Život posle smrti

Toliko reči a ništa nisi rekao. I nijedan dokaz niti nešto slično tome nisi priložio nego samo rekao, kao da su tvoje tvrdnje automatski istinite samim time što si ih ti izrekao.
Nastaje,NJEN život tj život te male bebe nastaje upravo njenim rodjenjem. Ne može biti prostije. A što vi volite da komplikujete i pravite se pametni vaša stvar.

Evo sad ću baš gledati taj klip od sat vremena nemam pametnija posla..
A gde žuriš Tamara?
Šta bi ti uradila sa dokazom kakvim ga priželjkuješ?

Bla bla truć. Pričam ti priču. Gde su ti materijalni dokazi?
Materijalni dokazi mogu, to je čista logika, a ona ti je nakako strana, da postoje samo za ono što je materijalno, a ne i za ono, to se ne sastoji od materije, što je ontološko, metafizičko, gnesološko … Dokazi za to su obrazovanje i pamet, jer kako drugačije i razumeti ono što nije materijalno - na pr. um, emocije, najrazličitije kosmičke energije, svetlost, tamu, vetar, eter i sl.

Не сносим те још увек ни у доброј ни у лошој варијанти. Само у бинарној.

Зашто мислиш да се се налази у телу? На који начин се љубав налази у телу? Како би то доказала? Како бисмо уопште доказали да љубав постоји?
tako što se svi ti pojmovi koji nepostoje u stvarnosti nalaze u tvome mozgu i predstavljaju iluziju a tvoj pak mozak se nalazi u tvom telu,sigurno ne u djošinom. nikako jer ne postoji STVARNO no samo kao iluzija,izmišljotina u glavama naivaca

tako što se svi ti pojmovi koji nepostoje u stvarnosti nalaze u tvome mozgu i predstavljaju iluziju a tvoj pak mozak se nalazi u tvom telu,sigurno ne u djošinom. nikako jer ne postoji STVARNO no samo kao iluzija,izmišljotina u glavama naivaca
Draga prijateljice, davno sam negde pročitao da hobotnice nemaju mozak, ali im to ne smeta da veoma lepo i uspešno žive … Posle toga sam još više počeo da žalim tupe i glupe, one koji imaju mozak, a ne znaju da ga upotrebljavaju i celi život glupi ostaju;)

pa hobotnice ni nemaju svest ''genije'' niti za njih išta postoji
Mani se, slatkice, filozofije, nije to za Tebe ! Idi sudove peri i s` nekim se deri, biće ti blagoumilnije i životno korisnije … ;)
Osmeh - ova glava puno misli.jpg

SMRT

Uopšteno je potrebno naglasiti da je smrt, kao kraj života i kraj bivanja, kako danas istu doživljavamo, naročito zbog na takav način nametnute hrišćenske percepcije, jedan od najznačajnijih i najvećih problema za svaku filozofiju, naročito za onu najveću – antičku grčku. U istoj ona se ne doživljava kao »danost«, ili kao fenomenološki »utvrđenu pojavu«, već kao njeno razjašnjenenje i njen značaj. Drevni grčki mudraci su za taj problem dali više tipova odgovora na različitim tačkama gledišta, ili nivoima razmišljanja. Spomenuću nekoliko nivoa, bolje reći aspekata, razmišljanja o toj temi držeći se onoga kako je to shvatio, pravilno interpretirao, izvornim (originalnim) citatima obogatio u svom petoknjižju, do sada najboljem, najtačnijem i najrazumnijem udžbeniku o istoriji antičke filozofije (svaka knjiga ima oko 600 stranica i podeljene su tematski na sledeći način: I. knjiga: Od izvora do Sokrata, II. knjiga: Platon i Aristotel, III. knjiga: Sistemi helenističkog doba, IV. knjiga: Škole cesarskog doba i V. knjiga: Rečnik, sadržaj i bibliografija) i o svemu tome mene naučio moj veliki učitelj istorije antičke filozofije Giovanni Reale. Za najpravilnije, najtačnije i najsmislenije (to je i razlog da vas i upućujem na iste) prevode mnogobrojnih citata koje koristi u tom svom remek delu, sa st. grčkog na savremeni italijanski jezik, su bile zadužene moje profesorice, njegove dugogodišnje prijtaljice, mada je i sam bio odličan klasični filolog, Lidia Massa Positano (prevela je, također, i Usnerevo veliko delo »Epicurea«) i Margherita Isnardi Parente (njeno najznačajnije delo je Opere di Epicuro, UTET, Torino, 1974, prevela je, takođe, na italijanski, ukrasila sa obimnim uvodom i dodala primedbe sve fragmente svedočanstava epikurejaca: Metrodora, Hermarha, Kolota i Polistrata). Dakle, tako i na taj način, ću vam predočiti sledeće aspekte razmišljanja o smrti drevno-grčkih filozofa, a na vami je šta ćete i kako ćete to shvatiti i šta i kako ćete sami to prihvatiti: metafizičko-ontološki, religijski ili metafizičko-religijski, antropološki (eksistencialni) i tematski aspekt.

1. Metafizičko-ontološki aspekt

Na metafizičko-ontološkom aspektu umovanja o smrti kod drevnih grčkih filozofa ista je uopšte objašnjena i racionalizirana do granica njenog nepostojanja, kao što se paradigmatički razloži u kontekstu eleatske filozofije, naročito kod Parmenida, koji u opštem i teoretičkom učenju negira nastajanje i propadanje (vidi: Govanni Reale, Istorija antičke filozofije, I., str. 105.), čak pripisuje truplu oblik čulnosti i spoznanja, dakle života (vidi: Govanni Reale, Istorija antičke filozofije, I., str. 109.). „Korenito i apsolutno negiranje nebivajućega dovede do negiranja smrti, kao što je bilo razmišljanje i kod pluralista, dovodi do „njene veštine na samo propadanje prvina, koje su i u tome, kada se razilaze jedna od druge, još uvek ostaju u bivanju.“ Smrt je, svakako, po tom učenju, opisana kao „ostajanje u bivanju“ i, dakle, kao „događaj“ koji se „samo čini kao katastrofalan, mada, istinski, nije takav, jer promena koja se dogodi ostaje u okviru bivajućeg...“ (vidi: Govanni Reale, Istorija antičke filozofije, I., str. 109.; 128. i dalje)

Slično stalište je i kod epikurejaca, mada oni opet u svoje učenje uvode atomizam (vidi: Govanni Reale, Istorija antičke filozofije, III., str. 179. i dalje). Oni i nemaju veće mogućnosti za ontološko razlaganje smrti u kontekstu stoičkog panteizma, u kojem je ideja „o večitom vraćanju“ i o tome da se „ciklično sve stvari opet oblikuju u upravo takve, kao što su bile,“ nekako uključuje „ideju o tome da sve stvari istrajavaju u bivajućem, jednom sužene samo u mogućnosti Logosa, drugi put rasprostrte po kosmosu“ (vidi: Govanni Reale, Istorija antičke filozofije, III., str. 308. i dalje i 310. i dalje).

Takođe u kontekstu Aristotelove ontologije, naročito u njegovoj raspravi „O nastajanju i propadanju“, je smret pojmovana kao kontraprodukt životu i, kao takva, je, dakle, upisana u klicu bivajućega, gde je večnost nastajanja pojmovana kao večita pobeda nastajanja nad propadanjem; u večnosti nastajanja se, dakle, svaka stvar vraća na ishodišnu tačku , uvek na isti način, ako već ne brojno istovetne, ali uvek tako da bi bila istovetna kao individuum, pa istovetna po vrsti...

P.S.

Sledeća tri aspekta razmatranja smrti od strane antičkih filozofa ću vam razložiti nekom drugom prilikom - kada mi se sa time poklope teme i budem za to imao vreme ...

Poslednja izmena:
Prestaje TVOJ život, a to je jedino bitno ZA TEBE. A ovo o nekakvim ''projekcijama'' itd radije ne bih komentarisala jer me opasno podseća na nekakvu sektu a i ti mi ne deluješ baš najnormalnije sa takvim razmišljanjima, bez uvrede.

'Tvoja' samouvjerenost je na nivou domorodca iz Amazona koji nikada nije vidio niti čuo o svijetu izvan šume,
a koji na pomen mobilnog telefona ili kompjutera onome koji mu o tome priča priču kaže da je prolupao, da
fantazira i da je u najmanju ruku lažov ako ne i bolesnik, nenormalan ... i uputi ga pravo 'vraču' da iz njega istjera
zlog duha.

Evo malo za promenu, jedne originalne teme. Naime, šta mislite, da li postoji život posle smrti? I kako može da postoji kad joj samo ime kaže da je to SMRT, dakle suprotnost života, onda to uopšte zapravo i nije bila smrt ako nakon ''nje'' ima života?
Molim za civilizovanu i uljudnu diskusiju, bez uvreda i protoplanetarne insuficijencije! Budimo Srbi iako smo ljudi. Hvala.
Mislis budimo ljudi iako smo srbi? :P
Mislim da smrt ne postoji,zapravo smrt nije naucno dokazana verovala ili ne odnosno ne moze. Svest nije materijalna stvar. Neki su objasnjavali snove kao najblize sto moze da eventualno opise stanje smrti jer ti je telo uspavano i ti dozivljavas neke stvari koje ti deluju isuvise realno. Elem,pri smrti mozak prestaje da funkcionise naravno. Ali cinjenica je da kad se probudimo imamo osecaj kao da je prosao sekund odkad smo zaspali. Jedino sto mozemo da zamislimo kao smrt je recimo tama i praznina,ali mi van organizma ne mozemo da registrujemo tamu ili bilo kakve boje. Ili se bar tako cini. Isuvise je kompleksna tema u sustini,ali mislim da mozemo bar da naslutimo kako bi to izgledalo,mozda. U sustini,smrt bih poredio s dubokim snom,koji opet subjektivno traje jako kratko.
Po hriscanstvu a i ostalim religijama smrt ne postoji,nego bi bilo otprilike onako kako sam napisao,naravno zna se sta u religijama ide posle smrti tela,ali mislim da je to to.

'Tvoja' samouvjerenost je na nivou domorodca iz Amazona koji nikada nije vidio niti čuo o svijetu izvan šume,
a koji na pomen mobilnog telefona ili kompjutera onome koji mu o tome priča priču kaže da je prolupao, da
fantazira i da je u najmanju ruku lažov ako ne i bolesnik, nenormalan ... i uputi ga pravo 'vraču' da iz njega istjera
zlog duha.
Ali se zato svi secaju druga Tita.....

Mislis budimo ljudi iako smo srbi? :P
Mislim da smrt ne postoji,zapravo smrt nije naucno dokazana verovala ili ne odnosno ne moze. Svest nije materijalna stvar. Neki su objasnjavali snove kao najblize sto moze da eventualno opise stanje smrti jer ti je telo uspavano i ti dozivljavas neke stvari koje ti deluju isuvise realno. Elem,pri smrti mozak prestaje da funkcionise naravno. Ali cinjenica je da kad se probudimo imamo osecaj kao da je prosao sekund odkad smo zaspali. Jedino sto mozemo da zamislimo kao smrt je recimo tama i praznina,ali mi van organizma ne mozemo da registrujemo tamu ili bilo kakve boje. Ili se bar tako cini. Isuvise je kompleksna tema u sustini,ali mislim da mozemo bar da naslutimo kako bi to izgledalo,mozda. U sustini,smrt bih poredio s dubokim snom,koji opet subjektivno traje jako kratko.
Po hriscanstvu a i ostalim religijama smrt ne postoji,nego bi bilo otprilike onako kako sam napisao,naravno zna se sta u religijama ide posle smrti tela,ali mislim da je to to.
nemislim
naravno da je dokazan
svest nije materijalna ali se nalazi u materiji i nemože da postoji bez materije tkd isti djavo
snovi veze sa smrću nemaju
ti ''neki'' što su to ''objašnjavali'' vrv su imali iq 12
ja uopšte nemam taj osećaj,neznam odakle ti to
to je potpuno nebitno šta mi možemo da zamislimo ili ne,ali ako tebi i sama ta činjenica da nemožeš da zamisliš smrt negovori da je očigledan razlog tome ŠTO ĆEŠ TAD BITI JEBENNO MRTAV TE VIŠE NE U STANJU IŠTA DA ZAMIŠLJAŠ I POJMIŠ ITD onda nzm..

tema nimalo kompleksna nije,naprotiv,normalni ljudi znaju šta je smrt,da ona predstavlja apsolutni prestanak životnih funkcija te time i života (životne funkcije i život..zamisli..jel možeš da spojiš to..neverovatno..vrlo vrlo kompleksno i mistično..),tzv ''ništavilo'' i toe to.
smrt netraje jako kratko no čitavu večnos,zapravo nema kraj jer je ona konačni prestanak postojanja individue.
postoji čak i po njima ali je nebitno šta te sekte trabunjaju ionako jer su one očigledna uteha maloumnicima i slabićima,kukavicama koje,poput dece koja veruju u deda mraza,nemogu i nežele da prihvate surovu stvarnost.
ali ti slobodno nastavi da se zabludjuješ kojekakvim idiotarijama i verbalnim povraćanjima,znam datie tako lakše i nemam ništa protiv

nemislim
naravno da je dokazan
svest nije materijalna ali se nalazi u materiji i nemože da postoji bez materije tkd isti djavo
snovi veze sa smrću nemaju
ti ''neki'' što su to ''objašnjavali'' vrv su imali iq 12
ja uopšte nemam taj osećaj,neznam odakle ti to
to je potpuno nebitno šta mi možemo da zamislimo ili ne,ali ako tebi i sama ta činjenica da nemožeš da zamisliš smrt negovori da je očigledan razlog tome ŠTO ĆEŠ TAD BITI JEBENNO MRTAV TE VIŠE NE U STANJU IŠTA DA ZAMIŠLJAŠ I POJMIŠ ITD onda nzm..

tema nimalo kompleksna nije,naprotiv,normalni ljudi znaju šta je smrt,da ona predstavlja apsolutni prestanak životnih funkcija te time i života (životne funkcije i život..zamisli..jel možeš da spojiš to..neverovatno..vrlo vrlo kompleksno i mistično..),tzv ''ništavilo'' i toe to.
smrt netraje jako kratko no čitavu večnos,zapravo nema kraj jer je ona konačni prestanak postojanja individue.
postoji čak i po njima ali je nebitno šta te sekte trabunjaju ionako jer su one očigledna uteha maloumnicima i slabićima,kukavicama koje,poput dece koja veruju u deda mraza,nemogu i nežele da prihvate surovu stvarnost.
ali ti slobodno nastavi da se zabludjuješ kojekakvim idiotarijama i verbalnim povraćanjima,znam datie tako lakše i nemam ništa protiv
Lol kakav hejt jbt

Ово написах на сродној теми :

Свидело ми се шта је Ђетковић недавно рекао за свог покојног колегу :
" Није Небојша ( Глоговац ) мртав, ја и дан данас причам са њим о својим новим улогама !"

Ово написах на сродној теми :

Свидело ми се шта је Ђетковић недавно рекао за свог покојног колегу :
" Није Небојша ( Глоговац ) мртав, ја и дан данас причам са њим о својим новим улогама !"
jes i ja ponekad sa ajnstajnom tako

Back