Samo jedna dopuna. I u FCI standardu (evropski tip) ima primeraka koji imaju tamniju ili svetliju žutu boju. Ustvari, dozvoljena je bilo koja nijansa zlatne ili krem boje koja ne sme da ima primese crvene ili mahagoni boje (to je u američkom standardu dozvoljeno).
Inače glavne razlike između američkog i evropskog tipa su sledeće:
- U američkom standardu je dozvoljeno šišanje brkova, ali ne i šišanje vrata (pogledajte primerke na slikama)
- U američkom standardu slabine su spuštene dok u FCI standardu zadnji deo tela u predelu karlice mora biti blago podignut u nivou leđa.
- Američki standard dozvoljava nešto više jedinke
Većina europskih goldena zapravo ne bi odgovarala američkom standardu zbog težine. Odrasli mužjak "Amera" je i do 10 kg lakši od "Europljanina". Njima je potpuno nepojmljivo da golden teži preko 40 kg.
Nadalje, američki psi su obično "show" psi koji imaju ravne prednje kuteve i prekutovane zadnje (premda se u zadnje vrijeme radi na tome da se to dovede u red) samim time se kreću tako da dižu prednje noge visoko što je atipično za goldena.
Ogromna je razlika u glavi. Amerikancima su uši visoko usađene dok su europljanima u razini očiju. Europljani imaju krupne bademaste oči, dok puno američkih ima sitne "piggy" oči koje su često i svijetle.
Kod amerikanaca su podijeljeni show psi i lovni psi dok kod nas svaki show golden mora imati položene ispite prirođenih osobina (za uzgoj) i radni ispit (za šampionat), isto tako lovni pas mora zadovoljiti ocjenom eksterijera bilo na uzgojnom pregledu ili izložbi.
Mislim da je i velika razlika u kvaliteti dlake, barem koliko sam shvatila moje drage prijatelje uzgajivače u Americi.
Što se tiče šišanja u Americi, ono nije zabranjeno ali se preferira prirodni izgled. Mada ne znam koliko je to zapravo prirodni izgled kad im se čupa poddlaka i fenira im se dlaka tako da izgledaju "pufasto". Na europskim izložbama takvo što nije dozvoljeno.
Isto tako je i za boju. Sve nijanse su dozvoljene ali su nepoželjne presvjetle i pretamne.
Ovo je recimo jedan tipičan amerikanac, kolika je zapravo ogromna razlika u groomanju i dlaci
A ovo su ženka i mužjak europljana, meni osobno upravo ta 2 psa su jedni od najljepših pasa današnjice
I tipična glava