Zenonov paradoks

Koliko je tacno da se telo ne krece?U tom slucaju se ne pomera ni grudni kos prilikom disanja,krv ne tece.srce kuca,ali u stvari ne kuce,ne krece se.Stice se utisak da je on to sagledao iz neke druge sfere,pa onda pokusao da prenese objasnjenje na fizicku ravan.

Apsolutno tacno, kretanja ima, ono samo je transcedencija ali ni malo ne lici na prelazak iz tacke a u tacku b. Pogledaj celu temu, vredi...
Pogotovo obrati paznju na ovo

Ono sto se krece - krece se ili u onom mestu u kome jeste ili u onom mestu u kome nije. Ali ne krece se ni u mestu u kome jeste ni u mestu u kome nije. Stoga se nista ne krece.
Zenon Elejski

Zamisli tačku A i tačku B ...Zamisli da se telo nađe u tački A i nađe se u tački B.ali nestane u A i to
sve u istom "trenu"! Nema linije "kretanja"! Ta linija kretanja ( to je Ozi slučajno u pravu:mrgreen:) je
samo u klempači!I to kao sećanje na prethodnu poziciju.
Stvar po sebi bi u tom Ozijevom slučenju nekog trajanja bilo kvantno polje u kom se promena pozicije
dešava...Što bi ono bilo nesaznatljivo? ? ? Manite se misticiranja...Matematički znamo šta čini kvantno polje!
Slažem se da su ti "trenutni" kvantni procesi za vas nesaznatljivi...Čak ni slutiti ih ne možete dok ne savladate
osnove kvantne fizike...
Zabunu može ,recimo,da stvori izraz trajektorija,ali to je samo matematički model-u stvarnosti se to dešava
kao pojavljivanje i nestanak kvanta u polju...

Apsolutno tacno, kretanja ima, ono samo je transcedencija ali ni malo ne lici na prelazak iz tacke a u tacku b. Pogledaj celu temu, vredi...

Ono sto se krece - krece se ili u onom mestu u kome jeste ili u onom mestu u kome nije. Ali ne krece se ni u mestu u kome jeste ni u mestu u kome nije. Stoga se nista ne krece.
Zenon Elejski

Да. Тај фрагмeнт експресно ућуткује математичаре и враћа размишљање о Зеноновом парадоксу на прави пут који додирује у саму суштину света и живота.
Издвојићу овај мој одгвор са ове теме као кључан када је у питању право објашњење Зеноновог парадокса:

IJO
To je sve igrica(?) bazirana na reci

"Igrica reci" ili sofizam ....mozemo tako reci. Zenonov paradoks jeste sofizam, ali takav da coveku pokazuje da je uobicajena slika o svetu, zivotu, kretanju takodje zapravo jedan veliki SOFIZAM i da je udaljena od istine.

Zenonov paradoks otkriva da je misljenje da ja mogu linjom doci do sledece tacke paradoks i da se to sto ja zamisljam u svojoj svesti zapravo ne desava, to je iluzija.

Zivot , kretanje , vreme... je nesto drugacije od linije, od nepokretnih polozaja u prostoru... zivot je intuicija trajanja.

Еvo и nekih Bergosnovih citata. Onaj ko je zaintersovan za temu procitace ih. A коме је само до противуречења знам унапред да неће. Али, за оне прве ево неких Бергсонових мисли о Зеноновом парадоксу:

"Kretanje izmiče u interval, jer svaki pokušaj da se uspostavi kretanje stanjima prikriva ovu besmislenu pretpostavku da je kretanje napravljeno od nepomičnosti.
To je ono što je filozofija primetila čim je otvorila oči. Dokazi Zenona Eleatskog, mada formulisani u sasvim drugoj nameri, ne kažu ništa drugo.
Posmatra li se strela koja leti? U svakom trenutku, kaže Zenon, ona je nepomična, jer ona ne bi imala vremena da se kreće, ona ne bi mogla da zauzme ni dva uzastopna položaja, ako joj se ne bi dopustila bar dva trenutka. U jednom datom trenutku, ona je dakle u miru u jednoj datoj tačci. Nepomična u svakoj tačci svoga puta, ona je dakle, za celo vreme dok se kreće, nepomična.
Da, ako pretpostavimo da strela ikad može biti na jednoj tačci svoga puta. Da, ako se strela, koja je nešto što se kreće, podudara ikad sa jednim položajem, koji je nepomičnost. Ali, strela nikad nije ni na jednoj tačci svoga puta. Najviše što se može reći to je da bi ona tu mogla biti utoliko što ona tuda prolazi i što bi se slobodno mogla tu da zaustavi.
Istina, ako bi se ona tu zaustavila, ona bi tu ostala, i to ne bi bilo više kretanje o kom je reč na ovoj tačci. Ustvari, kad strela ide od tačke A da bi pala na tačku B, njeno kretanje AB toliko je prosto, toliko neraščlanjivo
kao kretanje - koliko i zategnutost luka koji je baca. Kao što šrapnel koji se rasprskava pre nego što dodirne zemlju pokriva nedeljivom opasnošću svoje domašajno polje, tako strela koja ide od A do B razvija odjedanput, mada na jednoj izvesnoj dužini svoga trajanja, svoje nevidljivo kretanje. Pretpostavite jednu rastegljivu pantljiku koju biste vukli od A do B; možete li tu deliti istezanje? Let strele je ovo isto istezanje, isto tako prosto i isto tako nedeljivo kao i ono. To je jedan jedini skok. Vi odredite izvesnu tačku C u pređenom razmaku, i kažete da je u jednom trenutku strela bila tu. Ali, da je ona tu bila, ona bi se tu zaustavila, i vi ne biste više imali jedan let od A do B, već dva leta, jedan od A do C, drugi od C do B, sa jednim razmakom odmora. Jedno jedinstveno kretanje je, po pretpostavci, celo, i to je baš kretanje između dva zastoja: ako ima međusredišnjih zastoja, to nije više jedno jedinstveno kretanje. U osnovi, iluzija dolazi odatle što je kretanje, jedanput izvedeno, ostavilo duž puta jednu nepomičnu putanju, na kojoj se može brojiti toliko nepomičnosti koliko vam je volja. Odatle se zaključuje da je kretanje koje se izvodi ostavilo u svakom trenutku ispod sebe jedan položaj sa kojim se podudaralo. Ne vidi se da se putanja stvara odjedanput, mada mu je zato trebalo izvesno vreme, i ako se putanja jedanput stvorena može da deli po volji, ne bi se moglo deliti njeno stvaranje, koje je jedan akt u razvijanju a ne jedna stvar. Pretpostaviti da se kretajući objekt nalazi na jednoj tačci putanje, to znači, jednim potezom makaza po ovoj tačci, preseći putanju na dve i staviti dve putanje na mesto jedne jedine koja se najpre posma-trala. To znači razlikovati dva uzastopna akta tamo gde, po pretpostavci, ima samo jedan. Najzad, to znači primeniti na let strele sve ono što se može reći o razmaku koji je prešla, a to znači usvojiti a priori ovu besmislicu da se kretanje podudara sa nepomičnim.
Iz Stvaralacke evolucije

Iz tog brkanja kretanja i prostora koji pređe pokretno telo proistekli su sofizmi elejske škole; jer, beskonačno je deljiv interval koji razdvaja dve tačke, a on nikada ne bi bio prevaljen da je kretanje sastavljeno od delova kao što su delovi samog intervala. Istina je, međutim, da je svaki Ahilov korak jednostavan, nedeljiv čin, i da će posle određenog broja tih činova Ahil prestići kornjaču. Iluzija Elejaca potiče otuda što oni taj niz nedeljivih i sui generis činova poistovećuju sa homogenim prostorom na kojem ovi počivaju. Kako taj prostor može da se deli i opet spaja prema bilo kojem zakonu, oni veruju da imaju prava da rekonstruišu celokupno Ahilovo kretanje, ne više koracima Ahilovim već koracima kornjače: oni, u stvari, Ahila koji juri kornjaču zamenjuju s dvema kornjačama koje se upravljaju jedna prema drugoj, kornjačama osuđenim da prave istu vrstu koračaja ili istovremenih radnji, tako da se nikada ne sustignu. Zašto Ahil prestiže kornjaču? Zato jer su svaki od Ahilovih koraka i svaki od koraka kornjače nedeljivi kao pokreti, i različite veličine kao prostor: tako će sabiranje za prostor koji je prevalio Ahil, brzo dati dužinu veću od zbira prostora koji je prešla kornjača i prednosti koju je ona imala pred njim. Zenon o tome uopšte ne vodi računa kada Ahilovo kretanje ponovo sastavlja prema istom zakonu prema kojem i kretanje kornjače, zaboravljajući da jedino prostor dopušta da se oroizvolino rastavlja i ponovno sastavlja, i tako brkaiući prostor i kretanje.
Iz "Trajanja i sloboda volje"

Континуум, време, трајање...то је интуиција. То су категорије духа. Тога нема у спољашњем свету. То је сам дух.

I ti si se sada uvukao u totalnu zabludu; o kakvom 'spoljašnjem svetu' ti govoriš?

'Spoljašnji svet' je u duhu, takođe, drugdje nigdje i ne može da bude. Takozvani 'spoljašnji svet' je projekcija OD SEBE KA SEBI, dakle sve se dešava unutar...SEBE. Doživljaj te projekcije se očitava kao predstava za koju smatramo da je izvan duha...što je suludo. Ništa ne postoji IZVAN. IZVAN je ILUZIJA.

Stoga, kontinium, vijeme, trajanje...dakako jesu manifestacije duha ali kao takvi, manifestacije, postoje u samo i izričito u jednom njegovom aspektu; u razumu. U Umu niti jedno od tri navedena ne postoje kao manifestacije ali dakako sva tri postoje kao Znanja-o-Sebi koja, jedino kada se projektuju kroz individualne razume, postaju iskustvene vrijednosti istih.

Intuicija, u drugu ruku, nema ulogu koju ti opisuješ. Intuicija služi prenošenju cjelovitog Znanja-o-nečemu iz jednog u drugi aspekt postojanja. Intuitivni doživljaj nije na nivou predstave, dakle ne pripada razumu, tj. pri intuitivnom doživljaju Znanja-o-nečemu duh ne koristi razum kao posrednika do tog Znanja već to Znanje obuhvata Sobom i Sobom ga prenosi iz jednog u drugi aspekt postojanja. Zato i jeste jasno da kada nešto intuitivno osjetimo, mi osjetimo Znanje-o-tome, te ga stoga instantno i simultano i ZNAMO (shvatimo), ne znajući pri tom niti kako niti odakle to što ZNAMO-ZNAMO. Kada pak spoznajemo to što već intuitivno ZNAMO onda kroz spoznaju doživljavamo TRAJANJE a trajanje se dešava u vremenu koje možemo doživjeti jedino zahvaljujući razumu koji omogućava kontinium projekcije doživljaja. Intuicija ne zahtijeva trajanje. Intuicija kao i duh jeste u SADA.

Poslednja izmena:
Zamisli tačku A i tačku B ...Zamisli da se telo nađe u tački A i nađe se u tački B.ali nestane u A i to
sve u istom "trenu"! Nema linije "kretanja"! Ta linija kretanja ( to je Ozi slučajno u pravu:mrgreen:) je
samo u klempači!I to kao sećanje na prethodnu poziciju.
Stvar po sebi bi u tom Ozijevom slučenju nekog trajanja bilo kvantno polje u kom se promena pozicije
dešava...Što bi ono bilo nesaznatljivo? ? ? Manite se misticiranja...Matematički znamo šta čini kvantno polje!
Slažem se da su ti "trenutni" kvantni procesi za vas nesaznatljivi...Čak ni slutiti ih ne možete dok ne savladate
osnove kvantne fizike...
Zabunu može ,recimo,da stvori izraz trajektorija,ali to je samo matematički model-u stvarnosti se to dešava
kao pojavljivanje i nestanak kvanta u polju...

I sta sa tim? Jesi se otarasio nepokretnosti? Svejedno je da li ces staviti ispred sebe liniju gde je na krajevima A i B ili ces zasebno zamisljati A zasebno B. Poenta je da sa kretanjem nemas posla. Ako je stolica A a vrata B ti ces doci do vrata, proziveces tu intuiciju trajanja, imaces nedeljivi osecaj trajanja i volje a onda ces redjati nepokretnosti misleci da si na taj nacin dosao do vrata sto je zabluda. Nikakav put nisi nikad ni prelazio. Interesantno je da i ovde kao i kod korelativnosti subjekta i objekta imamo "potencijalnog posmatraca" tj, vi ga stavljate.
Na primer stavite jednu sliku sa strane koja je navodno reprezent realnog sveta a onda se odjednom ubacuje "pravi posmatrac" koji se stapa sa prvom slikom. Tako i ovde ubacuje se slika koja bi navodno u sebi sadrzala objasnjenje kretanja iako sama ta slika reprezentuje nepokretnost a ne kretanje.

Stim sto u ovom slucaju kako bi sebi docarao famozno kretanje i to iluziju kretanja a ne pravo moras da pravis fuziju tacke A i tacke B sto je opet linija.

Poslednja izmena:

Zenon Elejski

Pa to ti i ja kazem.Kretanje i jeste pokrenuto iz druge sfere tj.transcedencije.Sta je novo u tome?
Pitanje je kako je on dosao do tog zakljucka,da li razmisljanjem ili uvidom u visu sferu.

Zenonov paradoks otkriva da je misljenje da ja mogu linjom doci do sledece tacke paradoks i da se to sto ja zamisljam u svojoj svesti zapravo ne desava, to je iluzija.

Zivot , kretanje , vreme... je nesto drugacije od linije, od nepokretnih polozaja u prostoru... zivot je intuicija trajanja.

To je upravo ono sto sam pisao na temi volja-otkrovenje jednog cuda gde sam spomenuo da rastojanja izmedju mene i monitora ne moze biti u realnosti, ne moze biti praznine od-do. Jer tu se opet redjaju tacke a rezultat toga nije nista drugo do jedna ravan, tu nema pomaka ni napred ni nazad u smislu prostornog kretanja. Samo nasa analiza jedne linije. Sto znaci da svemir nije nista drugo do obicna iluzija u nasoj svesti.

Poslednja izmena:
U Antickoj Grckoj u vreme kada je Filozofija tek otvorila oci, ljudi su primetili nesto sto rusi samu predstavu o kretanju i svetu uopste. Prvi je to primetio Parmenid a Zenon elejski je to formulisao u svojim aporijama.
Verovatno svi znaju za Zenonove primere ali ovde cu parafrazirati samo jedan:

Ako moram sada ustati i otici do vrata moje sobe. Moram preci onu tacku koja je bas na polovini izmedju mene i vrata. Kada dodjem do te tacke ceka me jos jedna tacka na polovini. Kada dodjem do te tacke... smanjio sam put..ali me polovina opet ceka.
Mogu se pribliziti vratima na razdaljinu od metar...moram opet preci onu tacku na pola metra.
Mogu se pribliziti vratim na milimetar, opet me ceka tacka od pola milimetra i tako u beskonacnost...in infinitum. A nikada necu na taj nacin stici do vrata.
Jer moram uvek preci polovinu od sledece razdaljine.

gohar1.gif

Ovo je uobicajena slika dihotomije koja odmah navodi na matematiku ili kvantnu fiziku... ali to nije ovde stvar.
Objasnjenje Zenonovog paradoksa nije dala matematika ili fizika vec tek filozofija dvadesetog veka. I to Bergson koji je ,predavajuci studentima upravo taj paradoks, dosao tada na ideju trajanja , sto je kasnije stvorilo njegovu filozofiju i njega kao jednog od najvecih filozofa covecanstva.
Dakle i ovde ,kao i uopste u filozofiji, ne tebamo obratiti paznju na brojeve , apstrakcije i jednacine, vec na neposredno iskustvo.
A u tome ce nam najbolje pomoci ovaj jedan Zenonov fragment :

Upravo je ovaj fragment taj koji pogadja u sustinu stvari i koji se odnosi ,ne na eksperimente, vec na neposredno iskustvo, a kao takav.... on je definitivan. I ako razmisljate o Zenonovim aporijama, razmisljajte pre svega o ovom fragmentu.

Veoma zanimljivo :think:

To je upravo ono sto sam pisao na temi volja-otkrovenje jednog cuda gde sam spomenuo da rastojanja izmedju mene i monitora ne moze biti u realnosti, ne moze biti praznine od-do. Jer tu se opet redjaju tacke a rezultat toga nije nista drugo do jedna ravan, tu nema pomaka ni napred ni nazad u smislu kretanja. Samo nasa analiza jedne linije. Sto znaci da svemir nije nista drugo do obicna iluzija u nasoj svesti.
Zaključak ti je pangla...:lol:
Od sezona i fazona zaključuješ rezon! Pa to uopšte nisu iste stvari !
Ti o tom pojedinačno i nešto nemaš pojma...
Evo:šta ti je to monitor? Pojava monitora?Mikročipovi unutra na štampanoj
ploči? Imaš predstavu štampane ploče i čipova na njoj i dualcore procesora
koji to podržava? Si ti hardvermajstor? Mislim...tvoje predstave znaju i da prave
autobuse,a i s neta da skinu kinesko pismo koje je za tebe ptičkin dimćić da ga
ispišeš?
Alo kinez hardvermajstor industrijo autobusa!:hahaha:
(Ma za idealiste ništa da si naprave pojavu sonde za Mars u svojoj svemirskoj
predstavi!):mrgreen:

Ti ovde hoces da razdvojis trajanje po sebi i nase iluzorno kretanje gde bi dobili paradoksalno da trajanje zapravo nije trajanje. Problem je sto se trajanje ne moze zamisljati pa kao suprotnost naseg iluzornog trajanja opet se vracas na statiku tj SADA koje spominjes.

Ja i ne rekoh da trajanje zamišljamo već da trajanje doživljamo razumom. Ono što zamišljamo jeste koncept trajanja što nema veze sa samim trajanjem.
Trajanje je posledica prisustva pažnje našeg bića u projekciji. U apsolutu, koji Sebe (biće) doživljava duhom Svijesti, trajanje ne postoji jer u apsolutu, stoga u Svijesti, sve jeste. Svijest je nerazdvojiva cjelina. To opet ukazuje da je trajanje jedino moguće doživjeti duhom Svjesnosti. Svjesnost se nadgrađuje upravo zahvaljujući kontiniumu projekcije, dakle zahvaljujući kretanju infromacije jedne prema drugoj, pri čemu im je posrednik prostor, kao elementarni dio razuma, a trajanje je mjera prisustva naše pažnje i koncentracije u tom odnosu.

Intuicija nije čulni doživljaj, dakle nema veze sa projekcijom. Intucija je neposredni doživljaj Znanja-o-nečemu (o Sebi) u samom duhu (u Sebi), dakle 'dešava se izvan ili nezavisno od razuma'.

Zaključak ti je pangla...:lol:
Od sezona i fazona zaključuješ rezon! Pa to uopšte nisu iste stvari !
Ti o tom pojedinačno i nešto nemaš pojma...
Evo:šta ti je to monitor? Pojava monitora?Mikročipovi unutra na štampanoj
ploči? Imaš predstavu štampane ploče i čipova na njoj i dualcore procesora
koji to podržava? Si ti hardvermajstor? Mislim...tvoje predstave znaju i da prave
autobuse,a i s neta da skinu kinesko pismo koje je za tebe ptičkin dimćić da ga
ispišeš?
Alo kinez hardvermajstor industrijo autobusa!:hahaha:
(Ma za idealiste ništa da si naprave pojavu sonde za Mars u svojoj svemirskoj
predstavi!):mrgreen:

Poenta je da rastojanja kao i tvog realnog sveta koji je navodno spolja ne moze biti. Jer ono sto ti zoves "rastojanje" jeste linija koju zamisljas dok sama ta linija ne predstavlja kretanje, nemas nikakvu prostornost u kojoj bi se nasa tela kretala. To ti je valjda jasno. Kakva zabluda. Tu iluziju prostornosti dobijas upravo zato sto intelektom sebi hoces da predstavis ono sto se ne moze predstaviti.
Uzmimo tvoje "kretanje". Ustao si sa stolice i otisao do vrata i sad stavljas ovaj simbol (.....................) nesvestan da ovaj simbol ne moze da ti predstavi bilo kakvu prazninu prostora koji je ispunjen stvarima vec imas jednu ravan, nikakvog kretanja tu nema.

Dok je predavao zenonov paradoks iznenada mu se javilo. Kako sta je novo? Pa 99,9 % ljudi misli da je kretanje skup nepokretnosti u prostoru.

Ne znam sta ko misli,ali u samoj transcedenciji nema kretanja.Kretanje je samo pokrenuto iz te oblasti.Ono sto ima u fizickom svetu jeste kretanje koje se dozivljava kao razdaljina izmedju tacke a do tacke b.Da bi mogao da kazes da ga nema ni u pojavnom svetu.moras taj pojavni svet sagledati iz sveta transcedentnog.U protivnom imas paradoks koji to uopste i nije.

To je upravo ono sto sam pisao na temi volja-otkrovenje jednog cuda gde sam spomenuo da rastojanja izmedju mene i monitora ne moze biti u realnosti, ne moze biti praznine od-do. Jer tu se opet redjaju tacke a rezultat toga nije nista drugo do jedna ravan, tu nema pomaka ni napred ni nazad u smislu prostornog kretanja. Samo nasa analiza jedne linije. Sto znaci da svemir nije nista drugo do obicna iluzija u nasoj svesti.

Između tebe i monitora nema praznine, tačno, ali postoji nešto što previđaš... a to je UM.
Um je zajednička spona, most svim projektovanim 'stvarima po sebi' preko kojega jedne i druge prelaze s ciljem spoznaje. Um povezuje svako jedno Ja sa svakim drugim Ja a naizgled u izolovanom odnosu izvan cjeline apsoluta. U ljudskom iskustvu, Um postaje razum, a njegov integralni dio jeste projektovano Znanje-o-Sebi ili 'stvar po sebi' koje ima zadatak da se nameće biću kao informacija koja mu kaže "JA JESAM" preduslov svim informacijama. Kao takav, prostor kao informacija, Znanje-o-Sebi (stvar po sebi) prestaje da bude viđena kao dio razuma i doživljava se kao dio dimenzije. Uistinu razum jeste dimenzija a prostor je elemntarni integralni dio razuma.

I da, Svemir je skup svih informacija (Znanja-o-sebi) u našem Umu a naša predstava Svemira je u našem razumu.

Ne znam sta ko misli,ali u samoj transcedenciji nema kretanja.Kretanje je samo pokrenuto iz te oblasti.Ono sto ima u fizickom svetu jeste kretanje koje se dozivljava kao razdaljina izmedju tacke a do tacke b.Da bi mogao da kazes da ga nema ni u pojavnom svetu.moras taj pojavni svet sagledati iz sveta transcedentnog.U protivnom imas paradoks koji to uopste i nije.

Iluzija nas tera na takav zakljucak ali istina je da se nista nikada nije kretalo iz tacke A u tacku B niti spoljnog sveta ima. Obrati paznju...jedna ravan.....kad kazes "ovaj predmet je ispred ovog...greska. Odmah se po pravilu ima intuicija kretanja koju razum po svaku cenu hoce da predstavi a to radis tako sto zamisljas sliku pritom samu ravan nisi napustio. Nema ni napred ni nazad ni levo ni desno osim u tvojoj analizi, prostornost nisi sebi priblizio na taj nacin.

Naravno da je iluzija u pitanju.Ali,da bi toga postao svestan,moras je posmatrati iz druge ravni,ne iz pojavnog sveta.Radi se o promeni tacke posmatranja,odnosno o promeni svesti.Ako ne tako,uvek ces imati paradoks.
Ne znam sta jos reci.

Naravno da je iluzija u pitanju.Ali,da bi toga postao svestan,moras je posmatrati iz druge ravni,ne iz pojavnog sveta.Radi se o promeni tacke posmatranja,odnosno o promeni svesti.Ako ne tako,uvek ces imati paradoks.
Ne znam sta jos reci.

Promenom svesti odnosno stapanjem sa stvari po sebi ja sam cu biti to trajanje a iz ovog ugla mozemo imati maglovite rese. Mozemo doci do zakljucka da kretanje nije u prostoru ali ne i do toga sta samo trajanje jeste.

Promenom svesti odnosno stapanjem sa stvari po sebi ja sam cu biti to trajanje a iz ovog ugla mozemo imati maglovite rese. Mozemo doci do zakljucka da kretanje nije u prostoru ali ne i do toga sta samo trajanje jeste.

Trajanje je zadržavanje pažnje na određenom aspektu postojanja. Pri tom postojanje ne traje, ono jeste apsolutno...JA JESAM.

Svijest se ne može promijeniti niti postoje nivoi Svijesti, začudo to vam ne ulazi u razum. Svjesnost, za razliku od Svijesti, je promjenjiva (rađa se, nadgrađuje previre i umire) dok pažnja mijenja svoj fokus...SVIJEST ili SVE (što apsolutno) JEST...jest Znanje o tome SVEMU. Druge Svijesti do SVIJESTI nema. Svijest je odraz (duh) apsoluta i uistinu je Znanje-o-Sebi apsolutu. Apsolut je jedan; Svijest je jedna.

Треба појаснити то са кретањем кога нема у спољашњем свету и које је недоступно сазнању.
Ово питање и мој одгвор можда то може учинити:

Uf, opet citam ovo i opet ne uspevam da razumem. Ajmo ovako - posmatram svoju ruku koju pokrecem od tacke A do tacke B ( recimo 30cm ). Sta je to?

То је скуп непокретних слика у твојој свести . Слика поређаних једна до друге на твом унутрашњем мисаоном платну, при чему у садашњости имаш посла само са једном једином сликом , једног јединог положаја руке која мирује.
Нешто слично овом.
87602-83529.jpg

Претходни положаји те руке тј. слике нигде не постоје у реалности у садашњем тренутку времена. Значи када мислиш о кретању, тих претходних слика се сећаш. Призиваш их свести.

И како онда добијаш оно што зовеш кретање?

Тако што те претходне слике руку тј та сећања, ређаш до овог садашњег непокрентног положаја при чему као резултат имаш скуп непокретних слика руке поређаних једна до друге у замишљеном простору.
МеЂутим, то није кретање. Ма колико ређао слике у простору ,једну до друге, нећеш тако добити кретање.

Значи, нема кретања онаквог каквог га замишљаш. Сазнање , интелект, не може појмити кретање. Он има посла само са непокретним опажајима ешалонираним у простору. Време, самим тим и кретање, је нешто независно од интелекта и истом недоступно Нешто до чега долазимо интуицијом.

Nema kretanja. Citav svemir kome se divi covecanstvo samo je slika u svesti.

Ako uzmemo hipoteticki liniju i stavimo je u prazan prostor gde se pritom ta linija proteze beskonacno u oba pravca bicemo u zabludi da smo iz jedne tacke dosli u drugu. Mislicemo da smo smanjili rastojanje tako sto smo presli jedan deo puta al nikakvog rastojanja ne moze biti jer linija seze u beskonacnost, koliko god "prelazili" nista se ne smanjuje mi smo i dalje u centru, dok mislimo da se krecemo u mestu mi smo sve vreme ukopani. Nista se ispred nas nije smanjilo a iza nas povecalo. Ako bi uklonili sve oblike u prostoru, ostavili svemir bez icega i pozeleli da se krecemo mnogo bi jasnije uvideli o kakvoj se iluziji radi.

crno.jpg

Sad ako stavimo tacku na liniju kao pocetno polaziste i odmaknemo malo imacemo utisak gledajuci u tacku da se nase telo kretalo kroz prostor i da se od tacke udaljujemo, zapravo tacka je ta koja se pomera i to u nasem umu.

Nema kretanja. Citav svemir kome se divi covecanstvo samo je slika u svesti.

Ako uzmemo hipoteticki liniju i stavimo je u prazan prostor gde se pritom ta linija proteze beskonacno u oba pravca bicemo u zabludi da smo iz jedne tacke dosli u drugu. Mislicemo da smo smanjili rastojanje tako sto smo presli jedan deo puta al nikakvog rastojanja ne moze biti jer linija seze u beskonacnost, koliko god "prelazili" nista se ne smanjuje mi smo i dalje u centru, dok mislimo da se krecemo u mestu mi smo sve vreme ukopani. Nista se ispred nas nije smanjilo a iza nas povecalo.

Прва реченица да нема кретања и да је свемир слика у свести јесте тачна. Међутим, даље извођење није. Никаква линија се не протеже у бесконачно. Крај свемира и крај спољашњег света уопште јесу границе твог опажања. Границе света су иза оне зграде, иза оног брда, иза домета твог погледа.,,буквално. Тако да никакве просторне бесконачности ту нема. Самим тим ни та твоја размишљања немају основа у том смислу.
У области појаве има простора. Има јукстапозиције предмета.Није то поента и основа овог учења о времену као интуицији. До њега не долазимо на тај начин.

Врати се на мој претходни пост у коме сам изнео суштину тога. Суштина је да нам опажајућа свест даје простор. То не можемо спорити. Али то је и једино што нам опажајућа свест даје. Даје нам простор у коме , сада, не може бити кретања. И ту је поента.
Већ само поређаности објеката једних до других, При чему су једни објекти опажаји а други сећања, али у оба случаја имамо посла са објектима које ређамо у виртуленом простору. Док је трајање, време, кретање нешто друго. Интуиција.

Не можемо опазити, не можемо мсилити кретање. О томе се ради. А што се тиче простора, Ништа ту није нејасно. Нити ту има неке противуречности на које ево указујеш у пар задњих постова а којих нема. Правила простора су аподиктичка, априорна.

Даје нам простор у коме, сада, не може бити кретања. И ту је поента.
Већ само поређаности објеката једних до других, При чему су једни објекти опажаји а други сећања, али у оба случаја имамо посла са објектима које ређамо у виртуленом простору. Док је трајање, време, кретање нешто друго. Интуиција.

Upravo tako. Prostor je dat i ne moze biti kretanja u njemu jer nema prostornosti a prostora ima kao apriorne forme kojom opazamo. A prostornost ovde nisam ni vezao za prostor vec za kretanje. Jer ovde "prostornost" podrazumeva osecanje kretanja a ne same opazajne slike.

Back