Zenonov paradoks

kakav bre argument s arogantnim maloumnikom lol nema tu argumenata,samo vredjanja i teranja u qras,lud sam bio što sam ranije i pokušavo kolko tolko smislenu debatu s tobom,ti ne znaš ni šta je diskusija ni šta je argument

To i jeste glavna razlika između prirodnih nauka i filozofije, što u nauci pokušavaju da do Istine u vezi postojanja stvarnosti dođu opažanjem, brojanje, merenjem i eksperimentisanjem, a u filozofiji se pokušava OBJASNITI i RAZUMETI kako je MOGUĆE da stvarnost uopšte POSTOJI.
ovo je jako dobro rečeno

Ljubo:
Ako ne znaš ISTINU o JA + 7 možeš da znaš kakve je boje kosa Donalda Trampa, ali ne možeš znati ISTINU ni o Trampu, ni njegovoj kosi, ni boji njegove kose.

Mogu da znam kakve je boje kosa Donalda Trampa ali ne mogu da znam istinu o tome kakve je boje kosa Donalda Trampa?

Ti si ovde pokazao da ne znaš kada i gde može da se upotrebi reč "ISTINA".

Pre bih rekao da je problem u tome sto ti, Ljubivoje Rsumovicu, pojam istine definises na svoj nacin nezavisno od toga kako je taj pojam definisan postojecim vokabularom.

Nauci jezik pa onda dodji da se raspravljas sa mnom.

Istina nije nista drugo nego verovanje koje je u skladu sa stvarnoscu.

Istina je recimo da je kosa Donalda Trampa plave boje.

Zato što se do saznanja ISTINE o bilo čemu, pa ni boji kose Donalda Trampa, ne dolazi gledanjem, brojanjem dlaka, ni eksperimentisanjem, već OBJAŠNJAVANJM I RAZUMEVANJEM.

Aha, znaci ne mozemo da dodjemo do istine o tome da je kosa Donalda Trampa plave boje putem opazanja?

To i jeste glavna razlika između prirodnih nauka i filozofije, što u nauci pokušavaju da do Istine u vezi postojanja stvarnosti dođu opažanjem, brojanje, merenjem i eksperimentisanjem, a u filozofiji se pokušava OBJASNITI i RAZUMETI kako je MOGUĆE da stvarnost uopšte POSTOJI.

To je razlika izmedu jednog intelektualca i jednog kvazi-intelektualca naucno-filozofskog masturbatora. Masturbatori kao sto si ti zanemaruju i gledaju maksimalno da obezvredne empiricizam tj. culno iskustvo. Pogledaj samo kako se Oziman iz petnih zila trudi da nas ubedi kako su naucna saznanja najobicnije lupetanje. Kod vas se svodi na apriori saznanja tj. na fantazije. Kao kod Hriscana i njihovih ontoloskih argumenata.

[Ti si] ubeđen da se do Istine o stvarnosti dolazi gledanjem, merenjem i brojanjem

Trebao bih da budem kao ti, da sam ubedjen da se do istine dolazi zamisljanjem.

To možeš da radiš na forumu "Nauka", a ovde na forumu "filozofija" to ne pije vode.

Ma nemoj? Mislis da je filozofija nesto mnogo drugacije od nauke? da je filozofija najobicnije masturbiranje na koje su ti i tebi slicni, kao sto su Oziman i Aizen, navikli?

Ovde pokušavamo da objasnimo i razumemo postojeću stvarnost i odgovorimo na pitajie "KAKO JE STVARNOST UOPŠTE MOGUĆA"?

Ne. Ovde pokusavamo da razumemo Zenonov paradoks. Ti si to zaboravio zato sto si previse opsednut samim sobom.

I to je Prava FILOZOFIJA i Pravo ZNANJE o kojem treba da se raspravlja i zna, a ne o glupostima koje nikakve veze sa stvarnošću nemaju i od kojih niko nikave koristi nema, poput maloumnog Zenonovog paradoksa ili jalovih rasprava o pojmovima "prostor" i "vreme", koji su čisto mišljeni, logički pojmovi, koji kao takvi su isto što i NIŠTA, koji kao takvi se raumeju sami po sebi i o kojima kao takvim nema šta da se rapravlja.

Siguran sam da je mnogo veci poduhvat baviti se pronalazenjem logickih gresaka u tudjim argumentima, bilo da je rec o Zenonovim argumentima ili tvojim, nego masturbirati na nacin na koji ti, Zenon, Oziman, Aizen i onaj vas kolega sto vam nedostaje JA KOJI JESAM masturbirate. Sami sebe ste pokopali onog trenutka kada ste za culno iskustvo rekli da je nevazno.

Као што је говорио Хераклит:

"Ljudima su oči i uši loši svedoci (od male koristi) ukoliko imaju varvarske neuke duše. Mnogi kada se susretnu sa takvim stvarima, iste pravilno ne tumače, niti ih razumeju kada ih nauče. Ne znaju kako valja slušati i kako valja o tome govoriti".

Слично је и овде. Пошто су многи на овој теми први пут чули за зенонов парадокс, знање које се појавило у сам освит цивилизације и што у темељу мења целокупан уобичајен поглед на живот и свет. А које за разлику од многих других филозофских откриоћа захтева минимум интелигенције, тако да га већина масе људи може, са оном мало интелекта што има, у потпуности разумети.

И шта се дешава онда када се неко упозна са тиме?

Дешава се слично што и на овој теми. Прво разумевање парадокса, затим схватање да он руши саме темеље уобичајеног погледа на живот и свет, и експресно склањање на страну. Изношење приглупих приговора.
И враћање на старо као да ништа нису чули.

Па ево већ неколико страница на овој теми Зенонов парадокс је гурнут под тепих, склоњен, заборављен, и уместо њега расправаљмо о којештаријама овог умишљеног месије. И на то се свела даља расправа.

Исто је и у свету. Зенонов парадокс је склоњен на страну а научне и религијске проповеди настављају се као да њега ни нема.

kakav bre argument s arogantnim maloumnikom lol nema tu argumenata,samo vredjanja i teranja u qras,lud sam bio što sam ranije i pokušavo kolko tolko smislenu debatu s tobom,ti ne znaš ni šta je diskusija ni šta je argument

Znaci nemas argumente. Dobro, Svakom svoje.

- - - - - - - - - -

Слично је и овде. Пошто су многи на овој теми први пут чули за зенонов парадокс, знање које се појавило у сам освит цивилизације и што у темељу мења целокупан уобичајен поглед на живот и свет. А које за разлику од многих других филозофских откриоћа захтева минимум интелигенције, тако да га већина масе људи може, са оном мало интелекта што има, у потпуности разумети.

Дешава се слично што и на овој теми. Прво разумевање парадокса, затим схватање да он руши саме темеље уобичајеног погледа на живот и свет, и експресно склањање на страну. Изношење приглупих приговора.
И враћање на старо као да ништа нису чули.

U svakom slucaju, ti ne mozes sa sigurnoscu da znas da su mnogi na ovoj temi prvi put culi za Zenonov paradoks kao ni to sta se zapravo desava na ovoj temi tj. da li su citaoci tvoje teme razumeli paradoks ili ne, da li su shvatili da on rusi same temelje uobicajenog pogleda na zivot i svet ili ne, da li su ga ti isti citaoci sklonili na stranu ili ne, da li su njihovi prigovori priglupi ili ne, i na kraju, da li su se vratili na staro kao da nista nisu culi ili ne. Tako da, koristeci tvoj rezon, mozemo da zakljucimo da ti ne znas nista, da samo lupetas, kao po obicaju.

USER UNFRIENDLY:

Nauci jezik pa onda dodji da se raspravljas sa mnom.

Istina nije nista drugo nego verovanje koje je u skladu sa stvarnoscu.

Istina je recimo da je kosa Donalda Trampa plave boje.

A da bi ti mogao da raspravljaš sa mnom, nije dovoljno da znaš samo jezik, već pre svega, da znaš logički da razmišljaš. To da je boja Trampove kose plava, nije ono što zavređuje da se tretira ka "ISTINA". To je samo grebanje po površini onoga što reč i pojam "Istina" podrazumeva. Jer kad bi za znanje istine o Trampovoj kosi bilo dovoljno samo to da znamo da je plava, mi bi kao od šalllle znali Istinu o postojanju i materije i života i prirode. Samo bi rekli, nebo je plavo, trava je zelena, voda je bistra ili mutna, zemlja je crna, sunce je Sjajno, baba je stara, devojka je mlada itd.

Ne, to sve nije ono što zavređuje da se podrazumeva pod rečju i pojmom "Istina". Tek kad uspemo da objasnimo KAKO JE MOGUĆE da sve to postoji i bude takvo kakvo jeste, tek onda imamo pravo da kažemo da znamo "Istinu". A to će da se desi, što kod tebe nije slučaj, samo kad shvatimo da sem JA + 7 ničeg drugog nema i da su sve različitosti ovoga sveta - i oblici i veličine i boje i bilo šta drugo - samo različite fizičke i psihičke manifestacije JA + 7.

Ljubo:
A da bi ti mogao da raspravljaš sa mnom, nije dovoljno da znaš samo jezik, već pre svega, da znaš logički da razmišljaš. To da je boja Trampove kose plava, nije ono što zavređuje da se tretira ka "ISTINA". To je samo grebanje po površini onoga što reč i pojam "Istina" podrazumeva. Jer kad bi za znanje istine o Trampovoj kosi bilo dovoljno samo to da znamo da je plava, mi bi kao od šalllle znali Istinu o postojanju i materije i života i prirode. Samo bi rekli, nebo je plavo, trava je zelena, voda je bistra ili mutna, zemlja je crna, sunce je Sjajno, baba je stara, devojka je mlada itd.

Sarlatane, sta znaci rec istina nije stvar logickog razmisljanja vec jezika. Ti si glupan koji se nervira sto su reci definisane tako kako su definisane. Umesto sto umisljas da definicije treba menjati u koraku sa naucnim otkricima, zasuci rukave i nauci postojeci jezik. Izadji iz svoje glave, okreni se oko sebe, pocni da gledas cime se drugi ljudi bave, nisi jedini koji postoji na ovom svetu. Kad to uradis, shvatices o cemu govorim, a kad pocnes da razumes o cemu govorim, poceces da odgovaras na moje primedbe umesto sto samo zamisljas da odgovaras na njih.

Ne, to sve nije ono što zavređuje da se podrazumeva pod rečju i pojmom "Istina".

Kako si glup, jeb.ote bog.

OZIMAN:

Дешава се слично што и на овој теми. Прво разумевање парадокса, затим схватање да он руши саме темеље уобичајеног погледа на живот и свет

Onaj ko do kraja razume Zenonov paradoks, on ne dolazi do zaključka da Zenonov paradoks ruši temelje uobičajenog pogleda na život i svet, već da uobičajeni pogled na život i svet, kao od šale, ruši Zenonov paradoks.

Evo, na primer, ja sebi dao u zadatak da pređem put u dužini od jednog metra. I kao od šale preskočim tu razdaljinu i za svaki slučaj još plus deset cm više, da bude sigurnije. I tako dokažem, ne samo da mogu da se pomerim smesta, suprotno Zenonovom paradoksu da ne mogu, već mogu kao od šale da pređem ceo zamišljeni put, pa i više od toga, u svakoj prolici, kad god zatreba.

Vidiš, to je stvarnost i to je uobičajeni pogled na život i svet, a taj Zenonov paradoks je dobar samo za male pačiće i mačiće da pomoću njega vežbaju moždane vijuge.

USER UNFRIENDLY:

Sarlatane, sta znaci rec istina nije stvar logickog razmisljanja vec jezika.

Šarlatane, kad bi Isina bila stvar jezika, tada bi svako na svakom jeziiku svaku nebuklozu mogao da proglasi Istinom, Kao što ti inače ovde i činiš. A tako isto i mnogi drugi ljudi čine.

Kad se dete rodi prvo nauči jezik, tj. nauči da govori, pa tek onda logički da misli i pomoću logike pokušava da dođe do istine. Po svemu sudeći ti si tek naučio da govoriš.

Onaj ko do kraja razume Zenonov paradoks, on ne dolazi do zaključka da Zenonov paradoks ruši temelje uobičajenog pogleda na život i svet, već da uobičajeni pogled na život i svet, kao od šale, ruši Zenonov paradoks.

Evo, na primer, ja sebi dao u zadatak da pređem put u dužini od jednog metra. I kao od šale preskočim tu razdaljinu i za svaki slučaj još plus deset cm više, da bude sigurnije. I tako dokažem, ne samo da mogu da se pomerim smesta, suprotno Zenonovom paradoksu da ne mogu, već mogu kao od šale da pređem ceo zamišljeni put, pa i više od toga, u svakoj prolici, kad god zatreba.

Као што је говорио Хераклит да поновим:

"Ljudima su oči i uši loši svedoci (od male koristi) ukoliko imaju varvarske neuke duše. Mnogi kada se susretnu sa takvim stvarima, iste pravilno ne tumače, niti ih razumeju kada ih nauče. Ne znaju kako valja slušati i kako valja o tome govoriti".

Па је тако овај Љубо закључио да се парадокс састоји у закључку да у свету нема кретања кога опажамо чулима. Као да су Зенон и сви остали филозофи који су се бавили тиме, све до Бергсона, били некакви дебили, шта ли. Па их он ево "руши" демонстрирајући ходање.

То је слично као када би рушио чињеницу да су ова два квадрата исте боје, рекавши да он види да нису исте боје.

c626b9419b14a0617498.jpg

Овде се ради се о илузији. О нечему што је другачије од онога како га видимо па се и не може рушити констатовањем онога што видимо.

Слично је и са кретањем.

Оно што опажамо и зовемо "кретање" постоји у нашем опажању, то нико не спори, али Зенонов парадокс показује да то постоји као илузија, као имагинација наше моћи сазнања. Показује да кретање није прелажење тела дуж тачака пута него "мењање статичних менталних слика" баш као на филму. Зато је то Бергсон то назавао "кинематографски принцип интелигенције".

То је истина о кретању која следи из парадокса а која руши уобичајени поглед на свет. Наравно руши га код онога ко неће парадокс склонити на страну, гурнути под тепих, заборавити и настављајући кроз живот мислити да се кретање састоји у прелажењу пута.

Prilozi

• c626b9419b14a0617498.jpg
    c626b9419b14a0617498.jpg
    82,4 KB · Pregleda: 7
Poslednja izmena:
Šarlatane, kad bi Isina bila stvar jezika, tada bi svako na svakom jeziiku svaku nebuklozu mogao da proglasi Istinom, Kao što ti inače ovde i činiš. A tako isto i mnogi drugi ljudi čine.

Po stoti put ti kazem, pocni da slusas svoje sagovornike.

Ja nisam rekao da je istina stvar jezika vec da je znacenje reci istina stvar jezika.

Da li ti stvarno ne vidis razliku izmedju te dve stvari?

Recimo, imamo neko verovanje kao sto je "Ne moze se pise zajedno". Postavlja se pitanje: od cega zavisi da li je to verovanje istina?

Reci da je neko verovanje istina znaci predstaviti neko verovanje pomocu reci istina. Tako da, prva stvar od koje zavisi da li je neko verovanje istina ili ne jeste znacenje reci istina tj. skup svih pojava koje se mogu predstaviti tom recju. A znacenje reci odredjuje sta drugo nego jezik.

Istina nije nista drugo nego rec kojom se moze predstaviti svako verovanje koje je u skladu sa onim delom realnosti na koje se ono odnosi.

Sada znamo sta je istina ali jos uvek ne znamo da li je verovanje "Ne moze se pise zajedno" tacno. To znaci da istinitost tog verovanja ne zavisi samo od definicije pojma istine vec i od neceg drugog.

A sta je to drugo?

To drugo je da li je to verovanje u skladu sa onim delom realnosti na koje se ono odnosi.

Dakle, moramo da saznamo jos tri stvari: na koji deo realnosti se odnosi to verovanje, kako opisuje taj deo realnosti i kako zaista izgleda taj deo realnosti.

"Ne moze se pise zajedno" je verovanje koje se odnosi na deo realnosti koji zovemo jezik. Konkretno, odnosi se na pravopis srpskog jezika. Dakle, to je jezicko verovanje. Ja sam namerno uzeo za primer takvo verovanje jer hocu da ti pokazem na koje sve nacine istinitost neke tvrdnje moze da zavisi od jezika. Takozvane analiticke a priori tvrdnje, kao sto je recimo tvrdnja "Covek je zivo bice", su takodje primer jezickih verovanja, s obzirom na to da njihova istinitost ne zavisi od nicega drugog osim od pravila datog jezika. Kad kazemo da je covek zivo bice time nismo rekli nista drugo nego da sve sto se moze oznaciti recju covek takodje moze da se oznaci recju zivo bice.

Da bi mogli da utvrdimo na koji deo realnosti se dato verovanje odnosi, mi moramo prethodno da razumemo recenicu kojom je to verovanje izrazeno. Dakle, istinitost verovanja zavisi i od same recenice kojom je ono izrazeno, a posto je za razumevanje neke recenice potrebno razumevanje jezika na kojem je ona napisana ili izgovorena, onda istinitost nekog verovanja zavisi i od jezika na kojem je recenica, kojom je to verovanje izrazeno, napisana ili izgovorena.

Na isti nacin, da bi mogli da utvrdimo na koji nacin dato verovanje opisuje deo realnosti na koji se odnosi, moramo da razumemo recenicu kojom je ono izrazeno kao i jezik na kojem je ta recenica napisana ili izgovorena.

Jedino sto ne mora da zavisi od jezika prilikom proveravanja istinitosti nekog verovanja jeste kako zaista izgleda deo realnosti na koji se to verovanje odnosi. Medjutim, posto je u ovom slucaju predmet naseg verovanja pravopis srpskog jezika, susrecemo se situacijom u kojoj istinitost nekog verovanja u svakom pogledu zavisi od jezika.

Ko razume pravopis srpskog jezika taj zna da je verovanje "Ne moze se pise zajedno" neistinito.

Da li ces i sada, nakon ovako detaljnog objasnjenja, da nastavis da ignorises ono sto pisem i da mi odgovoras na stvari koje ja nisam rekao?

Hoces li nam jos jednom dokazati da si tipicni solipsista kojeg mrzi da izadje iz svoje glave i vidi sta se desava oko njega?

Kad se dete rodi prvo nauči jezik, tj. nauči da govori, pa tek onda logički da misli i pomoću logike pokušava da dođe do istine. Po svemu sudeći ti si tek naučio da govoriš.

Po svemu sudeci, ti jos uvek nisi naucio da govoris.

Као да су Зенон и сви остали филозофи који су се бавили тиме, све до Бергсона, били некакви дебили, шта ли.

Zenon i svi ostali filozofi, sve do Bergsona, bili su upravo to -- debili -- samo sto nisu bili na nacin na koji Ljubo mozda misli tj. verujem da nisu negirali cinjenicu da kretanje postoji. Medjutim, problem je u tome sto recenica "Kretanje ne postoji" na srpskom jeziku znaci upravo to, da kretanje ne postoji.

- - - - - - - - - -

naravno da se dolazi zamišljanjem tuko jer ono što ne može da se zamisli ne može ni da bude istina,to ni ne postoji

Znaci do istine o tome ko si i sta si dolazis tako sto zamislis da si neko i nesto, recimo, da si pametan? Zamislio si da si pametan i to sad znaci da si stvarno pametan? Pametan si ti malisa.

USER UNFRIENDLY:

Po stoti put ti kazem, pocni da slusas svoje sagovornike.

Ja tebe i slušam i razumem, a ti mene samo slušaš, ali ne razumeš.

Ja nisam rekao da je istina stvar jezika vec da je znacenje reci istina stvar jezika.
Da li ti stvarno ne vidis razliku izmedju te dve stvari?

Ne vidim razliku, zato što razliku nije moguće videti dok god ljudi ne saznaju šta Istina JESTE, a šta NIJE. Dok god ne uvide tu razliku, oni će redovno da greše tako što će i mnogo toga što je LAŽ da nazivaju ISTINOM.

Ti upravo to i radiš. Kažeš, na primer da prostor POSTOJI i da se sastoji od tačaka, što nije istina. Kažeš da vreme POSTOJI, što takođe nije istina. Kažeš da je u Donalda trampa kosa plava, što takođe nije Istina.

Zašto to sve NIJE ISTINA?

Zato što sve to NIJE POSTOJANJE i što sve ono što nije postojanje, ne može da bude ni Istina. Jedno JA +7 je POSTOJANJE i jedino JA +7 je ISTINA. Pa čak i kad je reč o boji kose Donalda Trampa.

Kad govorimo o čoveku, bilo kojem, pa i o Donaldu Trampu i boji njegove kose, kao i o bilo čemu drugom što čulno može da se opazi, što važi i za ceo materijani unioverzum, sve to NIJE POSTOJANJE. Postojanje je ono što u svojstvu UZROKA POSTOJI pre svega toga i sve to svojim kretanjem i radom od sebe samoga gradi i tako sve to kao posledicu svog kretanja i rada uzrokuje. A to je uvek i samo JA +7. Pa i kad je reč o boji kose Donalda Trampa. Kada Donald Tranp izgovori reč "JA", samo to koje je bilo sposobnos da izgovori tu reč "JA" POSTOJI i to apsolutno. Ono je postojalo i pre tela Donalda Trampa, postoji i u vreme Donalda Trampa i postojaće i posle Donalda Trampa. Istina o Donaldu Trampu i boji njegove kose je samo to "sad ga vidiš, sad ga ne vidiš", odnosno, "sad ga ima, sad ga nema". I kakva je to Istina? Samo RELATIVNA, kao što je i postojanje svega toga samo RELATIVNO. A kad kažemo da nešto postoji samo relativno, to je isto kao i da n NE POSTOJI i isto je kao i da nije Istina. Isto kao i kretanje što nije ni postojanje, ni Istina, već uvek i samo KRETAČ koji se kreće. Isto tako je i kosa Donalda Trampa, kao i njena boja, samo jedan od mnogobrojnih oblika kretanja i rada JA+7, kojei kad stane, istovremeno fizičko telo Donalda Trampa, kao i njegova kosa i boja kose, nestaju kao da ih nikad nije ni bilo, a JA+7 koje je svojim kretanjem i radom gradilo Trampa, njegovu kosu i boju kose, ostaje da postoji i dalje. Što važi i za sve druigo što je fizičko, objektivno i materijalno koje opažamo samo u vreme dok JA+7 kreće se i radi i nestaje u trenutku prestanka kretanja i rada. Dok Kretač ostaje i dalje da POSTOJ i to APSOLUTNO i ima značenje ISTINE i to APSOLUTNE.

Istinu ni o čemu što relativno postoji, ne možemo znati dok ne saznamo istinu o onome što apsolutno postoji.
Odnosno, istinu o Univerzumu kao posledici, ne možemo saznati sve dok ne saznamo Istinu o njegovom Uzroku. A uzrok svega je uvek i samo JA + 7. To nije teško ni da se dokaže, ni da se razume.

Ne vidim razliku, zato što razliku nije moguće videti dok god ljudi ne saznaju šta Istina JESTE, a šta NIJE. Dok god ne uvide tu razliku, oni će redovno da greše tako što će i mnogo toga što je LAŽ da nazivaju ISTINOM.

Ti upravo to i radiš. Kažeš, na primer da prostor POSTOJI i da se sastoji od tačaka, što nije istina. Kažeš da vreme POSTOJI, što takođe nije istina. Kažeš da je u Donalda trampa kosa plava, što takođe nije Istina.

Da bi mogao da kazes da je moja propozicija neistinita moras prethodno da je razumes. Ti tvrdis da je razumes ali je vaistinu ne razumes. Morao bih nekako da te nateram da pocnes da preispitujes svoje zakljucke inace dalji razgovor sa tobom ne bi imao smisla -- osim ako bih hteo da drugima ukazem na greske koje pravis.

Kažeš da je u Donalda trampa kosa plava, što takođe nije Istina.

Nego kakva je? Ruzicasta?

Siguran sam da se slazes da je u Donalda Trampa kosa plava, samo sto eto, iz nekog razloga, jednostavno to neces da priznas.

lead_720_405.jpg

Koja je ovo boja? Plava ili neka druga? Inace, ovim gestom Donald Tramp je pokazao koliki je tvoj . . . mozgic.

Uopste te ne zanima sta drugi ljudi govore vec svaku tudju rec kao narcis tumacis onako kako tebi odgovara -- onako kako je tebi zanimljivo.

Ja tebe i slušam i razumem, a ti mene samo slušaš, ali ne razumeš.

Ja tebe odlicno razumem. To sto odbijam da raspravljam o onome sto je tebi interesantno to je prosto zato sto za razliku od tebe ja bih da se drzim teme.

Istina o Donaldu Trampu i boji njegove kose je samo to "sad ga vidiš, sad ga ne vidiš", odnosno, "sad ga ima, sad ga nema". I kakva je to Istina? Samo RELATIVNA, kao što je i postojanje svega toga samo RELATIVNO. A kad kažemo da nešto postoji samo relativno, to je isto kao i da n NE POSTOJI i isto je kao i da nije Istina.

To mozda na tvom jeziku. Na srpskom, kad se kaze da nesto postoji, to znaci da postoji barem u jednom trenutku, ne nuzno u svakom. Takodje, reci da nesto postoji samo u jednom trenutku nije isto sto i reci da uopste ne postoji jer reci da nesto uopste ne postoji znaci da ne postoji ni u jednom trenutku. Tako da bih te jos jednom zamolio da prestanes da se igras recima i da se drzis postojecih normi.

Istinu ni o čemu što relativno postoji, ne možemo znati dok ne saznamo istinu o onome što apsolutno postoji.

Kako da ne.

USER UNFRIENDLY:

Nego kakva je kosa u Donalda Trampa? Ruzicasta?

Siguran sam da se slazes da je u Donalda Trampa kosa plava, samo sto eto, iz nekog razloga, jednostavno to neces da priznas.

Koja je ovo boja? Plava ili neka druga? Inace, ovim gestom Donald Tramp je pokazao koliki je tvoj . . . mozgic.

Uopste te ne zanima sta drugi ljudi govore vec svaku tudju rec kao narcis tumacis onako kako tebi odgovara -- onako kako je tebi zanimljivo.

Moj sin kad se rodio skoro da nije imao kosu. Kad mu je počela da raste bila je riđkaste boje. Nakon godinu dve, postala je smeđa. Danas je gotovo crna. A kad ostari biće zasigurno seda, tj. bela. I hajde ti meni sada reci šta je tu ISTINA? Da li je Istina do da je u mog sina kosa riđa, plava, smeđa, crna ili seda?

Ono što ti ne razumeš, jeste da se ne može ni tražiti, ni znati istina o postojanju objektivne, fizičke, ni psihičke stvarnosti po načinu OPAŽANJA stvarnosati, zato jer je stvarnost psihofizički proces koji uvek iznova počinje, zatim stalno se, iz sekunde u sekundu, menja dok traje i na kraju završava.

Kad nešto opazimo i u tančine opišemo šta smo opazili i kažemo da je ISTINA to što smo opazili, već naredne sekunde to što smo opazili i opisali može da se promeni i bude drugačije nego što je pre nekoliko trenutaka bilo. To je razlog što prirodne nauke, nikada neće uspeti da saznaju Istinu o postojanju objektivne fizičke stvarnosti stvarnosti, koja u vidu fizičkog procesa stalno se odvija i menja, niti će eksperimentalna psihologija koja izučava psihičke. procese ikada da sazna istinu o postojanju Svesti.

Naprotiv, potpuno je jasno o čemu ja govorim i to je ISTINA što ja govorim, ali ti si, kao i sav ostali svet, ubeđen da se do istine dolazi opažanjem, a ne razumevanjem stvarnosti. ne shvatajući da se na taj način ne može saznati Prava i Konačna Istina ni o čemu, već samo RELATOVNA, tj. trenutačna Istina, koja danas jeste, a već sutra NIJE. Kad bi Istina o stvarnosti mogla da se sazna po načinu opažanja, tada bi i ovca znala istinu, jer i ona može da opaža.

Istina o stvarnosti se ne saznaje opažanjem, već razumevanjem stvarnosti - zapamti to. Pod uslovom da se zna da istinska stvarnost nisu ni fizički materijalni, ni psihički svesni procesi, već da je istinska stvarnost ono koje nije ni stvorivo, ni uništivo, ni promenljivo, koje vrši sve moguće i fizičke i psihičke procese, a to je uvek i samo JA + 7.

Poslednja izmena:
Ako moram sada ustati i otici do vrata moje sobe. Moram preci onu tacku koja je bas na polovini izmedju mene i vrata. Kada dodjem do te tacke ceka me jos jedna tacka na polovini. Kada dodjem do te tacke... smanjio sam put..ali me polovina opet ceka.
Mogu se pribliziti vratima na razdaljinu od metar...moram opet preci onu tacku na pola metra.
Mogu se pribliziti vratim na milimetar, opet me ceka tacka od pola milimetra i tako u beskonacnost...in infinitum. A nikada necu na taj nacin stici do vrata.
Jer moram uvek preci polovinu od sledece razdaljine.

gohar1.gif
Мрзи ме да читам све странице, углавном, реч је о погрешној поставци кретања, као да је оно аналогно, а уствари је дигитално, то јест, свет се креће на одређеној фреквенцији, и има одрећени ограничен број помераја у јединици времена, као кад на пример имамо 30 или 60 FPS у некој видео игри. Тако да никада не прелазимо тачно половину преосталог растојања, већ прелазимо одрећени ограничени број помераја у јединици времена. Ако на пример живимо у фреквенцији од 60 FPS, онда ако се крећемо константно током једне секунде, у тој секунди се померимо тачно 60 пута, ни мање ни више. Зато, ако се непрестано крећемо, морамо стићи од тачке А до тачке Б, јер идемо фрејм за фрејмом.

Back