Zlatni Retriver

Znam taj sajt i forum, tamo sam se i ja registrovala samo pod imenom TeddyBear. Isla sam sada da pogledam da li su popravljene slike, ali nisu. :(
Nista, sacekacemo da ti Mario posalje slike pa da vidimo i tu lepotu od Sonijevog tate. :D

imam opet jedno pitanje,ustvari problem :(
vec nekoliko puta izvodim kiki napolje...na kratko
i jos nijednom nije izvrsila nuzdu napolju,vec kad se vratimo kuci :(
jel mogu ja nju nekako da naucim da to radi napolju?
hvaala
pozzz

cicimii:
hvaala
pozzz

To se obicno desava kod malih kuca koje su odrastale u zatvorenom prostoru.
A ispravlja se tako sto joj das da jede i da popije vode najvise sto moze (ili je pustits da se izigra u kuci najduze sto moze), pa je onda izvedes napolje i ne vracate se dok ne obavi sta ima, a morace kad tad da popusti. I naravno prvi put kad obavi nuzdu napolju obavezno je pohvali i nagradi.

cicimii:
hvaala
pozzz
mora da bude pohvaljena kada nuždu obavi napolju, i mora da bude kažnjena kada je obavi unutra- njušku u to gde se popiškila, uz kaznu koju biraš sama, u skladu sa njenim karakterom. moj žika na primer ne reaguje na novinu- sa njom želi da se igra, tako da sam morala da ga lupnem. OBAVEZNO odmah napolje, čim se pomokri u kući. strpljenja, pažnje, nagrade i kazne i to je to. ja sam mislila da žika neće nikada naučiti. pa sad kada ima 7 meseci mogu da kažem da se već tri meseca nije pomokrio u kući.

ali ja imam drugi problem:

piški od sreće kada nam neko uđe u kuću kome se obraduje. ponekada se raduje i gostima koji su tu po prvi put. :confused: kazna za to? ne! to mi svi kažu, ali nemam pojma kako da ga odviknem od toga

hvala na odgovorima, svakako cu tako da uradim...
i jos nesto. znam da je ona jos mala, i da joj je napolju sve zanimljivo i novo,sve bi ona da vidi i onjusi. ali sam se bas namucila s njom.kad smo kuci sve savrseno slusa, ali napolju ni da cuje.
ako ona nece da seta na tu stranu, mogu ja da je vucem do sutra,nece da ustane :( a danas sam je vise i nosila nego sto je sama hodala:( znaam da to nije dobro, ali sta mogu kad nece ni da se makne s mesta... i da, vise ona vodi mene nego ja nju :(
jel to samo privremeno... i sta mogu da uradim da je naucim bar necemu da bar mozemo normalno da setamo?

joooj zika je mnooogo swaadak! :D prelepe slike :wink:
veeeeliki pozdraav :D

ja sam bila skroz neupućena, kada sam dobila žiku. srećom, komšija Neša u zgradi je imao prelepog, nažalost pokojnog retrivera Reksa, i izlazio mi je u susret sa savetima, bio je jako pažljiv. super je što pitaš, ali vremenom ćeš i sama provaliti svog ljubimca, a za neke stvari- moraš da se raspitaš kod ljudi koji imaju iskustva. stvari koje te muče, mučile su i mene... svi su mi rekli- psa voliš, drag ti je i sve je to super, ali, nemoj da ga nosiš, kada neće više da hoda uvek ima snage da prošeta do kuće. zatim to što šeta ona tebe- ona je tvoj pas i isprobava dokle može da ide. vi ste drugari samo za tebe, to ona ne sme da vidi.

za nju, ona mora da skapira da MORA da sluša. literature ima mnogo, pitaj, raspituj se, ima vremena, ona je mala, zajedno ćete učiti...

a ovi forumi su super stvar zbog razmene iskustava

evo žikinih najnovijih slika

*TASKA*:

Nema Vas dugo,ja cesto svratim,da procitam nesto zanimljivo,doduse ne javim se uvijek,ali nisam vas zaboravila...Kako su Tedi i Soni?

Ćao! :D Soni je dobro, isto kao i kod Tedija, prošla alergija i sinoć sam ga i okupao! :D Mojoj sreći nigde kraja :D :D a on iznenađen i uvređen što je morao da se banja :lol: (a taman je lepo navikao da se štrokavi i briska sirćetom ;)) Šta nam radi Hogar?? Imate li novih sličica?? :D

ana&zika:
ja sam bila skroz neupućena, kada sam dobila žiku. srećom, komšija Neša u zgradi je imao prelepog, nažalost pokojnog retrivera Reksa, i izlazio mi je u susret sa savetima, bio je jako pažljiv. super je što pitaš, ali vremenom ćeš i sama provaliti svog ljubimca, a za neke stvari- moraš da se raspitaš kod ljudi koji imaju iskustva. stvari koje te muče, mučile su i mene... svi su mi rekli- psa voliš, drag ti je i sve je to super, ali, nemoj da ga nosiš, kada neće više da hoda uvek ima snage da prošeta do kuće. zatim to što šeta ona tebe- ona je tvoj pas i isprobava dokle može da ide. vi ste drugari samo za tebe, to ona ne sme da vidi.

za nju, ona mora da skapira da MORA da sluša. literature ima mnogo, pitaj, raspituj se, ima vremena, ona je mala, zajedno ćete učiti...

a ovi forumi su super stvar zbog razmene iskustava

evo žikinih najnovijih slika

Žika je stvarno prelep!!! :D :D :D Super su sličice!!!

ana&zika:
mora da bude pohvaljena kada nuždu obavi napolju, i mora da bude kažnjena kada je obavi unutra- njušku u to gde se popiškila, uz kaznu koju biraš sama, u skladu sa njenim karakterom. moj žika na primer ne reaguje na novinu- sa njom želi da se igra, tako da sam morala da ga lupnem. OBAVEZNO odmah napolje, čim se pomokri u kući. strpljenja, pažnje, nagrade i kazne i to je to. ja sam mislila da žika neće nikada naučiti. pa sad kada ima 7 meseci mogu da kažem da se već tri meseca nije pomokrio u kući.

piški od sreće kada nam neko uđe u kuću kome se obraduje. ponekada se raduje i gostima koji su tu po prvi put. :confused: kazna za to? ne! to mi svi kažu, ali nemam pojma kako da ga odviknem od toga

Imamo isti problem i Soni piški od sreće kada se raduje gostima, ali obavezno svaki put! :D

nemam pojma, još uvek :confused:

on je zapravo poklon, za moju sestru, i njen drugar nikako da nam pošalje papire koje je odgajivač poslao kada su bili gotovi...

ja pričala sa gospođom koja ga je prodala sestrinom drugu, ali sam zaboravila koje je mesto i kako mu se zovu roditelji.

papire moram što pre da podignem, znam da je iz Vojvodine, a hoću da ga vodim na izložbu dok je u grupi beba, da se navikava na ocenjivanje, rečeno mi je da u rodovniku ima dobre pretke... ...

ana&zika:
nemam pojma, još uvek :confused:

on je zapravo poklon, za moju sestru, i njen drugar nikako da nam pošalje papire koje je odgajivač poslao kada su bili gotovi...

ja pričala sa gospođom koja ga je prodala sestrinom drugu, ali sam zaboravila koje je mesto i kako mu se zovu roditelji.

papire moram što pre da podignem, znam da je iz Vojvodine, a hoću da ga vodim na izložbu dok je u grupi beba, da se navikava na ocenjivanje, rečeno mi je da u rodovniku ima dobre pretke... ...

Baš me interesuje iz koje je odgajivačnice, kada možeš, kada drug pošalje papire - postavi rodovnik da vidimo ko su mama, tata, baka, deka itd. ;) :D

cicimii:
hvala na odgovorima, svakako cu tako da uradim...
i jos nesto. znam da je ona jos mala, i da joj je napolju sve zanimljivo i novo,sve bi ona da vidi i onjusi. ali sam se bas namucila s njom.kad smo kuci sve savrseno slusa, ali napolju ni da cuje.
ako ona nece da seta na tu stranu, mogu ja da je vucem do sutra,nece da ustane :( a danas sam je vise i nosila nego sto je sama hodala:( znaam da to nije dobro, ali sta mogu kad nece ni da se makne s mesta... i da, vise ona vodi mene nego ja nju :(
jel to samo privremeno... i sta mogu da uradim da je naucim bar necemu da bar mozemo normalno da setamo?

joooj zika je mnooogo swaadak! :D prelepe slike :wink:
veeeeliki pozdraav :D

Retriveri spadaju u cunjavce, sto znaci da oni moraju sve da njusnu, vide, iskopaju, itd. Napolju su izuzetno aktivni a u zatvorenom su obicno mirni. Ja bih ti savetovala (to sam primenjivala kad je Tedi bio mali) da kupis onaj flexi povodac, zakacis je na njega i tako se setate. Tako ce ona moci sve da pomirise sto je zanima a nece te cimati levo-desno, a sa druge strane ako zatreba mozes da je povuces ka sebi u svakom trenutku. Uz pomoc tog povoca mozes lakse da je naucis na stani, sacekaj i pored noge. Kad se vremenom bude smirila i naucila neke osnovne komande, onda kupi obican povodac pa je polako navikavaj da se seta bez povoca.
Inace kad tako sedne i nece da krene na stranu na koju ti hoces pokusaj da joj skrenes paznju necime da bi krenula za tobom (to moze da bude loptica, drvce ili neka poslastica) i obavezno usput reci "dodji ovamo" ili koju god rec ili recenicu koju treba da nauci da bi dosla.

ana&zika:

Pa od te navike se jednostavno ne moze odvici. Vremenom ce prestati a do tada mozete samo da briskate za njima.

Belfi je negde do 9-10 meseca piškila od sreće. Stalno mi je bila krpa pored vrata, jer se upiškila od sreće bilo ko da dođe - neko koga zna celog života, ili neko koga čak i ja prvi put vidim :-) I dalje se redom svima radije, jedino što više ne zapiškava, a pitala sam se već gde li drži te rezerve?! Što se tiče njuškanja i "ne slušanja" napolju, normalno je da štene, koje je tek počelo da izlazi napolje više obraća pažnju na okolinu nego na gazdu. Tebe već poznaje, a napolju je sve novo i nepoznato i taaaako zanimljivo! I oni su inteligentna bića, to pokazuje i ta radoznalost i takvo ponašanje je sasvim normalno. Kao što su ti već rekli, probaj da joj privučeš pažnju nečim povremeno, ali u svakom slučaju mora da se upozna sa okolinom, predmetima, mirisima. Da Belfi nije toliko njuškala okolo, sigurno ne bi mogla da se vrati sama kući onda kad su je udarila kola. Jer oni se upoznaju sa mirisima okoline i na osnovu njih traže put kući.

Mene čudi da se vi usuđujete da hranite svoje pse palačinkama i sličnim poslasticama... ja Belfi hranim isključivo onim što je preporučeno za pse, a van svojih obroka dobija samo pseće poslastice, obično kad smo na livadici. S obzirom da su ritriveri izuzetno alavi psi, a skloni su problemima sa kukovima, unapred se mora voditi računa o njihovim navikama u pogledu ishrane. Videla sam već toliko njih koji su više nego gojazni, već sa 3-4 godine. Onda su manje pokretni, imaju problema sa kukovima, to ih još više usporava, pa se još više goje jer troše manje energije. Verujem da dok su mladi sve to dobro podnose, ali loše navike ostaju i prave probleme kad psi uđu u ozbiljnije godine. Belfi nikada nije dobila nešto sa stola kada mi jedemo, tako da nije navikla ni da traži. Obično legne kod nogu i nada se nekoj mrvici koja padne, ili negde gleda svoja posla dok mi ručamo.

Ja sam sa Tedijem oduvek imala problem smanjenog apetita. Od malih nogu sam morala da ga molim da pojede sve sto mu je u ciniji. Nikada nije bio debeo, cak ni elegantno popunjen, ali je zato prosao dva perioda kad je bio bas mrsav da su to primecivali i ljudi iz komsiluka. Tako da kad on hoce nesto da jede to je slavlje. Jesen je meni omiljeni deo godine, jer on tada jede sve sto stigne, tj sto mu ja dam, dok na prolece opet moram da ga molim, kljukam i bacam njegovu pokvarenu hranu.
Inace vrlo sam svesna toga da on ne sme da optereti svoje kukove (mozda si vec procitala da ima 4. stepen displazije), i apsolutno mu ne bih dozvolila da je ugoji kao prase.

Što se Sonija tiče, priča je otprilike slična u tom pogledu da nema problema sa težinom, deluje mršav za retrivera ali je u suštini stvar u tome da je dosta otišao u visinu. NIkada ne bih dozvolio da se ugoji previše jer znam da nije dobro. Oko hrane vodim računa da ne bude slana niti začinjena, ne jede salame niti druge mesne prerađevine, masno takođe ne i naravno ne slatko. Palačinke jede prazne jer ne vidim da brašno, mleko i jaja mogu da mu štete ;) u meri dok ga to ne ''ugoji''. Hiperaktivan je, tako da to što pojede sve i potroši, a do sada nije odbijao hranu osim granula koje su mu jako brzo dosadile. ;) :D

Back