Stereotipi i predrasude

ali brate ako znam da određene države, gradove, kvartove naseljuju pripadnici naroda koji je na lošem glasu naravno da neću tamo slobodno šetati i biti u fazonu "mir braćo",
Jedna je stvar biti oprezan, a druga stvar je siriti informacije na osnovu nepouzdanih ili nepotvrdjenih podataka, i takodje treba uzeti prvo socio-ekonomske cinjenice nego etnicku grupu- npr da li je kriminal u odredjenoj cetvrti veci zbog etnicke grupe ili neimastine?

Jedna je stvar biti oprezan, a druga stvar je siriti informacije na osnovu nepouzdanih ili nepotvrdjenih podataka, i takodje treba uzeti prvo socio-ekonomske cinjenice nego etnicku grupu- npr da li je kriminal u odredjenoj cetvrti veci zbog etnicke grupe ili neimastine?
pa popularno i idealističko mišljenje socijalne levice je da je nemaština uzrok, a ne posledica ponašanja određenih etničkih grupa,
mada ja nisam baš toliko siguran

Nisu nikad primljeni u drustvo, uvek su tretirani losije i samim tim nisu integrisali, uvek su drzani po strani.

Inkluzija je u poslednjih 15-16 godina učinila mnogo za Rome. U svakoj opštini u Srbiji postoji Kancelarija za manjine. Romi najčešće traže pomoć, ne samo novčanu već i pravnu pomoć..

Mislim da ih je društvo prihvatilo. Njihova deca idu u vrtiće, u škole, na fakultete. Roditelji rade poslove u skladu sa stručnom spremom.

Naravno, još postoje oni koji ne žele da se uklope u društvo.

I čini mi se da i društvo a i država ( bez obzira ko je na vlasti ) najviše štite Rome.

Na kraju krajeva, ne moramo pričati o Romima. Pričajmo o sistemskoj diskriminaciji osoba sa invaliditetom, npr. Tu je mnogo teže biti otvoreno zao, osim ako FDDD nije potpuno prihvatio nacistička načela.

Osobe sa invaliditetom nalaze se na margini društva.

Roditelji koji imaju bolesnu decu teško dolaze do personalnog asistenta, i tek pre nekog vremena ostvarili su pravo da ne rade ukoliko neguju teško bolesno dete, obolelo od retke bolesti..O deci koja imaju Daunov sindrom i o predrasudama koje važe za njih ne mogu da otvaram temu.

Slično se društvo ponaša i prema deci i odraslima koji imaju autizam.

Osobe sa invaliditetom nalaze se na margini društva.

Roditelji koji imaju bolesnu decu teško dolaze do personalnog asistenta, i tek pre nekog vremena ostvarili su pravo da ne rade ukoliko neguju teško bolesno dete, obolelo od retke bolesti..O deci koja imaju Daunov sindrom i o predrasudama koje važe za njih ne mogu da otvaram temu.

Slično se društvo ponaša i prema deci i odraslima koji imaju autizam.
A opet, neupućen čovek bi mogao reći da se u poslednjih 15 godina mnogo toga popravilo, pa institucije sad imaju rampe, autobusi takođe, ivičnjaci dozvoljavaju pristup kolicima, u Beogradu je grad imao (ne znam da li još uvek) posebne kombije kao gradski prevoz za zaposlene osobe sa invaliditetom, neki su uspeli da dobiju o trošku grada personalnog asistenta.

Ipak, ko malo bolje zna, zna koliko su osobe sa invaliditetom suštinski skrajnute.

, u Beogradu je grad imao (ne znam da li još uvek) posebne kombije kao gradski prevoz za zaposlene osobe sa invaliditetom

Idemo van osnovne teme, ali nema veze.

Mislim da postoji samo kombi koji prevozi decu u specijalnu školu " Dr Dragan Hercog". Za gradski prevoz za OSI zaposlene osobe prvi put čujem.

Dok sam radila i povremeno išla u Specijalnu bolnicu za cerebralnu paralizu i razvojnu neurologiju, nisam dobila tu informaciju.

Jedino se neurolog zapanjila zašto nemam tuđu negu i pomoć i tada mi je rekla da na osnovu dijagnoze imam pravo na to, nevažno što mogu da hodam.

Idemo van osnovne teme, ali nema veze.

Mislim da postoji samo kombi koji prevozi decu u specijalnu školu " Dr Dragan Hercog". Za gradski prevoz za OSI zaposlene osobe prvi put čujem.

Dok sam radila i povremeno išla u Specijalnu bolnicu za cerebralnu paralizu i razvojnu neurologiju, nisam dobila tu informaciju.

Jedino se neurolog zapanjila zašto nemam tuđu negu i pomoć i tada mi je rekla da na osnovu dijagnoze imam pravo na to, nevažno što mogu da hodam.
Postojao je, moj kolega sa bivšeg posla je dolazio tim kombijem

pa popularno i idealističko mišljenje socijalne levice je da je nemaština uzrok, a ne posledica ponašanja određenih etničkih grupa,
mada ja nisam baš toliko siguran
Uvek treba vremena dok se razlicite grupe integrisu i asimiliraju, i balkanci su izmedani i nije proces bio preko noci.
Inkluzija je u poslednjih 15-16 godina učinila mnogo za Rome. U svakoj opštini u Srbiji postoji Kancelarija za manjine. Romi najčešće traže pomoć, ne samo novčanu već i pravnu pomoć..
Ne znam kakva je situacija, ali mislim da je to jos daleko od onog kako treba, secam se da sam barem 2 puta video u poslednjih par meseci na podforumu psihologija da se negativno izrazavalo o Romima i nikom nista, a da ne pricamo o drugim podforumima gde cesto vise ni sami Srbi vise ne mogu zajedno.

Uvek treba vremena dok se razlicite grupe integrisu i asimiliraju, i balkanci su izmedani i nije proces bio preko noci.
da, samo što se određene grupe decenijama i generacijama svesno ne asimiluju nego nastavljaju da budu teret po društvo,
nekako sam ubeđen da to ima malo više veze s njihovim internim mentalitetom i sistemom vrednosti nego sa tim kako ih društvo tretira

Ne znam kakva je situacija, ali mislim da je to jos daleko od onog kako treba, secam se da sam barem 2 puta video u poslednjih par meseci na podforumu psihologija da se negativno izrazavalo o Romima i nikom nista, a da ne pricamo o drugim podforumima gde cesto vise ni sami Srbi vise ne mogu zajedno.

Ja znam kakva je situacija uživo, dve kancelarije dalje od moje kancelarije sedeo je Poverenik za manjine..mislim da mu je tako glasilo radno mesto.

Otišli smo predaleko od teme...

Ja znam kakva je situacija uživo, dve kancelarije dalje od moje kancelarije sedeo je Poverenik za manjine..mislim da mu je tako glasilo radno mesto.

Otišli smo predaleko od teme...
Dve kancelarije ne uticu na drustvo niti na negativne predrasude,
uostalom postoje i razne kancelarije za medije i protiv korupcije i ministarstva za iste, pa ne znam jel to znaci da je postignut veliki napredak…
No dobro, nema potrebe da nastavimo dalje,

Uglavnom (ovde ne mislim nikoga posebno) sto se predrasuda i stereotipa tice kao i svega drugoga; dobro je nekad procitati razlicitu strucnu literaturu ili istrazivanja iz vise strana, jer sam problem jeste sto ljudi donose zakljucke po nekom svom nahodjenju i na osnovu vrlo ogranicenih podataka, ili jos gore kad se informisu iz tabloida.

Poslednja izmena:

Back