Zenonov paradoks

Никаква линија се не протеже у бесконачно. Крај свемира и крај спољашњег света уопште јесу границе твог опажања. Границе света су иза оне зграде, иза оног брда, иза домета твог погледа.,,буквално. Тако да никакве просторне бесконачности ту нема. Самим тим ни та твоја размишљања немају основа у том смислу.

Rekao sam hipoteticki al nebitno. Pojasni ovo buduci da donosimo kauzalitet i odnosimo ga.

"Na taj nacin dobijamo lanac kauzaliteta (uzrok -posledice) koji seze u beskonacnost".

Iza brda nema nista, nema kauzaliteta vec stvar po sebi ali i pre budjenja prve svesti (uslovno receno pre) nema kauzaliteta. Nema dogadjaja pa zasto onda stavljamo kauzalitet koji predpostavlja apriori prostor koji seze u beskonacnost kad je rec o svojevrsnom "desavanju" u svetu stvari po sebi?

Recimo gledas u nocno nebo i sad ulazi u kadar kometa. Sta je uzrok da ta kometa prolazi?

Nema kretanja. Citav svemir kome se divi covecanstvo samo je slika u svesti.

Ako uzmemo hipoteticki liniju i stavimo je u prazan prostor gde se pritom ta linija proteze beskonacno u oba pravca bicemo u zabludi da smo iz jedne tacke dosli u drugu. Mislicemo da smo smanjili rastojanje tako sto smo presli jedan deo puta al nikakvog rastojanja ne moze biti jer linija seze u beskonacnost, koliko god "prelazili" nista se ne smanjuje mi smo i dalje u centru, dok mislimo da se krecemo u mestu mi smo sve vreme ukopani. Nista se ispred nas nije smanjilo a iza nas povecalo. Ako bi uklonili sve oblike u prostoru, ostavili svemir bez icega i pozeleli da se krecemo mnogo bi jasnije uvideli o kakvoj se iluziji radi.

crno.jpg

Sad ako stavimo tacku na liniju kao pocetno polaziste i odmaknemo malo imacemo utisak gledajuci u tacku da se nase telo kretalo kroz prostor i da se od tacke udaljujemo, zapravo tacka je ta koja se pomera i to u nasem umu.

Svo kretanje je u jednom nematerijalnom, besprostornom Centru, u biću, u Sebi. Dakle, samo kretanje je besprostorno što ukazuje da se u prostoru ništa ne kreće; Prostor je slika, čulna predstava Znanja-o-Sebi (stvari po sebi) koje za Sebe govori "JA JESAM" a mi, biće-koje-jesmo, ga (to Znanje, informaciju, vibraciju) razumom prevodimo u njegovu manifestujuću vrijednost. Njegova manifestujuća vrijednost postoji samo u našim razumima, nigdje drugdje. A svi razumi, i UM, kao i sam apsolut su u JEDNOM te istom besprostornom Centru. Dakle, ako sagledaš svoju fizičku realnost, vidjet' ćeš da si uvijek u Centru svoje predstave. Tvoja predstava je krug koji ocrtavaš radiusom svog vidokruga a šire imaginacijom koja je nahranjena informacijama koje pripadaju tvojoj svjesnosti. I kada doživljavaš da se krećeš kroz prostor to je iluzija stvorena promjenom predstave tog projektujućeg (svjesnosnog) kruga koji je uvijek ocrtan radiusom tvog vidokruga, ili pak radiusom dosega tvojih čula i tvoje Svjesnosti, s tim imaginacije. Sve što je izvan dosega tvojih čula spada u imaginaciju proizvedenu logikom, koja svoje zaključke bazira na proživljenim informacijama sačuvanim u memoriji tvog razuma, u memoriji koja pripada tvojoj svjesnosti. Stoga, kad pomislimo da hodamo ulicom, i vidimo svoje tijelo kako korača kroz prostor, mi uistinu gledamo projekciju koju sami sebi projektujemo, kako projekciju našeg tijela tako i projekciju svih objekata u prostoru koji kao takvi postoje jedino zahvaljujući razumu i čulima kojima dešifrujemo vibracije Znanja koja vibriraju u zajednici kolektivnog razuma, tj. u dimeziji koju dijelimo sa ostakom iste vrste iskustava. Centar se nikada i nigdje ne kreće. Centar je statičan a slike svjesnosnog kruga se projektuju kroz taj Centar, od Sebe ka Sebi. Iz toga slijedi da fizičko kretanje ne postoji ali dakako postoji doživljaj fizičkog kretanja kao i doživljaj fizičkog 'svijeta' a uvjerljivost doživljaja zavisi od nivoa Svjesnosti jedinke koja ga doživljava. Viši nivo Svjesnosti uslovljava manju uvjerljivost postojanja fizičkog svijeta.

Rekao sam hipoteticki al nebitno. Pojasni ovo buduci da donosimo kauzalitet i odnosimo ga.

"Na taj nacin dobijamo lanac kauzaliteta (uzrok -posledice) koji seze u beskonacnost".

Iza brda nema nista, nema kauzaliteta vec stvar po sebi ali i pre budjenja prve svesti (uslovno receno pre) nema kauzaliteta. Nema dogadjaja pa zasto onda stavljamo kauzalitet koji predpostavlja apriori prostor koji seze u beskonacnost kad je rec o svojevrsnom "desavanju" u svetu stvari po sebi?

Бесконачни ланац каузалитета у смислу да можемо бесконачно да примењиујемо форму нашег разума каузалитет и питамо се о узроку промене стања неког предмета у појавном свету.
На пример:
У једној сцени коју опажамо видимо да је дошло до промене. Рецимо, Дрво је пало на земљу. То је промена стања и само на основу те промене стања априори можемо тврдити да је садашњем стању претходило претходно стање које је садашењем узрок. То знамо аподиктички, апсолутно и априори. И у том смислу је каузалитет априорна форма нашег разума, баш уз простор.

Кауазалитет је дакле функција нашег разума која се пита о узроку и налази га у претходном стању кога се сећамо. И онда та стања ређамо једно до другог, правећи ланац слика, при чему прошло стање, слику, зовемо узрок а садашње последица.

При овоме као што видиш бесконачност је само апстрактна у смислу да ту функцију нашег духа "каузалитиет" можемо бесконачно примењивати ређајући слике. Што не значи да каузални ланац постоји независно од нас. Него чим се питамо о претходном стању исти стварамо у нашој свести у виду слике. У виду мноштва слика поређаних једна до друге у замишљном простору.

Recimo gledas u nocno nebo i sad ulazi u kadar kometa. Sta je uzrok da ta kometa prolazi?

Узрок је претходно стање. Претходна слика које се сећамо а на којој нема комете или има нечег што је претходило појави комете. Та слика у нашој свести је узрок. А слика у којој комете има је последица. Тако добијамо ланац каузалитета. При чему тај ланац има одређен број чланова тј слика, А само у апстракцији фигурира реч бесконачно" означавајући да те слике можемо ређати до бесконачности , тј примењивати форму нашег разума "каузалитет".

Svo kretanje je u jednom nematerijalnom, besprostornom Centru, u biću, u Sebi. Dakle, samo kretanje je besprostorno što ukazuje da se u prostoru ništa ne kreće; Prostor je slika, čulna predstava Znanja-o-Sebi (stvari po sebi) koje za Sebe govori "JA JESAM" a mi, biće-koje-jesmo, ga (to Znanje, informaciju, vibraciju) razumom prevodimo u njegovu manifestujuću vrijednost. Njegova manifestujuća vrijednost postoji samo u našim razumima, nigdje drugdje. A svi razumi, i UM, kao i sam apsolut su u JEDNOM te istom besprostornom Centru. Dakle, ako sagledaš svoju fizičku realnost, vidjet' ćeš da si uvijek u Centru svoje predstave. Tvoja predstava je krug koji ocrtavaš radiusom svog vidokruga a šire imaginacijom koja je nahranjena informacijama koje pripadaju tvojoj svjesnosti. I kada doživljavaš da se krećeš kroz prostor to je iluzija stvorena promjenom predstave tog projektujućeg (svjesnosnog) kruga koji je uvijek ocrtan radiusom tvog vidokruga, ili pak radiusom dosega tvojih čula i tvoje Svjesnosti, s tim imaginacije. Sve što je izvan dosega tvojih čula spada u imaginaciju proizvedenu logikom, koja svoje zaključke bazira na proživljenim informacijama sačuvanim u memoriji tvog razuma, u memoriji koja pripada tvojoj svjesnosti. Stoga, kad pomislimo da hodamo ulicom, i vidimo svoje tijelo kako korača kroz prostor, mi uistinu gledamo projekciju koju sami sebi projektujemo, kako projekciju našeg tijela tako i projekciju svih objekata u prostoru koji kao takvi postoje jedino zahvaljujući razumu i čulima kojima dešifrujemo vibracije Znanja koja vibriraju u zajednici kolektivnog razuma, tj. u dimeziji koju dijelimo sa ostakom iste vrste iskustava. Centar se nikada i nigdje ne kreće. Centar je statičan a slike svjesnosnog kruga se projektuju kroz taj Centar, od Sebe ka Sebi. Iz toga slijedi da fizičko kretanje ne postoji ali dakako postoji doživljaj fizičkog kretanja kao i doživljaj fizičkog 'svijeta' a uvjerljivost doživljaja zavisi od nivoa Svjesnosti jedinke koja ga doživljava. Viši nivo Svjesnosti uslovljava manju uvjerljivost postojanja fizičkog svijeta.

OK ali centar je ovde simbol uzet iz prostora.

Бесконачни ланац каузалитета у смислу да можемо бесконачно да примењиујемо форму нашег разума каузалитет и питамо се о узроку промене стања неког предмета у појавном свету.
На пример:
У једној сцени коју опажамо видимо да је дошло до промене. Рецимо, Дрво је пало на земљу. То је промена стања и само на основу те промене стања априори можемо тврдити да је садашњем стању претходило претходно стање које је садашењем узрок. То знамо аподиктички, апсолутно и априори. И у том смислу је каузалитет априорна форма нашег разума, баш уз простор.

Кауазалитет је дакле функција нашег разума која се пита о узроку и налази га у претходном стању кога се сећамо. И онда та стања ређамо једно до другог, правећи ланац слика, при чему прошло стање, слику, зовемо узрок а садашње последица.

При овоме као што видиш бесконачност је само апстрактна у смислу да ту функцију нашег духа "каузалитиет" можемо бесконачно примењивати ређајући слике. Што не значи да каузални ланац постоји независно од нас. Него чим се питамо о претходном стању исти стварамо у нашој свести у виду слике. У виду мноштва слика поређаних једна до друге у замишљном простору.

Узрок је претходно стање. Претходна слика које се сећамо а на којој нема комете или има нечег што је претходило појави комете. Та слика у нашој свести је узрок. А слика у којој комете има је последица. Тако добијамо ланац каузалитета. При чему тај ланац има одређен број чланова тј слика, А само у апстракцији фигурира реч бесконачно" означавајући да те слике можемо ређати до бесконачности , тј примењивати форму нашег разума "каузалитет".

ok

....moze li se uopste znati ili je izvan mogucnosti saznanja kako dolazi do spoja duha i tela, intenzivnog i ekstenzivnog, vremena i prostora ili nam samo ostaje da konstatujemo spoj? Znaci kauzalitet nam je pojmljiv dok sinhronicitet iako je spoj nesto je sasvim drugacije od kauzaliteta.

E naš *ziman* , Flash je bio dečkić od 7 godina kada je uvideo Flashov paradox . A to ti je sledeće , uzmi na primer dve staklene čaše i primakni jednu drugoj na stolu . Čućeš "zvonc" , i guraćeš jednu drugom i obratno , a one se nikad ne mogu niti su se dodirnule .

ok

....moze li se uopste znati ili je izvan mogucnosti saznanja kako dolazi do spoja duha i tela, intenzivnog i ekstenzivnog, vremena i prostora ili nam samo ostaje da konstatujemo spoj? Znaci kauzalitet nam je pojmljiv dok sinhronicitet iako je spoj nesto je sasvim drugacije od kauzaliteta.

Веза духа и тела, интензивног и екстензивног, воље и представе јесте трансцендентна што значи да је не можемо достићи опажањем, самим тим ни мишљењем самим тим ни сазнањем уопште. Можемо је достићи интуцијом при чему се сусрећемо са нечим својеврсним. Ево како је тај сусрет описао Шопенхауер:

"Istovetnost volje i tela, koja je uzgred opisana, može se jedino dokazati na način na koji je to ovde prvi put učinjeno i na koji će se to sve više i više činiti, što naše izlaganje bude dalje odmicalo; drugim recima, identičnost volje i tela možemo od neposredne svesti, od saznanja in concreto uzdići do racionalnog znanja ili preneti u saznanje in abstracto; međutim, ona je - po svojoj prirodi - nedokaziva, to jest ona se ne može - kao posredno saznanje - izvesti iz nekog drugog neposrednog saznanja upravo zato što je i sama nešto najneposrednije, te ako je ne poimamo i ne određujemo kao takvu, uzalud ćemo očekivati da do nje - na bilo koji posredan način - dođemo kao do izvedenog saznanja. Identičnost volje i tela je sasvim posebna vrsta saznanja čija se istina upravo stoga ne može zapravo uvrstiti ni u jednu od četiri rubrike na koje sam - u svojoj raspravi o načelu razloga, § 29. i dalje - razdelio sve istine; naime, nju ne mogu da uvrstim ni u logičke, ni u empirijske, ni u transcendentalne, ni u metalogičke istine: jer ona nije - poput ovih istina - veza
apstraktne predstave s nekom drugačijom predstavom ili s nužnom formom intuitivnog ili apstraktnog predstavljanja; ona je veza suda sa odnosom koji postoji između opažajne predstave, to jest tela, i nečeg što uopšte nije predstava, već je nešto što se od nje toto genere razlikuje: volja. Zato bih želeo da ovu istinu razlučim od svih ostalih istina i da je nazovem filozofskom istinom "своје врсте". Nju možemo da izrazimo različitim obrtima: moje telo i moja volja su jedno; ili, ono što kao opažajnu predstavu nazivam svojim telom, to nazivam svojom voljom, ukoliko sam svog tela svestan na sasvim različit način, koji se ne može uporediti s nekim drugim načinom; ili, moje telo je o b j e k t i v i t e t moje volje; ili, bez obzira na to što je moje telo moja predstava, ono je još samo moja volja."

Шопенхауер Свет као воља и представа 18

Ја сам писао нешто о вези духа и тела овде на овом блогу:

http://forum.krstarica.com/entry.php/36740-Duh-telo-i-spoljašnji-svet

OK ali centar je ovde simbol uzet iz prostora.

Shvatio sam ja da si centar, tačku, uzeo iz prostora. U tom smijeru onda> Linija i tačka na toj liniji u prostornoj praznini kao i sama praznina podjednako pripadaju 'ravni' (svjesnosnom krugu) koju-kojeg projektuješ u svom razumu, a kroz isti Centar o kojemu sam pisao. Drugačije nikako ne može biti. Sve projekcije su uvijek od Sebe ka Sebi. Tačnije: sve projekcije su U SEBI, drugdje ne postoji. Doduše, kada se upustimo u iluziju prostornosti onda ovaj isti Centar zamišljamo kao tačku u prostoru radije nego li prostor u neprostornoj tački, u Centru. To nam omogućava doživljaj kretanja kroz prostor.

Evo jedan primjer iz ovozemaljskog života. Pretpostavljam da se mnogima, ako ne svima bar jednom desilo, da ste sjedili u kupeu parkiranog voza recimo (auta, autobusa ili...), dok je voz stajao na stanici. Ono što ste kroz prozor kupea jedino mogli vidjeti bila je slika drugog parkiranog voza uramljena ramom vašeg prozora. Slika je učvršćavala doživljaj statičnosti. Zaustavljeno kretanje, čekanje u stanici i dosada su vas naveli da u vašim mislima odlutate daleko 'izvan voza' a onda u kraju oka, u slici prozora kupea primijetite kretanje...To vas je navelo da osjetite da se vaš voz pokrenuo i da se pomijerate iz tačke u kojoj ste bili stacionirani. Međutim, ono što se dešavalo je da se onaj drugi voz, koji je ispunjavao okvir vašeg prozora, uistinu pomijerio dok je vaš voz još uvijek stajao u mjestu. Pošto u prozoru niste imali ništa drugo do sliku drugog voza niste imali koordinate u odnosu na koje bi ste mogli shvatiti vašu poziciju u odnosu na pokrenutu sliku. Promjena slike vas je navela da pomislite da se vaša pozicija u prostoru mijenja, da se krećete...

Tako i tačka na tvojoj zamišljenoj liniji...njena pozicija na toj liniji je iluzorna i jedino se može odrediti pozicioniranjem tvog centra u odnosu na koji tu tačku u projektovanom prostoru posmatraš. To takođe znači da i ti svoj Centar, Sebe, moraš da postaviš u prostor da bi prostornost tačke mogao da doživiš uvjerljivom. Tek tada linija dobija svoju beskonačnost jer onda njenu dužinu-beskonačnost sagledavaš iz nje same, što ti ne dozvoljava da je sagledaš za ono što ona uistinu jeste; informacija projektovana u ravni tvog svjesnosnog kruga... to, to pozicioniranje Centra, tj. Sebe, u projekciji i jeste odlučujući faktor u uvjerljivosti doživljaja koji pokušavamo ostvariti projekcijom kroz razum. O tome sam mnogo puta govorio kada sam govorio o pozicioniranju našeg bića unutar razuma recimo, odakle se istina o Sebi, o istinskom Sebi i situaciji u kojoj se nalazimo, više ne može vidjeti. Da bi smo vidjeli istinu o Sebi i situaciji svoj Centar, Sebe, moramo izvući iz razuma i posmatrati ga, zajedno sa situacijom kao projektovanu cjelinu...

Poslednja izmena:
Kao što smo u gornjem primjeru osjetili da se mi krećemo u prostoru a da to ustvari nije istina, tako isto osjećamo i da nas nešto iz naše sredine ugrožava te se prema tom nečemu (nekome) pokrećemo s ciljem samozaštite. Dakle, ne shvatajući da smo utonuli u projekciju, da smo naš Centar totalno pozicionirali u jednu zamišljenu tačku unutar projektovane ravni, mi stvaramo doživljaj baziran na zapažanju projektovanih informacija i na osnovu tog zapažanja stvaramo emociju koja je uzrok REAKCIJI. Iz ovog nastaju sukobi i patnja. Najjednostavniji način da riješimo problem u koji smo upali jeste povlačenjem Centra iz projekcije...postajući posmatrač bez emocija. To, naravno, zahtijeva Viši nivo Svjesnosti. Višti nivo Svjesnosti se postiže udaljavanjem Centra od projektovane ravni, dakle, povratkom istinskom Sebi, toj besprostornoj 'tački'. To nam omogućava meditacija.

Kao što smo u gornjem primjeru osjetili da se mi krećemo u prostoru a da to ustvari nije istina, tako isto osjećamo i da nas nešto iz naše sredine ugrožava te se prema tom nečemu (nekome) pokrećemo s ciljem samozaštite. Dakle, ne shvatajući da smo utonuli u projekciju, da smo naš Centar totalno pozicionirali u jednu zamišljenu tačku unutar projektovane ravni, mi stvaramo doživljaj baziran na zapažanju projektovanih informacija i na osnovu tog zapažanja stvaramo emociju koja je uzrok REAKCIJI. Iz ovog nastaju sukobi i patnja. Najjednostavniji način da riješimo problem u koji smo upali jeste povlačenjem Centra iz projekcije...postajući posmatrač bez emocija. To, naravno, zahtijeva Viši nivo Svjesnosti. Višti nivo Svjesnosti se postiže udaljavanjem Centra od projektovane ravni, dakle, povratkom istinskom Sebi, toj besprostornoj 'tački'. To nam omogućava meditacija.

....znaci Buda.

Sta onda nije tacno vezano za ono sto sam govorio o prostornosti?

" Ono sto se krece - krece se ili u onom mestu u kome jeste ili u onom mestu u kome nije.
Ali ne krece se ni u mestu u kome jeste ni u mestu u kome nije.
Stoga se nista ne krece. "
Zenon Elejski

Upravo je ovaj fragment taj koji pogadja u sustinu stvari i koji se odnosi ,ne na eksperimente, vec na neposredno iskustvo, a kao takav.... on je definitivan. I ako razmisljate o Zenonovim aporijama, razmisljajte pre svega o ovom fragmentu.

Razmišljao sam, evo već 3 minuta.
Rezultati su sledeći :

U pravu je Zenon,
ništa se ne kreće ni u mestu u kome jeste
ni u mestu u kome nije !

Ali se kreće između ta dva mesta,
odnosno od mesta u kome jeste ka mestu u kome nije !

Shvatio sam ja da si centar, tačku, uzeo iz prostora. U tom smijeru onda> Linija i tačka na toj liniji u prostornoj praznini kao i sama praznina podjednako pripadaju 'ravni' (svjesnosnom krugu) koju-kojeg projektuješ u svom razumu, a kroz isti Centar o kojemu sam pisao. Drugačije nikako ne može biti. Sve projekcije su uvijek od Sebe ka Sebi. Tačnije: sve projekcije su U SEBI, drugdje ne postoji. Doduše, kada se upustimo u iluziju prostornosti onda ovaj isti Centar zamišljamo kao tačku u prostoru radije nego li prostor u neprostornoj tački, u Centru. To nam omogućava doživljaj kretanja kroz prostor.

Па да. Ти заправо ниси изашао из реализма само си га нашминкао неким мистичним речима при чему у духу имаш једино тачке, равни, линије, тј простор, реалан свет са тобом у њему.

Субјекат није буквлано тачка. О томе се ради. Тачку и објекте испред те тачке добијамо тек у анализи, тек у представљању простора, Док изван тога нема ни тачке, ни линија, ни равни. Нема ни субејкта ни објекта. већ нечег сасвим другачијег
Шоенхауер се са тиме сусрео у семосвести воље. Бергсон у том истом а што је назвао "квалитативна множина". То није ни субјекат ни објакат., ни посматрано ни оно што се посматра. То је својеврсно непосредно искуство основе свега.

А ти кроз сва твоја мистичарења и даље си очито реалиста који брани реализам, који се ослоња на исти а прави дух, праву суштину ниси још нашао , тј наслутио у себи.

Evo jedan primjer iz ovozemaljskog života. Pretpostavljam da se mnogima, ako ne svima bar jednom desilo, da ste sjedili u kupeu parkiranog voza recimo (auta, autobusa ili...), dok je voz stajao na stanici. Ono što ste kroz prozor kupea jedino mogli vidjeti bila je slika drugog parkiranog voza uramljena ramom vašeg prozora. Slika je učvršćavala doživljaj statičnosti. Zaustavljeno kretanje, čekanje u stanici i dosada su vas naveli da u vašim mislima odlutate daleko 'izvan voza' a onda u kraju oka, u slici prozora kupea primijetite kretanje...To vas je navelo da osjetite da se vaš voz pokrenuo i da se pomijerate iz tačke u kojoj ste bili stacionirani. Međutim, ono što se dešavalo je da se onaj drugi voz, koji je ispunjavao okvir vašeg prozora, uistinu pomijerio dok je vaš voz još uvijek stajao u mjestu. Pošto u prozoru niste imali ništa drugo do sliku drugog voza niste imali koordinate u odnosu na koje bi ste mogli shvatiti vašu poziciju u odnosu na pokrenutu sliku. Promjena slike vas je navela da pomislite da se vaša pozicija u prostoru mijenja, da se krećete...

Тај пример не дотиче кретање, јер нити се ти крећеш , нити воз , нити обрнуто, Та илузија је неважна . Оно што је важно је много већа илузија, која каже да има кретања уопште, било каквог, у било ком смеру, а то је оно што је погрешно.

Tako i tačka na tvojoj zamišljenoj liniji...njena pozicija na toj liniji je iluzorna i jedino se može odrediti pozicioniranjem tvog centra u odnosu na koji tu tačku u projektovanom prostoru posmatraš. To takođe znači da i ti svoj Centar, Sebe, moraš da postaviš u prostor da bi prostornost tačke mogao da doživiš uvjerljivom. Tek tada linija dobija svoju beskonačnost j

Ниједна линија не добија своју бесконачност. Тако нешто не постоји, "бесконачна линија".
Крај сваке линије негде је у твом видном пољу. Крај целог свемира је у твом видном пољу. Иза оног брда, иза оне зграде..буквално,. Иза твог видног поља нема никаквих линија а нарочито те празне апстракције "бесконачна линија" која не одеђује никакву ствар него одређаје функцију, коју можемо понављати у бесконачности самим тим што је та фукнција у трајању и самим тим у нечем бесконачном али стварно бесконачном на начин да уопште не улази у простор и категорије коначности. У том смислу је бесконачно. У појавном свету бесконачности нема. Тако нечег и то само на негативан начин има у духу уноме што је изникло из трајања и што достижемо интуцијом трајања. А што не личи на никакве линије, равни и положаје.

Razmišljao sam, evo već 3 minuta.
Rezultati su sledeći :

U pravu je Zenon,
ništa se ne kreće ni u mestu u kome jeste
ni u mestu u kome nije !

Ali se kreće između ta dva mesta,
odnosno od mesta u kome jeste ka mestu u kome nije !

Nije to, ukopan si u mestu. Imao si intuiciju kretanja ali ne i prelazenje jedne linije od A do B koja je zapravo nepomicna slika u tvojoj svesti. Slike gde zamisljas strele kako menjaju polozaj nije kretanje.

Па да. Ти заправо ниси изашао из реализма само си га нашминкао неким мистичним речима при чему у духу имаш једино тачке, равни, линије, тј простор, реалан свет са тобом у њему.

Prvo, nisi dobro pročitao šta sam pisao, stoga nisi me mogao ni shvatiti.
Drugo, te riječi koje si pročitao usmjerene su ka nekome koji je takođe koristio iste, a s ciljem da objasnim i približim ono što se uistinu dešava u duhu.
Treće, Da si pročitao sam početak jednog od prethodnih komentara vidio bi i shvatio da kada i govorim o 'tački' da uistinu govorim o Centru, tačnije o besprostornom, bezvremenbom i nematreijalnom Centru. Stoga, 'tačka' koju sam koristio kao primjer je namijenjena da se njom ukaže na to šta je Centar a ne da se njom pokaže taj Centar.

Субјекат није буквлано тачка. О томе се ради. Тачку и објекте испред те тачке добијамо тек у анализи, тек у представљању простора, Док изван тога нема ни тачке, ни линија, ни равни. Нема ни субејкта ни објекта. већ нечег сасвим другачијег
Шоенхауер се са тиме сусрео у семосвести воље. Бергсон у том истом а што је назвао "квалитативна множина". То није ни субјекат ни објакат., ни посматрано ни оно што се посматра. То је својеврсно непосредно искуство основе свега.

A gdje si to mogao pročitati da sam ja rekao da je Subjekat tačka??? Pročitaj s pažnjom šta pišem i naći ćeš da si sam stvorio iluziju onoga što sam ja rekao a ono što sam rekao nisi vidio.

Ja sam naglasio da smo mi Centar a da je Centar, ono što mi jesmo, besprostoran, nematerijalan, stoga, ne može da postoji u tački ali najbliža vizija Centra, a vizija je predstava u razumu, može se predstaviti i uporediti s tačkom u prostoru, mada to nije. To što si rekao da se izvan ravni i tačke nalazi nešto sasvim 'drugačije' takođe NIJE istina niti je drugačije, jer da bi bilo drugačije morao bi da ga uporediš sa onim s čim ga upoređuješ, morao bi da uposliš sud a sud je u domenu razuma, logike, a logikom i razumom ne možeš do subjekta, a kamoli do bića -koje-jesi. I na kraju to što nazivaš drugačijim nije izvan svega što si naglasio, naprotiv, sve je u njemu, ali njegova pažnja (bića-koje-jesmo) može da bude u njemu ili ne.

Šopenhauer je to nazvao Voljom a ja ne. Ono što jeste to je biće-koje-jesmo , samo postojanje u svojoj srži, apsolut koji ima Svijest-o-sebi i koji se služi voljom koja je njegov integralni dio. Tako sam ga ja nazvao, a mogao bih ga nazvati bilo kojim imenom, s obzirom da ZNAM na što se to ime odnosi. Tebi je izvor Znanja o tome poznat kroz ime koje ti je Šopenhauer ili Bergson ponudio, te stoga ne znaš na što se to ime odnosi. Interesantno je opet, da ti, koji nemaš pojma o čemu pričaš (osim kroz riječi drugih), sebi daješ za pravo da sudiš meni koji sam iskusio povratak apsolutu, ili pak tome što Šopenhauer naziva voljom. Interesantno je to i smiješno. :) Ipak, ne osuđujem te, ego je čudo.

А ти кроз сва твоја мистичарења и даље си очито реалиста који брани реализам, који се ослоња на исти а прави дух, праву суштину ниси још нашао , тј наслутио у себи.

:)

Тај пример не дотиче кретање, јер нити се ти крећеш , нити воз , нити обрнуто, Та илузија је неважна . Оно што је важно је много већа илузија, која каже да има кретања уопште, било каквог, у било ком смеру, а то је оно што је погрешно.

Alo, ako već hoćeš da komentarišeš izvoli... al' pročitaj ipak šta je napisano.

Ja rekoh da i te kako postoji kretanje, pokreće se pažnja bića-koje-jesmo, sa jednog aspekta postojanja na drugi...pri tom biće ostaje nepomjereno. Pokretanje informacije se dešava od Sebe ka Sebi a sve se to dešava u Sebi. Kretanje je posledica želje za spoznajom onoga što jedno Znanje-o-Sebi kao Subejkat NIJE.
Stoga, kretanje je kružno ali nije prostorno. Krug se dešava u istom Centru, od sebe ka Sebi u Sebi.

Ниједна линија не добија своју бесконачност. Тако нешто не постоји, "бесконачна линија".
Крај сваке линије негде је у твом видном пољу. Крај целог свемира је у твом видном пољу. Иза оног брда, иза оне зграде..буквално,.

Nije uopšte tako. Svemir postoji i u razumu slijepca. Kraj svemira je tamo gdje je kraj tvojoj imaginaciji iako taj kraj ne možeš da obuhvatiš svojim vidokrugom.

Иза твог видног поља нема никаквих линија а нарочито те празне апстракције "бесконачна линија" која не одеђује никакву ствар него одређаје функцију, коју можемо понављати у бесконачности самим тим што је та фукнција у трајању и самим тим у нечем бесконачном али стварно бесконачном на начин да уопште не улази у простор и категорије коначности. У том смислу је бесконачно. У појавном свету бесконачности нема. Тако нечег и то само на негативан начин има у духу уноме што је изникло из трајања и што достижемо интуцијом трајања. А што не личи на никакве линије, равни и положаје.

Beskonačnost je proizašla iz funkcije razuma da za nas stvara kontinium. Kontinium vremena je podjednako beskonačan razumu kao kontinium prostora jer se niti jedna niti druga zamišljena linija ili kontimium razumom ne mogu sagledati u njihovoj cjelovitosti. Tako, ako pomisliš da je svemir cjelina, to samo po sebi navodi razum da je načini konačnom, da tu cjelinu postavi u prostor... što nagovještava da izvan te cjeline, izvan tog nečeg konačnog postoji druga cjelina koja to konačno sadrži u sebi. Kada pomisliš da si s tim pronašao odgovor, u razumu se stvori zaključak da je i ova druga cjelina nešto što je konačno i da kao takvo mora da postoji u nečemu većem koje će da ga sadrži u sebi...i tako u nedogled. To je zato jer je funkcija razuma da stvara KONTINIUM PROJEKCIJE ili predstave o kojoj ti, a zbog Šopenhauera, tako puno voliš da pričaš.

Poslednja izmena:
Da si pročitao sam početak jednog od prethodnih komentara vidio bi i shvatio da kada i govorim o 'tački' da uistinu govorim o Centru, tačnije o besprostornom, bezvremenbom i nematreijalnom Centru. Stoga, 'tačka' koju sam koristio kao primjer je namijenjena da se njom ukaže na to šta je Centar a ne da se njom pokaže taj Centar.

Ovaj "sukob" kako ga je prekrstio na krsti kreptoman me nesto asocira na ovo :think:

http://forum.krstarica.com/showthread.php/598058-Deus-Deiw-Bog/page3

....a i kreptoman je tu u zanimljivoj ulozi.

Back