ZEN PRIČE

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Meni se cini da ova zen prica govori o nevezivanju. Misao, dogadjaj, dodje i ode. Kao sto upalimo svetlo ili ga ugasimo i ne mislimo vise o tome, tako treba postupati sa svim stvarima.

Ovde je stvoren jak kontrast, koji ostavlja jak utisak, koji obicno dugo ostaje u secanju. Ona cista i lepa, put blatnjav, pomoci nekome u nevolji ili ne, da li se sme prekrsiti zabrana prilazenja zenama, sve se to mota Ekidu kroz glavu, ali Tanzna joj prilazi, pomaze joj i ostavlja je tu. Vise ne misli na nju, nije vezan za taj dogadjaj.
Kao i svaka zen priča. Svima govori ono što su sposobni da čuju. :D

Zen-molitve

1.
-ma koliko bica bila bezbrojna , molim se da sva budu spasena.
2.
-ma koliko strasti bile neiscrpne , molim se da sve budu iskorijenjene.
3.
-ma koliko Darma bila nemjerljivo rasclanjena , molim se da u cjelosti bude izucena.
4.
-ma koliko bio vrhovno uzvisen Budin Put , molim se da bude u cjelosti postignut.

Pita

Gledala devojčica mamu kako pravi pitu i videla kako njena mama savija krajeve pite. Pita je devojčica:

- Zašto savijaš krajeve te pite?
- Videla sam to od svoje mame – odgovori mama.

Devojčica ode do babe da vidi kako ona pravi pitu. U trenutku kad je baba savila krajeve pite, pita je devojčica:

- Videla sam to od svoje mame – odgovori baba.

Devojčica ode do prababe da vidi kako ona pravi pitu. U trenutku kad je prababa savila krajeve pite, pita je devojčica:

- Pa mala mi ova tepsija – odgovori prababa.

Evo jednog vica koji sam cuo pre 5 minuta.

Usao puz u neki caffe bar, prisao sanku i porucio alkoholno pice.
Sanker ga jedva uocio pa mu i odgovorio: "Ne sluzimo puzeve".
Medjutim, puz je bio uporan jer je dosta bio zedan pa ga je na
kraju sanker uzeo u ruku, izneo napolje i sutnuo u nepoznatom
pravcu....:mrgreen: Proslo je godinu dana, sanker je i zaboravio
na taj nemili dogadjaj, kada ono puz ulazi ponovo u caffe bar,
prilazi sanku i kaze: "I dobro brate...Reci mi sta ti je sad trebalo
ovo da me sutnes"???

..našla sam ove priče..ne znam da li su već spomenute..

Dva monaha peru u vodi svoje zdjelice, kad primijete škorpiona koji se utapa. Jedan od njih ga izvuče na suho, ali škorpion ga prilikom spašavanja ubode. Monah mirno nastavi prati svoju zdjelu, no nakon nekoliko minuta isti škorpion ponovno upadne u vodu. Monah ga opet spasi. Škorpion ga i prilikom ovog spašavanja ubode. - Pa, zašto ga nastavljaš spašavati iako znaš kako je u škorpionovoj naravi ubadati? - drugi monah upita prvog. - Zato što je u mojoj naravi spašavati, mirno odgovori prvi i nastavi prati svoju zdjelicu od hrane.

U staro vrijeme, majstori koji su kovali katane bili su često slavniji od samuraja koji su te mačeve nosili. Od dvojce najboljih nikako nisu mogli da izaberu prvog. Tako se dogovore da svaki od njih iskuje po jednu katanu, koje će se ispitati, nakon čega će proglasiti najboljeg.
Ispit je bio u tome da se katane pobodu u korito jednog potoka sa oštricom okrenutom uzvodno. Tako i učine.
Bila je jesen i riječicom je plovilo otpalo lišće. Kako je koji list nailazio na mač prvog majstora tako je bivao raspolućen.

Međutim, na katanu drugog kovača nije naišao ni jedan list ...

Koja je katana bila bolja???

Dvadeset svecenika i jedna svecenica, koju su zvali Eshun, vjezbalo je meditaciju sa nekim zen uciteljem.
Eshun je bila veoma lijepa iako joj je glava bila obrijana i haljina prosta. Nekoliko svecenika se tajno zaljubilo u nju. Jedan od njih joj je napisao ljubavno pismo, trazeci da se tajno sastanu.
Eshun nije odgovorila. Sledeceg dana ucitelj je odrzao predavanje grupi i, kada je ono bilo zavrse­no, Eshun ustade. Obracajuci se onome koji joj je pisao, rece: „Ako me zaista toliko volis, dodji i zagrli me sada."

Ova prva priča mi se ne sviđa jer po mom subjektivnom mišljenju govori o nedostatku volje kod tog monaha koji je spasao više puta škorpiona. Evo, i meni je u naravi da budem lenj - je l to izgovor. Ako mislite da sam pogrešno shvatio priču recite, zato tema i služi!

Druga priča je misterioznija i sviđa mi se. Je l poenta da su se listovi plašili druge katane? S čime bismo to mogli povezati u stvarnosti?

Treća priča je već bila, ali nema veze jer je jako lepa. Mogu da se kladim da ne bi smeo da uradim to što je tražila da sam na mestu tog monaha.....

Ova prva priča mi se ne sviđa jer po mom subjektivnom mišljenju govori o nedostatku volje kod tog monaha koji je spasao više puta škorpiona. Evo, i meni je u naravi da budem lenj - je l to izgovor. Ako mislite da sam pogrešno shvatio priču recite, zato tema i služi!

Druga priča je misterioznija i sviđa mi se. Je l poenta da su se listovi plašili druge katane? S čime bismo to mogli povezati u stvarnosti?

Treća priča je već bila, ali nema veze jer je jako lepa. Mogu da se kladim da ne bi smeo da uradim to što je tražila da sam na mestu tog monaha.....

окретање другог образа је лењост?
лист је жив на стаблу, мртво се не плаши. пробај поново.
љубав и заљубљеност се разликују.

окретање другог образа је лењост?

Okretanje drugog obraza je hrišćanska glupost koju ni sami hrišćanski velikodostojnici i vernici ne primenjuju, čisto sumnjam da se budisti zalažu za samoubistvo ( svodi se na to ako se ne braniš od raznoraznih ''škorpiona'' ).

лист је жив на стаблу, мртво се не плаши. пробај поново.
љубав и заљубљеност се разликују.

Za ovo se slažem, dobro zapažanje za mrtav list.

Okretanje drugog obraza je hrišćanska glupost koju ni sami hrišćanski velikodostojnici i vernici ne primenjuju, čisto sumnjam da se budisti zalažu za samoubistvo ( svodi se na to ako se ne braniš od raznoraznih ''škorpiona'' ).

Za ovo se slažem, dobro zapažanje za mrtav list.

значи лењост није глупост?

Lenjost sam samo naveo kao primer...A kad govorim o naravi tu govorim o nedostatku slobodne volje pod uticajem naravi. Tako je meni u naravi da budem lenj, tom budisti da bude dobričina, mom komšiji da vara ženu itd. Nadam se da sam sad bio jasniji...

Lenjost sam samo naveo kao primer...A kad govorim o naravi tu govorim o nedostatku slobodne volje pod uticajem naravi. Tako je meni u naravi da budem lenj, tom budisti da bude dobričina, mom komšiji da vara ženu itd. Nadam se da sam sad bio jasniji...

пробај поново.
мож и да промениш нарав...

ŠTA JE ŽIVOT? (BiH-ZEN)
Haso: -Mujo, aj' ti meni reci šta je to 'život'!
Mujo ne znade odgovor, pa kaže Hasi da će se raspitati, i onda mu dati odgovor...
I tako ode Mujo kod učenih ljudi da se raspita, i niko ne znade da mu da odgovor, ali ga oni uputiše kod Dalaj-lame, da njega to pita...
Mujo: -Lamo, možeš li ti meni dati odgovor na pitanje na koje niko ne znade da mi odgovori?
D-L: -Naravno Mujo, pitaj i odgovoriću ti!
Mujo: -Lamo, šta je to 'ŽIVOT'?
-Mujo, život je REKA! , samouvereno mu odgovori lama.
Na to Mujo se začudi: -Hm! REKA!??? , a lama ga upita: -Šta? Nije 'reka'!?

Dvadeset svecenika i jedna svecenica, koju su zvali Eshun, vjezbalo je meditaciju sa nekim zen uciteljem.
Eshun je bila veoma lijepa iako joj je glava bila obrijana i haljina prosta. Nekoliko svecenika se tajno zaljubilo u nju. Jedan od njih joj je napisao ljubavno pismo, trazeci da se tajno sastanu.
Eshun nije odgovorila. Sledeceg dana ucitelj je odrzao predavanje grupi i, kada je ono bilo zavrse­no, Eshun ustade. Obracajuci se onome koji joj je pisao, rece: „Ako me zaista toliko volis, dodji i zagrli me sada."

Ovu ne razumijem z:(

Jedan stari hodocasnik isao je usred zime preko mosta u podnozju Himalaja kada je pocela kisa.
Cuvar prelaza mu je rekao: Kako ces, dobri covece, stici gore po ovakvom nevremenu?
Starac mu je veselo rekao: Moje je srce vec stiglo tamo, ostatku mene lako je da ga prati.

Kad je video sliku bradatog Bodidarme, Vakuan je upitao:"Zašto taj stranac nema bradu?"

Mumonov komentar: Ako izučavate Zen, stvarno ga izučavajte. Ako se prosvetlite to mora biti istinsko prosvetljenje. Da biste videli Bodidarmu, morate da imate njegovo lice. Tada je dovoljan samo jedan pogled. Ali ako kažete da ste ga sreli, onda ga nikad niste videli.

Ne govori o svom snu
pred svakom benom
Zašto Bodidarma nema bradu?
Besmislenog li pitanja.
z:mrgreen:

Ispit je bio u tome da se katane pobodu u korito
jednog potoka sa oštricom okrenutom uvis.
Tako i učine. Bila je jesen i rečicom je plovilo
otpalo lišće. Kako je koji list nailazio na mač prvog
majstora tako je bivao prepolovljen. Međutim, na
katanu drugog kovača nije naišao niti jedan list …

Koja je katana bila bolja??

Просто предивно.

Не, заиста не знам који је мач био бољи, нити постоји тако нешто. Ова два мача уопште нису исто, нити имају исту сврху, нити њихови мајстори праве исту ствар. Нема бољег; оба су толико савршена и толико немају везе један с другим да је то дирљиво.

Размена мишљења за преноћиште
У случају да покрене и добије расправу о будизму са онима код којих је, сваки лутајући свештеник може да остане у зен храму. Ако је поражен, мора да оде.
У једном храму у северном делу Јапана живела су заједно два брата свештеника. Старији је био учен, а млађи приглуп и без једног ока.
...

Оно што је мени овде фасцинантно је то како мотиви за приповетке немају границе, већ се простиру кроз све меридијане и све народе, културе и језике.

Сећате се наше народне приче о Насрадин-хоџи и Французу? Тамо се на истоветан начин споразумевају рукама приглупи Насрадин и учени Француз, да би на крају Француз признао да је надмудрен - док је рукама описивао Земљу, природне појаве и циклусе, Насрадин-хоџа му је истим покретима одговарао описивањем ломљења погаче и припремања пилава и кајгане, јер га је морила страшна глад, а те покрете је Француз разумео као одговоре на своја сазнања о свету и природи.

Pita

Gledala devojčica mamu kako pravi pitu i videla kako njena mama savija krajeve pite. Pita je devojčica:

- Videla sam to od svoje mame – odgovori mama.

Devojčica ode do babe da vidi kako ona pravi pitu. U trenutku kad je baba savila krajeve pite, pita je devojčica:

- Videla sam to od svoje mame – odgovori baba.

Devojčica ode do prababe da vidi kako ona pravi pitu. U trenutku kad je prababa savila krajeve pite, pita je devojčica:

- Pa mala mi ova tepsija – odgovori prababa.

mnogo dobro :D a potpis ti je jos bolji...

vengo ima jedna pricica, neznam da'l je bilo, neide mi prepricavanje pa cu je iskopirati :D

inace ovo je fin sajt http://www.101zenstories.com/

The Stone Mind

Hogen, a Chinese Zen teacher, lived alone in a small temple in the country. One day four traveling monks appeared and asked if they might make a fire in his yard to warm themselves.

While they were building the fire, Hogen heard them arguing about subjectivity and objectivity. He joined them and said: "There is a big stone. Do you consider it to be inside or outside your mind?"

One of the monks replied: "From the Buddhist viewpoint everything is an objectification of mind, so I would say that the stone is inside my mind."

"Your head must feel very heavy," observed Hogen, "if you are carrying around a stone like that in your mind."

The Most Valuable Thing in the World

Sozan, a Chinese Zen master, was asked by a student: "What is the most valuable thing in the world?"

The master replied: "The head of a dead cat."

"Why is the head of a dead cat the most valuable thing in the world?" inquired the student.

Sozan replied: "Because no one can name its price."

Muddy Road

Tanzan and Ekido were once travelling together down a muddy road. A heavy rain was still falling.

Coming around a bend, they met a lovely girl in a silk kimono and sash, unable to cross the intersection.

"Come on, girl," said Tanzan at once. Lifting her in his arms, he carried her over the mud.

Ekido did not speak again until that night when they reached a lodging temple. Then he no longer could restrain himself. "We monks don't do near females," he told Tanzan, "especially not young and lovely ones. It is dangerous. Why did you do that?"

"I left the girl there," said Tanzan. "Are you still carrying her?"

The Other Side

One day a young Buddhist on his journey home came to the banks of a wide river. Staring hopelessly at the great obstacle in front of him, he pondered for hours on just how to cross such a wide barrier. Just as he was about to give up his pursuit to continue his journey he saw a great teacher on the other side of the river. The young Buddhist yells over to the teacher, "Oh wise one, can you tell me how to get to the other side of this river"?

The teacher ponders for a moment looks up and down the river and yells back, "My son, you are on the other side".

Cliffhanger

One day while walking through the wilderness a man stumbled upon a vicious tiger. He ran but soon came to the edge of a high cliff. Desperate to save himself, he climbed down a vine and dangled over the fatal precipice.

As he hung there, two mice appeared from a hole in the cliff and began gnawing on the vine.

Suddenly, he noticed on the vine a plump wild strawberry. He plucked it and popped it in his mouth. It was incredibly delicious!

eto jos par... kad sam vec bio tu ;D

inace je glupo porediti zen i filozofiju, kako se gore vec nesto kazivalo, ali mi se nije bas citalo... filozofija je zasnovana na tezi i antitezi... dok je zen cista sinteza, a cak i da nije, nije ni bitno... ;D

Poslednja izmena:
Tri monaha se dogovore da daju zavet cutanja.
Tokom noci ,nestalo je svetla .
Prvi monah rece -
"Nestade svetla".
Drugi monah rece-"Prekrsio si zavet cutanja".
Treci monah rece --"Vas dvojica ste budale jedino ja nisam prekrsio zavet cutanja " hahahaha

Tri monaha se dogovore da daju zavet cutanja.
Tokom noci ,nestalo je svetla .
Prvi monah rece -
"Nestade svetla".
Drugi monah rece-"Prekrsio si zavet cutanja".
Treci monah rece --"Vas dvojica ste budale jedino ja nisam prekrsio zavet cutanja " hahahaha

z:lol:
To se u našem narodu kaže: "Smejala se šerpa loncu da su mu široka usta."

Ne samo da su svi prekršili zavet ćutanja, već su zanimljivi i razlozi zbog kojih su druga dvojica prekršila zavet.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back