Stereotipi i predrasude

Džudi S

Brišem spam
Moderator
Poruka
8.596
a-photograph-of-a-cracked-mirror-reflect_DqWRtMyUScG1D6XP7J9fdw_7urwrkEYQveUJgdXGuB5Dw.jpeg

Stereotipi i predrasude postoje i u drugim zemljama, ne samo kod nas.

Stereotipi, koje obično zovem generalizacije, su pojednostavljene predstave o grupama ljudi.

Stereotipi kao što su "Svi Englezi su hladni" ili " Svi Italijani jedu samo lazanje i pice" su loše jer se donosi sud na osnovu poznavanja jedne, dve, možda i tri osobe koje su Englezi i Italijani.

Predrasude imaju emocionalni naboj—često negativan. Iako mogu delovati kao mentalni prečaci, oni utiču na naše ponašanje, odluke i odnose.

Svi imamo predrasude ali ih negiramo pošto smatramo da smo otvorenog uma.

Kada si prvi put postao/la svestan/na da imaš predrasude prema nekoj grupi ili osobi? Kako si reagovao/la?

Da li si se ikada suočio/la sa stereotipima koji drugi imaju o tebi? Kako si se nosio/la s tim?

Koji su najčešći stereotipi u tvojoj sredini, i kako utiču na međuljudske odnose?

Može li empatija biti lek protiv predrasuda?

Kada si prvi put postao/la svestan/na da imaš predrasude prema nekoj grupi ili osobi? Kako si reagovao/la?

Ne znam da li je predrasuda da Mađari na granici i zatim u Budimpešti razgovaraju samo na mađarskom i ne žele sa strancima da razgovaraju na engleskom?

Ovo sam čula od osoba iz bliže i dalje okoline koji su turistički išle u Mađarsku. Nemam lično iskustvo zato što nikada nisam išla u Mađarsku.

Moja reakcija nije bila jaka. Na mom spisku zemalja koje bih rado posetila ne nalazi se Mađarska.

Da li si se ikada suočio/la sa stereotipima koji drugi imaju o tebi? Kako si se nosio/la s tim?

Da, kada sam počela da radim većina mojih kolega je mislilo da sam previše stroga i ozbiljna.

Objašnjavala sam tim koleginicama i kolegama da nisam stroga niti sam mnogo ozbiljna. Tada sam se u potpunosti uklopila u društvo i bilo mi je lepo na poslu.

Koji su najčešći stereotipi u tvojoj sredini, i kako utiču na međuljudske odnose?

Odlazak kod psihologa, stav prema Romima. Ti stereotipi narušavaju međuljudske odnose.

Mislim da mnogo može da pomogne. I edukacija.

Реченица "сви Енглези су хладни" је нетачна. Реченица "Енглези су хладни" је тачна ако стварно постоји корелација између тога бити Енглез и бити хладан. Проблем је што људи реченицу "Енглези су хладни" тумаче потпуно исто као и "сви Енглези су хладни", што било какву генерализацију тумаче као 100% тога нечега је такво и плус су спремни да ударе и осуде. Зато треба користити реч "генерално" да се зна да то нешто није 100% јер увек постоје изузеци, нпр. "Енглези су генерално хладни" што искључује то да је 100% Енглеза хладно.

Генерализације ако су тачне, јер могу бити и тачне и нетачне, научно се каже "постоји корелација између тога и тога" мада би рогобатно звучало такво изражавање у свакодневици али ако је толико проблем рећи "генерално" онда тако треба рећи. Било коју заједничку именицу да изговориш, нпр. "пас" то је нека врста генерализације јер нису сви пси исти и по истом калупу а и много се разликују између себе, на било какав појам да се помисли и то је нека врста генерализације јер то је природан начин размишљања а треба бити робот да би имао апсолутно нијансирано размишљање.

Ne znam da li sam u zivotu spojio par dana da nisam cuo neko baljezganje o nekoj grupi ljudi.
Da li rasizam , sovinizam ili bilo sta drugo , neko bi pomislio da ce nauka genetike da sve to srusi , ali ti ljudi i dalje postoje , cak su i vecina , iako smo 99,9% svi identicni genetski i postoje vece genetske razlike izmedju dva Afrikanca sa dve strane tog kontinenta nego izmedju Srbina i Afrikanca , jedina ralzika je u kulturi , a i to se je evoluiralo kroz istoriju kao i sve drugo.

Nisam sigurna, u srednjoj školi recimo. Sama spoznaja da imaš predrasude je već prvi korak ka njihovom prevazilaženju.

Naravno. Prvo su to bili stereotipi na relaciji ruralno-urbano, pa onda palanka-metropola, pa do konkretno ličnih svojstava. Kao mlađu me pogađalo.

Ovde ne poznajem dovoljno društvo, a u Srbiji su recimo uobičajeni rasni stereotipi prema Romima. Ne utiče sigurno pozitivno jer su Romi toliko isključeni iz društvenog života da zapravo nikad nisam imala u društvu nekoga ko je Rom ili romskog porekla ili mi to nije bilo poznato.

Ne može, mora više da se radi na tome i to ozbiljno jer je u pitanju dubokoprožimajući društveni proces, ali je empatija preduslov. Na sociopate ne može da se računa kad je dobrobit društva u pitanju.

Back