajemo kad ga odaje mržnja, onda tačno znamo-evo ga zlo..od mizantropa sasvim jasno očekujemo da nekome nanese zlo, ili neka drugi pokazatelj, npr. što je govorio from - ako neko ubije životinju može i čoveka, on je tako tvrdio... hm..
Zlo i zlocin najcesce su jedno te isto, ali ne uvek. Zlocin je zakonska stvar, zlo moze biti zlocin, ali i ne mora.
Zlo su stepenice. Kada se covek rodi on stoji u podnozju stepenica i u toku zivota u zavisnosti od hrabrosti, okolnosti, inteligencije, sopstvenih potreba cini zlo, tj. penje se stepenicu po stepenicu.
Medjutim meni nesto bode oci, a vezano za to da se ljudi ne radjaju zli. Naime ako se ljudi ne radjaju zli, zasto ljudi npr. ubijaju. Ubiti je i zlo i zlocin, vecina ce se zgroziti. Ali ako se uzme da su nasi preci bili lovci, da je nama digestivni trakt prilagodjen ne samo da vari hranu biljnog, vec i zivotinjskog porekla, jasno je da covek u sebi nosi instinkt lovc, tj. ubice. Danas je taj instinkt kod vecine ugusen (osim u slucaju vanrendnih okolnosti, kao sto su ratovi) vaspitanjem, podsticanjem savesti i na kraju krajeva strahom od posledica, koje ce se javiti ukoliko se ubistvo otkrije (pricam o prosecnom coveku, a ne o kriminalcima, kojima je to stil zivota). Ukratko i onima koji bi zeleli nekoga da ubiju jednostavno se to ne isplati. Zato je zlo evoluiralo. A lovacki instinkt se ispoljava kroz odredjene sportove ili lov ili nesto slicno, sto opet zavisi od temperamenta osobe.
moonja:
tačno... oblici delovanja, ali se zlo nije menjalo..
danas kažemo da postoji govor mržnje koji je zao.
onda neko ko nas bombarduje tu akciju predstavlja kao, kako se zvala, akcija milosrdnog anđela...ali tako je uvek bilo. indoktrinacija, propaganda, socijalna uloga (ja sam vojnik i mogu da ubijam, ja sam sudija, mogu da sudim), modelovanje - ozbiljni psih. treninzi..mesijanstvo - krstaški ratovi.. svuda gde zlo curi kroz prste i moramo da se zapitamo ima li tome kraja...
Nema kraja dokle god ljudi budu postojali.
Sustina je da se ne slazemo oko toga da li za zlo postoji opravdanje ili ne. Po meni za neka zla opravdanje postoji, dok po tebi ni za jedno zlo oprevdanje ne postoji.
maji Mrav:
Ok, ne bih da ulazim u neku studioznu raspravu , i vrlo povrsno cu reci da je svo zlo na ovom svetu potice od nezadovoljstva i nesrece...prosto znam da je tako. Covek zadovoljan sobom ne misli o drugima uopste, ponjamanje gubi vreme praveci pakosti...Srecan covek uvek lakse oprasta i lakse voli, lakse prelazi preko nekih stvari. Tako cu, vrlo proizvoljno da uopstim da ,ako kazes da smo svi pomalo zli to znaci da smo svi u nekom kutku duse malo ili vise nezadovoljni. "nezdovoljstvo je kao zver, nemocna kad se rodi,strasna kad ojaca"
Jer ne smatram da je zlo sastavni deo ljudske prirode,ono se radja kao reakcija na spoljasnje okolnosti.
Zato kazem, da se zlo i ne treba "suzbijati"(a u stvari mislim da cinjenjem zla olaksavas sebi zbog nekih drugih emocija koje su baza na kojem nicu zle misli,pa kasnije i dela) zbog drustvene prihvatjivosti,ili necije osude toga sto cinis, vec jednostavno da je neophodno poraditi na tome zasto uopste imas takve potrebe. Kada se to iskristalise, jasno se da videti put dalje ka sreci... (ako si zao prema homicima, cega se plasis? ako si zao prema slabijima-a uvek je tako- kolika kukavica si zapravo, i opet cega se plasis?, ako si zao iz dosade, pronadji taj prezir prema svetu koji nosis i ispitaj ga, sta te razocaralo, gde su ti ocekivanja izneverena?...)
I tu je cela dilema resena.
Cekaj ti bi trpela komsiju koji ti skace nad glavom u 2 ujutro, sto povlaci da si narednog dana neispavana, a dugotrajna neispavanost dovodi do smanjenja koncentracije, cak i do srcanih smetnji?
Ili bi trpela kolegu na poslu, koji ti redovno smesta nesto kod nadredjenog? Sta bi uradila, razgovarala sa kolegom? A sta ako ga to sto ti imas da kazes ne zanima? Da li bi se branila cineci i ti na neki nacin nejmu zlo, kada ti se ukaze situacija ili bi je stvorila? Da li bi se branila zlom, ako bi u pitanju bio tvoj posao u pitanju? Isla dotle da mu smestis da dobije otkaz (sto jeste zlo i nije sitna pakost-stepenice kao sto rekoh), jer moras da se branis i nema drugog izbor?
Sa druge strane mogu da sagledam i tu osobu koja prva pocinje, mozda je ta osoba ljubomorna, mozda ima ideju koja ne moze da se ostvari, jer druga osoba ima drugu ideju, koju je uspela da progura.
Svaka batina ima dva kraja.
Ti pricas o mrznji prema homosexualcima, strahu od njih-homofobiji i inferiornim ljudima, koji svoju inferiornost pokusavaju da lece na slabijima, o zlu iz dosade. A ja opet o konkretnim situacijama.
maji Mrav:
Nisam uopste spomenula nikakvo ubistvo,to je tvoja asocjacija, rekla sam da ne zelim ni komentarisati one koji hladnokrvno planiraju da ucine nekome zlo zbog svog cilja (npr. kada isplaniras na koji nacin ces svojoj koleginici podmetnuti neke bljuvotine, jer ti to ide u korist, iako ona zivi svoj zivot i nema veze s tobom osim sto si je u nekom trenutku dozivela kao konkurenciju)
Takve ljude smatram ozbiljno dusevno okrnjenim. Dakle cine to zato sto im se moze, zato sto nemaju nikakvu sposobnost empatije, zato sto nemaju nista ljudsko u sebi, zato sto su u stvari jaako siromasni. I ne razumem ih.
Da prva asocijacija na hladnokrvo jeste ubistvo, jer ljudi ne rade to o cemu ti pricas hladnokrvno, prvo deluje savest, a zatim i strah, ljudi mere, vagaju o isplativosti onoga sto zele da urade.
I nije to nedostatak empatije, vec prirodni instinkt, borba za opstanak. Sa druge strane neki su razvili osobinu da ne borbom, vec umiljavanjem i slihtanjem gde god mogu i kome god mog prodju onako kako zele.
maji Mrav:
A sto se tice ubistava i sl, to su psihopate, nisam mislila da se tema uopste odnosi na njih,to su specificni oblici postojanja.
Ljudi u ratovima ubijaju, ljudi u samoodbrani ubijaju, kriminalcima jeste to stil zivota.
Sto%:
Prema zlu u sebi treba se ponašati krajnje neodgovorno.
Treba reći: možda sam to zlo i ja sam, ali tući ću to mjesto dok se ne izleči, puštaću mu krv... stavljaću na njega pijavice.
Treba imati, ne sujetu, nego pravo da se uzdigneš iznad zla u tebi sa svim ostalim djelovima koji nisu zli, da se ponašaš prema zlu u sebi kao da to nisi ti, i kao da je nešto niže.
Treba mu sigurno oteti i 3 informacije. Do kad živi, i od kuda dolazi, i za šta živi.
Kad ti kaže "Ja sam tvoje zlo, dijo tebe" na tom mučenju i ispitivanju, onda treba da mu kažeš: "Nebitno je čiji si ti dijo, spodobo, i jesi li ičiji".
Treba i imati u vidu činjenicu da ti ipak saslušavaš i uništavaš neko svoje zlo, pa onda treba one koji to ne rade, kao i samog sebe iz vremena prije nego što si počeo, da brojiš u one koji su zliji u tome zlu nego ti u slučaju da vidiš da se i oni ne bore protiv njega.
Treba propagirati dobro u sebi, objašnjavati ga drugima, a zlo opisivati kakvo je na mukama, i podsticati to mučenje zla, jer zlo se jedino tako može uhvatiti da stoji mirno bar minut, kada se onesvesti od muka, da bi moglo da se naslika za taj minut. Što se bolje naslika, to ga je lakše uništiti.
Nekad mučenje zla ide direktno kroz mučenje sebe, i to je jedini put da se muči i zlo.
Ali i tada zlo treba posmatrati kao nešto što je "samo", a ne dio nečega. Tj. ne treba ga tako posmatrati, nego se treba tako prema njemu ophoditi, i sa njim stupati u komunikaciju.
Tvoj stav je da zlo u sebi terba unistiti ili ga barem poslati u komu. Sasvim suprotno mom misljenju, ali ok.
Ne bih se slozila da treba muciti uvek sebe, jer je to mazohizam, kao sto se ne salzem da treba muciti druge bez razlog, tj. ako taj neko vec nije tebi naneo zlo.
A ne odgovoriti na adekvatan nacin, ako postoji razlog za odgovor, zaista jeste mucenje, ma koliko mi pricali o ljubavi, dobroti i slicnom.
I zlo nije samo, jer ono jeste deo coveka, kod nekoga u dubini, kod nekoga na povrsini, ali je prisutno.