Zlatni Retriver

slike iz današnje šetnje su super a što se tiče ishrane Žika je samo na granulama, plus vitamini- kalcijum i alge, i keksići, naravno, uz one štapiće za dentalnu higijenu...

kada sam pokušala da mu dam meso koske i slično, imao je problema sa stolicom, ispuštao je nepodnošljive gasove i to je bilo strašno :oops:

tako da GRANULE SU ZAKON.

i, drugo, na njima ima tabela, toliko grama dnevno, lepo sve po PSu da me ne boli glava.

i žika izgleda baš kako treba.

samo što je alaaav... nenormalno alav.

:razz:

Hvala, hvala! :D :D

Sad je jos gori sto se tice mazenja, uvaljuje se svakome ko predje prag stana, muche kao blesav i daje sapu. :D

Evo jedan klipic gde se Tedi kupa u blatu nastalom od kise i podzemne vode pomesanih sa iskopanom zemljom :lol:

@ana&zika - po meni granule ne mogu biti baš ''zakon'' a i svaki dan jedno te isto ne može biti super.. jer niko do kraja ne može da zna čega u granulama ima, koliko hemije, koliko biljnog i životinjskog porekla navedenih proteina i vitamina.. ali jeste najlakše tu nema šta :D napuniš činiju granulama, pa mleko ili jogurt, pa vitamini. Tako isto doručak, pa ručak, pa večera, pa sutra isto tako, pa prekosutra isto tako..
I ja sam tako prvih meseci ali sam na kraju počeo da se osećam kao da tovim prase, sve nešto veštački, vitamini u tabletama, hrana u kuglicama i onda je krenuo Sonijev preporod :D veliko otkrovenje : povrće je uglavnom jeftino, kilogram mesa košta koliko i kilogram dobrih granula, voće jede - bilo koje ne bira! Doručkuje meso, klopa opet meso sa kuvanim ili nekuvanim raznovrsnim povrćem, naravno tu je i jogurt i mlečni proizvodi - opet ne preslani, večera voćke ili palačinke (ne često i prazne) - ne jede slano, slatkiše, mesne prerađevine, kosti bilo koje i da može da priča (veruj mi :D) rekao bi : E ovo je zakon!!! :D :D :D
Što se poslastica tiče, klopa naravno one za pse, kada zasluži ;) Ovo je čisto moje mišljenje, bez ikakve namere da osuđujem ili se protivim drugačijem naravno ;) :D
A evo i nekoliko sličica kada smo bili mnogo mali ;) :D :D

Veče kada je Soni došao kod nas, imao je pet nedelja :-)

Ovako sam spavkao, na laminatu, pošto sam uprljao jastuče na kome je trebalo da spavkam. :p :D

Prvi izlazak ispred zgrade sa 6-7 nedelja (obratiti pažnju na senku ;) :D :D)

Sličica sa avatara :D Soni sa dva meseca :D

evo da se pohvalimo... bile smo(ja i kiki) u seetnju, malo duzu i super je bilo(za razliku od proslih setnji). bas se lepo izigrala s prolaznicima i iznjuskala okolo... i jela travu, i to bas puuuno :shock: jel to normalno? i kao i do sada, izvrsila nuzdu kad smo se vratile kuci :-? lupila sam je novinom po guzi da se malo uplasi ali ne i da je zaboli.
pre setnje sam je nahranila i dala joj vodu..i opet je cekala da to obavi kuci :-x a bile smo napolju oko sat ipo, i nista :-( nastavicu da je kaznjavam kad to uradi kuci, a nagradim kad to uradi napolju... ukapirace jednom valjda.

Hoće sigurno, ne sekiraj se! Doduše, ja Belfi nikada nisam kažnjavala za "kućno izdanje", čula sam da oni do 6 meseci ne mogu potpuno da kontrolišu bešiku, pa mi je to izgledalo kao kazniti bebu što piški u pelene... Sada već može da izdrži začuđujuće dugo. Kada su bile one velike vrućine, nije htela ni pod razno da ide napolje pre 6-7 sati... Zezali smo se da joj bešika reaguje kako treba - na vrućini se širi, na hladnoći skuplja :-) Čim je donekle zahladnelo, opet se vratila u svoju rutinu. Druga šetnja oko 4-5 sati.

Što se tiče ishrane, ja sam joj prvih par meseci spremala hranu za koju sam recept našla na nekom forumu o psima, zaboravila sam kojem. Bilo je tu goveđih grkljana, piletine, pirinča, šargarepe, malo meda, malo belog luka, maslinovog ulja i ko zna čega još. Zaista je bila oduševljena, ali se na kraju svelo na to da nisam stizala da kuvam za nas :-) A čitava kuća je bila u haosu od šerpi i posuda... Zamrzivač pun "kuglica" njenih obroka, a u kući se stalno osećao "miris"... Sada jede granule, gotovo svaki put prelivene nečim drugim - jogurt sa kulturama, supa, sojino mleko ili surutka, udrobljem mladi neslani sir, žumance i ko zna šta... nekad mešam sa pirinčem i šargarepom, nekad sa kačamkom. Dobija i čisto mesne obroke od mlevene junetine. Tu i tamo joj dam juneću kost sa hrskavicom. Od povrća voli salatu, peršun, paradajz... od voća banane, jabuke, lubenicu... I uglavnom dobro jede. Ne baš najbolje, ima često periode kada dnevno pojede pola obroka (370-400 grama Purine od jagnetine). Najtanja je bila kada je zimus dobila neku crevnu infekciju i imala proliv sa prekidima skoro mesec dana... i to zato što je jela sneg na veliko!

Kako bi bilo divno da se i kod nas na nekoj prostranoj livadi okupe ritriveri... videla sam sliku na netu sa mnoooogo ritrivera u "postojbini", pored nekog dvorca...

I evo naših najnovijih slika - u nedelju je uspela da se kupa u Adi nekih 10-15 minuta, dok nije došao "pandur na točkovima" sa voki-tokijem i isprašio nas...

cicimii:
evo da se pohvalimo... bile smo(ja i kiki) u seetnju, malo duzu i super je bilo(za razliku od proslih setnji). bas se lepo izigrala s prolaznicima i iznjuskala okolo... i jela travu, i to bas puuuno :shock: jel to normalno? i kao i do sada, izvrsila nuzdu kad smo se vratile kuci :-? lupila sam je novinom po guzi da se malo uplasi ali ne i da je zaboli.
pre setnje sam je nahranila i dala joj vodu..i opet je cekala da to obavi kuci :-x a bile smo napolju oko sat ipo, i nista :-( nastavicu da je kaznjavam kad to uradi kuci, a nagradim kad to uradi napolju... ukapirace jednom valjda.

To sto je jela travu je sasvim normalno, mada neki tvrde da to rade kad ih boli stomak, sto moze da bude slucaj, ali Tedi jede travu svakog dana pa mi je malo nelogicno da ga boli stomak konstantno zadnje tri godine. Trava u sebi sadrzi i dosta vode, pa je nekad jedu kad su zedni, a nekim kucama je ona jednostavno ukusna.
Vremenom ce nauciti gde treba da piski, a ti mozes da izvedes i to da joj izneses novine na kojima je vec piskila, pa opet budite duze napolju da bi joj se pripiskilo. Ne mogu da ti kazem da li ce ovo delovati, ali samo toga trenutno mogu da se setim. Probaj, mozda i uspe.

Zaista mi nije jasno zašto ne mogu psi da se kupaju na Adi, pogotovo sada kad je prošla sezona! Zna li neko od beograđana možda dokle će ta politika da se sprovodi... Valjda neće i u oktobru da partoliraju onuda?! Belfi obožava da pliva i kupala se već u februaru ove godine... a drugde nemamo da je vodimo.

A što se trave tiče, čula sam i ja da je "mačke jedu da ih očisti od polizanih dlaka, a psi kad imaju problema sa varenjem", a kad bi to stvarno bilo tako, onda bi to značilo da u Žarkovu vlada epidemija kerećeg stomačnog gripa. Svi psi koji su u isto vreme na livadi kad i mi, malo-malo pa pasu. To je još pojačano u proleće i jesen, kada ima više kiše pa je i trava sočnija. Leti je jurila po koju travku u onoj pustinji od poljana, ali se nije previše trudila. A sada, čim je izvedem, prvo navali na pašu, pa onda sve ostalo :-)

probacu i to...hvala puuuno na savetima Mackic :)
nama je nesto prof. iz biologije pricao da je trava jako zdrava... ne sva, posto primecujem da Kiki bas bira koju ce da jede :) aliii kad nadje onu koja joj se svidja, ma moze 2 sata da je gricka, jos i legne pa natenane :D

slike su bas super ;) preelepa je Belfi !! ;-)
pozzz :)

Juče sam primetila da ima otok kod kraja rebara sa leve strane i baš sam se uplašila. Nije reagovala na pritiskanje... Čula sam se sa veterinarom i evo jutros smo bili kod njega. Uzeo je uzorak tečnosti iz tog otoka, kaže da je samo limfa, verovatno se negde udarila ili je od ugriza u igri. A nisam primetila ni jedno ni drugo, koža nije oštećena, nema modrica. Obično bar malo zacvili kad se udari u igri, a valjda bi trebalo dobro da se udari za toliki otok?! Pre dve večeri se igrala sa 5-mesečnom američkom dogom, kerče je mnogo blesavo i smotano, moguće da je naskočila na Belfi dok su se igrale. U svakom slučaju, imamo zadatak da otok 2 x dnevno masiramo hepalpanom, pa tako 21 dan. Malo mi je teže da joj namažem kremu preko toliko dlake, a baš se sva ulepi od nje.

cicimii:
probacu i to...hvala puuuno na savetima Mackic :)
nama je nesto prof. iz biologije pricao da je trava jako zdrava... ne sva, posto primecujem da Kiki bas bira koju ce da jede :) aliii kad nadje onu koja joj se svidja, ma moze 2 sata da je gricka, jos i legne pa natenane :D

slike su bas super ;) preelepa je Belfi !! ;-)
pozzz :)

I Tedi isto tako. :D Samo sto mu ja ne dam da bas pojede mnogo trave jer posle zna da povrati sve zajedno sa obrokom. Ali jeste, sto kazes, oni zaista birkaju koju travicu ce jeste. Tedi najvise voli onu tanku, svetlozelenu koje nema mnogo.

@LidijaM
Moguce da se Belfi udarila pa da joj je taj otok od toga, mada to bi onda zaista trebao da bude jaci udarac da moze da se napipa.
Postoji jos jedna mogucnost - psima kao sto su retriveri, skotski ovcari i razni dugodlaki znaju nekad da se naprave kao neke masne naslage (to na engleskom zovu hot spots) koje izgledaju tako kao manji otoci. Ne bih znala da ti kazem kako se lece, ali sam to vidjala po psima ovih rasa koje sam navela. Kolikog je precnika otok?

Promer otoka je 12-15 cm u širinu i 10-12 u visinu, a debljina ber 1 cm... Nisu masne naslage, jer je vet iz otoka izvadio pun špric limfe... Ne znam samo šta da radim - da li da joj skratim tu dlaku da bi lakše mogao da se utljava hepalpam?

Moram da se ispravim - hot spots se ne zove to na sta sam ja mislila.

Ne znam sta da ti kazem, prilicno je veliki otok, moguce da je od udarca.
Ako ti je lakse mozes da joj skratis dlaku tu, ali mislim da je bitnije da se to mesto masira.

Слободно скрати длаку, и овако ће порасти, а и теби ће бити лакше да куци масираш оток са кремом.

Не би веровала, али мог мачка довољно да други мачак само мало загребе у тучи и ту одмах креће апсцес, који постаје огроман! И који мора да се дренира. Можда се у игри мало повредила и то се инфицирало, тј. упалило.

п.с. Белфи је јако интересантно име, нисам досад чула. Помази луткицу.

Hvala vam! Malo sam preterala, po principu - u strahu su velike oči :-) Otok je negde 10 x 7 cm :-) I da, rekao mi je veterinar da dobro pritiskam, masiram dok je mažem... Rekao je da bi toliki otok sam od sebe prolazio 3 meseca, uz hepalpam 21 dan, pa da mu verujem!

Inače, trebalo je da joj u rodovniku piše Belfegora, ali je bivša gazdarica (naravno :-)) zaboravila, pa je upisano Bellisima. A ime je dobila po niku devojke sa jednog foruma - ne zbog nje, nego zato što mi se jako dopalo i ime a i simbolika. Belfegor (Belphegor) je jedan od palih anđela. Imao je par zaduženja s kojima je poslan na Zemlju - đavo je čuo da negde na zemlji postoji harmoničan brak, pa je, ne mogavši da veruje, poslao Belfegora da to proveri. Drugi zadatak je bio da čini da se ljudi obogate bez mnogo napora, što je - naravno - loše za našu dušu :D Belfi ovaj drugi zadatak baš i nije najbolje završila... :D A ime "đavolica" joj jako dobro odgovara, s obzirom da je bila najnemirnije štene u leglu od 10 štenaca :razz:

Белисима ми се више свиђа! Како год да окренеш, све лепо звучи. А ово "Belfi ovaj drugi zadatak baš i nije najbolje završila..." ... е то ме је баш насмејало!
Пријатна ова прича коју си написала.

Pa gde ste ljudi, šta ima novo? :D Gde su nove sličice?? ;) Kod nas je novina ta što je Soni pojeo skoro ceo trosed u mojoj sobi :lol:pa ćemo izgleda morati da kupimo drugi ;) :D :D Nadam se da će taj destruktivni period brzo da ga ''prođe'' :D Stavljam nove sličice najkasnije sutra! ;)

I ja sam pomislila da su svi goldeni nečim zauzeti, pa nemaju vremena da se jave :-)
Evo najnovijih sličica moje lepotice i njene džombe :confused: Čini mi se da malo počinje da se povlači, ali jaaaako polako. A konsultovali smo još jednog veterinara i ona je takođe rekla da je sigurno hematom i da će proći vremenom, uz mazanje i masažu.

sory na izvrnutoj slici, a lepo sam je okrenula u PS...?!

I ja sam pomislila da su svi goldeni nečim zauzeti, pa nemaju vremena da se jave :-)
Evo najnovijih sličica moje lepotice i njene džombe :confused: Čini mi se da malo počinje da se povlači, ali jaaaako polako. A konsultovali smo još jednog veterinara i ona je takođe rekla da je sigurno hematom i da će proći vremenom, uz mazanje i masažu.

sory na izvrnutoj slici, a lepo sam je okrenula u PS...?!

Baš je slatka Belfi!!! :D Nadam se da će joj otok brzo proći, mada i ja mislim da nije ništa strašno samo je potrebno malo vremena!

Back