- Poruka
- 8.892
Ovo me podseća na eksponencijalnu funkciju y=2[SUP]x[/SUP] , gde se grafik vazdan približava x osi ali je nikad ne dodiruje. Ozi je posvadjan s matematikom ali ti sigurno znaš o čemu govorim![]()
Zna i Covi,al ne vredi...
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ovo me podseća na eksponencijalnu funkciju y=2[SUP]x[/SUP] , gde se grafik vazdan približava x osi ali je nikad ne dodiruje. Ozi je posvadjan s matematikom ali ti sigurno znaš o čemu govorim![]()
Paradoks se sastoji u tome da treba preći beskonačno mnogo delova putanje da bi se stiglo. I za to je potrebno beskonačno mnogo vremenskih intervala. Ali zbir beskonačno mnogo sabiraka je savršeno konačan ako se radi o konvergentnim redovima. To Zenonu nije bilo poznato...
Paradoks se sastoji u tome da treba preći beskonačno mnogo delova putanje da bi se stiglo I za to je potrebno beskonačno mnogo vremenskih intervala.
Ali zbir beskonačno mnogo sabiraka je savršeno konačan ako se radi o konvergentnim redovima. To Zenonu nije bilo poznato.
Ajde se dogovorite šta radite:hodate do vrata ili sabirate...vrata...Objasni mu jos lakse... Beskonacno mnogo + beskonacno mnogo = beskonacno mnogo... Beskonacno mnogo + 0 = beskonacno mnogo... Potpuno je sve jedno sa cime sabiras....

Evo primera za lakse pobijanje Zenovog paradoksa od matematickih jednacina( ili nejednacina u ovom slucaju ):
Recimo hoces da stignes do jedne case na kraju sobe prelazeci rastojanja pola po pola, treba samo da postavis jos jednu casu na sredinu sobe i eto, stigao si.![]()
Ono sto se krece - krece se ili u onom mestu u kome jeste ili u onom mestu u kome nije. Ali ne krece se ni u mestu u kome jeste ni u mestu u kome nije. Stoga se nista ne krece.
Zenon Elejski
Ajde se dogovorite šta radite:hodate do vrata ili sabirate...vrata...
Tj.Kakve veze ima hodanje sa sabiranjem...
Iz procesnog inženjerstva:razlikujemo statičke i dinamiške sisteme...Prvi bez kretanja,drugi s kretanjem ili koji se kreće ili i jedno i drugo...Uprvom posmatramo i analiziramo sile,u drugom vektore sila...
Da li treba dalje da pojašnjavam nešto? (Kakav Zenon...)

Pa, jes. Njutn i Lajbnic koji su prvi smislili računanje sa beskonačno malim veličinama bili su obični bezveznjaci. Zato je i nauka koja otada koristi infinitezimalni račun totalno u krivu. Al' nisu imali Ozimana da im ukaže na to.
Ta geometrijska progresija ima beskonačno mnogo članova, ali konvergira ka konačnom broju.
.
Па шта? У томе је и Зенонов парадокс. Јер се тело бесконачно приближује, стреми, конвергира" ка коначном. Али никада коначно не достиже. А ако га једном достигне у томе није било ничега бесконачног већ коначног.
I mali dodatak: Ako imamo štap dužine L, tu dužinu možemo da izrazimo kao L/2 +L/4 +L/8 + ... i tako do beskonačnosti.
Da, u tome je paradoks, ali rešenje je u prostoj činjenici da se u fizičkoj realnosti ta konvergencija dešava u realnom vremenu, i da uz prepostavku o konstantnoj brzini ekivalentno predstavljena suma na vremenskoj skali takođe zadobija oblik beskonačnog geometrijskog reda, čija suma konvergira konačnoj vrednosti kao i kod prostornih rastojanja. Drugim rečima, svo nepotrebno filozofiranje i besmisleni zaključci koje je savremena filozofija uveliko prevazišla, a koji proističu iz usko prostornog razmatranja datog u razmišljanjima ovog antičkog mislioca daju se lako objasniti i ukoloniti prosto ako se shvati da je kretanje vezano za prostor i vreme, a ne prostor po sebi.
I možda priča o Ahilu i kornjači izgleda zanimljivo, ali ni ovaj Zenonov paradoks nije ništa nego još jedan sofizam koji izuzima mnogo faktora koji figurišu u realnom dešavanju. Može se filozofirati o tome u proizvoljnoj meri, ali superpozicijom mirovanja može nastati kretanje, pa strela koja je zatečena u mestu u proizvoljnom trenutku može u nekom drugom da miruje na drugom mestu. Ako bi se vreme stvarno moglo zaustaviti kao u takvim razmatranjima, to bi imalo smisla. Ali vreme se nastavlja, trenuci smenjuju, mirovanja svojstvena svakom takođe, i- evo ga kretanje. Kretanje u vremenu, van njega vezanost za prostor. Ništa čudno, neintuitivno, neshvatljivo. Zenon se samo poigravao elementarnom logikom, na zanimljiv, za njegovo vreme vrlo napredan način, ali njegov paradoks danas više i nije nepremostiv nesklad. Ne zahvaljujući Bergsonu ili drugom filozofu, već prostoj činjenici koje je svestan skoro svako ko se reši da razmišlja o tako nečem.
Osim toga, nauka opisuje svet ovakav kakav je. Nebitno da li je on moja, tvoja ili Šopenhauerova predstava. Nije važno da li je predmet stvar po sebi, realni objekat ili plod mašte- nauka će znati kako će se on ponašati u gravitacionom ili magnetnom polju. Da li je sve to materijalno ili je idealizam stvarno otišao korak dalje u težnji ka istini, neće promeniti ništa od toga.
Nijesu to crkvene dogme! To nas evolucija uči!Ма немој. Можда може тако у тој играрији празним апстракцијама а који зовете наука и математика.. позивајући се на ауторитет неког и нечега који је људима у детињству наметнут баш као некада црквене догме.

Zenon u stvari i ne zna šta je dotakao!
Ceo svemir je u kretanju koja se povinuju energetskim zakonima,entropiji,gravitaciji,magnetizmu,samo ŽIVOT ŽIVIH BIĆA (životinja,biljaka,gljiva,mikroorganizama...)
se PROTIVI tim silama!
O tome ne priča niti jedan idealizam

o neverovatnom fenomenu života govori nauka
Suvoparni filozofski jezik kao da psuje i pljuje život...Mislim da se vanzeme zgražavaju nad nama zverima i takvom našem zverskom,nemilosrdnom shvatanju...
Lep primer je pesma nad pesmama...A OVO IZNAD MENE SU RUŽNI PRIMERI UJLJUĆUJUĆI I MOJ...
Dok si pisao ovaj post pocugao si bar tri randly-ja.Moji prvi postovi na Krsti su bili dijalog s Lončarom,kad smo se oko dosta toga složili...Obojica smo na "tragu" vitalističke
doktrine Ničea "odradili"jednu lepu temu...Ništa drugo od njega ne čitam ni sad u prethodnom postu...
Dok Bergson "sagledava" tu životnu silu u sebi,ja je ipak gledam u sveukupnom postojanju s nama u njemu...Nijedan
fizički zakon nije za mene umrtvljavanje -samo iskazivanje vida životnosti.Entropija je samo obrnuti princip iste pojavnosti...
Inače.tu životnost vidim protkanu kroz celu prirodu,a što je usmerena u živim bićima kao otpor svim drugim silama ili ka njihovom korištenju
-taj princip nije otkrio Bergson već Baruh Spinoza,mada je i Heraklit imao sličan stav...Istina ,Spinoza je tako došao do panteizma,što
nije začudo,jer ako Bog i postoji-samo tako i može postojati-kao univerzalni životni princip prirode...Neću nipodaštavati Bergsonov pokušaj,ali ovo što
ja iznosim-ni Ajnštajn nije nikad negirao,naprotiv,slična uverenja je i on sebi "dozvoljavao"...Mada je teško reči za čoveka nauke da ima uverenja,uvek
pre želju da nešto novo sazna...
Kad sam počeo da pišem postove na Krsti,zaista su za mene idealističke doktrine bile marginalne,a i sada su kao totalni promašaj
misaonosti,jedna vrsta umetničkog narcizma koji ne sagledava svu ogromnost lepote postojanja i oko nas i u nama zbog isključive zatuljenosti
introvertovanih filozofa u same sebe...Ne smeta mi,ali NISAM IMPRESIONIRAN,najblaže rečeno...
Ali shvatljiv mi je beg u pećinu (matericu)zbog kukavnog bekstva od Stare Dame,umesto rukoljub majci nastanka i nestanka zbog ovog brilijanta koji
joj pričuvah nakratko!!!
Poslednja rečenica Ozija JE OK... Zaista,umetnost je vežba stvaranja novog,čak novih svemira,imaginacija koja i naučnika
i sve druge ljude inspiriše na nova traganja...
Sad budi iskren!

Iskreno da ti kažem, ne sećam se-mora da sam bio mortus alkoholikus. Bat...Dok si pisao ovaj post pocugao si bar tri randly-ja.Sad budi iskren!
![]()
![]()

Naučnici ne stvaraju radi vladara! Ali vladari obilato koriste naučna dostignuća! I ko će sad u raj - naučnici ili vladari??? !" Научни метод живо своди на неживо."
... složio bih se sa ovom tvrdnjom da naučnici / nauka / naučni metod život u sveopštem smislu svode na mrtvu stvar ; jednom da bi analizirali na najnižem nivou ,a drugi put da bi otkrili metode kojima mogu život da reprogramiraju i načine ga proizvodom - predmetom - biološkim mehanizmom ( po principu , upotrebi pa baci ).. današnji čovek je proizvod / biološka stvar .. on je proizvod naučnih metoda koje isključivo služe vladajućoj oligarhiji da zagospodare životom ...
...tu činjenicu , da su savremeni naučnici sluge vladajoćoj oligarhiji ne treba zaboraviti ... šta je nauka stvorila a da nije tim uvećala moć vlasti nad svetinom ?
...sve kad ne bi hteli , naučnici moraju život da tretiraju kao stvar ... i nije problem to, da naučnici nemaju u sebi idealističkih filosofskih gledišta te stoga ne mogu da vide i razumeju životnu moć i njenu sveprisutnost čak i u mikro svetu ... problem je što oni ne žele da napuste slugansku blagougodnu poziciju --- kako se to kaže : prodali su đavolu dušu ( vlasdti i vladarima ; jer žele da budu njihovi miljenici ; kerovi oko vladarskih trpeza ) ...
...pogledajmo sve zabeležene poznate tiranije nad ljudima , održavale su se zahvaljujući nauci i naučnicima ...
..dakle , retki su naučnici koji životnu moć sagledavaju kao nešto što je izvan okvira današnjih naučnih otkrića i saznanja o životu ... i retki su oni koji u tom pravcu istražuju ( ako izuzmem religijske doktrinare )...

Ne zaebavaj se. Pitaj Vecu. Ona uvijek zna pravu istinu o tebi. A, inače, lepo se vidi geneza delovanja pivkana na tvoju filozofsku doktrinu.Iskreno da ti kažem, ne sećam se-mora da sam bio mortus alkoholikus. Bat...
Ono što ja pijan mogu da napišem-teško ćeš ti ,druže,ikako i trezan...Tako da ti đaba radoznalost-taj dar nije prelazan...![]()