Zlatni Retriver

Nema na čemu ;)
Bravo za piletinu! I sama ju koristim u prehrani svojih pasa, naravno bez kostiju i mljevenu, ako možeš negdje nabaviti junetinu i burage to ti je isto fenomenalno i slobodno joj dodaj povrća u hranu, smiju sve osim onoga što napuhuje, znači izbjegavaj kukuruz, mahunarke, kupus i sl. Ne znam jesi li spominjao, ali uglavnom ako ti je pas izložbeni nemoj mu davati mrkvu jer od karotena dlaka dobiva crveni pigment. Umjesto tunjevine bolje joj uzmi papaline/girice, one su jeftine a puno bolja su varijanta od konzervirane tune prvo jer su konzervirane a drugo jer sadrže živu u sebi (zato se preporuča trudnicama da ju izbjegavaju).
Što se tiče halapljivosti, ja sam mislila da imam najveću aždaju na svijetu dok nije ušao u pubertet, od onda ga molim da nešto pojede. Moji su sad na 1 obroku dnevno jer ako im dam 2 onda brljaju i ne pojedu do kraja.Nisam baš sretna ali pali...

Nisam razmišljao o pripremanju psa za izložbe, želim bez nekog pritiska da imam zdravog i prirodnog psa koji će razviti i zadržati svoje genetske predispozicije i zbog toga mi mnogo znači podatak koji si spomenula u vezi sa mrkvom...sviđa mi se boja dlake koju sada ima i volio bih da takva ostane kada poraste...

Pozdrav za sve, nismo vas zaboravili, samo nismo u mogucnosti da koristimo internet cesto, ali se nadam da ce i taj problem uskoro biti resen i da cemo moci vise vremena da se druzimo. Imam novi problem sa mojom kucom, pa se nadam da ce neko moci da me posavetuje sta ciniti. Naime, pre 4 dana sam preselila Leksa kod mene u bg ( studiram tu) kako bih mogla da mu posvetim sto vise vremena, i primetila sam velike promene. Ajde to sto je u soku, izgubljen, reaguje na svaki zvuk, to je normalno s tim da je preleljenje za njega poveci stres, da mu fale moji, i da se navikava na sve novo, ali kada ga setam, laje na ljude, par puta se kada je pusten i neko prodje i zaleti na njega, laje, a kad taj neko krene da mu pridje bezi, laje i dalje, ja ga zovem, on nista.... U Uzicu, posto je pre bg-a bio tamo, uvek je trcao prema ljudima kako bi se igrao, a sad nastupa agresivno, i kad neko ko se ne plasi uspe da mu nekako pridje, uz moje objasnjenje da nece da ujede, i tek kada ga onjusi, dopusti da ga pomazi i onda je ok. Cak je onda i u stanju da se mazi kao da ga zna oduvek... Ali zato ko se uplasi i pomisli da hoce da ujede, eto ga problem... I sve sam u grcu kada ga pustim da ne naleti na nekoga ko se plasi, a da ga uhvatim i da dodje na moj poziv, nema sanse...
i drugi problem je njegova ishrana. Do sada je jeo dve vrste granula, u kombinaciji sa kuvanom hranom bez problema, i kupili mu pedigree, jeo naravno kao i sve bez problema, i sada kada sam mu kupila pro plan hranu, samo onjusi i ode. To je trajalo dva tri dana, i kupim mu brit care i ni to nece da jede. Veterinarka mi je rekla da je to verovatno zato sto psi uglavnom vole pedigree zbog boja, arome jake, i da zato sada nece da jede tu kvalitetniju hranu. A ja na pedigree nemam nameru da se vratim. Pa ne znam sta da radim. Jako slabo jede, a ja necu da mu dopustim da izbaci granule skroz iz ishrane, ali on je tvrdoglav i u stanju je da gladuje, ali nece da ih jede. I da, pokusavala sam i sa kuvanom hranom da mu dam, sa jogurtom, mesom, i nista, probrlja samo, i to je sve! Cak i kuvano slabo sada jede.
Bas sam se raspisala, ali morala sam detaljno sve da vam objasnim, jer sam bas zabrinuta! :(

evo da se i ja pohvalim svojim ljepotanom Oskarom...pozdrav svima
IMG

Planiram da kupim golden-a, ali o njima ne znam nista..
...Cime se hrane, Kakve su im navike, Kolko puta dnevno ih treba setati..Kako ih nauciti gde trebaju da idu u WC..Da li trebaju ponovo da se vakcinisu(sem onoga sto su vakcinisani u odgaivacnici)...?? Koliko im prija zivot u stanu..??..I sta bih jos trebao da znam o njima, njihovim navikama i potrebama..pre nego sto se definitivno odlucim da ga kupim?

Planiram da kupim golden-a, ali o njima ne znam nista..
...Cime se hrane, Kakve su im navike, Kolko puta dnevno ih treba setati..Kako ih nauciti gde trebaju da idu u WC..Da li trebaju ponovo da se vakcinisu(sem onoga sto su vakcinisani u odgaivacnici)...?? Koliko im prija zivot u stanu..??..I sta bih jos trebao da znam o njima, njihovim navikama i potrebama..pre nego sto se definitivno odlucim da ga kupim?

Već sam pisala o tome kako kupovati goldena, znači ne na pijaci za 50 eura već malo truda uložiti, pronaći dobrog uzgajivača kako bi kupio što kvalitetnije i zdravije štene. Vidjeti majku, ostale štence, način na koji se drže ti psi.
Ishrana šteneta je vrlo važna. Obično će uzgajivač preporučiti što da jede jer je to jeo dok je bio u leglu. Treba birati visokokvalitetnu hranu koja obično puno i košta. Po meni su najbolje Orijen i Taste of the Wild, odmah iza toga mi je Trainer Natural (na tome su moji psi), nije ni Royal Canin loš. Uz gotovu hranu nije potrebno dodavati nikakve dodatke (pogotovo ne kalcij).
Štenci se šetaju min. 4-5 puta na dan ali to su kratke šetnje. Psa se ne bi smjelo šetati sat-2 nakon jela, isto tako suhu hranu obavezno prvo namočiti u vodi ili jogurtu i ostaviti da se smekša.
Štene će prvo peterovalentno cjepivo primiti kod uzgajivača. Drugo peterovalentno ide 20 dana nakon prvog, onda je preporučljivo cijepiti protiv corona virusa opet nakon 20 dana te nravno bjesnoća. Dok štene ne primi sva cjepiva nije preporučljivo šetati ga na mjestima gdje obitava puno pasa te ne bi trebalo dolaziti u doticaj s drugim psima.
Što se tiče goldena kao goldena, oni su vrlo mekani psi (što se tiče naravi). Znači ne trebaju "željeznu čizmu" već najbolje uče pozitivnim uvjetovanjem. Ne bi smjeli pokazivati ni trunak agresivnosti. Užasno su privrženi vlasniku. Vesele se svemu i svima, psima, mačkama, ljudima, djeci... Uvlakači su kakvih nema. To nije pas koji se drži u dvorištu, on stalno traži društvo čovjeka.

Kad tražiš štene obavezno pitaj za snimke kukova i laktova roditelja.
Rezultat treba biti unešen u rodovnik.
Snimka kukova se očitava kao HD, a iznos može biti od A (najbolje) do E2 (najgori stupanj displazije), a laktova kao ED a iznosi su od 0 (bez displazije) do 3 (najgori stupanj).
Ukoliko su roditelji zdravi veća je šansa da i štene bude zdravo.

Pogledaj malo na internetu uzgajivače, tko snima zdravlje i čiji ti se psi sviđaju, nazoveš, kažeš što trebaš (uzgojnog, izložbenog ili kućnog ljubimca, mužjaka ili ženku) oni ti kažu jesu li ti voljni prodati i po kojoj cijeni.

Evo ti par linkova na neke od uzgajivača... Odeš kod njih na "links" tamo obično imaju linkovi na stranice drugih uzgajivača, imaš i najave legla, ako nema nazoveš i pitaš planiraju li što uskoro. Nekad se bolje strpiti pa dobiješ baš ono što želiš.
Inače ne poznajem baš uzgajivače iz Srbije, znam jedino da Silvana (Swanavly) super drži pse i odlično se brine o njima. Za ostale stvarno ne znam. Imaš veliki izbor i nadam se da ćeš naći lijepo i zdravo štene! Puno sreće ti želim.

http://www.swanavly.com/
http://www.sanitacteamday.com/
http://www.kennelsilkstyle.com/

jel moze neko da mi napise znacenje rodovnika sta sta znaci.

Pokušaću da objasnim, ali ne znam šta te konkretno zanima.... Rodovnik izdaje kinološki savez znači pas je tamo u evidenciji... U samom rodovniku piše ime psa, datum rodjenja, i njegovi preci... znači roditelji, dede i babe, pradede i prababe, prapradede i praprababe... ... znači četiri prethodne generacije... Ranije su se i dobijene ocene i titule sa izložbi upisivale u rodovnik....sada ne znam kako je, jer već dosta godina ne idemo na izložbe, pa nisam u toku... z:) Ranije se i broj rodovnika tetovirao na uhu psa ... da li se to sada radi u eri čipovanja , isto ne bih znala da ti kažem... z:)

Nadam se da će me dopuniti neko od mladjih izlagača koji su upoznati sa sadašnjom praksom...

Poslednja izmena:
Pokušaću da objasnim, ali ne znam šta te konkretno zanima.... Rodovnik izdaje kinološki savez znači pas je tamo u evidenciji... U samom rodovniku piše ime psa, datum rodjenja, i njegovi preci... znači roditelji, dede i babe, pradede i prababe, prapradede i praprababe... ... znači četiri prethodne generacije... Ranije su se i dobijene ocene i titule sa izložbi upisivale u rodovnik....sada ne znam kako je, jer već dosta godina ne idemo na izložbe, pa nisam u toku... z:) Ranije se i broj rodovnika tetovirao na uhu psa ... da li se to sada radi u eri čipovanja , isto ne bih znala da ti kažem... z:)

a oko onih oznaka HD i koje vec postoje ne znam sta znace, koji je pas bolestan koji nije, pa ako mozes to malo da mi pojasnis. i jos nesto, kada bih uzeo psa bez rodovnika, da li bi mogao u neko skorije vreme 5-6 meseci da izvadim rodovnik.

a oko onih oznaka HD i koje vec postoje ne znam sta znace, koji je pas bolestan koji nije, pa ako mozes to malo da mi pojasnis. i jos nesto, kada bih uzeo psa bez rodovnika, da li bi mogao u neko skorije vreme 5-6 meseci da izvadim rodovnik.

Te oznake se odnose na snimak kukova i laktova , o tome ti je malo iznad u postu broj 4233 pisala Golden Leo, pa pogledaj ,jer se ona u to više razume....
Ti ne možeš da izvadiš rodovnik za psa , jer to treba da uradi vlasnik kuje... on treba da prijavi leglo u kinološkom društvu ,uplate se odredjene takse, oni to prosledjuju kinološkom savezu i onda se dobije rodovnik...

Te oznake se odnose na snimak kukova i laktova , o tome ti je malo iznad u postu broj 4233 pisala Golden Leo, pa pogledaj ,jer se ona u to više razume....
Ti ne možeš da izvadiš rodovnik za psa , jer to treba da uradi vlasnik kuje... on treba da prijavi leglo u kinološkom društvu ,uplate se odredjene takse, oni to prosledjuju kinološkom savezu i onda se dobije rodovnik...

da ali nasao sam za jednog retrivera HD 0
a trebalo bi da pise HD A???

Poslednja izmena:
da ali nasao sam za jednog retrivera HD 0
a trebalo bi da pise HD A???

Vidi... ja sam sad ukucala u pretraživač - displazija kukova i našla da je

A- bez znakova displazije
B-skoro normalan nalaz
C-blaga displazija
D-srednja displazija
E-teška displazija

dalje sam našla da po nemačkom kinološkom savezu su oznake za displaziju

HD 0 normalan nalaz
HD 1 skoro normalan nalaz
HD 2 još prihvatljiv nalaz
HD 3 srednja displ
HD 4 teška displazija

Po ovome bi nalaz o kome ti pišeš treba da bude u redu, ma da bih ja , na tvom mestu pitala nekog veterinara, ako se Golden Leo , ne uključi u ovo objašnjavanje.z:)

O displaziji nemam puno znanja, jer pre 15 godina, kada sam ja počela da se bavim zlatnim retriverima , nije bila tako česta bolest.

mada nije ni bitno. ljudi ja sam sinoc kupio 2,5 meseca starog muzjaka. malo sam se iznervirao sinoc jer je ukakio ceo hodnik, tepih mogu slobodno da bacim, a ima i proliv. sta da radim povodom toga, veceras bi ga stavio da noci u shupi, jer ne mogu da izluftiram hodnik citav dan. pozdrav

cao... joj razumem te skroz i ja sam imala sličan problem... mleko nemoj ni slučajno da mu daješ... meni je kuče isto tako prvi dan se osmah ukakilo ali ne nov tepih u sobi... kažu da je od straha... kuvaj mu pirinadž i daj mu suvog hleba da jede, vodu mu prokuvaj i mlaku mu daj po malo nekoliko puta na dan... ja prvih noći nisam spavala zato što sam imala istu situaciju još je i cvilo a bilo mi je žao da ga odnesem tako malog u šupu jer je napolju hladno... a što se tiče nužde po kući stavi mu novine na koje će ići u wc i brzo će naučiti....

cao... joj razumem te skroz i ja sam imala sličan problem... mleko nemoj ni slučajno da mu daješ... meni je kuče isto tako prvi dan se osmah ukakilo ali ne nov tepih u sobi... kažu da je od straha... kuvaj mu pirinadž i daj mu suvog hleba da jede, vodu mu prokuvaj i mlaku mu daj po malo nekoliko puta na dan... ja prvih noći nisam spavala zato što sam imala istu situaciju još je i cvilo a bilo mi je žao da ga odnesem tako malog u šupu jer je napolju hladno... a što se tiče nužde po kući stavi mu novine na koje će ići u wc i brzo će naučiti....

poludeo sam, iskakio se 4-5 puta na tepihu, ne moze da se izluftira, a napolju hladno da ga ubacim da spava. moracu sad neku kutiju vecu da nadjem

pazi ovako, kao da sebe gledam on neće sedeti u kutiji, cviliće ti, uzmi kutiju i malo je preseci da on može da udje i da izadje i stavi veliki najlon i preko najlona novine... i videćeš da će biti ok... da ti još nešto kaže... štene čim jede posle par minuta ide u wc znači kad mu daš da jede ti ga odmah izvedi napolje i čekaj da izvrši nuždu... veruj mi da sam plakala od muke nisam znala šta da radim i meni je ceo hodnik smrdeo ali smo preživeli, posle nekog vremen jedno 10 dana će sam naučiti da se vreši nužda na novini a posle 20 dana će čekati da ga pustiš napolje da izvrši nuždu... veruj mi. Biće ti teško narednih 20 dana i posle će biti super sve.. Pogledaj tamo negde na 163-164... stranici nisam ni ja sigurna ali sam tamo pisala ja problem koji sam imala i videćeš kako se bukvalno svakih par dana situacija poboljšavala....

Back