Život u Kanadi - pitanja i odgovori

Ja
jel i ti zivis u kanadi ili ne?
znam da su prazne ulice ali kazem cuo sam price da su ulice prazne ali zato putuju negde van grada a ja mislim da su ulice opasne nocu i da nemaju naviku da idu ne znam gde, a jos manje da idu kolima negde van nego da prosto sede kuci
kad sam bio u sloveniji video sam da u podne u sred bela dana u centru grada nema zive duse mozes samo da sretnes vlasnike ljubimaca kako setaju kucice jer moraju a inace je klasicna ona prica da posle 7-8 ljudi na ulici skoro da nema i niko nigde ne ide ni radnim danom ni vikendom
Ja sam bio 2x po 6 mjeseci prije 10 odnosno 15 godina. Grad je poprilično siguran sem crnačkih i siromašnih četvrti. Kanada spada među 10 najsigurnijih zemalja na svijetu. Ista takva je atmosfera u Americi. Jedino za Montreal tvrde da je evropska atmosfera. Predgrađa njihova su spavaone velike. Poslije posla kući,nešto jedu malo tv gledaju i u krevet. Iako je veče prelijepo za šetnju oni ne izlaze ne šetaju. U Americi često džogiraju i to se može vidjeti,a ko šeta ulicama suburba ( predgrađa)smatraju ga budalom. Sviraju autolm dobacuju. Samo su u auto i muzika u autu.Prava naša seljadija. Za Ljubljanu me čudi to što pričaš,a obzirom da je 50% grada vodi porijeklo iz Bosne i naši ljudi su tamo aktivni i društveni.

Ja

Ja sam bio 2x po 6 mjeseci prije 10 odnosno 15 godina. Grad je poprilično siguran sem crnačkih i siromašnih četvrti. Kanada spada među 10 najsigurnijih zemalja na svijetu. Ista takva je atmosfera u Americi. Jedino za Montreal tvrde da je evropska atmosfera. Predgrađa njihova su spavaone velike. Poslije posla kući,nešto jedu malo tv gledaju i u krevet. Iako je veče prelijepo za šetnju oni ne izlaze ne šetaju. U Americi često džogiraju i to se može vidjeti,a ko šeta ulicama suburba ( predgrađa)smatraju ga budalom. Sviraju autolm dobacuju. Samo su u auto i muzika u autu.Prava naša seljadija. Za Ljubljanu me čudi to što pričaš,a obzirom da je 50% grada vodi porijeklo iz Bosne i naši ljudi su tamo aktivni i društveni.
Kazem za Maribor zaboravio sam da napomenem to gore

Kazem za Maribor zaboravio sam da napomenem to gore
Samo u tranzitu nekoliko puta bio u Sloveniji.
Što se tiče Kanade; Ko voli mir,samoću,tišinu za njega je Kanada idealna. Isto kome ne smeta vlaga i hladnoća Kanada je idealna.
Kome je novac jako bitan takođe je za njega Kanada.
Ko voli društvo,izlaske,šetnju po gradu,odlazak na kulturne manifestacije Kanada nije za njega. Ko ne može da podnese vlagu neka ne ide tamo. Jedino je Kalgari što se tiče klime OK i možda Montreal.

Zna li neko koliki je dječiji dodatak u Ontariu? Znam da to zavisi od primanja, ali eto npr. situacija u kojoj ja radim kao delivery driver, dakle neki obični posao, a supruga ne radi, koliko bi u tom slučaju iznosio po djetetu?
Ako si vec Delivery u Ontariju, idi Na Service Canada tamo ti sve pise. Dobices Universal 400 CAD po svakom detetu bio milijarder ili crkveni mis, e sad one druge dodatke zavisi od milion stvari. Sta radis, koliko, bla bla, idi pa citaj.

Jel imao neko iskustvo sa produžavanjem pasoša u Otavi? Naročito skoro, otkad je ovo Cov-sranje počelo. Sinu ističe pasoš do kraja godine, pa razmišljam da li da bukiram karte za ovu godinu ili da pustim da istekne, pa da odemo na proleće da izbegnemo rizik od drugog talasa pa lockdown I sve to...jedino me brine da li će nam praviti neki problem naši u ambasadi...

Ja sam ispratio za BC da je nesto mnogo komplikovano, da treba 60espb bodova na pedagoskim predmetima (u Srbiji 36), IELTS Academic Writing 7.5 itd. A posla nema, neuporedivo vise profesora od radnih mesta, o cemu imas milion vesti po internetu. Posao samo za science sa poznavanjem (sertifikatom?) francuskog, i to negde po severu.

Kanađani,ima li vas ?? Imam jedno pitanje za vas ; kolika je zakonski minimalna plata u Torontu i ķoliko košta rentanje garsonjere nekog mini stana ?
Evo u Torontu garsonjera je sad 1800$ malo dalje npr 15km i više Mississauga i Etobicoke npr jednosoban stan je 2000$. dvosoban 2400$, trosoban 2600$.
Ne postoji minimalna plata, jer ovdje je više nego normalno da radiš 6h na dan ili 4 ili 9h na dan nema pravila svaka firma drugačije. Kod nas je ono 8h ×5 dana=40h sedmično e to zaboravi. Ovdje ako si plaćen 8h ti ćeš raditi 9h jer ti pauza nije uračunata... da to je bio moj prvi šok 🤷‍♀️😁 Najmanje plaćena satnica je 14$ npr. prodavnice, marketi tu su od 14$/h do 17$/h pa puta koliko sati budeš radio i opet ako budeš na payroll( računaj kao kod nas da ti ide penzija kao da si prijavljan) Tu ti od ukupne sume npr 740 zarađeno isplate ti 603$ ostalo ode državi mada ti vrate na kraju godine nešto. A ako budeš išao na ček zarada 740 dobiješ 740 ali ona kraju godine moraš da platiš taksu za cjelu godinu ne znam koliko bude neko kaže 2000 do 3000 hiljade to nisam sigurna nisam tako radila. Eto tako ti funkcioniše to ovdje. Nadam se da sam pomogla 👍👍👍Pozz

119706120_2693104517608908_2446043872169497644_o.jpg

118157482_2662444824008211_8345391028245140047_o.jpg

Lažu. Kakvo jezero ?! Pa i ja sam čuo takvih priča. U kući sjede i to je to. Centar Toronta u sred ljeta uveče 22:30h je prazan. Nigdje nikoga. Moja rodbina isto tako priča ; pa oni idu neke izlete...a moja rodbina nakon posla nigdje ne ide već sjedi kući i gleda tv. Djecu ne puštaju vani kao kod nas iako imaju parkova i mjesta za igru koliko hoćeš. Meni su Kanađani najsličniji našim seljacima,samo malo miroljubljiviji i nisu toliko radoznali.
Ok ne znam gdje si ti, ok ako si u kući normalo da nemaš pojma šta je napolju ili negdje drugo. Ne možeš ni da vidiš a ni da zamisliš.... U Torontu je istina uveče poprilično prazno ali vikend je sve puno, svaku posjetu nečemu ili karte moraš da kupuš ranije jer budu rasprodate. Jezera su na svakom ćošku, subota i nedjelja parkovi su puni, bukvalno. Svi su donijeli nešto za piknik, neki prave raštilj, neko treči/ neko leži na dekici u parku. Uglavnom puno i tu možeš da vidiš npr kineze grupa njih 15 pa puste muziku i njihove žene plešu kao u filmu...mozeš da vidis razne kulture kako se ponašaju, iskreno naši su najglasniji 😂 Kanađani uglavnom hotdog a kad čuješ galamu i miris ćevapa ah znaš ko je👍Onda na jezerima je divno, mi smo cjelo ljeto subota na Erie jezero tako je čisto ali moraš doći u 7h ujutro jer nećeš naći mjesto na plaži... plaža pjesak, jezero kao more... talasi ma milina. I sad se vraćam na komentar ovog što kaže da su svi u kućama ah' da svi izađu možda bih tek onda morali u4h da dodjemo da zauzmemo mjesto na plaži😂😂😂 Dalje ja radim u firmi s kanađanima, ljudima koji su rođeni u Kanadi, pa sad mogla bih pisati knjigu ali mlađi idu na neke izlete uglavnom sa par prijatelja vikendom dok ovi malo stariji idu na Cottage i tamo provode vikend opet ne sjede u kući recimo da se mrdnu na drugo mjesto🤷‍♀️ Hm to je do čovjeka taman da je na Marsu ako je takav. Opet kažem večernjih pijanki i izlazaka ima u centru za mlade tipa subota a drugi dani ništa. To je samo moje iskustvo i moje mišljenje... Pozdrav

Poslednja izmena:
Bio sam u Torontu pre mesec dana preko radne nedelje. Jedno vece sam otisao do centra i prosetao se od CN Towera do jezera gde sam oko jezera video dosta ljudi a pritom bio je radni dan uvece tako da prica da je sve mrtvo ne pije vodu. Pogotovu sto sam u avgustu posetio Calgary preko vikenda i jedno vece ostao u centru po raznim barovima do pola noci, Stephen Avenue je bila puna mladih ljudi. Sa druge strane, manji gradovi doista jesu mrtvi i fali im zivota.

Back