Moj sin kad se rodio skoro da nije imao kosu. Kad mu je počela da raste bila je riđkaste boje. Nakon godinu dve, postala je smeđa. Danas je gotovo crna. A kad ostari biće zasigurno seda, tj. bela. I hajde ti meni sada reci šta je tu ISTINA?

Ne poznajem tvog sina tako da ne bih mogao da ti odgovorim na pitanje sta je od ovoga sto si rekao istina. Ono sto mogu da kazem to je sta 
moze da bude istina. Recimo, moze biti istina to da tvoj sin nije imao kosu kada se rodio. Zatim, moze biti istina da mu je kosa bila ridja kad je pocela da raste. Onda, moze biti istina da mu je nakon godinu dve bila smedja. Takodje, moze biti istina da mu je danas gotovo crna. I na kraju, moze biti istina da ce mu, kada ostari, kosa biti seda tj. bele boje. Svaka od tih pet propozicija moze biti istina tj. moze biti u skladu sa onim delom realnosti na koji se odnosi. E sad, da li je svaka od tih propozicija istina ili ne, to ne mogu da ti kazem, prosto zato sto ne znam tvog sina. A i da mogu da ti kazem, opet ne bi znacilo da sam u pravu, jer jedno je misliti da je nesto istina, kako god dosli do takve misli, a drugo je da li je to nesto stvarno istina.

Da li je Istina do da je u mog sina kosa riđa, plava, smeđa, crna ili seda?

To je sasvim drugo pitanje. Ti se sada pitas koje je boje kosa tvoga sina u svakom trenutku njegovog postojanja. Odgovor na to pitanje ne znam ali moze recimo biti da je u svakom trenutku postojanja tvog sina njegova kosa ili ridja ili smedja ili crna ili bela ili te kose uopste nema. Posto se boja kose tvog sina menja kroz vreme, ne mozemo reci da je u svakom trenutku boja njegove kose neka specificna boja, kao sto je recimo smedja ili crna, vec mozemo samo reci da je jedna od mogucih tj. ili je ridja ili je smedja ili je crna ili je bela ili te kose uopste nema. Sve moze da se razjasni kad za to postoji volja.
Dakle, ovde imamo sest razlicitih tvrdnji i svaka od njih moze da bude istina. E sad, da li one to jesu ili nisu, da li su samo neke od njih istinite ili je pak slucaj da nijedna od njih nije istinita, i ako su samo neke od njih istinite koje su to tvrdnje koje su istinite, na ta pitanja ne mogu da odgovorim zato sto ne poznajem tvog sina. A cak i da mogu odgovorim, to opet ne bi znacilo da sam u pravu.

Kad nešto opazimo i u tančine opišemo šta smo opazili i kažemo da je ISTINA to što smo opazili, već naredne sekunde to što smo opazili i opisali može da se promeni i bude drugačije nego što je pre nekoliko trenutaka bilo.

To je nebitno. Ako nas jedino zanima koja je boja kosa Donalda Trampa samo u odredjenom trenutku, a ne u svakom, onda to mozemo da saznamo tako sto bi bas u tom trenutku opazili njegovu kosu.

Naprotiv, potpuno je jasno o čemu ja govorim i to je ISTINA što ja govorim, ali ti si, kao i sav ostali svet, ubeđen da se do istine dolazi opažanjem, a ne razumevanjem stvarnosti. ne shvatajući da se na taj način ne može saznati Prava i Konačna Istina ni o čemu, već samo RELATOVNA, tj. trenutačna Istina, koja danas jeste, a već sutra NIJE.

Istina nije nesto sto moze danas da bude a sutra da ne bude. Istina je verovanje koje se ili podudara sa onim delom realnosti na koji se odnosi ili se ne podudara. Ako je u jednom trenutku kosa Donalda Trampa plave boje a u narednom ruzicaste, to ne znaci da je neistina to da je u prethodnom trenutku Trampova kosa bila plava. Nauci jezik pa tek onda dodji da nam pametujes.

Kad bi Istina o stvarnosti mogla da se sazna po načinu opažanja, tada bi i ovca znala istinu, jer i ona može da opaža.

Mnoge istine je moguce saznati samo na osnovu opazanja. Naprimer, koje je boje kosa Donalda Trampa u odredjenom trenutku je nesto sto mozemo da saznamo samo na osnovu opazanja, bez ikakvog razmisljanja.
Na drugu stranu, ako bi hteli da otkrijemo pravila po kojim neki deo univerzuma funkcionise, onda bi nam osim culnog iskustva bio potreban i intelekt.
Nauka, recimo, izucava pravila po kojim odredjeni delovi univerzuma funkcionisu, i u te stvrhe ona koristi kako culno iskustvo tako i intelekt.
Tako da nisi u pravu kada kazes da naucnici ne razmisljaju. Ajnstajn svakako nije bio neko ko je do svojih otkrica dosao tako sto je bez ikakvog razmisljanja zevao u univerzum.

Istina o stvarnosti se ne saznaje opažanjem, već razumevanjem stvarnosti - zapamti to.

Bruka i sramota je to sto se uopste ne trudis da razumes svoje sagovornike pre nego sto odlucis da im se suprotstavis.